Off Roadçu Duster

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mountaineer16 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3,162
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 269,987
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Ynt: Off Roadçu Duster

dervisali' Alıntı:
Şu ana kadar çoğu hiçte azımsanmıyacak ölçüde düzeysiz geçen tartışmalardan ben bir şey öğrenemedim.

Bir şeyler öğrenmek adına sorular sormak istiyorum.

Off-road nedir ? Nasıl yapılır? Hangi araçlar off-road aracı olarak kabul edilir? hangileri edilmez?

Bu işin dünya standartlarında belirlenmiş yazılı kuralları varmıdır? Varsa dünya standartlarında kabul gören bu yazılı kurallar nelerdir? Bu kuralları kim koymuştur? Bu işi (off-road) biz başlatmadığımıza göre ilk başlatanların tanımları/kuralları ile birlikte ve kaynakları ile birlikte (ingilizce-almanca-fransızca) verebilecek kimse varmıdır?

Bu sitede bu tür bilgilere ilişkin daha önce bir paylaşım olmuşmudur? Varsa link i nedir?

Boşluk yeterki insanların beyninde olmasın... Beyindeki boşlukları doldurmak zor oluyor...

Offroad denilince boş boş konuşma olduğunu zannedenler de var :smiley:

Etiketler

ümiterkan' Alıntı:
Offroad denilince boş boş konuşma olduğunu zannedenler de var :smiley:

Hayır şimdi hocam ben şunu merak ediyorum öyle off-road olmaz böyle off-road olmaz derken uluslararası dayanılan standartlara göremi konuşuluyor yoksa insanlar motor ve teknik gücü yüksek birtakım araçlar alarak ne yaptıklarını bilmeden kendilerini çamura kara araziye mi vuruyor?

dervisali' Alıntı:
Hayır şimdi hocam ben şunu merak ediyorum öyle off-road olmaz böyle off-road olmaz derken uluslararası dayanılan standartlara göremi konuşuluyor yoksa insanlar motor ve teknik gücü yüksek birtakım araçlar alarak ne yaptıklarını bilmeden kendilerini çamura kara araziye mi vuruyor?

BRAVO
+1

Bence duster yeterince off road'cu. İsteyen alır, isteyen almaz. İsteyen off road yapar isteyen yapmaz.Kimine göre off road cu dur kimine göre değil!
mstdgbkn' Alıntı:
duster offroad çı dediler mi niye bilmiyorum ama kan beynime sıçrıyor. yahu değil işte değil neyi anlamıyorsun ?

neyse kısaca duster offroad çı değil. bildiğin swift gibi bir hb.

bunu da daha fazla uzatmayayım ben en iyisi. olay kötü bir noktaya gidiyor.

Bence verdiğiniz tepki normal değil. Size göre off road cu olmayabilir ama bana göre off road cu. İsteyen alır, isteyen almaz. İsteyen off road yapar isteyen yapmaz.Kimine göre off road cu dur kimine göre değil ! Neden kan beyninize sıçrıyor anlayabilmiş değilim ?Yada şöyle söyleyeyim size göre kaale alınmayacak bir aracın off road ile alakalı olsun veya olmasın açılan her konusuna proveke edici mesajlar atıyosunuz bunun sebebi nedir ? Bildiğiniz bir şey varsa yazın yoksa bırakın insanlar bilgi paylaşsın olayı sulandırmayın !

vwcaravelle' Alıntı:
http://www.youtube.com/watch?v=Kk47X5z8cL8
http://www.youtube.com/watch?v=w0Y4q7cpPpY&feature=related

Bu videolardaki gibi bir geçişi yaylada 15-20 derece eğimde yaparsa ve arkası bu kadar havalanırsa ne olduğunu bile anlamadan yan yatar veya takla atarsınız

dervisali' Alıntı:
Şu ana kadar çoğu hiçte azımsanmıyacak ölçüde düzeysiz geçen tartışmalardan ben bir şey öğrenemedim.

Bir şeyler öğrenmek adına sorular sormak istiyorum.

Off-road nedir ? Nasıl yapılır? Hangi araçlar off-road aracı olarak kabul edilir? hangileri edilmez?

Bu işin dünya standartlarında belirlenmiş yazılı kuralları varmıdır? Varsa dünya standartlarında kabul gören bu yazılı kurallar nelerdir? Bu kuralları kim koymuştur? Bu işi (off-road) biz başlatmadığımıza göre ilk başlatanların tanımları/kuralları ile birlikte ve kaynakları ile birlikte (ingilizce-almanca-fransızca) verebilecek kimse varmıdır?

Bu sitede bu tür bilgilere ilişkin daha önce bir paylaşım olmuşmudur? Varsa link i nedir?

Boşluk yeterki insanların beyninde olmasın... Beyindeki boşlukları doldurmak zor oluyor...

Sayın dervişali,

Bunlar daha önce defalarca konuşuldu, tartışıldı. Bu konuda, bu sitenin kendini bilen insanları arasnda anlayış farkı yok.

Sorun şu: Başka yerlerde adam yerine konmayan yeniyetme forumcu dalıyor züccaciye dükkanına; "bu insanlar daha önce ne konuşmuş, tartışmış, neler üzerinde uzlaşmış" diye bakmadan, kendince ahkam kesiyor.

Dikkat edersen, yukarıdaki bir yığın abuk-subuk mesaja diğer arkadaşlar cevap bile vermiyor. Hatta ben çoğunu okumuyorum bile.

Onlar da kendi kendilerine "bina okuyor, döne döne yine okuyor."

Bu konuda sana maalesef link veya sayfa veremeyeceğim. Aralarda bir yerlerde kaldı o sayfalar.

alın o zaman size artikülasyonlu arabanın yaptığı offroad ;)

http://www.facebook.com/photo.php?v=10150309995554763

Arka tekerleri ile Salıncağa binen foto
ve aracın ön iki teker arasının kütüklerin üzerine alındığı foto ne maksatla çekilmiş acaba?
Bir de merak ettiğim bir konu daha var, yayınlanan video ve fotoların yarısına yakını üç teker üzerinde. Başka markalarda pek alışık olmadığımıız bu üç teker olayını yapabilmek için araçta özel bir sistem var mı, yoksa arazi yapısı ve pilotaj sonucu olan tesadüfi bir durum mu?

Ben bu formu Türkiye nin en bilinçli off-road çularının bulunduğu bir form olarak kabul ediyorum.

Bence benim sorduğum sorulara ilişkin konular bu forumun arada kalmış başlıkları/konuları olamaz. Bu başlıklar / konular bizim gibi off-road konularında bilgisiz insanları bilgilendirmek için standart/değişmeyen bir başlık olarak form admin leri tarafından devamlı en üstte tutulmalıdır.

Şimdi sorumu tekrar yineliyorum : Off-Road kavramının uluslararası standartları nelerdir? Uluslararası standartlara göre belirlenmiş off-road araçları listesi varmıdır?

Ben sorularıma geçiştirmeden yanıt verecek gerçek bir off-road çu nun yanıtlarını bekliyorum.

Sevgili Dervişali Offroad yapmak nedir. http://en.wikipedia.org/wiki/Off-roading

Yol olmayan yerde araçlarla ilerlemek demektir. Asfalt veya başka bir yolun olmadığı, standart yol araçları ile gidilemeyecek yerlere gitmektir. Kimisi işi nedeniyle, kimi doğa sevgisi, kimilerinin içinde bir kâşif, seyyah olduğu için, kimi fotoğraf aşkıyla kimisi buradaki pek çok arkadaşımızı gibi yoğun şehir yaşamından kaçmak için kimisi ise profesyonel spor amacıyla offroad yapar.

Aracın durumuna uygun donanıma (uygun ekipman ve vinç, lastik, snorkel, yükseltme, süspansiyon...) sahip araçla normal bir otomobilin gidemeyeceği yere gittiğiniz sürece offroad yaparsınız. Offroad arazi araçları ile yapılır, traktör vs. gibi iş makinaları ile offroad yapılmaz. Yani onun adı offroad olmuyor :smiley:

Offroad'da gitmek istediğiniz coğrafi koşullara göre aracınızı modifiye edersiniz. Rusyanın tundralarında kullanılan bir offroad aracıyla arap çöllerinde kullanılan offroad aracının donanımı farklı olacaktır.

Bazıları için Offroad=Lopez'dir. Belgrad ormanlarına girmek, Lopez'deki manda çukuruna girip bir şekilde oradan çıkabilmektir. Bu uğurda bir servet harcayanlar gördüm. Bu kişiler için bu tür yerlere giremeyecek araçlar offroad aracı değildir. Lopezden tek parça çıkabilecek bir duster üretilmediği sürece pek çok arkadaşımız için Duster offorad aracı olmayacaktır.

Yani Lopez'e girer mi, girerse çıkar mı, aslında buna gerçekten gerek var mı bilmem ama uygun şekilde modifiye edersiniz Duster'la da yol olmayan yerlere girersiniz. Yani Duster da offroad yapar hem de çatır çatır kıskanç da çatlatır.
Hele benim gibi L200 aracını satmış ve clio'ya talim eden bir kişiyseniz her 4x4'e imrenir offroad yapabileceğinizi görürsünüz.
Ama kalkıp da dusterdan nefret etmek falan bunlar sağlıklı şeyler değil.

dervisali' Alıntı:
Ben bu formu Türkiye nin en bilinçli off-road çularının bulunduğu bir form olarak kabul ediyorum.

Bence benim sorduğum sorulara ilişkin konular bu forumun arada kalmış başlıkları/konuları olamaz. Bu başlıklar / konular bizim gibi off-road konularında bilgisiz insanları bilgilendirmek için standart/değişmeyen bir başlık olarak form admin leri tarafından devamlı en üstte tutulmalıdır.

Şimdi sorumu tekrar yineliyorum : Off-Road kavramının uluslararası standartları nelerdir? Uluslararası standartlara göre belirlenmiş off-road araçları listesi varmıdır?

Ben sorularıma geçiştirmeden yanıt verecek gerçek bir off-road çu nun yanıtlarını bekliyorum.

Off road kelime anlamı gibi yol dışı demektir, aslında dozerle düzeltilmiş toprak yada taş yol bile off road alanı değildir. Tamamen yol olmayan yerleri kasteder.

Off Road araçlarının bir listesi yok ama 4x4 araçların bir listesi var bunlar içindeki sınıflara göre de araçların off road dozu aşağı yukarı bellidir. Off Road aracı ve SUV - All Road veya şehir SUV gibi sınıfları tüketiciler birbirine karıştırmaktadır. Örneğin 4x2 bir duster ede arazi aracı, unimog'a da arazi aracı denebiliyor.

Bizim gibi ciddi amatör off roadcular için bir off road aracında , yaptığınız off road un seviyesine göre çeşitli kriterler vardır. ve bu kriterlere göre de bir araçdan o işin aracı olur yada olmaz, veya olursa ne kadar modifiye gerekir ve bu modifiyeye değermi gibi sonuçları çıkartabiliyoruz.

Varmak istediğiniz nokta nedir bilmiyorum ama Duster bir off road aracı değildir standart hali ile. Ama Toyota Land Cruiser de standart hali ile bir off road aracı değildir. Yada Land Rover Discovery veya Freelander standart halleri ile bir off road aracı değillerdir.

Fabrikadan off road aracı gibi çıkan dünyada 4-5 araç modeli vardır.

Ama burda başka bir ayırıma geliriz, modifiye edilerek off road aracı haline dönebilenler ve dönemeyenler veya aracı yeniden baştan yaparak dönebilenler yada basit işlemlerde off road aracı olabilenler.

Bu ayırım noktasındada Duster ve onun sınıfındaki diğer araçlar Off Road aracı olamaz, sadece sizin yaptığınız lastik değişimleri modifiyeler ile Off Road aracına olabildiğince yaklaşır.

Off Road aracı olabilmesi için bir aracın temel ihtiyaçları, Low vites seçeneğinin olması, Orta difransiyel kilidi veya elektronik Çekiş sistemi bulunması, Modifiye etmeye uygun bir mekanik altyapısının olması, büyük lastikleri uygulayabileceğiniz bir karoser yapısına sahip olması gibi şeylerdir, bunlara daha bir sürü başka detay eklenebilir.

Bununla beraber isterseniz 4x4 subaru impreza gibi elektronik çekiş sistemi olan araçlarıda araziye sokarsanız iyi bir plotajla ve biraz kaporta hasarı ile şehir suv lerinin yaptığı off roadları yaparsınız.

Sayın CİNCİN ve TEMPUS tamamen bilgi içeren açıklayıcı yanıtlar için teşekkür ederim.

Varmak istediğim tek nokta şudur : Duster a off-road konusunda yapılan eleştirilerin bir dayanak noktası varmıdır? yokmudur?

Bence sizin yaptığınız tanımlamalar uzlaşı içerisinde toplanarak forumdaki off-road başlığı altında sabit bir konu olarak mutlaka tutulmalıdır. Kavramları bilmeyen insanlara (yani benim gibi yenilere) bunları anlatabilmenin yolu hakaretten, aşağılamalardan değil bilimden ve standartlardan geçer diye düşünüyorum.

Saygılar sunarım.

dervisali' Alıntı:
Sayın CİNCİN ve TEMPUS tamamen bilgi içeren açıklayıcı yanıtlar için teşekkür ederim.

Varmak istediğim tek nokta şudur : Duster a off-road konusunda yapılan eleştirilerin bir dayanak noktası varmıdır? yokmudur?

Bence sizin yaptığınız tanımlamalar uzlaşı içerisinde toplanarak forumdaki off-road başlığı altında sabit bir konu olarak mutlaka tutulmalıdır. Kavramları bilmeyen insanlara (yani benim gibi yenilere) bunları anlatabilmenin yolu hakaretten, aşağılamalardan değil bilimden ve standartlardan geçer diye düşünüyorum.

Saygılar sunarım.
Sevgili dervisali, offroad şudur diyecek kesin bir tanım kolay değil çünkü hobi amaçlı üretilen araçları ve yapılan etkinlikleri sınıflandırmak kolay değil. İSOFF'un yaptığı bir sınıflandırma var ama o sınıflandırma profesyonel spor anlamındaki sınıflandırma, buraya pek uymuyor. Zaten burası bir spor otoritesinin sitesi olmaktan ziyade bir forum, kişilerin görüş ve deneyimlerini paylaştığı bir platform.

Duster ile ilgili yapılan eleştiriler ile Duster'ı destekleyen arkadaşların da haklı olduğu noktalar var ama bu konu üzerinde binlerce entry girilecek kadar da derin bir konu değil. Gerek Kürşat beyin gerekse benim yazdıklarım forumda belki onlarca kez tekrar edilmiştir. Ancak özellikle araç ile ilgili alaycı yazılar Duster sahiplerini de rencide etmiş yapılan anlamsız tartışmalar sebebi ile konu uzadı gitti. Artık takibi bile pek kolay olmuyor.

Sonuçta Duster'ın 1. vites oranının düşük olmasının zor koşullarda aracı götürmeye yeteceğini pek düşünmüyorum. Çünkü low drive düşük oranlı 1. vitesten çok daha fazlasıdır. Duster low drive gerektirmeyen hafif koşullarda Uygun bir lastik, biraz yükseltme yapıp bir de vinç takarsanız size arazide araç kullanma zevkini yaşatabilecek güzel bir araçtır ama fazlasını beklememek gerek.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,677
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR

Geri