Özgür Datvi !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 458
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 128,454
Ynt: Özgür Datvi !

"Daha önce Datvi'yi büyütme şeklinizden bahsetmiştim, bu öksüz bebek ayıların büyütülmesinde yeni bir başlangıç olabilir. Ayrıca bu şekilde bir bebek ayıyı Hüseyin Bey'in yazdığı gibi bilimsel metotlar yerine duygularla büyütmekte herhangi bir yanlışlık göremiyorum. Aslında bu şekilde davranış yayılsa dünyanın yaşamak için daha güzel bir yer olacağını düşünüyorum."

Sevgili Lily,

Öksüz bebek ayıların sevgiyle büyütülmesi onları kendimize muhtaç ve oyuncak etmekten öteye varmaz diye düşünüyorum. Eğer burada tekrardan Datvi'nin evcilleştirilmesinin yanlışlığını ya da doğruluğunu tartışarak başa dönülecekse yerimizde sayıyoruz demektir. Cemal Bey dahil kimsenin bir yavru ayının insana alıştırılmasının doğru olacağını savunacağını sanmıyorum. Cemal bey "ben televizyoncuyum doğru bildiğimi yaptım" demişti ama Cemal Beyin yaptığı datvinin ömrünün geri kalan zamanını insanlara bağımlı ve asla özgür olamadan geçirmesinin başlangıcı idi. Doğru olan öksüz ayı yavrularının insanlarla temas etmeden, insanları dost bilmeden, bir ayı gibi hayatlarının ilk iki yılını doldurduktan sonra ormanlarda kendi başlarına ve ÖZGÜRCE yaşamasının sağlanmasıdır. İnsanlara muhtaç hale gelmiş, sadece insanlara güvenen bir ayı yavrusunun yetiştiriliş tarzının burada alternatif bir metod olarak sunulmaya çalışılması doğru değildir. Ayılar ayı gibi yaşamalıdır. Ayılar özgür yaşamalıdır. Ayılar insanlara muhtaç olmamalıdır. Hasbelkader yetiştirenin de "bilmiyordum en doğrusunun bu olduğunu düşündüğümden uyguladım" dediği yanlış bir metodu lütfen alternatif bir yetiştirme metodu olarak sunmayalım. İnsanları yanlış bilgilendirmeyelim.

Saygılarımla

Etiketler

Sevgili arkadaşlar, Eva ve Lily ile yazışmalarımız kabaca şu şekilde: İlgili Alman blog sitesinde Prof. Nilüfer Aytuğ'un bir öğrencisi, kendisinin bir cevap metnini yazmış. Metin Almanca, Altavista çeviri hizmeti ile mektubun genel yapısını çözebildim. Aşağıdaki adreste mektubun orjinali bulunmaktadır:

http://f3.webmart.de/f.cfm?id=3060890&t=3220214&pg=37&a=1&r=threadview&

İstediğim Sayın Aytuğ'un Türkçe metni buraya da koyması idi, her ne kadar mektubu anlasam da kendisinin düşüncelerine herhangi bir müdahale etmemek için mektubu buraya koymadım. Lily ve Eva ile yazışmalarım ve dahi Alman blog'unda oya nickli Sayın Oya Eralp'e metnin Türkçe olanını gezenbilir'e de koyması yönünde bir çağrım oldu. Sayın Eralp bir mesajında kısaca Nilüfer Hanım'ın kendisine karşı yürütülen saldırı nedeniyle mektubu burada yayınlamak istemediğini belirtmiş.

Böylesine bir durum varken Nilüfer Hanım'ın düşüncelerini paylaşması gerektiğini düşünüyorum. İletişimsizlik bizi hiçbir yere götürmez, bilgi sahibi olmadığımız ve görüş açısını yakalayamadığımız bir konuda ise mutlaka değişik fikirlere ihtiyacımız olacaktır. Keza Nilüfer Hanım'a (ben hiçbir yerde saldırı niteliğinde birşeyler görmedim, ancak eleştiri yapılmasından hoşlanmıyorsa bilemeyeceğim) yazılanlar nedeniyle cevap hakkının olduğu da aşikar. Buradan çağrımı tekrar yineliyorum. Umarım sonuç alırız.

yasarergun' Alıntı:
Lily' Alıntı:
I have mentioned already that the way you have brought up Datvi, might well be a new beginning in the treatment of orphaned baby bears. Also, I can't see anything wrong in bringing up a helpless babybear in an emotional rather than a scientific way, as Hüseyin wrote reproachfully. In fact I believe that the world would be a much better place to live in, if it were not dealed with in a scientific way most of the time.

Dear Lily,

Looking after of orphan baby bears emotionally is just no more than making them dependent on human and behaving like "toys", in my opinion. If we again talk about the habituation of Datvi in good or bad manner again, we just go to the beginning of the problem, with no any resolution and discussion. I don't think anybody, even Cemal, thinks that habituation of a wild life animal is right. Cemal said that "I am a photographer and I did my best knowledge". But what he did is just the beginning of habituation of Datvi as well as being dependent on humans. The right thing is the looking after of baby bears without any contact with human being in first two years of their lifes and then leaving of them to the forests to make them live FREELY. An emotional looking after method is not good as an alternative way since it makes the bears dependent on humans. Bears should live like bears, they should live freely. They should not depend on human. The one looked after Datvi somehow and said "I did it to the best of my knowledge", and let's not present this as an alternative method, in order not to inform others in a wrong way.

Best Regards

800_6663623736303238.jpg

800_3537613130376239.jpg

800_3263643364616663.jpg

800_3465636538333964.jpg

800_3662653139346662.jpg

800_3837333664393561.jpg

800_3030666437343661.jpg

Ms Aytug should not give any animals anti-depressive drugs . I know that it does not work because I have been with many animals that were treated this way.

Ms Aytug, I hope you read the postings here. Please do not give anti depressive drugs to bears!! Why are you doing this????

Why are you not communicating? It is your duty to communicate with the public.

Hello Yasar,

This is a misunderstanding. I do not generally approve of hand raising bears. I was talking of the case of Datvi and other Baby Bears in a similar situation.

Kind regards,

Lily

Youtube dan bazi videolari aradim. İster katilin ister katilmayin, hayvanlara bakim isi uzmanlar tarafindan yapilmalidir, meraklılar, hayvan severler veya televizyoncular tarafindan degil. Yabani hayvanlar insanlarin maskotu olamaz. Umarim, yavrulara bakim isi, diger insanlar tarafindan daha fazla taklit edilmeye calisilmaz.

Asagida bir kac ornek:
Datvi

http://www.youtube.com/watch?v=F0LnCD67dWE

Ayı bakımına ozenen diger vatandaslar

http://www.youtube.com/watch?v=Rm_GpNVGlAI

I don't want discuss like two children and you are older than me. It doesn't matter for me either you can take my ideas before or after confirmation because they are the final idea that you can reach at the end after reading the whole literature and making inquiries. Unfortunately, this kind of behavior comes generally from popular documentary makers and this is not the first case that I came across because popular journalists supposed that they know everything after reading some popular science and animal behavior magazines. I am making some comments about growing a cub and they are useful for taking your consideration into some other aspects of your work. Because understanding animals is not a simple issue, please watch the "bear man", it is a good bear documentary.

For foreigners, Kackar mountains is one of the best summer high plateaus that attracts mountaineers, travelers, tourists, picnickers and transhumant or nomadic people, hunters, researchers etc. People come together and make local folk dance (dance of horon) till morning especially during summer especially in Kavron and Ayder high plateaus. There are some places seems far away for human being is very close for bears to travel (like from Samistal to Palovit, Kavron or Ayder or Çamlıshemşin).

For 5-10 years, one unknown issue has been emerged in Kaçkar Mountains because brown bears started to feed on from dump deposition areas. Dumps in this area are thrown down near to a slope of a hill and bears have been getting accustomed to feed on human processed foods and probably many of them have intestinal illness due to parasites and eating or chewing nylon bags and metal tins in a polluted area. This happened because tourism activity in the area raised and local people left their old kind of living and increased consuming of packet foods and metal tins so that being able to give good serving for tourists. Then, tourists and locals produced more garbage and they are not natural as it was before. I don’t think most of the locals and national park director are not aware of the situation.

I really appreciate establishing of a rehabilitation centre and convincing national park authorities and local people in terms of the sustainability of centre and releasing of orphan cubs after one or two year scientific and expert education. I hope that other orphan cubs in the planned rehabilitation center don't share the same future with Datvi and Cemal Gulas learn how to behave towards orphan cubs and not insisting on emotional behaviors because other local people can also want to imitate him and they can not be good people.

Best wishes,

Huseyin

Karabey' Alıntı:
Youtube dan bazi videolari aradim. İster katilin ister katilmayin, hayvanlara bakim isi uzmanlar tarafindan yapilmalidir, meraklılar, hayvan severler veya televizyoncular tarafindan degil. Yabani hayvanlar insanlarin maskotu olamaz. Umarim, yavrulara bakim isi, diger insanlar tarafindan daha fazla taklit edilmeye calisilmaz.

Cemal Gülas en son birkaç gün önce yazdı, sanırım artık tekrar tekrar yazmaktan da sıkılmıştır diye bir de ben yazayım diyorum;

Yazılanları OKUYUN!. Okumadan, neyi savunduklarını bilmeden insanların savunmadığı şeyleri savunduğunu iddia etmeyin, cahil duruma düşersiniz...

Joan'ın 08.53.39 daki mesajında demiş ki ;

"Bayan Aytuğ hiçbir hayvana anti-depresan(sakinleştirici) ilaç vermemelisiniz.Bu şekilde tedavi edilmiş birçok hayvanla birlikte olduğum için hiçbir işe yaramadığını biliyorum.

bayan Aytuğ buradaki mesajları okuduğunuzu umuyorum.Lütfen ayılara anti-depresan vermeyiniz!!Bunu neden yapıyorsunuz?

Neden iletişime geçmiyorsunuz?Toplumla iletişimde olmak sizin göreviniz."

Prof. Nilüfer Aytug,

thank you for the fotos of Datvi.

Please, write in this blog in your own language. Information is essential.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.