PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sibelocal Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 47
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 39,394

Etiketler
Ynt: PADI, CMAS, NAUI... Peki Ama Hangisi??

murtazaamca' Alıntı:
para tuzağı değilde ticari bir kaygı desek :smiley:

Amatör ya da profesyonel yaklaşım desek !
Windows 98 itibariyle 13 yıllık süreçte dalışa meyil verip pratiğe dökebilen vatan evladı sayısı itibariyle konuşsak !
Asgari ücret ve max derinlik - ki dalış süresidir- nazarında her iki sistemin geçerliliğini dile getirsek ?

Kişisel kanatim şu ki: Arkadaşlar dalınız. Ama o ama bu. Dalışa gitmeye para artsın yeter ki !

Arkadaşlar hepinize merhaba.
Öncelikle aranıza geç katıldım biraz ama olsun :smiley: burdaki herkes benden bilgili olduğu için sizin fikirleriniz benim için çok önemli yardım edersiniz sevinirim...
geçtiğimiz yaz KAŞ ta bi deneme dalışı gerçekleştirdim ve daha suyun altındayken bu işi ciddi bi şekilde ileriye taşımaya karar verdim.sanırım bunu yapmak için bi sertifika programı seçip sonuna kadar aynı programda gitmek mantıklı geldi ve araştırdığım kadarıyla PADİ olacağını duşunuyorum bununda.
Başıma şoyle bi olay geldi : deneme dalışı yaparken 2 metre aşağıda gözüme inanılmaz derecede acı veren bi ağrı saplandı sanki gözüm yerinden çıkacaktı,apar topar yukarı çıktık.dedim hocam boyle boyle.. kulak açma haraketini çok daha kuvvetli bi şekilde yap dedi bana
bişey olmaz.tekrar daldık tekrar bende bi ağrı tekrar kulak açma haraketini yapıyorum kuvvetli bi şekilde.bu olay yaklaşık 4 kere tekrarlandı.kulağımda bi problem yok bu arada.
yıllardır hayalini kurduğum dalma resmen bana bi eziyete donuştu..İstanbula geldiğimde araştırdım ki grip ten dolayı sinüslerimin dolu olduğu ve beni öyle daldırmamaları gerekiyomuş.çunku 1 gun oncede yamaç paraşütü yaparkende başıma aynısı geldi gozume bi ağrı saplandı.sanırım basınç farkından oldu.bunuda hocaya anlatmıştım.
şimdi bile acaba dalarken yine aynı şey başıma gelirmi diye korkuyorum.çunku inanılmaz bi ağrıydı.resmen dalışı tam yaşıyamadım.
sanırım kurstan once hoca faktörü var ama ben nerden bilebilirim ki kim nasıl hoca ?

Önce maske sıkışması olabilir diye düşündüm ama, yüksek irtifada da aynısı olduysa farklı bir durum olabilir. Bir doktora görünmenizde fayda var. Zaten ciddi bir kurs, başlamadan önce sizden sağlık raporu isteyecektir. Daha az ciddi olanlar ise taahhütname imzalatacaktır.

dediğiniz gibi maske sıkışması değildi.
peki kurslar normal bi sağlık muaynesi mi istiyorlar yoksa dalmaya elverişli olup olmadığımı belirleyen bi muayne mi ?

İÜ Sualtı Hekimliği veya bir hiperbarik merkezden, aletli dalış yapmasında sakınca yoktur diye bir rapor almanızı isteyeceklerdir.

Öncelikle hayırlı olsun ve geçmiş olsun...
Arkadaşımızında dediği gibi benimde aklıma önce maske sıkışması geldi. Sinüsler alnımızın alt tarafında, gözün burna yakın olan kısmın alt tarafındadır. Eğerki gözünüzde, kulağınızda, sinüslerinizde v dişinizde yüksek derecede bir ağrı hissettiğinizde daha fazla zorlamadan bırakmanızı tavsiye ederim. Diş ile ilgili bi konuyuda paylaşmak isterm. Eğerki dişinizde dolgu var ise ve dalışlarda bu diş sızlama ve ağrı yapıyorsa mutlaka oktorunuza gidin öncelikle filim çektierek dolguda hava kalmışmı kontrol ettiiniz. Dolgu yaptırmadan önce mutlaka oktolarınıza balık adam olduğunuzu ve dolgunun içeriinde hava kalmaması için özen göstermlerini istyiniz.

fibonacci' Alıntı:
Arkadaşlar hepinize merhaba.
Öncelikle aranıza geç katıldım biraz ama olsun :smiley: burdaki herkes benden bilgili olduğu için sizin fikirleriniz benim için çok önemli yardım edersiniz sevinirim...
geçtiğimiz yaz KAŞ ta bi deneme dalışı gerçekleştirdim ve daha suyun altındayken bu işi ciddi bi şekilde ileriye taşımaya karar verdim.sanırım bunu yapmak için bi sertifika programı seçip sonuna kadar aynı programda gitmek mantıklı geldi ve araştırdığım kadarıyla PADİ olacağını duşunuyorum bununda.
Başıma şoyle bi olay geldi : deneme dalışı yaparken 2 metre aşağıda gözüme inanılmaz derecede acı veren bi ağrı saplandı sanki gözüm yerinden çıkacaktı,apar topar yukarı çıktık.dedim hocam boyle boyle.. kulak açma haraketini çok daha kuvvetli bi şekilde yap dedi bana
bişey olmaz.tekrar daldık tekrar bende bi ağrı tekrar kulak açma haraketini yapıyorum kuvvetli bi şekilde.bu olay yaklaşık 4 kere tekrarlandı.kulağımda bi problem yok bu arada.
yıllardır hayalini kurduğum dalma resmen bana bi eziyete donuştu..İstanbula geldiğimde araştırdım ki grip ten dolayı sinüslerimin dolu olduğu ve beni öyle daldırmamaları gerekiyomuş.çunku 1 gun oncede yamaç paraşütü yaparkende başıma aynısı geldi gozume bi ağrı saplandı.sanırım basınç farkından oldu.bunuda hocaya anlatmıştım.
şimdi bile acaba dalarken yine aynı şey başıma gelirmi diye korkuyorum.çunku inanılmaz bi ağrıydı.resmen dalışı tam yaşıyamadım.
sanırım kurstan once hoca faktörü var ama ben nerden bilebilirim ki kim nasıl hoca ?

Sinüsleriniz dolu olduğu için bu sorunu yaşamışsınız. O yüzden doktora gidip sinüz sorununu çözmeniz gerek. Aynı sorunu yüksek irtifada da yaşamanız çok normal. Uçağa bindiğinizde de canınız acıyacaktır. Dalıştan ziyade bu normal yaşamda da yaşam kalitenizi negatif yönde etkileyeceği için bir an önce doktora gidin bence. Tedavi gördükten sonra sorununuz düzelecektir muhtemelen.

hepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar.
daha soruyu yazar yazmaz bir sürü cevap geldi ve çok bilgilendirdiniz beni.bana doktor yolu gözüktü demek ki :smiley:)
spora aktif başladıktan sonra daha bi sürü sorum olacak zaten size :smiley: tekrar teşekkürler.inşallah ilerde bende başkalarının sorularını yanıtlayabilirim.

Mert bey siz sürekli Bodrum'da mısınız? Size oraya geldiğimde ulaşmak isterim.

Bir de acaba İstanbul'da -yukarıdaki yazılanları okuduktan sonra sormak ihtiyacı hissettim-konusunda eğitimli , bilgili , dalış eğitimi sırasında sağlık ve tatmin edici fayda sağlayacak , sadece sertifika vermiş olmak için hizmet vermeyi amaçlamayan , makul ve kaliteli dalış kulübü öneribilir misiniz? Özellikle Avrupa yakasında... Eğer isim vermek sorunsa özelden de mesaj atarsanız sevinirim.

Tüm yararlı bilgiler ve yardım için şimdiden teşekkürler.

Çok teşekkürler. Aslında forumu inceliyorum ve öyle mesaj yazıyorum ama sanırım burası gözümden kaçmış. Daha incelemedim linki ama tekrar teşekkürler.

Merhabalar,

Foruma yeni uye oldum ve bu da ilk mesajim olacak:smiley:
Ben de balıakdam kursu ve sertifikası almak isteyenlerden biriyim dolayısıyla da bu konuyu tamamıyla okudum. Yalnız su noktada hala bir belirsizlik var bence ; CMAS ve PADI arasındaki temel fark!!

CMAS'in Turkiye'de dalış yapmak steyenler için yasal bir zorunluluk olduğundan bahsedilmiş. Bunun doğruluğunu lütfen teyit edermisiniz?

Eğer durum böyle ise ilk başta CMAS ile başlama zorunluluğu da ortaya çıkmış oluyor oysa ki ben bu işi öğrendikten sonra yoğunlukla yurt dışında daliışlar gerçekleştirmek istiyorum. Bu durumda öncelikle CMAS ardından da PADI sertifikalarını mı almam gerekiyor?

Şimdiden çok teşekkürler herkes....Özellikle de böyle bir forumu ortaya çıkarıp bilgilerini bizlerle paylaşan arkadaşlara..

Saygılar

TEkrar Merhabalar,

CMAS zorunlulugu ile ilgili , TÜRKİYE SUALTI SPORLARI FEDERASYONU DONANIMLI DALIŞ YÖNETMELİĞİ, incelediğimde;

Dalıcıların görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 7 – (1) Dalıcı ve dalıcı adaylarının, Federasyondan yetki belgesi almış kuruluşları ve o dalış kuruluşunun yetkili dalış eğitmeninden eğitim almaları zorunludur.
(2) Dalış yapacak dalıcılar, yapılacak denetlemelerde TSSF/ CMAS dalıcı kimliklerini, başka dalış eğitim sistemine ilişkin dalıcı belgesi olanlar ise dalış izin kimliklerini Federasyon görevlilerine ve ilgili kolluk görevlilerine gösterirler. Yabancı uyruklu dalıcılar kendi dalıcı kimlikleri ile karasularımızda dalış yapabilirler ve gerektiğinde kendi dalış kimliklerini gösterirler.
(3) Başka bir eğitim sisteminden dalıcı belgesi olup, TSSF/CMAS belgesi almak isteyenler, dalış kuruluşları aracılığıyla bir üst seviye dalış eğitimine alınırlar. Federasyonca verilen TSSF/CMAS dalıcı ve eğitmen belgeleri dışında başka eğitim sistemine ilişkin belgesi olan T.C. vatandaşları, karasularımızda dalış yapabilmek için Federasyona başvurarak dalış izin kimliği almak ve sorulduğunda yetkililere göstermek zorundadırlar. TSSF/CMAS eğitmen, dalıcı ya da dalış izin kimliği olmayanların dalışları Federasyon görevlilerince ve yetkili kolluk görevlilerince engellenir.

Şeklinde bildirilmiş. BEnim buradan anladığım bir CMAS zorunluluğu olmaması fakat diğer sertifikalara sahip dalıcıların Türkiye'de dalış yapabilmeleri için federasyona başvurup izin kimliği alması gerekliliği.

Konu ile ilgili ve bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa çok sevinirim.

Teşekkürler

Federasyon sadece ufak bir belge ücreti karşılığında denkliğini veriyor benim bildiğim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,675
Kayıtlı Üye Sayımız
166,526
Kaydolan Son Üyemiz
Tuncaytuna02

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.