PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sibelocal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,782

sibelocal

Moderatör
Scuba dünyasına girmeye niyetlenen bir kişinin aklına takılacak potansiyel sorular sanırım dalış sertifikaları arasında fark olup olmadığı, birinin diğerine göre avantajları bulunup bulunmadığı, hangisinin "en iyi" olduğu vs vs... Türkiye'de en çok bu 3 sistem bilinmekteyse de, dünya çapında başka organizasyonlar da var: SSI, BSAC, YMCA, MDEA bunlardan birkaçı.. Peki, gerçekten de biri diğerinden üstün müdür ki??

Bütün bu uluslararası sertifikasyon kuruluşlarının RSTC (Recreational Scuba Training Council)'e üye olduklarını, düzenli toplantı ve çalışmalarla hem eğitim standartları, hem de temel noktalar üzerinde görüş birliği oluşturdukları düşünülürse, bence yukardaki soruya "evet, şu üstündür çünkü.." diye cevap vermek epey zor.. Şahsi fikrim, dalış eğitmeninin, hangi sertifikanın alınacağından bin kat daha önemli olduğu; yani, eğitmenin tecrübesi, yaklaşımı, eğitim sırasındaki tutumu, konuya bakışı, işine olan sevgi ve saygısı, eğitim sonunda nasıl bir dalgıç olacağınızı cebinizdeki sertifikanın üzerindeki amblemden daha çok etkiler, ne dersiniz?

Etiketler
Ynt: PADI, CMAS, NAUI..Peki Ama Hangisi??

yani sertifikadan çok eğitmen mi önemli?
peki bu sertifikalar kendi aralarında uyumlu mu? yani birinden bi kademe alıp sonra diğerinden devam etme imkanı var mı?

Sertifikadan çok eğitmenin önemli olduğu doğru ancak sertifika sistemleri arasında da denetim zaafiyetleri olan kuruluşlar var. Bence CMAS, PADI veya NAUI kadar sağlam bir denetim mekanizmasına sahip değil. Kötü niyetli eğitmen her sertifika sistemi içerisinde olabilir ancak öğrenci eğitmenin bir usülsüzlük yaptığını görürse eğitmeni email atarak direkt merkeze şikayet edebiliyor, bu da eğitmenin ihtar almasına ve sistemden atılmasına kadar götürüyor işi. CMAS ise bir nevi devlet dairesi gibi bir kuruluş, Turkiye'de şikayet etmeniz gereken merci Sualtı Federasyonu olacaktır, o yüzden işler biraz yavaş işleyecektir. Şu an hiç deniz dalışı yaptırmadan sadece havuzda daldırarak sertifika veren veya işi abartıp suyun altında öğrenciyi misinayla bağlama pratiği icat eden ??? CMAS eğitmenleri var. Zaten bu sebepten CMAS dünya çapında temkinli bakılan bir sistem, Kızıldeniz'e gittiğinizde CMAS dalgıcıyım dediğinizde size bir deneme dalışı yaptırıyorlar. Bu bahsettiğim nedenlerden olsa gerek :-\
Ayrıca bu sistemler arası geçiş yapabilmek te mümkün mesela benim PADI Rescue Diver, CMAS 3 yıldız ve NAUI instructor sertifikalarım var. Ben de aslında CMAS ile başladım ve diğer sistemlere çapraz geçiş yaparak devam ettim.

Neden ertelediniz dalgıç olma hayalinizi yoksa kötü bir olay mı oldu bu discovery dalışınızda?
Bizim Bodrum'da daldırdığımız deneme dalışı yapan insanlar genelde ağızları kulaklarına ulaşmış biçimde çıkarlardı :D
deneme dalışında elleriyle balık besledikleri için ;) sualtında zevkten gülme krizi geçiren çok oluyordu :D

gatto' Alıntı:
eğitmenin daha önemli olduğuna ben de katılıyorum. haziranda ilk kez daldım. discovery daılışıydı. su üstünde eğitmenle süper anlaşmamıza rağmen aşağıda tam bi kabustuk :smiley:
:D
ama sanırım kulis tozu yutmak gibi birşey bu da... seneye alıcağım sertifikanın hayaliyle yaşıyorum...

ben de programdan cok egıtmenın onemıne ınanıyorum..beraber basladıgımız bazı arkadaslarımın bıkac dalıs yaptırılıp serı sekılde sertıfıka aldıklarını bılıyorum..hatta sırf havuz dalısı yapıp alanlar var..degıl mı mert:smiley: sonucta bu da ehlıyet almak gıbı bısey..amac sertıfıka almak dııl yanı..mert hocam..buyuksun:smiley:

Teşekkür ederim Ayşecim :smiley: sizlere layık olmaya çalışıyorum ;D ;D
Türkiye'de ehliyet almak pek iyi bir örnek değil bence ;D malum pek eğitim verilmiyor, tabii saldım çayıra mevlam kayıra mantığı dalışta, trafikte olduğundan çok daha kötü sonuçlar doğurabilir
Malesef Türkiye'de hiç havuz dalışı yaptırmadan, sadece havuzda daldırarak çok da fahiş fiyatlara sertifika veren hocalar var, çok tanınmış, nezih bir spor tesisi bu bahsettiğim yer, o yüzden ambalaja da aldanmamak lazım ;)

Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

padi her zana daha iyidir. içine girdiğinizde eğitmleri geçerliliği dünyanın her köşeisnde geçerli olması ve gerçektende kaliteli eğitim olası açısından padi en yiisi bence. uzmanlıkları vs vs vs herşeyi ile. tabikdie eğitmen önemli yani. onun için bu işte uzman olmuş yıllarını vermiş ve gerçektende bir çok başarıya imza atmış eğitmenler ile çalışmak en iyisi. yani önce havuzda dalış yapıp sonra denizde dalış yapıp ve havuz ve denidede önce bazı haraketleri maske tahliyesi çıakrt tak. bc çıkart tak ağırlık kemeri çıkart tak vs vs bu haraketleri başarılı yapıp sonra mutlaka her dalış grubu yani suyun altındaki bir grup 6 7 kişi ise mutlaka bir önde bir sonra eğitmen olmalı. yani eğitim yeri ve eğitimciler önemli. kuluplrin durumu önemli yani bir çok kulup turistik yerde 10 dakikada sertfika veriyor bu iş böyle olmaz en az havuz çalışmasından önce 12 15 saat süren 3 4 güne yayılmış olan kurslara katılmak lazım. kısacası iyi bir padi dalgıcı olun ve iyi bir eğitmen bulun derim biraz karışık yazdım ama umarım anlarsınız hızlı yazdığım o yüzden kusura bakmayın.

bencede hersey egıtmenle ılgılı ama yurt dısına cıktıgınızda padı daha cok bılınıyor.bu arada ssı turkıyeye saglam bır gırıs yaptı tekrar hemen hemen butun dalıs okulları ve kluplerde ssı olmaya baslamıs gecen senekı medex fuarında bazı dalıs okulları sahıplerının ssı oldugunu gormustum:smiley: a

Yazdıklarımı ukalalık olarak algılamamanızı rica edeceğim ilk önce. :smiley:
Ben eğitimimi Deniz Kuvetlerinde aldım. 3 aya yakın sürdü. Önce havuzda başladık ve akabinde mağra hariç her türlü dalış eğitimi aldık (limit üstü akıntı, gece dalışı, pis su ki özeözellikle kanalizasyon çıkışı, soğuk su karadenizde 4 derece, su altı kurtarma gemi uçak v.s. hertürlü kazazede...). Eğitimlerimizde hatta iyi derece dekomprasyon hesaplamaları en üst seviyede,
Hatta ilk havuz elemelerinde 7 derece suda 150 metreyi 3.5 dakikada yüzme tabi 50 meteresi serbest, 50 metresi kurbağlama ve son 50 metresi tek kol. Tabibu yüzmenin akabinde yaklaşık 15 dk sonra 60 şınav 10 bariks 100 mekik :smiley: Tüm bunları geçenler kursa girmeye hak kazanıyor. Kursa başladıktan sonra sabhları 2500km koşu ve her hafta sonu yazılı sınavlar. Kurun son gününe kadar eleme durumunuz var.Sürekli sınav halindesiniz.Kursa ilk başlaığımızda 93 kişi idik 33 kişi mezun olduk ve bende kurs ikincisi olmuş idim. Ama gl gelelim bunca eğitim bunca zrluklara rağmen hem vere vere CMAS ve 2 yılız veriyorla.
SATarkadaşlardan İsraile tatbikata gittiklerinde CMAS seltifakaları oluğu için sınava okmak itemişler ve tabi bizimkilerde yapılan bu terbiyesizlik karşısında geri döndüler. Ki SAT ların sualtında nasıl olduklaını belki bilirsiniz....

CMAS a çok fazla güvenmedikleri için dünyanın bir çok yerinde check dive yaptırıyorlar bu bir gerçek. Belki de Avrupa dışında çok fazla tanınmadığından da olabilir.

Evet katılıyorum size,kesinlikle doğru.
Burada hata Kuvet komutanlığının. Alınan eğitimlere istinaden PADI ile anlaşması gerek ama malesef.....

Bu yaz Mısır' a gittiğimde PADI ' lere de check dive yaptırmışlardı.
Sanırım garantiye almak adına bunu tüm sertifikalara yaptırıyorlar.
Artık düzen değişiyor.

Aslında bir yandan iyi diye düşünüyorum birçok açıdan ama, biryandan da zoruma gidiyor.Onca eğitimi onca zorlukları boşamı çektim ve beni buna zorunlu tutanlar veya
başımda olacak olanlar benden nekadar tecrübeli veya deneyimiler diye.

Bir de şu açıdan bakın.
20 kişi yurtdışına dalışa gittiniz bir kulüple.
Hepinizin tecrübasi ve becerisi farklı. Bazılarınızın denge ayarlaması mükemmel bazıları sabit kalamıyor.
Bu durumda eğer hepbirlikte dalış yapacaksanız en kötü kişi baz alınıyor.
Veya check dive sırasında siz de biraz nabız yoklayıp farklı bir grup oluşturuyorsunuz.
Biz o şekilde yapmıştık. Ve çok da iyi oluyor. Bu da iyi yönü. En azından dalışlarınız rezil olmuyor.

merhaba,
türkiye karasularında dalış yapabilmemiz için öncelikle cmas brövesi yasal bir zorunluluk maalesef, bende cmas 3 yıldızdan sonra padi ye geçenlerdenim, kayıtlı olduğum dalış okulu cmas ın bir eğitim standardı olmadığından hangi bröveyi (padi,cmas) alacağımızı gözetmeksizin padi standardın da eğitim veriyor... ama padi nin de ticari bir kuruluş olduğu gerçek... hayatım mı? param mı? diye kendime sorduğumda ise tabiki hayatım diyorum :smiley:
selamlar

Aynı seviyeleri CMAS ile daha az para ve zaman harcayarak temin ederken dalış zevkine ulaşmak daha kolay. Padi eğitim ve sertifikasyonu başlangıç itibariyle para tuzağından başka bir şey değil. Başladıktan sonrası öğrenme sürecine, kişinin bütçesine ve heveslerine göre gelişecektir.

:BatmadanDalınızDaldırınız:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,759
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR