Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 259
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 194,190

dogan124

Kamp I
Mesajlar
185
Tepkime Puanı
69
Yer
Ankara
Merhaba Arkadaşlar,

Forumda çekme karavan deneyimlerimizi paylaşmak adına daha önce benzer bir forumda yazdığım "sahip olduğum otomobil-karavan ikililerine ait teknik bilgi ve deneyimlerimi" burada tekrar veriyorum :

"
......

Benim 1994 yılından beri 3 farklı karavanım ve bu karavanları çeken 3 farklı otomobilim oldu. Aynı karavanı 2 farklı araçla çektiğiniz zaman araçlar arasındaki farkı, aynı araçla 2 farklı karavanı çektiğiniz zaman da karavanlar arasındaki farkı daha iyi anlayabiliyorsunuz.

İlk aracım 1981 model (110 HP/140 Nm tork) Audi 80 GLE idi. Bu araçla 2 yıl boyunca 1991 model 750kg 430 Can karavanı çektim. Karavancılığa yeni başlamış biri olarak bir çok şeyi bu ikili de öğrendim. En çok "arkada karavan gezinmesini" bu ikilide yaşadım. Ancak bunun sebebinin aracın zayıf amortisörleri ve yanlış karavan yüklemesi olduğunu anlamam epey zaman aldı. Motora sibop ayarı, arka amortisörlerin değişimi ve karavanı doğru yükleme ardından karavan çekmek çok daha kolaylaşmıştı. Karavan ise çok büyük olmamakla beraber 2 yaşında oğlum eşim ve bana yetiyordu. (Ayakları indirip kaldırmak insanı ter içinde bırakır, öndeki küçük joker teker hem zor kalkıp iner hem de kuma saplanırdı, içi basit ama mobilyaları sağlamdı).

[attachment=1]

Can karavanı takip eden 4 yıl boyunca ikinci aracım olan station kasalı, otomatik vitesli Opel Rekord 2,2 İ (115 HP, 182 Nm tork) ile çektim. Ağırlık ve motor hacmi ile bu araç karavan çekimini çok daha kolay bir hale getiriyordu. Ayrıca otomatik vitesin getirdiği konfor ve güvenlik de çok rahatlatıcıydı. Arka amortisörlerindeki yükseklik ayarlama özelliği sürüş güvenliğini çok olumlu etkiliyordu. Araçta bir diğer özellik ise arkadan çekişli olmasıydı. Bu araçla en gevşek zeminli yolda bile olsa karavanlı/karavansız hiç bir zaman patinaj yapmadım. Daha önce Audi'yle bir seferinde gevşek zeminli bir yokuşta -karavan arkada- araba patinaja düşmüş ve kalkıncaya kadar lastikleri harab olmuştu. (Arabası önden çekişli olanları korkmasına gerek yok yalnızca bizim o zaman yaptığımız gibi fazla maceraya girmeyin yeter).

[attachment=2]

Sıra bu kez karavan değişimine gelmişti. Eşimin mutfağın ve genel olarak karavanın küçüklüğünden yakınması ve kızımın dünyaya gelmesi ile beraber daha büyük bir karavana ihtiyaç duymaya başladık. Bu kez içinde duş ve tuvalat de olsun istiyorduk. Neticede 2000 yılında aynı yıl yapılıp deprem endişesiyle evin önünde beklemiş ancak içinde hiç yatılmamış 525 saly lüx model bir karavan aldık. İç-dış görüntüsü ve verdiği konforuyla bir anda sınıf atlamış gibi hissetik kendimizi. Artan karavan ağırlığına rağmen (1000 kg) daha dengeli bir karavandı ve çekerken daha az yoruyordu. Eklediğim pek çok ilave özelliğe ve hacmi ile verdiği rahatlığa rağmen aldığım günden sattığım güne kadar "deprem dönemi karavanı" olduğunu hep hatırlattı bana.

[attachment=3]

2003 yılına geldiğimizde sıra tekrar araba değişimine gelmişti. Aslında Opel Rekord iyi bir karavan çekicisydi ama klima olmadığı için çoluk çocuk yolda bunalmamak için karavan yolculuklarını geceleri yapmaya başlamıştım. Bu da zaman zaman riskler oluşturabiliyordu. Bir seferinde gece önümdeki aracın çarpıp tam yolumun üstünde bıraktığı iri bir köpeğin cesedi önümde kalmıştı. Hızım 85-90 arasıydı. Manevra yapıp köpeğin kenarından geçmek karavanı devirmek anlamına gelecekti. Ben de tam ortaladım ve üzerinde geçtim. Dengemizi bozmadan geçmeyi başardık ama egsozumuz dağılmıştı. Gecenin bir vakti Polatlı'da tamirci bulup yaptırmış sonra devam etmiştik. Bir seferinde de gece son anda farkettiğim bir çuvalın üzerinden geçmiştim. Sanırım içinde sert bir şey yoktu, hasarsız geçmiştik o zaman. Gerçi insan araba değiştirmeyi kafasına koyunca bahane bulmak zor değil ama biz biraz da bu yönlerden değerlendirdik o tarihte. Alacağımız araç otomatik vitesli(daha az yoran ve daha konforlu), arkadan çekişli(patinaja düşmez), station(geniş hacimli yüklere uygun), klimalı ve mümkünse de dizel olmalıydı. 2 yıl aradıktan sonra biraz da borçlanarak 1991 model 300 dizel Mercedes aldık. Araba istediğimiz tüm özelliklere sahipti. Ayrıca Opelde manuel olan arka yükseklik ayarı bu arabada otomatikdi. Yani ne kadar yüklerseniz yükleyin, karavan arkadan ne kadar basarsa bassın araba -ve dolayısıyla karavan- yere paralel kalıyor ve sürüş güvenliği bozulmuyordu. Mercedesin ağırlığı Opele göre 300 kg daha fazlaydı ama 6 silindirli (113 HP/192 Nm tork) motora sahip Mercedes karavanla Opelden daha iyi performans veriyordu. Üstelik yüksek ağırlığı karavan çekerken daha dengeli bir sürüş sağlıyordu. Aracın performans ve motor soğutmasını etkilediği için klimayı karavan çekerken beklediğim kadar yoğun kullanamak mümkün olmuyor ancak yine de belli bir eğime kadar klimayı kullanabiliyorum.

[attachment=4]

Arabanın verdiği güven ve yeni karavanın geniş hacmine güvenerek bir de kayık ve motor aldık ve onu da yüklere ekledik. Kayık katlanabilir özelikte ilginç bir taşıt. İlk anda insan tereddüt yaşasa da bu kayık Göcek adalarına ailemi taşıyacak kadar performansa sahipti. Katlanabilme özelliği de kayığı karavancılar için ideal bir tercih haline getiriyordu.
(http://www.porta-bote.com/)

Kayığı karavanın üzerine yaptığım portatif bir üst bagaj ile taşıyordum. İndirip çıkarmak çok zor olmamakla beraber bağlamak için biraz uğraşmak gerekiyordu. Kayığı daha kolay taşıyabilme arayışları yeni karavanın ilk sinyalleriydi aslında. Çocuklar da büyümüşler ve yeni yatma düzenine ihtiyaç doğmuştu. Karavanı değiştirme konusunda eşimle mutabık kalınca 2005 sonbaharında yaptığım çizimlerle karavan imalatçılarını dolaşmaya başladım. Başoğlu firması kendi standart üretimlerinden çıkmak istemedi. Saly ve Erba karavan firmaları "yaparım" dedi ama ben tercihimi Erba'dan yana kullandım. Tek dingilli ve 550 cm boyunda tasarladığım bu karavan imalatla ilgili kısıtlar ve kulanım kolaylıkları dikkate alınarak 570 cm boyuna çıktı. Özellikleri ile oldukça konforlu bir karavan ancak çekebilmek için minimum benim sahibi olduğum gibi ağır ve güçlü bir araç gerekiyor.

2006 yılı martında teslim aldığım karavanla tatil hayalleri kurarken aracımzla ilgili ortaya çıkan bir sorun o yıl yeni yaptırdığımız karavan için "ev önü hapsi" anlamına geliyordu. Peki biz ne yapacaktık ? Yıllardır hemen tüm tatillerimizi karavanla gerçekleştiren bir aile olarak aklımıza gelen tek tatil türü yine kampçılıktı. Karavandaki tüm malzemelerin üzerine 2 tane de çadırı koyup bu kez küçük arabamız ve römorkumuzla Datçanın yolunu tuttuk. 1,6 litre Turbo dizel motorlu Golfümüz, tıka basa yüklediğimiz bagajı, üstten taşan römorku ve tavandaki kayıkla çok iyi bir performansla bizi götürüp getirdi. Ben de böylece Turbosu olan dizellerin römork çekerken daha az etkilendiğini görmüş oldum.

[attachment=5]

Devam edecek...









 

Etiketler
Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

" Nihayet bu yıl (2007) geçen yıl karavanı kullanamamanın eksikliğini biri uzun 2 si kısa 3 kez karavan tatili yaparak gidermeye çalıştık. Yeni karavan çok rahat ve konforlu olmakla beraber doğal olarak daha ağırdı. Klimayı eski karavana göre daha da az kullanabildik. Ancak araba ve karavan özellikle denge konusunda yine oldukça iyi bir katar olma özelliğini koruyor. Performans müthiş değil ama yeterli seviyede. Aslında Ankara-sivrihisar gibi düz hatlarda hız "ortalamasını" 75-80 km/s tutturacak kadar iyi yol alıyoruz

[attachment=1]

Şimdi sırada ne mi var ? Geçen haftalarda gruptan önder beyin mobil karavanının arkasına benim karavanı takıp bakım için Sakaryanın yolunu tuttuk. 2500-3000 kg yakın ağırlığı ile Peugeot Boxer denge yönünden neredeyse arkadaki karavanı hiç hissetmedi bile.

[attachment=2]

Sanırım bundan sonraki aracım starex/vito türü küçük bir minibüs olur (2007)*

Umarım bu uzun yazı ile sizleri sıkmamışımdır Herkese Selamlar, "


* ya da audi quatro/volvo xc70/subaru autback tarzı bir 4 çeker (2009)


Selamlar

Doğan Böncü



 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey keyifle okudum,Allah gönlünüze göre versin umarım istediğiniz araca kavuşursunuz.
Boxer'in arkasınada yakışmış çekme karavan ne yapsak acaba bir tanede çekme alıp Ducatonun arkasınamı taksak aile boyu tatil yaparız bu vesile ile.
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey,
Değerli tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Bir çok arkadaşımıza yol gösterici olacaktır. Beyaz karavanların artması dileği ile....
Oğuz
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey,

İnanın yazılarınız bizim için paha biçilmez değerde...

Çünkü camper-alkovanlı karavan vb. türü araçlar hakkında forum sayesinde oldukça bilgilenmemize karşın çekme karavan konusunda ziyadesiyle sıkıntıdayız...

Oysa pek çok arkadaş (bende dahilim bu gruba) çekme karavana ciddi olarak heves etmemize rağmen, bildiğimiz yegane örnekler kampinglerde yerinden 10 cm bile kımıldamayan "kırmızı" karavancıların araçları olduğundan, alıpta evimizin önünde yada kampinglerde çürütmektense en iyisi biz yine gidip eski de olsa bir camper edinelim diyerek çekme karavandan soğuyor ve almaktan vazgeçiyoruz...

Çekme karavanla ilgili;

-Gezme sıklığı ne olmakta (uzun yaz tatili dışında yılda en az 25 hafta sonu kış ayları dahil biryerlere gitmeyi hedefleyen ciddi sayıda forumdaş var), ne tür yerlerde kamp yapılabilmekte, sadece uzun yaz tatilleri için mi kullanılabilmekte, illa kampinge girmek şart mı, kısa hafta sonu kaçamakları için 2 yetişkin ve/veya 1 çocuk (hadi zorlanarak 2 küçük çocuk diyelim) için yetecek karavan boyu ne kadarken uzun tatiller için bu oran ne kadara uzanabilir, kışın çekme karavan trafikte ve kamp yaparken güvenli mi türünden pek çok soruyu sanırım çoğu arkadaş kendince sorguluyordur...

Siz deneyimli karavancı büyüklerimiz bizleri bilgilerinizle aydınlattıkça inanın forumda aynı motokaravancı olan dostların sayısının arttığı gibi çekme karavancı forumdaşların sayısı da giderek artacaktır...

Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler...
 



Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey çok teşekkür ederiz, konuyu örnekleriyle çok güzel anlatmışsınız. Sanırm sizin sözünüzdü daha önce bir yazışmamızda "en küçük çekme karavan bile moto karavandan daha geniştir" demiştiniz. En çok tereddüt edilen konudur "karavan küçük gelir mi?" ama benim şu an kampta kullandığım 4 kişilik çadırdan hepsi de büyükütr!.. ;D ;D ;D
Paylaşımınız için teşekkürler...
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan Bey bu değerli paylaşım için teşekkür ederim. Bu forumun ilgi alanındaki hemen hemen her konuda geniş bir bilgi arşivine ulaşabilmemize rağmen, maalesef çekme karavan üzerine aynı oranda bilgilere ulaşamıyoruz. Bunun sebebi belki, çekme karavancıların internet ve forumlara ilgi ve alakaları az ya da karavanını ilk aldıklarında kampinge çektirip yıllarca yerinden oynatmadıklarından kendileri de bişey bilmiyorlar. İnşallah sizin sayenizde çekme karavan ile ilgili bilgi eksikliğimiz kalmayacak. Yazılarınızın devamını dört gözle bekliyoruz.
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Güzel değerlendirmeleri için tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum.

Bu arada şu beyaz karavan / kırmızı karavan tabiri gerçekten çok hoş... Bize gönlümüzün gitmeyi arzu ettiği yerlere götüremedikten sonra en konforlu karavan da olsa fazla anlamlı değil. Ben zaman içinde karavanları büyütmeme rağmen sabit tutmayı hiç aklımdan geçirmedim. Her yıl bir uzun yaz tatili (2-3 hafta), birkaç kez de haftasonu/bayram tatillerinde karavanla gezmeye çalışıyorum. Daha fazla karavanı kullanamamızın sebebi karavanımızın çekme olması değil uygun zamanın olmaması oluyor. Tabii karavanımın her an kullanıma hazır durumda evimin önünde durması önemli bir avantaj. Özellikle çekme karavan için çok tartılışılmayan ancak önemli olan bir konu kullanılmadığı zamanlarda karavanın nerede tutulacağı.

Yılda 25 hafta karavan kullanabilecek durumda olan arkadaşlarımız eğer motor karavan almak için para biriktiriyorlarsa -daha önce de ifade etmiştim tarzı ya da zorunluluğu olma durumu hariç- fazla zaman kaybetmeden otomobiline uygun bir çekme karavan alıp ilk adımı atsın derim ben. 4-5 metre arası bir karavan bir çok binek otomobille çekilebilir. Çekme karavanın özellikle uzun zamana sahip karavanseverler için daha uygun olabileceğini düşünüyorum. Bir kaç karavanseverle beraber yapılacak kısa gezilerin keyfi da ayrı emin olun. Ben çok sık olmamakla beraber kamping dışı konaklarken güvenlik kaygısına düşmedim. Hiç sihah sahibi olmadım olmasını da istemiyorum. Eğer grup olunursa kampdışı konaklama hem zevkli hem de daha güvenli olacaktır.

Bu yazıyla çekme karavana niyetlenip cesaret edemeyen ya da bazı soru işaretleri olan arkadaşları teşvik etmeyi de istedim, umarım biraz kıpırtıya sebep olur.

Tekrar teşekkürler ve selamlar,

Doğan
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

ben kendi adıma büyük zevkle imrenerek okudum yazınızı çok güzeldi,şuan değil ama ilerde bi çekme karavan almak istiyorum jımny bi arabam var ve onu dğiştirmeyi hiç düşünmüyorum onun çekebilceği ufak bi karavanla ,sizin yazınızda çok etkiledi beni teşekkürler...
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey,

Mesajınıza çok teşekkürler...

İlk ve sonbaharda haftasonlarımızı kamp yaparak değerlendirmek çoğumuzun hayali... (Yaz ayları zaten cepte) ;D

Dolayısıyla Mart ortasından itibaren Kasım ayı ortasına kadar geçen süre de, olabilecek her hafta sonu Cuma akşamı şehirden kaçıp Pazar günü geç saatte dönerek kamp/gezi yapmak asıl hedefimiz...

Bu noktada çekme karavan bize ilaç olur mu yoksa derdimize deva olacak bir çözüm değil mi hala anlayabilmiş değilim...

Çünkü sonuçta geceleri de seyahat etme durumundayız, ki bu çekme karavanda pek tercih edilen bir durum değil sanıyorum...

Uzun zamana sahip karavanseverlere, çekme karavan uygunken, hafta sonu kaçamakları yapacaklar için durum nedir?

Pratiklik açısından elbette bir camper almak çok daha cazip, ancak hayalleri sürekli ertelemekte o derece ızdırap verici...

Bu konuda da deneyimlerinizin ışığında görüşünüzü yazabilirseniz çok memnun olurum(z)...

Paylaşımlarınız için tekrar teşekkürler...
 



Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Sn. Taiga
İnsan isteyince herşey yapılabiliyor, geçtiğmiz yıllada saroz gökçetepe kayıp cennet kapanmadan önce hafta sonları cumartesi sabah 4.30'da hareket edip, 3 ssaatlik yol giderek (225 km), pazar günleri öğleden sonra 17.00'de dönerek, iki haftada bir 450 km yolu 5.35 çekme karavanla 8 kişi gidip geldim, o sezon yanılmıyorsam 6-7 defa gittim..Macera insanın ruhunda varsa hiç bir zorluk durduramaz..
İstanbul- Yalıköy, İstanbul-Kastro, istanbul-Asos(küçük kuyu) hafta sonları gittik geldik..Tabiki yorucu oluyor ama önemli olan " rakı , balık, ayvalık"......







 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Çekme karavanların bilinen zorluklarını ve dezavantajlarını deneyimi ve akıllı kullanımı ile avantaja çevirmesini becerebilen ve bu bağlamda "beyaz" rengini koruyabilen ender arkadaşlarımızdandır Doğan Böncü. Bizlere çekme karavan kullanma konusunda cesaret veren Böncü, güler yüzülü, akıcı anlatımları ile de karavancılık camiasında "toplumsal yarar" üretmeye devam ediyor.


Rüzgar
 

Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey çok teşekkürler, sayenizde karavancılık hakkında daha çok bilgi ediniyoruz. Bilmek her zaman korkunun ilacı. Karavan almadan önce size mutlaka danışmak isterim. Yazın hem karavanla tatil yapmak hem de kurduğumuz doğaçlam tiyatro grubuyla gittiğimiz kamplarda gösteri yapmak çok istediğim bir şeydir. Şu karavan işini pratik olarak bir deneyip sonra da böylesi projelere dalmak çok keyifli olacak. Belkide sadece karavancılardan oluşan bir doğaçlama tiyatro grubu kurmak... neden olmasın? Hem tatil hem kültür hem de eğlence. Tekrar teşekkürler.
 


Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

sn. Doğan öncü vermiş olduğunuz bilgiler ,resimler için teşekkürler..benim aracım 1900 motor pejo partner ben ilk defa çekme karavan almayı düşündüğüm için bilgilerinizden faydalanıyorum. uygun fiyatlı ve kaliteli bir karavan duş,wc ,yatak odası vb...biz 3 kişiilik bir aileyiz...bilgilendirirseniz sevinirim..iyi günler dilerim...İZMİRDEN SELAMLAR,,,,,....................
 



Ynt: Otomobil - Çekme Karavan Deneyimlerim; Doğan Böncü (dogan124)

Doğan bey,
Bilgi ve tecrübelerinizle forumumuzda çok önemli bir boşluğu dolduruyorsunuz. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
 

SON KONULAR - FORUM