PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sibelocal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,783
Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Tekrar PADI almanıza gerek yok.
Yurtdışında da CMAS geçerli.
Benim ki CMAS ve yurtdışında hiç sorun yaşamadım.
 

Etiketler
Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Bilgilendirmeniz icin tesekkurler.

Fakat bu konuda cidden kafa karistirici soylemler var. Farkli farkli kurslardan hocalar ile gorusuyorum ve herkesin gorusu farkli yonlerde;

Kimisi Padi'nin cok daha kapsamli ve gerekli bri kurs oldugunu ve bunun da alinmasi gerektigini,
Kimisi Cmas'in yeterli oldugunu,
Kimisi de sadece Padi alinip ardindan yine federasyondan bedeli karsiligi Turkiye'De dalabilir izin belgesi alinmasi gerektigini
bildirmekte.

Ben de konuyu federasyon ile gorustum ve Turkiye'de dalabilmem icin Cmas gerekli oldugunu eger Padi ve yonetmelikte belirtilen diger sertifikalardan birinin sahibi isem de izın belgesi almam gerekltigi bildirildi. Belgenin ucreti de ayri bir muamma ayrica; 120 TL.

Bilgilerinize.
 

Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

ozahbap' Alıntı:
Mert bey siz sürekli Bodrum'da mısınız? Size oraya geldiğimde ulaşmak isterim.

Bir de acaba İstanbul'da -yukarıdaki yazılanları okuduktan sonra sormak ihtiyacı hissettim-konusunda eğitimli , bilgili , dalış eğitimi sırasında sağlık ve tatmin edici fayda sağlayacak , sadece sertifika vermiş olmak için hizmet vermeyi amaçlamayan , makul ve kaliteli dalış kulübü öneribilir misiniz? Özellikle Avrupa yakasında... Eğer isim vermek sorunsa özelden de mesaj atarsanız sevinirim.

Tüm yararlı bilgiler ve yardım için şimdiden teşekkürler.

Kusura bakmayın biraz geç farkettim, ben İstanbul'dayım. 2005 senesinde Bodrum'da dalış merkezi işletiyorduk. O zamandan beri İstanbul'dayım ama dalış eğitmenliği artık yapmıyorum.
 


Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Selamlar,

Dün konuştuğum bir dalış merkezi sahibi bana "mevzuatta olmasına rağmen dalış okulları ya da merkezleri için hangi brövenin olduğunun pratikte çok önemli olmadığını ancak sahil güvenliğin bir kontrol yapması durumunda hem dalış okulu/merkezi hem de dalıcıya ciddi cezaları olduğunu" söyledi. Bu ne kadar geçerlidir ya da sahil güvenlik bu kontrolleri ne kadar sıklıkta yapıyor o da tartışılır. denk gelen varsa payalaşabilir.

Federasyondan alınan izin belgesinin 50 TL olduğunu duydum ama ne kadar doğru bilmiyorum.

Sevgiler
Güncel Özak
 




Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??


Bana da çok mantıklı gelmedi, nihayetinde bütün bröveler zaten TSSF'na bağlı dalış okulları tarafından veriliyor. Peki burada böyle bir bilgi vermenin nasıl bir mantığı olabilir ki? Müşteri çekmek -ticari kaygı- dışında bir amacı olmasa gerek.
 

Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Büyük ihtimalle müşteri çekmek.
Aslında dalış sahil güvenliği pek ilgilendirmiyor.
Eğer bireysel olarak gidip dalış yapacaksanız, dalış yapacağınıza dair bilgi vermeniz gerekiyor.
Fakat kulüple gidiyorsanız zaten onlar izin alırken liste veriyorlar.
O listede de sadece isim ve imza oluyor, hangi belgeye sahip oldunuzun bilgisi olmaz.
 


Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Pekçok eğitimci hem cmas hem de padi eğitimi veriyor. Farkı ne dediğimde padi kitap için 70 lira istiyo ek olarak denmişti. Eğitimci zaten her bildiğini sizinle paylaşır. padi de ayrı cmas da ayrı bir bilgi vereceğini sanmam. tabiyki kurs başlı başına yeterli değil. bu yaz 4. senem. Her badimden,eğitimciden yeni birşeyler öğreniyorum.
Yeterki kursa başlayın. Gerisi gelecektir.
 



Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Face'de bir arkadaşımın paylaştığını ekliyorum. Alıntıdır.....

Sevgili Dalıcılar,

14 senelik meslek hayatımda en çok karşılaştığım, ve benim gibi birçok eğitmen arkadaşımın da karşılaştığını düşündüğüm sorulardan biridir PADI VE CMAS arasındaki fark nedir? sorusu. Bunu defalarca sözlü olarak anlattım ama birde sitemizi ziyaret eden ve bunu öğrenmek isteyen siz değerli dostlarımıza anlatayım istedim.

İlk önce CMAS Nedir? PADI Nedir? bununla başlayalım.

CMAS

Captain Cousteau’nun Fransa'da dalış işaretlerinin ortak kullanımını sağlamak, dalışı daha güvenli ve sistematik hala dönüştürebilmek için kurduğu 5 kıtada 83 Federasyonun bağlı bulunduğu (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques) Dünya Sualtı Konfederasyonudur.

1959 yılında 15 ülkeden gelen sualtı sporcuları ve uzmanların katılımıyla Monaco'da ilk toplantısını yapmıştır. Merkez daha sonra İtalya Roma’ya taşınmıştır. Amacı üye federasyonlara dalış kurallarını öğretmek, eğitim ve dalış sertifikalarında standart seviyeyi yakalayarak verilen sertifikaların üye ülkelerde kabul edilmesini sağlamaktı. CMAS su sporlarını hobi olarak yapanlara yönelik gönüllü bir organizasyon olduğundan, açtığı kurslar zorlayıcı ve süresi uzundu. Bu zorlayıcılığın bir sebebi de o dönemde sistemlerinin donanma dalgıçlığından esinlenerek hazırlanmasıydı. Kar amacı yoktu ve Gelirlerinin büyük bir kısmını Unesco ve benzeri organizasyonlara aktarılıyordu. Yine de o dönem için ihtiyaçları fazlasıyla karşılayacak başarılı bir sistem geliştirildi. Fakat Sistem esnekti. Federasyonlar devlete bağlı olduklarından bürokrasiye maruz kalıyorlar ve sistem hukuksal bir yapıya oturtturulmaya çalışılıyordu. O dönemde dalış eğitmenliği bilinen bir meslek değildi ve genellikle alaylı diye tabir edilen dalgıçlar tarafından yapılıyordu. Malesef egolar sistemin tahribatına yol açmaya başlamıştı. Bölgesel farklılıklar da eklenince sisteme güvenilirlik azaldı. Merkezi denetleme olmayınca federasyonların sertifika sayısında bir patlama meydana geldi. Kafasını suya bile sokmadan bir yerlerde gerekiyor diye sertifika alanlardan tutunda 2-3 kere suya dalanların bir meslektir diye eğitmen olduğu dönemler yaşandı. Bu da dünya genelinde CMAS sertifikalı dalıcılara olan güveni zedeledi. Eğitimleri sorgulandı ve sertifikalar dünyanın birçok yerinde geçersiz damgası yedi. Kısacası kurunun yanında yaşta yandı. Sistem çökmek üzereyken Yönetim değişikliği, merkezi idare kontrolünün getirilmesi, CMAS helogramlı kartların çıkması, becerilerin standartlaştırılması, eğitim materyallerinin çoğaltılması, diğer dalış kuruluşlarıyla yapılan denklik anlaşmaları ve en önemlisi Eğitmen sınavlarının kişilerden alınıp federasyon tarafından yapılması sisteme eski prestijini kazanmasını sağladı. Artık CMAS sertifikasına sahip insanlar da dünyanın her bölgesinde geçerli sertifika haklarını geri kazandılar.

Ama karanlık geçen o yıllarda dalış endüstrisinde birileri koşarak merdivenleri tırmanmaya başlamıştı.

PADI

Professional Association of Diving Instructor yani Profesyonel dalış eğitmenleri birliği ifadesinin baş harflerinden oluşmuş bir kelimedir. Bir Amerikan Kuruluşu olan Padi bir konfederasyon değil dünyanın 7 bölgesinde ofisi olan bir şirkettir. DSAT PADI’nin Ar-Ge’sidir ve tüm eğitim sistemini hazırlar. Eğitmenler direk PADI’ye bağlıdır ve herhangi bir dalış merkezinde kayıtlı olmak zorunda değildirler. Bu çok tartışılan bir konudur. Ve benimde çok hoşuma giden bir durum değildir. Bizler dalış merkezi açarak ve ciddi vergiler vererek bu işi yaparız. Onlarsa vergi ödemeden.ucuz PADI kurslarının bir sebebide budur. PADI eğitmen sınavlarının tamamını kendisi yapar ve orda ahbap çavuş ilişkisi yoktur. Sınavlarda gerçekten o yeterliliğe sahip kişiler eğitmen olabilir. Bu eğitmenler dünyanın her yerinde aynı sistemi uygulamakla yükümlüdürler. Bu gün Türkiye’de kurs alan bir dalıcı Amerika’da Avrupa’da Japonya’da Rusya’da kurs alan diğer kişilerden farklı bir şey öğrenmez. Alınan eğitim PADI tarafından direk öğrencilere ulaşılarak değerlendirilir. Eğer eğitimde yapılan bir yanlışlık varsa eğitmen PADI sisteminden uzaklaştırılır. PADI sistemi maliyet olarak yüksek bir ücrete sahip olduğundan eğitmenler bu riski alamazlar. Dünyada en çok sertifikaya sahip ve tanınan dalış kuruluşudur olması, prestijli olması bu sebepten kaynaklanır. Dünya üzerindeki sertifikaların %83 PADI tarafından verilmiştir. Eğitmenlere yollanan (senede 4 defa) eğitim bültenlerinde standartlar devamlı revize edilir.Aksaklıklar, yanlışlıklar sürekli gözlemlenir ve en kısa zamanda düzeltilir. Eğitim metaryelleri yazılı ve görsel uygulamalar çok gelişmiştir. Özellikle Dive Today (bugün Dal) mantığı özellikle turizm bölgeleri için çok geçerli olduğu için tercih edilir. Bunun ne kadar doğru olduğu da hep tartışılmıştır. Bir şirket olması ve ticari unsurlar taşıması da bu tartışmaları arttırır. PADI sertifikaları bir merkez tarafından gönderilir.Türkiye PADI INTERNATIONAL ofisine bağlıdır ve merkez İngiltere’dir. Geçici Sertifikalar buraya yollanır ve tanzim edilerek öğrenciye gönderilir..PADI’de eğitim başlama yaşı 8’dir. Türkiye’de kanunlara göre 14 dür. PADI’nin çocuk programları bu sebeple Türkiye de uygulanamamaktadır. Türkiye’de genellikle tercih edilen PADI kursu alan kişiler denklik sistemi kabul edildiği için ve Türkiye sularında dalış yapmak için TSSF belgesi şart koşulduğundan dolayı CMAS sertifikasını da birlikte alırlar. Teorik ders bakımından çok farklılık göstermezler. PADI kurs dalış sayısı CMAS’a göre biraz fazladır. Kurslarda eğitim Meteryali zorunluluğu vardır ve bu kurs fiyatlarına yansır.

Kıssadan Hisse

Herkes Emniyet Genel Müdürlüğünden ehliyet alır ama yüzlerce sürücü kursu vardır. Birinin arabası iyidir, birinin dershanesi. Biri 10 saat araba kullandırır, biri 20 saat. Birinin sandalyeleri daha rahattır, birinin kantini iyidir. Ama tek ortak nokta vardır. Oda insanlara güvenli bir şekilde araba kullanmayı öğretmek. Ne kadar çok araba kullanırsanız o kadar çok tecrübe kazanırsınız.

Dalışta böyledir. Bir çok sistem vardır ama ortak nokta aynıdır. İnsanların güvenli ve huzurlu bir şekilde dalmasını sağlamak.

Sizlerin emniyetli ve huzurlu dalmanız cebinizdeki sertifikaların adından değil, öğrendiğiniz bilginin kalitesindendir. Kendinizi eğitmenlere koşulsuz teslim etmektense, neler öğreneceğinizi araştırarak öğrenin ve kendi eğitiminizi kendiniz sorgulayın.

Unutmayın ki önce alacağınız kursun fiyatını değil içeriğini öğrenin.

Sevgi ve saygılarımla

Oğuz ŞEKER
 

Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Yazılanları okudum, gerçekten iyi bir eğitim almak ve kendini yetiştirmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. CMAS'ım ve Boğaz'da bilimsel dalışlardan Tayland'daki kafa dalışlarına kadar 100ün üzerinde dalışım var, ancak yine de her dalışı ilk dalışım gibi heyecanla karşılıyorum.

İlk eğitimlerimiz sırasında bize bir fıkra anlatmıştı eğitmenlerimiz, ben de sizlerle paylaşmak istedim :

CMAS ve PADI'den oluşan iki grup dalışlarını tamamlamış geri dönerlerken tekneleri fırtınaya yakalanmış ve kaptan iki tarafın eğitmenlerine de batacaklarını, durumu öğrencilerine anlatmaları gerektiğini belirtmiş.

Bunun üzerine CMAS eğitmeni öğrencilerine gitmiş ve "Arkadaşlar paniğe kapılmayın, ne öğrendiysek onu uygulayacağız, sakin şekilde suya atlayın" demiş.

PADI eğitmeni ise "Arkadaşlar size müjdeli bir haberim var, batık dalışı yapacağız ancak 40'ar dolar hazırlayın" demiş :D
 

Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Tuttum bu fıkrayı 8)

GezenGen' Alıntı:
Yazılanları okudum, gerçekten iyi bir eğitim almak ve kendini yetiştirmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. CMAS'ım ve Boğaz'da bilimsel dalışlardan Tayland'daki kafa dalışlarına kadar 100ün üzerinde dalışım var, ancak yine de her dalışı ilk dalışım gibi heyecanla karşılıyorum.

İlk eğitimlerimiz sırasında bize bir fıkra anlatmıştı eğitmenlerimiz, ben de sizlerle paylaşmak istedim :

CMAS ve PADI'den oluşan iki grup dalışlarını tamamlamış geri dönerlerken tekneleri fırtınaya yakalanmış ve kaptan iki tarafın eğitmenlerine de batacaklarını, durumu öğrencilerine anlatmaları gerektiğini belirtmiş.

Bunun üzerine CMAS eğitmeni öğrencilerine gitmiş ve "Arkadaşlar paniğe kapılmayın, ne öğrendiysek onu uygulayacağız, sakin şekilde suya atlayın" demiş.

PADI eğitmeni ise "Arkadaşlar size müjdeli bir haberim var, batık dalışı yapacağız ancak 40'ar dolar hazırlayın" demiş :D
 


Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

Açıkcası dalışa ilk başladığım yıllarda bende böyle sorular sorardım ama yıllar sonraki deneyimim liderlik yaptığım dalıcılar gördükden sonra bu iş padi cmas ssı vs vs işi deil bu Bir eğitmenin kendi vicdanına kalmış biseydır eger kı para kazanmak ıcın 2 gunde dalıs kursu verırse ne padı ne cmasın anlamı kalmıyor bunun için en onemlısı iyi bir eğitmen gercekden iyi bir dalıcı olmak ıstıyorsak.yarım yamalak verılmıs teorık ders masrafdan kacmak ıcın yaptırılmıs 5 dalıs bunlar ıyı davranıslar deıl . . .
Kızıldenızdekı arkadaslarıda anlamak gerekır dunyanın en guzel bolgesındekı su altına zarar vermemek ve dalıcının durumunu tartmak ıcın bı deneme dalısı yaptırıyorlar arkadasımda aynısını yaptıryordu mısırda calısırken kaldı kı bızde belge sahıbı dalıcılara batık kanyon magara vs dalısları oncesınde bı deneme dalısı yaptırırdık bu bence sorgulanması gereken bısey deıl uygulanması gereken bısey hepımızın bıldıgı gıbı kucuk hatalar buyuk sonuclar dogurur .. .
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,760
Mesajlar
1,523,364
Kayıtlı Üye Sayımız
166,576
Kaydolan Son Üyemiz
Atakan Usun

SON KONULAR



Geri
Üst