Panelvan Kasası Izolasyonu ve Kondensasyon Üzerine

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 115
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 101,043
Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Bekir bey, tam unuttuğum zaman faktörünü ilave ederken, siz de o noktaya dikkatleri çekmişsiniz. Umarım bizim emekliler klübüne katıldıktan sonra da, akademik geçmişinizi unutmadan falsolarımızı bulmaya devam edersiniz. :D

Oral beyin teknik açıklaması da oldukça ilginç. Normal kullanımda benim Gore-Tex montumdan çok memnunum ama dedim ya normal kullanımda !
 

Etiketler
Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Evet, normal (ince) giyinirseniz sıcaklık farkından dolayı su buharı yoğunlaşamadan dışarı geçer, çok kat giyinirseniz su buharı en dış katmana gelene kadar soğur ve suya dönüşür, Gore-tex ceketinizi çıkarttığınızda polarınızın üzerinde ve Gore-tex ceketinizin iç yüzeyinde ıslanmayı gözlemlersiniz. Çadırlarda da durum farklı değildir, bazen içeride kar bile yağar :smiley: . Hacim büyüdükçe sorun azalır. Karavan da ufak bir hacime sahip. Bu yüzden duvarların nem çeken malzeme ile üretilmesi kısmen bir çözüm sayılıyor olmalı.
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Evin içerisindeki nemin duvarlarda nasıl küflenme yaptığını bir örnekle anlatayım. Aynı durum karavanlar içinde geçerli olsa gerek.

Oturduğumuz daire dört binadan oluşan 16 dairelik bir site. 1954 yılında inşa edilen daireleri 2001 yılında satın aldığımızda hepsinin ahşap çerçeveli çift camlı pencereleri vardı. Ama hiç bir dairede küf diye bir sorun yoktu. 2002 yılında daire sahipleri olarak ahşap pencerelerin yerine pvc pencere ve iyi izole eden cam takmaya karar verdik. Ayrıca iki binanın kuzey tarafını 10 cm´lik strafor ile kaplattık. Bu değişiklikten sonra bazı dairelerin duvarlarında küf oluşmaya başladı. Özellikle çocuklu ailelerin bir kısmında küfün fazla olduğunu tespit ettik. Araştırmalarımız sonunda genellikle düzenli ve yeterince havalandırma yapılmayan dairelerde sorun olduğu ortaya çıktı. Aynı sorun dış duvarı 10 cm´lik strafor ile izole edilen dairelerin bazılarında da vardı.
Bir dairenin hacmi ile karavanlarımızı karşılaştırırsak karavanlardaki nem miktarının yüksekliğini tahmin edebiliriz.
Aynı evdeki gibi karavandaki nemi dışarıya atmanın en kolayı düzenli havalandırmaktır diye düşünüyorum. Karavanın içerisinde hangi izolasyon maddesi kullanırsak kullanalım. Fazla nem er geç bir sorun olacaktır. Hava almayacak şekilde iyi izola edilen karavanlarda havalandırma daha fazla önem kazanmaktadır (Özellikle soğuk günlerde).
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Neme dayali kus olusumu Turkiye'ye gibi nispeten kuru ulkelerde cok goze gozukmesede, yagmuru bol soguk ulkelerde en buyuk sorun. Evi bol bol havalandirdiginiz yaz aylarinda kurusalarda, evlerin daha az havalandirildigi sonbahar, kis aylarinda bu sorun artmakta.

Huseyin beyin havalandirma ile ilgili yazisina kesinlikle katiliyorum ve bir ornekde ben vermek istiyorum. Oturdugum studyo dairede iceriyi isittigim icin ve zaman buldukca bol bol havalandirmaya calistigim icin bir kuf problemim olmuyordu. Gecen sene Turkiye'ye gelirken dairenin cam ve kapilarini siki sikiya kapattim ve tabii bosa masraf olmasin diye kalorifer tesisatinida kapattim. Turkiye'den dondugumde evin dis duvarlarinin ozellikle esyalarin arkasinda kalan kisimlari yari beline kadar kuf olmustu. Icerinin disaridan sicak oldugu fakat nemi kurutacak kadar isi ve havalandirmanin olmadigi ortamda (ki kisin kapali duran araclarin icleride bu duruma uyuyor) kuflenme olmasi muhtemel. Bu yuzden kis aylarinda karavani isitirken az da olsa bir aciklik birakarak havalandirmak yerinde olur diye dusunuyorum.

Ayrica kufun basladigi goruldugunde derhal 50% su, 50% camasir suyu karisimi ile silinmeli (ben kimyasal oldugu icin camasir suyunu daha az koyuyorum). Bu solisyon kufu olusturan organizmalari oldurerek yeniden olusmasini onluyor. Bir defa silinen bolgede en az 1 sene kuf olusumu duruyor.
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

İnsan benim gibi, mayısın ortalarından beri, gürültülü, sıcak ve internet fakiri yerlerde dolaştıktan sonra nihayet, sakin, limonata havalı, ara sıra başını kaldırarak baktığı enfes deniz manzaralı bir Yunan adasının uygun bir kampinginde (H.Dahil 14€, İstanbul 7 saat) , hızlı bir internet bulursa, gözlerini ekrandan, parmaklarını da klavyeden kaldıramıyor. Hele özellikle "Gezenbilir"de sıkı bir " Think-Tank" takımı kurmuşsa. :D
Yok yok kıskandırmak için yazmadım. Sizlerde zaten birgün büyüyüp, emekli olmayacak mısınız canım ? ;) :D

Herneyse konudan Hüseyin ve Teoman bey için de az sapmama izin verirseniz söylemek istediğim; eski bina mantolamaları son araştırmalar ışığında sükselerinden çok kaybediyorlar. Yanlış alınan baz verileri ile yapılan hesaplar çoğunlukla, değişimin yüksek maliyetini, geri kalan bina yaşı içinde amortize edemeyeceği gerçeğini ortaya koyuyormuş. Hatta, Almanyada bazı şehirler çok sıkı norm koymaya başlamışlar bile.
Ben benzer bir fenomeni, daha hesaplı olduğu söylenerek satın alınması tavsiye edilen diğer yeni bir beyaz eşyadan da tanıyorum.

Nihayet asıl konumuza dönersek..
Bildiğimiz üzere sıcaklık arttıkça, havanın alabildiği nem miktarıda artıyor. Uyku sıcaklıkları 18°C ile 22°C arasında bile su miktarı olarak oldukça fark var ! Gerisini siz düşünün. Yani çok sıcakta uyumak yerine doğru örtünerek serinde uyumak daha avantajlı. Sonuçta; soğuk günlerde içinde oturduğumuz zaman boyunca karavanlarımızı az aralık pencere vasıtası ile duruma göre devamlı değil, saat de bir 5 dakika kadar aktif havalandırmak yerinde olmalı. Bu, ısıtıcılarımız çalışdığından, ısı kaybını azaltmak için, timer kontrollü bir bilgisayar fanı ile küçük bir pencere aralığından (lumboz) gerçekleştirilebilir ? Bazılarımıza fantezi gelecek bu çözümü iç ve dış ısı farkının fazla olmadığı ve hatta çok az yağmurun yağdığı bu gece, sadece bilgisayar fanını manüel birkaç defa çalıştırarak taklit ettim. İç ortam çok rahatladı, daha kuru ve nefes alınabilir oldu. Kondensasyon tehlikesinin azalması da cabası tabi. Gece ve kişi başına birer cola tenekesi suyun vücudumuzdan ter ve nefes yolu ile kaybına, yemek yapıldıktan sonra belki havalandırılmayan karavan içi, yağmur yemiş elbiseler, ayakkabılar, açık lavobo ve ıslak duş kabininin nemi eklenirse, sorunun boyutları tahmin edilebilir. Yazları karavanlarımız zaten açık, ısıtıcının açık olmadığı soğuk yada serin günlerde ise pencerelerin az da olsa açık bırakılması, içinde olmasak da akla yakın.

Nem özellikle mobilyalarca emiliyor ve buraları da küfün başlıca oluşduğu yerler. Kaportada oluşan terin aşağı inmesi ve yine aşağı inen soğuk havanın yukarılara göre kondensasyon için bu bölgelerde oluşturduğu serin yüzeyler, alt kısımları daha sorunlu yapıyor. Bu noktada daha evvel yazdığım bir hususu düzeltmek istiyorum. Ahşabın boyasız yada kaplamasız bırakılması benim gibi yaz karavancısı veya karavanlarını gayet disiplinli havalandıranlar için belki pek fazla anlamı olmasa da, çoğumuz için nemin ahşaba nüfuzu, yerleşmesi dolayısıyla küf tehlikesini arttırması açısından önem arz ediyor.

Eveet yok mu başka arttıran? :D
 



Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Bir gıdım arttırabilirim müsadenizle :smiley: :
Fan, sıcak havayı doğrudan dışarıya değil de, izolasyon olan iç ve dış cidar arasına verirse, ara katmandakı havanın ısınmasına da yol açar, bir nebze daha ısı ekonomisi sağlanmış olur. Ara katman dibinde birikecek su için en dipte bir kaç ufak su deliği bırakmayı unutmamak gerek tabi. :smiley:
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Ama dışarıya atılmak istenen havadaki nem miktarı yüksek, böylelikle kaplamaların nemin azda olsa gecişini geciktirdiği alanda daha fazla kondensasyon oluşmaz mı ? Dediğiniz gibi bu riski alsanızda, ısıdan tassaruf, yine kaplamaların yapısı yüzünden beklendiği kadar etkili olmayabilir ? Üstelik ısıtıcılarımızın performansı havalandırma sonucu oluşan ısı farkını kısa zamanda zaten düzenliyebiliyor.
Prensip olarak söylediğiniz sistem Almanyada yine çok küçük bir fan ile 200-300 m2 evlerde bile giriş ve çıkış havası ayrı ama ısı alış verişi yapan ünitelerde uygulanıyor. Bu ev yada bürolarda pencere açma gereği olmadan devamlı sıcak ve temiz hava var.
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

İzolasyon katmanlarının nemlenmesi ısı yalıtımını bozacaktır. Bence izole kısımlar su ve neme karşı da yalıtılmış olmalıdır. İzolasyon katmanındaki kuru hava yalıtımın garantisi olacaktır. İçeride nefesimiz ve ocakta pişirdiklerimizle oluşan nem izole edilmemiş yerlerde hızla yoğunlaşıyor zaten. ;) İzole edilmemiş cam yüzeyler içerideki nemin özellikle yoğunlaştığı yerler. Aractaki standart cam veya camlı havalandırma gibi yüzeyler soğuk havalarda yağmur yağdırıyor. ;D
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu ve Kondensasyon Üzerine

Disari ile irtibatli soguk koprulerini yıkmak gerek. Kopuk spray polietilen iyi ama ona da kanserojen diyorlar. Hüseyin Bey yazmıştı; uygun cam yerleşimi , yeterli havalandırma, kis geceleri isitma ve tabii ki mümkün olan az soğuk koprulu izalasyon galiba en yakın çözüm
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Mesut, aşağıdaki linki açınca, "hüseyin konumuz karavan" diyeceksin ama bu linkte hava, ısı, nem ilişkileri ve havalandırma çok güzel anlatılıyor. Karavanında ihtiyacı olmayanın belki evinde işine yarayabilir.

http://goo.gl/symyHN
 




Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Teşekkürler Hüseyin, yazı vicdanımı rahatlatdı. :D

Oral bey, kast ettiğiniz nasıl bir cihaz ?
 

Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Bir kaç farklı tür aşağıda;
http://www.nilyasam.com/powerpac.html

http://www.hepsiburada.com/liste/productDetails.aspx?productId=hrdelta8903&categoryId=60000301&sku=HRDELTA8903&wt_gl=cpc.nelk.yapi.market.banyo.urunler.pla&gclid=CLmCusyY9cACFU7MtAodxn0Aew

http://urun.gittigidiyor.com/ev-elektronigi/nem-alma-cihazi-trotec-ttk-30-s-nem-alici-12-lt-128212877?keyword=&gclid=CIWTjcqY9cACFSQXwwodPpkAhA&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0
 


Ynt: Panelvan Kasası Izolasyonu Ve Kondensasyon Üzerine

Oral bey,
vay canına...
yanıldım, uzonun alkolü neredeyse rakı kadarmış, yarın yazacağım.
Kusura kalmayın.. :D
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,942
Kayıtlı Üye Sayımız
166,525
Kaydolan Son Üyemiz
ibissyusuf

SON KONULAR



Geri
Üst