Ynt: Nihayet Benim de Karavanım Var
ahahahahahaa...bülent usta..bayıldım fotoğrafa...
teşekkürler "gezmen", "gültekin" ve "halilo11"..
sayın gültekin, çeki demirini taktırma sürecimi anlatayım. tabii ki taktırmadan önce kutsal bilgi kaynağımız "gezenbilir" sitesinde oldukça fazla vakit geçirdim ve o sihirli sayıyı hep hatırladım. çekme karavancıların türkiyedeki gizemli ve uğurlu sayısı: 750...
özgürlüğümüzün kilogram cinsinden yasal istiap haddi. ötv ve kdv dahil bilimum ucube vergi cinsinin yüzde yüzde tavan yaptığı ülkemizde hayallerini çeki demiri ile çekmeye karar verenlerdenim.
aracım dacia sandero stepway 1.5 dci. forumu okuduktan sonra proje, tse onayı, ve tüv muayenesi gibi aşamalar olduğunu öğrendim. internet üzerinden de yaptığım araştırmalar sonucunda "bosal" markasında karar kıldım. çünkü aracın marka ve modeline spesifik ürünleri vardı. güvenlik konusunda orjinallikten yanayımdır. çeki demiri gibi hayati bir parça, araca torna tesviye gibi işlemlerle uydurulmamalı kanaatindeyim. araştırmalarım sonucunda istanbul topkapı da bir firma ile görüştüm. hani olur ya telefonla bilgi almak için ararsınız ve bir anda içinizden bir ses: "evet..burası doğru adres" der. işte benim de öyle oldu. ben daha sormadan telefonun karşısındaki ses bütün cevapları veriyordu. küsuratları hatırlamıyorum ama çeki demiri+montaj+mühendislik ve projelendirme bedeli olarak 1100 tl civarında masrafım oldu. bunun 200 civarındaki tutarı tamamen proje mühendislik ve tse onayı için harcandı. zaten evraklarınızla birlilkte tüv muayenesine gittiğinizde öylesine bakıyorlar evraklara. bir de 60 lira civarında ruhsat yenileme bedeli var trafik şubede ödenen. orada dikkat etmeniz gereken yegane şey aracınızın tip onay belgesindeki römork ile ilgili sayısal bilgilerin ruhsata doğru olarak işlenmesidir. azami çeki ağırlığı ve katar ağırlığı gibi ruhsata işlenecek bilgileri kontrol edin. yoksa hem memurun yorgunluğundan hem de ülkede çekme karavancı sayısının azlığından hem de bürokratik saçmalıklar neticesinde komik bilgiler görebilirsiniz ruhsatınızda. en önemli aşama bu bence ve bu nedenle trafik şubeye gittiğinizde aracınızın "tip onay belgesi" mutlaka yanınızda olsun.
eğer uygun bir topic olursa orada da ulaştırma bakanlığının uygulamaya koyduğu "yol kenarı denetleme istasyonları" nı da konuşmak ve tartışmak isterim. hani şu elinde feneriyle tırları ve ticari araçları kantara yönlendiren yeni sistemden.
unutmadan,
dalgıç abi'ye de teşekkürlerimi gönderiyorum buradan. gönderdiği buzdolabını ancak fabrikada bu kadar mükemmel ambalajlayabilirlerdi.
ilerleyen aşamalarda görüşmek dileğiyle.