araç için sizin yüklediğiniz resimlerde aracın çekiş sistemi yazılı zaten %90 %5+%5 güç aktarma sistemlerinde güç kaynağı ne kadar güç kaybederse mekanik yada elektronik diğer tekerlere aktaracağı oranı gösteren güzel bir tablo.
Aracın hangi tekerinde ıslak mıcır gibi zeminde ne oranda güç aktaracağı ayrıca yazılmış. 4 tekerden çekiş için 90-5+5 çok düşük oran, savrulmalar için verilen değeri hangi sistemle sağladığını iyi analiz etmeniz için uyarı yazdım.
Kendimden örnek vereyim, geçmiş dönemde çekme karavanımı T4 syncro 4WD araç ile çektim. Aracın 4 tekerden çekiş değerleri %70+%30 mekanik vizkoz kavramaydı, önlerde EDL ile desteklenmişti. Zor şartlarda EDL hiç işime yaramadı dif.kilidime güvenerek birçok etabı geçmiştim.
Savrulmalarda elektronik güç aktarımı EDL tarzı uygulamamı ? sistemin çalışma şekli iyi incelenmeli. KaKaffKafanız karışmamıştır umarım.
Kafam pek karışmadı tam tersi yazdıklarınızdan sonra aracı daha da internet üzerinden araştırdım. zorlu test videolarını izledim. ve 2 çekere oranla artılarını fazlasıyla gördüm.
araçtaki güvenlik donanımları aşağıda.
Elektronik Stabilite Kontrol Sistemi (ESC)
Anti Blokaj Fren Sistemi (ABS)
Hidrolik Fren Asistanı (HBA)
Motor Çekiş Kontrol Sistemi (MSR)
Elektronik Patinaj Önleme Sistemi (ASR
Elektronik Diferansiyel Kilidi (EDL)
Elektronik Stabilite Frenleme Sistemi (ESBS)
Direksiyon Yönlendirme Tavsiyesi (DSR)
Çoklu çarpışma freni (Multi Collision Brake)
bahsettiğiniz konu Elektronik Stabilite Frenleme Sistemi (ESBS) ile genelde sağlanmakta. aynı sistem karavanda da başka isimle mevcut. yola kule koyup arasından slolom testlerini izledim normalde araç veya karavan takla atması gerekirken ikiside bazı tekerlerine fren uygulayarak takla atmayı önlüyordu. Elektronik Diferansiyel Kilidi (EDL) ise 4x4 modellerine özgü yani tekerlerden biri zorlandığında otomatik devreye giriyor. elektronik yerine manuel kontrol edip 4 tekeri %25 oranında kontrol etmek isterdim ama artık yeni araçlarda buna pek imkan tanımıyorlar. pick-up tarzı araçlarda var onlar ise bana kullanım tarzı ve yakıt açısından fazla kaçmakta.
bahsettiğim karavandaki güvenlik önlemi.