Benim de hala anlayamadım nokta burası. Diyelim uzun bir yokuştan aşağı iniyorsunuz. Arkanızda karavan. Sizin aracınızın frenine e az ya da çok basmanız, karavanın frenine etkisi yok ki. Hatta rampada aşağıya doğru yavaş giderseniz, karavan freni sürekli yapıyor olacak. Aracın frenine az basarsanız , aracın freni ısınmaz. Ama arkadan gelen karavan, araca doğru bastıracak, karavanın freni de balatalarını sıkıştırarak fren yapacak. Karavanın freni sadece araçla aynı hızda giderken yapmaz, yani devir yüksek olmuş, alçak olmuş, siz motor freni yapmışsınız fark etmez. Yanılıyor muyum? Ara gaz vermenizi mantıklı buldum, bir an aracın hızı , karavandan hızlı olacağı için , fren boşalmış olacak. Diğer bir soru? Yokuş inerken bir boşluk buldunuz, durdunuz diyelim. Ama yine de yokuş aşağı. Karavanın frenleri yine baskıda olacak. Nasıl soğutmalı beklerken ? Çok az geriye giderek belki boşalabilir ama karavan tekerine takoz mu koymak gerek, yoksa yine araca bastıracak fren yapacak.
Kısaca karavanın fren mekanizması, karavan araca kuvvet uyguladığı her an aktif. Kışın belki dert değil ama yazın güneyde sıkıntı olabilir.