Özgür Datvi !

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 458
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 128,454

Etiketler
Ynt: Özgür Datvi !

Hello Huseyin AMBARLI,

I have read your letter. I translated it for Hartmuth's blog.

I appreciate most of it - as far as it is scientifically interesting.

But the attack on Cemal Gülas is a disgrace. Should he ask the tiny Baby Bär, if he prefers the smell of his dead mother to the smell of humans? Cemal Gülas acted like a human being.

With kind regards,

Lily

Dear friends,

am I right? Is there is a letter from Prof Aytug to Cemal Gülas? Could anybody translate?

Thank you so much.

Love to all friends of Datvi,

Lily

Değerli gönül dostlarım,
Nedense herkes bu filmi girdiği yerden seyretmeğe başlıyor ve ona göre yorumlar yazıyor.
Yazılan yorumların ve yanlışların bizler farkında değilmişiz gibi cak cuklar havada uçuşuyor konuşmak kolay yapmak zordur ama zor olanı yapacak kudret insanda vardır...
Ben bu boz ayı yavrusunu bir gazete haberinden öğrendim Karacabey’e götürülmek üzere ikin müdahale ettim çünkü Karacabey bir iyileştirme merkezi değil dansçı ayılar için kurulmuş bir barınaktı.
Ne yapabilirim diye düşündüm ve hayvanın bakımını üstlendim. Hüseyin arkadaşım bu hayvanın nasıl bakıldığını hiç öğrenmeden yorumlar yapmış…
Sağ olsun onun tespiti olan yorumları biz hayvanı teslim almadan araştırmış ve nasıl bakacağımızla ilgili bir karara varmıştık zaten…
Hayvan bana geldiğinde 35 cm ve insan için fena sayılacak kokular içindeydi, ellerinin üzeri kendi tarafından ısırılmaktan yaralıydı; çünkü Rize orman bölge müdürlüğü hayvanı birkaç gün artık kaç günse bir bodrum katında demir kapılı bir odada tutmuştu.
Sorumluluk bize geçtikten sonra hep aynı giysileri giyen üç insan tarafından sadece sütle beslendi ve herhangi bir kapalı ya da sınırlı sahaya bırakılmadı…
Tamamen orman içinde serbest yaşama sahasında ilk gecelerini ki bu bir ay kadar benimle uyuyarak ve benim elimden süt içerek geğirdi…
Bunun dışındaki yiyeceklerini yine birlikte ormandaki otlar ve köklerden yemek koşulu ile zahmetli bir süreç balladı...
Bu süreç ben ve ona bakan diğer iki görevli tarafından aksatılmadan sürdürüldü...
“peki, biz nerede hata yaptık”… Tabi birçok hata yaptık bunlardan biri de diş etkilemeden hayvanı koruyamamak oldu… Bu hayvanın bizim yanımızda olduğunu bilen herkes etrafa gelmeğe başladı biz çoğuna çevreye girmeye izin vermedik, ancak köyden bazı dostlarımız hayvana yiyecek verip şefkat gösterdi bunlara durumu anlattık…
Bu şimdi bebek ama daha sonra 300 kiloluk bir dev olacak lütfen bu hayvana bu ilgiyi göstermeyin diye rica ettik ancak bu yumuşak üslubumuz anlaşılamadı ve ilgi bizim görmediğimiz zamanlarda da sürdü…
Çünkü hayvanı herhangi bir sınır içinde tutmuyorduk canı nereye isterse gidiyordu. Sonuç olarak ben bakıcılardan işi devralıp onunla ormanda yaşamaya başladım o da köye gitmeden zaman geçiriyordu…
Bazı zamanlar dört veya beş gün hiç süt içmeğe bile gelmiyordu, sonra gelip sütünü içip tüm gündüzü uyuyarak geçiriyor ya da sabah 02 05 arasını köpeğim parsla oynayarak geçiriyordu, bu arada beraber süren oyunlarımızda tabii oluyordu…
Bunu ben yanlış olarak görmüyorum ve görmeyeceğim çünkü o bir çocuk gibi oyuna şefkate ve öğrenmeye ihtiyacı vardı, doğada bu ihtiyacını annesinden karşılıyordu burada da anne yerine beni koymuştu; sakallı anne olur mu demeyin ayılar traş olmaz değerli araştırmacı kardeşlerim bunu ben öğrendim...
Başından beri söylediğim bir şey var bu ilke biyolojik çeşitlilik açısından Avrupa kıtasından daha zengin ve bu topraklarda cahillikten kasıttan meraktan doğadan vahşi hayvan yavruları koparılmaya devam edecek…
Üzerinden bir sektör kurulduğu için avcılıkta devam edecek ve yeni datviler öksüz kalacak.
Şimdi etrafta bu konuyla ilgili araştırmacı uzman vs toplanmışken gerçekten bir arazi tecrübeniz varsa bu tecrübeden yararlanılacak bir zemine sizleri davet ediyorum bu tecrübenizi konuşturun; kısacası cak cuk lara benimde bu konudan gerçekten rahatsızlık duyanlarında ayıracak zamanı yok…
Bir kez daha dostlarımdan rica ediyorum bana söylenen kem sözler umurumda değil çünkü ben söyleyenleri uzaktan ya da yakından tanımıyorum; onlarında beni tanıdığını sanmıyorum ancak eleştirilerinden ders alabilmeyi de umuyorum.
Bunu niye yazdım çünkü düm 500 küsür mailin çoğu hakkımda yazılanların bazılarından benden fazla üzülen gönül dostlarım tarafından yazılmıştı... Sif konuşmak için konuşanlara söyleyecek bir şey yok…
Anadolu da güzel birkaç laf var bunları hepimiz biliyoruz ama birini bir kez daha tüm gönül dostlarıma hatırlatmakta yarar görüyorum… .. …. kervan yürür… Hepinize hasretle selam…

Not :
burada yetkilileri ve avcıları korkutan şey ayıların insandan daha sevgi dolu olduğu ortaya çıkarsa bunca yıl ayı öldürenler ve öldürtenler katıl muamelesi görüp yargılanırız diye telaştalar...
cemal

Dear Eva,
I forget all of my fatigue because of your and my friends' interests.
I know that most of criticisms come from the hunters and their friends. I'm not sad about that and i recommend not to be worried to my friends.
I believe to the formal speeches and i hope that we will let to begin good developments in the near future.
Thank you for everything.
I hope we can succeed to establish the center together. And i hope to guest all my friends who respect to the other living creatures' right of live at my home.

cemal

Hello everything,

It is a good morning from me in Canada and is a test for my first posting. Danke.

Mr Gulas, we support Eva and all you do for the welfare of animals. We are looking forward to the establishment of the wildlife park in Turkey.

Hello Liily,

I don't agrre with you I made a disgrace because it was the truth. He was supposing that he knew everything about rehabilitation of orphan bear cubs, what happenned finally? Datvi became a habitutated bear because he didn't grow the cub as scientifically and he approached the datvi very emotionally.

And I can understand that this is very dissapponting situation and seperating two frineds from each other. But, I don't see a chance for Datvi to return back to nature or wildlife. I think he saw the rehabilitation was a simple thing but after he understood that it is not simple he has been trying to overcome the problem but it s too late for Datvi. Of course not only Cemal Gulas is responsible from this situation but also National park directors, illegal hunters, universities, NGOs in Turkey and governors are also responsible.

If your final aim is to support and rehabilitate all orphan bear cubs, I can really appricate your support and I can also help. But trying to release Datvi to his nature in Kackar mountains in very populated place especially in summer is meaningless. Moreover, Nature conservation and national park directors opened the trophy hunting for 15 bears in Turkey last month and nobody deal with this massacre. If we are working to help animal's, we should search and reasearch carefully what is happening in Turkey and we should direct our efforts to right things.

All the best,

Huseyin

Hello Huseyin,

Thanks for the interesting information. I believed we all share one goal - to establish a wildlife park and our interest in the welfare of animals. We need each other. Mistakes can occur and we all have to look forward and learn from all mistakes.

More information is certainly better than no information. I rely on google for translation and translated postings can give inaccurate messages.

Sincerely, Joan

değerli gönül dostlarım,
bu gün ankaradayım ilgililerin konuya ilgisi beklediğimden de iyi gelişti, bunu sizlerin desteği sağladı,şu an bir takvim üzerinde çalışıyoruz; ilk anda datvi dahil diğer yavruları sahaya nakletmek konusunda çok olumlulular , umut ederim bahardan önce bu yapının şekli netleşmiş olacak, ilginizi ve desteğinizi kaybetmeyin. burasını dünyaya örnek bir yer yapmak hepimizin katkısıyla olur, böylece datvinin talihsizlikleri onun cinsleri için bir kurtuluşa sebep olmuş olacak datvi ve arkadaşları özgürlüklerini geri alacak ayrıca oluşturulacak sahada diğer birçok yabanil tür de yararlanacak.
datvinin adına hepinize ayrıca teşekkür ederim...
c.g

Lily' Alıntı:
Hello Huseyin AMBARLI,

I have read your letter. I translated it for Hartmuth's blog.

I appreciate most of it - as far as it is scientifically interesting.

But the attack on Cemal Gülas is a disgrace. Should he ask the tiny Baby Bär, if he prefers the smell of his dead mother to the smell of humans? Cemal Gülas acted like a human being.

With kind regards,

Lily

Merhaba Huseyin AMBARLI,

Mektubunuzu okudum ve Hartmuth'un blogu için tercüme ettim.

Çoğunu destekliyorum, özellikle bilimsel olarak oldukça ilginç

Fakat Cemal Gülas'a karşı alınan cephe utanılacak birşey. Bebek ayıya soracak olsaydık, ölü annesinin kokusunu mu yoksa bir insanın kokusunu mu tercih ederdi? Cemal Gülas gerçekten bir insan gibi davranmıştır.

En iyi dileklerimle
Lily

Cemal' Alıntı:
Değerli gönül dostlarım,
Nedense herkes bu filmi girdiği yerden seyretmeğe başlıyor ve ona göre yorumlar yazıyor.
Yazılan yorumların ve yanlışların bizler farkında değilmişiz gibi cak cuklar havada uçuşuyor konuşmak kolay yapmak zordur ama zor olanı yapacak kudret insanda vardır...
Ben bu boz ayı yavrusunu bir gazete haberinden öğrendim Karacabey’e götürülmek üzere ikin müdahale ettim çünkü Karacabey bir iyileştirme merkezi değil dansçı ayılar için kurulmuş bir barınaktı.
Ne yapabilirim diye düşündüm ve hayvanın bakımını üstlendim. Hüseyin arkadaşım bu hayvanın nasıl bakıldığını hiç öğrenmeden yorumlar yapmış…
Sağ olsun onun tespiti olan yorumları biz hayvanı teslim almadan araştırmış ve nasıl bakacağımızla ilgili bir karara varmıştık zaten…
Hayvan bana geldiğinde 35 cm ve insan için fena sayılacak kokular içindeydi, ellerinin üzeri kendi tarafından ısırılmaktan yaralıydı; çünkü Rize orman bölge müdürlüğü hayvanı birkaç gün artık kaç günse bir bodrum katında demir kapılı bir odada tutmuştu.
Sorumluluk bize geçtikten sonra hep aynı giysileri giyen üç insan tarafından sadece sütle beslendi ve herhangi bir kapalı ya da sınırlı sahaya bırakılmadı…
Tamamen orman içinde serbest yaşama sahasında ilk gecelerini ki bu bir ay kadar benimle uyuyarak ve benim elimden süt içerek geğirdi…
Bunun dışındaki yiyeceklerini yine birlikte ormandaki otlar ve köklerden yemek koşulu ile zahmetli bir süreç balladı...
Bu süreç ben ve ona bakan diğer iki görevli tarafından aksatılmadan sürdürüldü...
“peki, biz nerede hata yaptık”… Tabi birçok hata yaptık bunlardan biri de diş etkilemeden hayvanı koruyamamak oldu… Bu hayvanın bizim yanımızda olduğunu bilen herkes etrafa gelmeğe başladı biz çoğuna çevreye girmeye izin vermedik, ancak köyden bazı dostlarımız hayvana yiyecek verip şefkat gösterdi bunlara durumu anlattık…
Bu şimdi bebek ama daha sonra 300 kiloluk bir dev olacak lütfen bu hayvana bu ilgiyi göstermeyin diye rica ettik ancak bu yumuşak üslubumuz anlaşılamadı ve ilgi bizim görmediğimiz zamanlarda da sürdü…
Çünkü hayvanı herhangi bir sınır içinde tutmuyorduk canı nereye isterse gidiyordu. Sonuç olarak ben bakıcılardan işi devralıp onunla ormanda yaşamaya başladım o da köye gitmeden zaman geçiriyordu…
Bazı zamanlar dört veya beş gün hiç süt içmeğe bile gelmiyordu, sonra gelip sütünü içip tüm gündüzü uyuyarak geçiriyor ya da sabah 02 05 arasını köpeğim parsla oynayarak geçiriyordu, bu arada beraber süren oyunlarımızda tabii oluyordu…
Bunu ben yanlış olarak görmüyorum ve görmeyeceğim çünkü o bir çocuk gibi oyuna şefkate ve öğrenmeye ihtiyacı vardı, doğada bu ihtiyacını annesinden karşılıyordu burada da anne yerine beni koymuştu; sakallı anne olur mu demeyin ayılar traş olmaz değerli araştırmacı kardeşlerim bunu ben öğrendim...
Başından beri söylediğim bir şey var bu ilke biyolojik çeşitlilik açısından Avrupa kıtasından daha zengin ve bu topraklarda cahillikten kasıttan meraktan doğadan vahşi hayvan yavruları koparılmaya devam edecek…
Üzerinden bir sektör kurulduğu için avcılıkta devam edecek ve yeni datviler öksüz kalacak.
Şimdi etrafta bu konuyla ilgili araştırmacı uzman vs toplanmışken gerçekten bir arazi tecrübeniz varsa bu tecrübeden yararlanılacak bir zemine sizleri davet ediyorum bu tecrübenizi konuşturun; kısacası cak cuk lara benimde bu konudan gerçekten rahatsızlık duyanlarında ayıracak zamanı yok…
Bir kez daha dostlarımdan rica ediyorum bana söylenen kem sözler umurumda değil çünkü ben söyleyenleri uzaktan ya da yakından tanımıyorum; onlarında beni tanıdığını sanmıyorum ancak eleştirilerinden ders alabilmeyi de umuyorum.
Bunu niye yazdım çünkü düm 500 küsür mailin çoğu hakkımda yazılanların bazılarından benden fazla üzülen gönül dostlarım tarafından yazılmıştı... Sif konuşmak için konuşanlara söyleyecek bir şey yok…
Anadolu da güzel birkaç laf var bunları hepimiz biliyoruz ama birini bir kez daha tüm gönül dostlarıma hatırlatmakta yarar görüyorum… .. …. kervan yürür… Hepinize hasretle selam…

Not :
burada yetkilileri ve avcıları korkutan şey ayıların insandan daha sevgi dolu olduğu ortaya çıkarsa bunca yıl ayı öldürenler ve öldürtenler katıl muamelesi görüp yargılanırız diye telaştalar...
cemal

My dear friends,
I don't know why but everybody tries to start the film from where he starts watching and comments in terms of his truth.

People are talking as if we are unaware of the written comments and other wrong doings but talking is easy and doing is difficult. The human has the power to achieve the difficult one.

I impeded on this baby bear upon reading on newspaper and sending to Karacabey because the place was not a rehabilitation center but a shelter for dancing bears.

I thought about what I could do and I took the responsbility of looking after it. My friend Hüseyin commented so much without knowing how this bear was looked after. We had already researched and determined the best way of looking after before we took Datvi. The bear was 35 cm long and in a stinky situation. His hands were injured by his teeth, because Forest Regional Directorate of Rize, kept the animal in a dungeon-like place with an iron door. After we took him, we gave him only milk and worn the same clothes everyday and he was not left to any limited zone. He was in a free forest zone, and he spent some time (about one month) with me drinking milk.

Besides milk, he found his own food from the forest like grass or roots, the process was very hard. The process continued by me and the other vassal.

But what was the fault? One of our faults was not to protect the animal from external impedements. Many people knowing that the animal was with us, came to see him and gave him some food, despite our explanations. He would be a 300-kilos of a bear but many people did not understand and came again. We did not keep the animal in a limited place and he was going where he wanted to. As a result, I started to live in the forest, far away from the village.

Sometimes he did not come to me for drinking milk. Later he used to come and drink milk and then sleep. Many times he used to play with my dog Pars (during 2-5 a.m.). I do not see this as a fault because he needed this humanity as a baby. He put myself as a mum, please do not say that if a mother has beard or not because the bears do not shave my dear researchers, I learnt that.

This country is much more richer than Europe in terms of biological diversity. But unfortunately many wild animals will be taken away due to ignorance, intent or just curiosity. A sector exists in hunting and it will go on to create new Datvi's. Please share your experience, if you really has because me and my friends do not have time to cope with such bull shit.

I do not care about the bad things towards me, I do not know them but I would like to take my lessons from criticism.

I wrote this because most of the 500 e-mails written from my friends who are sad about the bad things towards me. Dogs bark, but the caravan goes on (A Turkish proverb)...

P.S: I think many hunters and the responsibles are terrified that if the truth that the bears are more lovely than human being, they think they will be blamed as killers.

Cemal

Eva' Alıntı:
Dear Cemal Gülas,

some people attacs you, becouse you start to make old thinking going.

Belive, there are MORE people who are interested in a new status come to the bears and to the natur.

This People protect your in their thoughts, like a warm Coat, more, than a magic ring.

Best regards
Eva
Sevgili Cemal Gülas,

Bazı insanlar size saldırıyor çünkü eskiyen düşünceleri değiştirmeye başladınız.

İnanın daha çok insan ayıların doğada yeni özgür durumlarıyla ilgilenmektedir.

Bu insanlar düşüncelerini sıcak bir palto gibi koruyorlar, sihirli bir yüzükten fazlası...

En iyi dileklerimle
Eva

Cemal' Alıntı:
Dear Eva,
I forget all of my fatigue because of your and my friends' interests.
I know that most of criticisms come from the hunters and their friends. I'm not sad about that and i recommend not to be worried to my friends.
I believe to the formal speeches and i hope that we will let to begin good developments in the near future.
Thank you for everything.
I hope we can succeed to establish the center together. And i hope to guest all my friends who respect to the other living creatures' right of live at my home.

cemal

Sevgili Eva,
Sizin ve arkadaşlarınızın düşünceleri nedeniyle tüm yorgunluğumu unuttum.
Çoğu eleştirinin avcılardan ve onların arkadaşlarından geldiğini biliyorum. Bunun için üzülmüyorum ve arkadaşlarıma da üzülmemelerini öğütlüyorum. Resmi konuşmalara inanıyorum ve umuyorum ki yakın gelecekte güzel haberler alacağız. Herşey için teşekkürler.
Umarım beraber bir merkez kurmayı başaracağız. Umarım diğer yaratıkların yaşam hakkına saygı duyan tüm arkadaşlarımı evimde ağırlayacağım.

Cemal

Joan' Alıntı:
Hello everything,

It is a good morning from me in Canada and is a test for my first posting. Danke.

Mr Gulas, we support Eva and all you do for the welfare of animals. We are looking forward to the establishment of the wildlife park in Turkey.

Merhaba,

Kanada'da güzel bir sabah ve bu benim ilk mesajım. Teşekkürler.

Bay Gülas, Eva'yı ve sizi, hayvanlar için yaptıklarınız için destekliyoruz. Türkiye'de bir vahşi yaşam parkının kurulmasını dört gözle bekliyoruz.

Karabey' Alıntı:
Hello Liily,

I don't agrre with you I made a disgrace because it was the truth. He was supposing that he knew everything about rehabilitation of orphan bear cubs, what happenned finally? Datvi became a habitutated bear because he didn't grow the cub as scientifically and he approached the datvi very emotionally.

And I can understand that this is very dissapponting situation and seperating two frineds from each other. But, I don't see a chance for Datvi to return back to nature or wildlife. I think he saw the rehabilitation was a simple thing but after he understood that it is not simple he has been trying to overcome the problem but it s too late for Datvi. Of course not only Cemal Gulas is responsible from this situation but also National park directors, illegal hunters, universities, NGOs in Turkey and governors are also responsible.

If your final aim is to support and rehabilitate all orphan bear cubs, I can really appricate your support and I can also help. But trying to release Datvi to his nature in Kackar mountains in very populated place especially in summer is meaningless. Moreover, Nature conservation and national park directors opened the trophy hunting for 15 bears in Turkey last month and nobody deal with this massacre. If we are working to help animal's, we should search and reasearch carefully what is happening in Turkey and we should direct our efforts to right things.

All the best,

Huseyin

Merhaba Lily,

Yaptığımın bir ayıp olduğu hususunda sana katılmıyorum çünkü bu gerçek. Öksüz bebek ayılarla ilgili herşeyi bildiğini sanıyor ama sonuçta ne oldu? Datvi insanlara alıştı çünkü bilimsel olarak yetiştirilmedi ve o Datvi'ye çok duygusal yaklaştı.

İki arkadaşı birbirinden ayırmak çok kötü, bunu anlıyorum. Fakat Datvi'nin doğal yaşama geri dönebilmesi için de bir şans görmüyorum. Sanırım rehabilitasyonu basit birşey gibi gördü fakat gerçeğin böyle olmadığını görünce sorunu çözmeye kalkıştı fakat artık Datvi için çok geç. Tabi ki sadece Cemal Gülas değil, Milli Parklar Bölge Müdürü, kaçak avcılar, üniversiteler ve STK'lar da bunda suçlu.

Eğer tüm öksüz yavru ayıları rehabilite etmekse düşünceniz, bunu destekliyorum. Fakat Datvi'yi Kaçkarlar gibi yazın çok kalabalık olan bir coğrafyaya tekrar salmak anlamsız. Bunun dışında, Milli Parklar geçen ay Türkiye'de 15 ayının avlanması için izin verdi ve hiç kimse bu katliamla ilgilenmiyor. Eğer hayvanlara yardım edeceksek, Türkiye'de neler olduğunu araştırmalı ve doğru şeylere enerjimizi harcamalıyız.

En iyi dileklerimle

Hüseyin

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,678
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.