Özgür Datvi !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 458
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 129,264
Ynt: Özgür Datvi !

Eva' Alıntı:
The Pictures from Aytug about the Shelter in the german blog are manipulativ as her letters.
Lost time!

There is a link ... Aytug gave a bear in Karacabey antideprissiva

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B82Y3-4P2B8W5-6&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=b525e8e01fa2b40dcb868f82d3799cce

Very angry today
Eva

Altuğ'un Karacabey ile ilgili gönderdiği fotoğraflar da mektubu gibi manipüle edici...

Kendisinin Karacabey'deki ayılara antidepresan vermesi ile ilgili bir bağlantı:

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B82Y3-4P2B8W5-6&_user=10&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=b525e8e01fa2b40dcb868f82d3799cce

Bugün çok sinirliyim
Eva

Etiketler

Joan' Alıntı:
Ms Aytug should not give any animals anti-depressive drugs . I know that it does not work because I have been with many animals that were treated this way.

Ms Aytug, I hope you read the postings here. Please do not give anti depressive drugs to bears!! Why are you doing this????

Why are you not communicating? It is your duty to communicate with the public.

Sayın Aytuğ hayvanlara antidepresan ilaçları vermemeli. Daha önce bir sürü hayvan üzerinde çalıştım ve işe yaramadığını biliyorum.

Sayın Aytuğ buradaki yazıları okuduğunuzu biliyorum. Lütfen ayılara bu ilaçları vermeyin. Bunu neden yapıyorsunuz?

Neden iletişim kurmuyorsunuz? Kamuya bilgi verme sizin göreviniz.

Lily' Alıntı:
Hello Yasar,

This is a misunderstanding. I do not generally approve of hand raising bears. I was talking of the case of Datvi and other Baby Bears in a similar situation.

Kind regards,

Lily

Merhaba Yaşar.

Bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Genel olarak ayılara yardım edilmesi faaliyetlerini onaylamam. Burada sadece Datvi ve benzeri durumdakilerle ilgili konuşuyordum.

En iyi dileklerimle

Lily

Karabey' Alıntı:
Youtube dan bazi videolari aradim. İster katilin ister katilmayin, hayvanlara bakim isi uzmanlar tarafindan yapilmalidir, meraklılar, hayvan severler veya televizyoncular tarafindan degil. Yabani hayvanlar insanlarin maskotu olamaz. Umarim, yavrulara bakim isi, diger insanlar tarafindan daha fazla taklit edilmeye calisilmaz.

Asagida bir kac ornek:
Datvi

http://www.youtube.com/watch?v=F0LnCD67dWE

Ayı bakımına ozenen diger vatandaslar

http://www.youtube.com/watch?v=Rm_GpNVGlAI

I searched some videos on Youtube. Whether you agree or not, care on animals should be left to experts; not to fans, photographers etc. Wild animals can not be the mascot of humans. I hope this kind of care is not modelled by humans any more.

Some examples:
Datvi

http://www.youtube.com/watch?v=F0LnCD67dWE

Some other citizens curios about bear care:

http://www.youtube.com/watch?v=Rm_GpNVGlAI

Karabey' Alıntı:
I don't want discuss like two children and you are older than me. It doesn't matter for me either you can take my ideas before or after confirmation because they are the final idea that you can reach at the end after reading the whole literature and making inquiries. Unfortunately, this kind of behavior comes generally from popular documentary makers and this is not the first case that I came across because popular journalists supposed that they know everything after reading some popular science and animal behavior magazines. I am making some comments about growing a cub and they are useful for taking your consideration into some other aspects of your work. Because understanding animals is not a simple issue, please watch the "bear man", it is a good bear documentary.

For foreigners, Kackar mountains is one of the best summer high plateaus that attracts mountaineers, travelers, tourists, picnickers and transhumant or nomadic people, hunters, researchers etc. People come together and make local folk dance (dance of horon) till morning especially during summer especially in Kavron and Ayder high plateaus. There are some places seems far away for human being is very close for bears to travel (like from Samistal to Palovit, Kavron or Ayder or Çamlıshemşin).

For 5-10 years, one unknown issue has been emerged in Kaçkar Mountains because brown bears started to feed on from dump deposition areas. Dumps in this area are thrown down near to a slope of a hill and bears have been getting accustomed to feed on human processed foods and probably many of them have intestinal illness due to parasites and eating or chewing nylon bags and metal tins in a polluted area. This happened because tourism activity in the area raised and local people left their old kind of living and increased consuming of packet foods and metal tins so that being able to give good serving for tourists. Then, tourists and locals produced more garbage and they are not natural as it was before. I don’t think most of the locals and national park director are not aware of the situation.

I really appreciate establishing of a rehabilitation centre and convincing national park authorities and local people in terms of the sustainability of centre and releasing of orphan cubs after one or two year scientific and expert education. I hope that other orphan cubs in the planned rehabilitation center don't share the same future with Datvi and Cemal Gulas learn how to behave towards orphan cubs and not insisting on emotional behaviors because other local people can also want to imitate him and they can not be good people.

Best wishes,

Huseyin

Burada çocuklar gibi tartışacak değilim ve ayrıca benden yaşça büyüksünüz. Yazdıklarımı teyit ettikten sonra dikkate alacak olmanız veya olmamanız önemli değil çünkü tüm literatürü okuduktan sonra varacağınız nokta budur. Ne yazık ki bu çeşit bir tutum tüm belgeselcilerin ortak tutumu ve belgeselciler birkaç dergi okuyup herşeyi bildiklerini sandıkları için bu durum da benim ilk kez karşılaştığım bir durum değil. Bir yavruyu yetiştirme konusunda yorumlar yapıyorum ve işinizle ilgili bazı yönleri dikkate alırken oldukça faydalı. Hayvanları anlamak basit bir iş değildir, Ayı Adam adlı belgeseli izleyin, iyi bir belgeseldir.

Yabancılar için Kaçkarlar dağcıları, turistleri, piknikçileri, avcıları vb. cezbeden yüksek bir platodur. İnsanlar özellikle yazları Ayder ve Kavron'da sabahtan başlayarak horon teperler. İnsanların gidebileceği bazı uzak noktaları ise ayılara oldukça yakındır (Şamistal'dan Palovit'e doğru, Kavron, Ayder ve Çamlıhemşin vb.)

5-10 yıldır, Kaçkarlar'daki kahverengi ayılar çöp dökme alanlarından beslenmeye başladılar. Çöpler bir tepeden aşağı dökülmekte ve ayılar bu insanlar tarafından işlenmiş gıdayla beslenmektedirler. Bu durum onlarda özellikle parazitlere bağlı bağırsak hastalıkları ve naylon veya metal yeme sonucunda çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir. Bunun sebebi turizmin gelişmesiyle yerli halkın eski yeme alışkanlıklarını terkederek turistlere iyi hizmet verebilmek için işlenmiş gıda tüketmesidir. Bu nedenle çöp miktarı artmıştır ve çöpler de eskisi gibi doğal değildir. Yerli halkın ve Milli Parklar Müdürü'nün durumdan haberi olduğunu sanmıyorum.

Burada bir rehabilitasyon merkezi kurulmasının ve Milli Parklar ile yerlilerin ikna edilerek öksüz yavru ayılar için sürdürülebilir bir ortam yaratılmasını ve bu ayıların bilimsel bir araştırma ve eğitim sürecinden sonra tahminen 1-2 yılda doğaya salınmasını gerçekten önemsiyorum. Umarım planlanan rehabilitasyon merkezindeki diğer yavru ayılar da Datvi ile aynı sonu paylaşmaz ve Cemal Gülas da yavru ayılara nasıl davranılacağını öğrenir ve duygusal davranışlarda ısrarcı olmaz çünkü diğer yerli halk da onu taklit edebilir.

En iyi dileklerimle

Huseyin

Eva' Alıntı:
Hello,

I would like to summarize a few things - also in relation to Hüseyn AMBARLI,

Since the day, Datvi was taken by Pro Animale, people have interest in the futur of Datvi
and the fate of the bears in Turkey.

Cemal Gülas from the first day responds. He has written from his mobil phone, has via telephone
given messages to his friends, sends answered to lists of questions, sends photos and so on...
His friends helps to be in contakt with translation and other - and this every day!

This is great! He and his Friends are not obliged to do that!

Ms. Aytug and Pro Animale would be obliged to comunicate and inform us about the results.
So, nothing for her interests can grow.
The shape of Aytug been elected, (see her letters) were confusion and to denounce. I can't respect this.

I think, it is not realy important whether Cemal Gülas gave Datvi milk or not milk and so on...
(Who talks about Polar Bear Knut gets carrots or grapes.?
Ba teh way Mrs. Aytug have also contact with small Bears (human scent) please see pictures in the link below?!

Please, we try to differentiate:
It is
1) to a form (wildlifepark)
and
2) to a content and the handling of this content (Bears)

Cemal Gülas is primarily for the form. He would like to improve the conditions to the bears.
He offers 104 square kilometers in Rize, as big as the Samburu National Reserve in Kenya!!

About the contents (Bears) and specialy the handling for the bears, he and his projekt manager
are in contakt with best experts therefore, to find the best standard in the world.

I also think , it is stupid to believe that Cemal Gülas must explain anybody his individual acts in every detail.
Because he is free person. No employee from anbody ... We are not a judge!

Thinking of other people who have created similar.
Reinhold Messmer in Juval, Michael Aufhauser in Aiderbichl, Andre Heller in Innsbruck ....
Often artists and / or adventures, put a project of this kind in the world. (Not only ministries know that!)

Projects of this kind often have a very special Faszinaltion.

Best Regards
Eva

Here is the link about the pictures : http://www.hayhaveder.org.tr/print.php?type=A&item_id=36

Merhaba

Bazı noktaları özetlemek istiyorum - Hüseyin AMBARLI'ya da cevap olarak...

Datvi'nin Pro Animale'ye alındığı günden beri İnsanlar Datvi'nin geleceği ve Türkiye'deki ayıların kaderi ile ilgilenmeye başladılar.

Cemal Gülas ilk günden beri cep telefonu aracılığı ile sürekli birşeyler gönderiyor, soru soruyor, cevap veriyor, fotoğraf gönderiyor vb. Arkadaşları çevirileri ile ve diğer şekillerde buna yardım ediyor. Bu gerçekten harika! O ve arkadaşları bunu yapmak zorunda değiller!

Öte yandan Bayan Aytuğ ve Pro Animale sonuçlarla ilgili bilgi verme hususunda sorumludur. Kendisinin ilgisini burada göremiyoruz. Sayın Aytuğ'un yaklaşımı, mektubundan anlaşılacağı üzere kafa karıştırıcı ve suçlayıcıdır. Buna saygı gösteremem.

Sanırım Cemal Gülas'ın Datvi'ye süt veya başka birşey vermesi gerçekten önemli değil (Knut'un havuç ve üzümle beslendiğini kim biliyor?). Bu sırada Sayın Aytuğ'un yavru ayılarla olan temasını da aşağıdaki bağlantılardaki fotoğraflardan görüyoruz.

Lütfen bazı kavramları ayırdedelim:

1) Bir vahşi yaşam parkının oluşturulması
2) Bu konunun ele alınış şekli

Cemal Gülas öncelikle parkın oluşturulmasına çalışıyor. Ayıların yaşam koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili. Rize'de, Kenya Samburu Milli Parkı kadar bir alandan, 104 kilometrekareden söz ediliyor.

Ayılarla ilgili bu ve benzeri durumlarla ilgili Cemal, dünyadaki en iyi standartlarla ilgili araştırma yapıyor.

Ayrıca Cemal Gülas'ın Datvi'ye nasıl baktığı hususunda her detayı açıklaması gerektiği konusunu aptalca buluyorum. O özgür biri, herhangi bir yere bağlı değil... Ayrıca biz de yargıç değiliz!

Benzeri sonuçlar yaratan diğer insanları düşünüyorum:
Juval'de Reinhold Messmer, Aiderbichl'de Michael Aufhauser, Innsbruck'ta Andre Heller...

Genellikle sanatçılar ve/veya bazı olaylar bu çeşit projelerin hayata geçirilmesine vesile olurlar (genelde bakanlıkların haberi de olmaz!)

Bu çeşit projelerin çok büyük ve özel bir ilgisi olur.

En iyi dileklerimle
Eva

Fotoğraflarla ilgili bağlantı:

http://www.hayhaveder.org.tr/print.php?type=A&item_id=36

Lily' Alıntı:
Prof. Nilüfer Aytug,

thank you for the fotos of Datvi.

Please, write in this blog in your own language. Information is essential.

Prof. Nilüfer Aytuğ

Datvi'nin fotoğrafları için teşekkür ederiz. Lütfen kendi dilinizde buraya yazın. Bilgi çok önemli.

yol' Alıntı:
Cemal Gülas en son birkaç gün önce yazdı, sanırım artık tekrar tekrar yazmaktan da sıkılmıştır diye bir de ben yazayım diyorum;

Yazılanları OKUYUN!. Okumadan, neyi savunduklarını bilmeden insanların savunmadığı şeyleri savunduğunu iddia etmeyin, cahil duruma düşersiniz...

Cemal Gülas wrote this several times. I think he had bored of this but I'd like to rewrite this.

READ the postings! Do not blame people for claiming the things that they actually do not claim, it shows only an ignorance of you...

cıddiyeti olomayan insanları ciddiye almak saygı duyup özlediğimizi yapma arzumuza saygısızlıktır can dostlar bana sorarsanız ne idüğü ve niteliği ispatlanmamış asalakları dikkate alıp tepkinizi gereksiz kullanmayın derim, biraz sabır çokça sebat ve sonuç gönül dostlarım .

Cemal' Alıntı:
cıddiyeti olomayan insanları ciddiye almak saygı duyup özlediğimizi yapma arzumuza saygısızlıktır can dostlar bana sorarsanız ne idüğü ve niteliği ispatlanmamış asalakları dikkate alıp tepkinizi gereksiz kullanmayın derim, biraz sabır çokça sebat ve sonuç gönül dostlarım .

To take seriously the people who lack seriousness is just a disrespect for our ambition of doing what we miss, my friends. If you consider, I tell you not to take into consideration these kind of unproven parasites and use your reaction for nothing. A bit patience, much determination and result, my friends...

mrb bende artvinliyim belki bilmeyeniniz vardır datvi bizim buralarda ayı demek sakın yabancı bi yerden alınma filan sanmayın datviyle pars var bildipiğim kadarıyla benim köpeğimin adıda pars çok şirin bi ayıcık datvi

Dear Eva,

I think we don’t need 2 or 3 years for transportation of the bears to Rize wildlife park.
Until the end of May we can finalize the first step of the organization to Rize Wildlife park.
It looks possible to transport the baby bears Rize Wildlife park in the end of May 2008 (At the moment the natural wild life is already continuing in the area. Because of that we don’t need to set up to many extra thinks for bears. only we need to build small take care centre for the baby bears).
For the project we had too much attention from the ministry of the forest and they promised us to support for only the feeding of bears.
Also we are going to need sponsors for the payments to the workers of the park. (As personally I am going to pay a part of the expanses).
I would be glad to cooperate with the persons who you are in contact. But I don’t know how we would pay for them?

The land of the park in Rize is really a huge and natural area. Total area of the park reserve is 104 km2 and it is continuous till Coruh valley (it is huge area). There are a lot of natural lakes, rivers and several kinds of trees and plantations (to much natural foods for wild animals).
My aim is to protect the whole area and the wild animals in this project.
P.S: I wish to invite the mentioned people and you to Rize for show you to whole area.
I wish you and your colleagues a happy, happy new year.

All the best from Rize
Cemal Gulas

Dear Eva,

I think we don’t need 2 or 3 years for transportation of the bears to Rize wildlife park.
Until the end of May we can finalize the first step of the organization to Rize Wildlife park.
It looks possible to transport the baby bears Rize Wildlife park in the end of May 2008 (At the moment the natural wild life is already continuing in the area. Because of that we don’t need to set up to many extra thinks for bears. only we need to build small take care centre for the baby bears).
For the project we had too much attention from the ministry of the forest and they promised us to support for only the feeding of bears.
Also we are going to need sponsors for the payments to the workers of the park. (As personally I am going to pay a part of the expanses).
I would be glad to cooperate with the persons who you are in contact. But I don’t know how we would pay for them?

The land of the park in Rize is really a huge and natural area. Total area of the park reserve is 104 km2 and it is continuous till Coruh valley (it is huge area). There are a lot of natural lakes, rivers and several kinds of trees and plantations (to much natural foods for wild animals).
My aim is to protect the whole area and the wild animals in this project.
P.S: I wish to invite the mentioned people and you to Rize for show you to whole area.
I wish you and your colleagues a happy, happy new year.

All the best from Rize
Cemal Gulas

Sevgili Eva

Ayıların ‘Rize Vahşi yaşam Parkı’na nakli için 2–3 yıla ihtiyacımız olmadığı görüşündeyim.
‘Rize Vahşi Yaşam Parkı’nın ilk adımını, mayısın sonuna kadar bitirebiliriz. Yavru ayıların nakilleri, 2008 Mayıs sonuna kadar tamamlanabilecek gibi görünüyor. (Şu anda vahşi yaşam bölgede devam etmektedir. Bundan dolayı ayılar için fazladan bir tertip’e –düzenlemeye- gerek bulunmamaktadır. Sadece yavru ayılar için küçük bakım merkezleri kurmaya ihtiyacımız vardır.)

Projeye Orman Bakanlığı da çok fazla ilgi göstermektedir ve ayıların beslenmesi hususunda bizlere destek verecekleri taahhüdünde bulunmuşlardır.

Tabii ki park çalışanlarının ödemeleri için de bir sponsora ihtiyaç duyacağız. (Şahsen ben masrafların bir bölümünü üstleneceğim)

Sizin bağlantıda olduğunuz insanlarla da işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacağım. Ancak
kendilerinin yardımlarına nasıl karşılık verebileceğimizi de bilememekteyiz.

Rize’deki park alanı gerçekten çok büyük ve doğal bir bölgedir. Park için ayrılmış toplam alan 104 km2’dir ve Çoruh vadisine kadar devam etmektedir ( muazzam büyüklükte bir alan).
Burada birçok doğal göller, nehirler, birçok değişik bitki ve ağaç türü bulunmaktadır. ( vahşi hayvanlar için de birçok doğal yiyecek bulunmaktadır)

Amacım tüm bölgeyi ve proje dâhilindeki vahşi hayvanları korumaktır.

P.S: Sizi ve bahsedilen kişileri Rize’ye davet edip tüm alanı gösterebilmeyi dilerim.

Size ve meslektaşlarınıza mutlu yıllar dilerim..

Rize’den sevgiler ve saygılar sunarım.
Cemal Gülas

Günaydın

My name is Uli, I'm a member of Hartmuth's blog in Germany. I'm glad to read that the bear park at Rize can be finishesd at end of may. These are good news for the baby bears.

Greetings from Germany

Uli W

Günaydın

My name is Uli, I'm a member of Hartmuth's blog in Germany. I'm glad to read that the bear park at Rize can be finishesd at end of may. These are good news for the baby bears.

Greetings from Germany

Uli W

Günaydın,

Adım Uli, Almanya’nın Hartmuth bloğuna üyeyim. Mayıs sonunda Rize’deki ayı barınağının tamamlanmış olacağını okuduğuma sevindim. Bunlar yavru ayılar için iyi haberler.

Almanya’dan selamlar.

Uli W

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,763
Kayıtlı Üye Sayımız
166,579
Kaydolan Son Üyemiz
Esra elçin

SON KONULAR

Geri