Ynt: Neden Dacia Duster?
Merhabalar,
Dacia duster benim de ilgimi çektiginden, oturup 31 sayfayı üşenmeyip tek tek okudum. Ancak Duster ile ilgili ısrarlı bir şekilde olumsuz eleştiride bulunanların argümanları hakkında anlamlandıramadığım bazı hususlar var.
1- Daha ilk mesajda dacia duster'ın hangi alıcı grubuna yönelik olacağı çok güzel ifade edilmiş olmasına rağmen, "hakiki bir off-road aracı degil, daha iyileri var" şeklindeki eleştiriler.
Zaten duster almayı duşunenlerin -hatta ülkemizde 4WD araç kullanmak isteyenlerin çoğunun- bu tür bir araç almak istemelerindeki asıl önceliğin, off-road yarışlarına vs katılmak olmadığını düşünüyorum. asıll amaç, Şehirde yağmurda karda rahat etmek, Arazide zor yollarda daha güvenle gidebilmek, piknik, av vs konularında özgürleşmek ve bu arada 2-3 lt motorlar yüzünden ağır benzin masraflarına ya da cok yüksek yedek parça masraflarına katlanmamak. Dolayısıyla böyle diyenlere çıkıp da, "land roverlar daha süper" ya da "bu hakiki off-road aracı degil" demek anlamsız kaçıyor.
2- Dacia duster almayı düşünenler, üşenmeyip, dünyada ne kadar bu konuda test, yorum, analiz varsa inceleyip, iyisiyle kötüsüyle siteye koydukları halde, "dacia alınmaz" diyenlerden hiç bir doğru dürüst analiz, bilgi, belge ya da kanıt gelmiyor.
Sadece önyargılara dayanan bazı klişe degerlendirmeler yerine, daha somut kanıtlar sunmak daha yararlı olacaktır. Aksi halde, iş sadece ağız dalaşına dönüşüyor.
3- 50.000 Tl'nin altında, dizel, 4 çeker, geniş hacimli, vergisi, yakıtı ve yedek parçası ucuz başkaca bir araç varsa, onun üzerinden konusmak lazım. Yoksa, "o paraya 10 yıllık temiz toyota al" demek işi kurtarmıyor. (kaldı ki, mecburiyetten dolayı eski araç kullanan birisi olarak, o eski "temiz" araçların insanın başına ne dertler açtığını yakından biliyorum). Alım satım vergilerini, eskiyen dökülen parça masraflarını, yıpranmıs bir araba kullanmanın verdiği güvensizliği vs hiç hesaba katmasak dahi, yedek parça fiyatları, buyuk motorlu aracların vergileri ve yüksek benzin masraflarını düşünerek, bir cok insan vergisi, yakıt parası, fiyatı az yeni bir araca binmeyi tercih ediyor. Eleştirirken bütün bunları dikkate almadığımızda, havanda su dövmekten başka bir sonuç vermiyor.
4- Son olarak, açık söylemek gerekirse, Dacia duster'ı eleştiren bazı arkadaşların, özellikle "daha çok para ver, daha kaliteli olsun, olmadı eski toyota al, ona bin" diye özetlenebilecek yaklaşımlarında çok itici bir yan var. Sanki neredeyse, " Eger 4WD araca verecek 90.000 TL'n, ayda yakıt parası için harcayacak 400 TL'n ya da 10 yıllık aracı modifiye edecek paran yoksa bu işlerle uğraşmayın" dedikleri kalıyor. Bu ülkede köylerde ve şehirlerde bir çok insan yıllardır hem az yakan hem de asgari bir konfor ve arazi kaabiliyetini birlikte sunan bir araç olsun diye beklerken, hiç bir bilimsel veriye ya da araştırmaya dayanmayan bazı önyargılarla insanları yanıltmann doğru olmadığını düşünüyorum.
5- a) HAYIR, Dacia bayii vs degilim, kendi halinde bir kamu görevlisiyim. Sadece okuduklarımdan çıkardığım samimi sonuçları ifade etmek istedim.
b) EVET, uzun süredir takip etmeme rağmen şimdiye kadar bu sitede görüş bildirmedim. Ama bu sitedeki değerli arkadasların, yazılanlar hakkında objektif degerlendirme yapmak yerine bu tür mevzuularla uğraşacaklarına ihtimal vermiyorum.
Saygı ve sevgiler.