Mundaka, İspanya

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 19
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,985

SEVAL

www.sevalduban.com
Web
www.sevalduban.com
İspanya gezimizin en kısa süreli geizisi; Mundaka.

Bu şirin sahil kasabası Kuzey Atlantik Okyanusundaki Biscay Körfezinde yer alıyor. Coğrafi yapısı sebebiyle de kış aylarında oldukça fazla dalgalı oluyor sahilleri. Bu dev dalgalar da Mundaka’ yı en popüler sörf merkezlerinden biri yapıyor :smiley: Her yıl Ocak ve Mart aylarında burada büyük sörf organizasyonları yapılıyormuş. Ben bunu oraya gittikten sonra öğrendim. İlk başta uzaklarda su üzerinde duran karaltıları fok balıkları sanmıştım ama meğer onlar dalga bekleyen sörfçülermiş. Şimdi neden köpek balıklarının sörfçülere saldırdığını daha iyi anlıyorum :smiley:

Bask bölgesinin ilk lordu Jaun Zuria burada doğumuş. İskoç prenses olan annesi, İngiltere kralından kaçarken buraya gelmiş ve oğlunu burada doğurmuş. Bu sayede Bask bölgesi için önemli bir yer edinmiş, Mundaka.

Bask bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mundaka’ da 900 yıl önce Viking’ lerin geldiği bir kasabaymış. Liman şehrin merkezi konumda. Zamanla yerleşim yerleri liman etrafına kurulmuş ve kasaba büyümüş. Büyümüş dediğime bakmayın aslında minik bir balıkçı kasabası.

Capture1.jpg

Etiketler
Ynt: Mundaka, İspanya

Mundaka’ nın çok enteresan bir yapısı var. Okyanustan içeriye körfez gibi bir girinti var. Fakat çok sığ olduğu için rüzgarlı havalarda ve kışın çok iri dalgalar oluşuyor. Bu körfez iç kısımlarda nehir sularıyla da buluşuyor. Buraya bağlanan çok sayıda küçük nehirler var. Bu bölge Karadeniz’ e çok benziyor.

map.jpg

IMG_3348.jpg

Geziyi organize ederken akşam saatlerinde Mundaka’ ya varmayı, gece otlede konaklayıp gündez de gezmeyi hedeflemiştik. Barcelona havaalanından kiraladığımız araba ile bir kaç yeri gezdikten sonra Mundaka’ ya geldik. Diğer yerleri de başka sayılarda yazacağım :smiley:

İspanya’ da otoyollar çok pahalı olduğu için otobandan değil normal yoldan gelmeyi tercih ettik. Yaklaşık 300 km yol için 40 euro civarı otoban parası ödüyorsunuz. Fakat sonradan böyle bir tercih yaptığımız için çok pişman oldum. Yollar çok dar, virajlı ve karma karışık. O yüzden de yolculuk son derece sıkıcı oluyor. O yolda canımdan bezdim desem yeridir.

Kalacağımız oteli booking.com’ dan ayarlamıştık. Ben tatile çıkmadan önce hepsinin adresini ve koordinatlarını almıştım. Giderken yanımda da Tomtom navigasyon cihazımı götürmüştüm. Tomtom’ a baktık, öyle bir adres yok. Sonra koordinatları girip gitmeye karar verdik. Bitki örtüsü de aynı üstelik :smiley: Fakat yol bir yerden sonra iyice daraldı ve rampa tırmanmaya başladık. Dedim ki, kesin kaybolduk. Saat oldu 23:00, biz hala yollardayız. Fakat hiç yabancılık çekmiyorsunuz, yol, İstanbul – İğneada yoluna çok benziyor. Tam oteli bulmaktan ümidi kesmiştik ki, yol üstünde taş bir ev gördük ve bir de baktım ki Manuka Benta :smiley: Otele geldik.

Otel 2 katlı bir taş ev. Son derece şık dekore edilmiş. Heryer ahşap. Eşyaları alıp resepsiyona gittik. Bizi bir beyefendi karşıladı fakat İngilizce bilmiyor. Biz de İspanyolca bilmiyoruz. Abi önce bize trip yaptı. Çünkü 19:00’ dan sonra otele gidecekseniz önceden arayıp bilgi vermeniz gerekiyormuş. Biz onu gözden kaçırmışız. Neyse ki abi bizi kapı dışarı etmedi ve odamızı ayarladı. Yanlız son derece ilkel yöntemlerle otel işlettikleri için kocaman bir kayıt defteri çıkardı ve tüm bilgileri elle yazdı. Bilgisayarları yoktu :( Tabii bu işlem epey uzun sürdü çünkü aynı dili konuşmuyoruz. Nihayet odaya çıktık ve ben yatıp uyudum.

Ertesi sabah erken kalkıp oteli kurcalamak için aşağı indim. Etrafı gezdim. Ve otele bayıldım :smiley:

IMG_3310.jpg

Otel deniz seviyesinden epey yüksekte, etraf yemyeşil ve hava yağmurlu :( Bahçede kendime bir masa seçtikten sonra akşam bize eziyet çektiren abiden kahve rica ettim. Kahvemi getirdikten sonra sohbet etmeye çalıştık ama epey zor oldu. Konuşarak anlatmayı beceremeyince sessiz sinema tarzı konuşmayı seçti :smiley: Ve o şekilde Mundaka’ nın 3 gün boyunca yağışlı olacağını söyledi. Ama yağmuru anlatış şekli oldukça eğlenceliydi :smiley: Nerden geldiğimizi duyunca da epey şaşırmıştı. Sanırım ilk Türk konukları biz olduk. Sonra yine zor şartlar alında ve uzuuunnnca bir süre bekledikten sonra hesabı ödedik, el yazması faturamızı aldık ve gezmeye çıktık.

Yaklaşık 10 km yol gittikten sonra Mundaka’ nın merkezine vardık. Burası avuç içi kadar bir yer fakat araba parkedecek yer yok. Zor bela parktan çıkmak için hazırlanan birini bulduk. Eşyaları arabaya yüklemesini bekledikten sonra nihayet parkedip Mundaka sokaklarına ayak bastık.

Park yerinden karşıya geçince kocaman bir plaj karşıladı bizi. Kocaman bir plaj ve çok sığ bir deniz veeee bulutlu bir gökyüzü.
IMG_3312.jpg

IMG_3319.jpg

IMG_3320.jpg

IMG_3323.jpg

IMG_3324.jpg

Kasvetli havaya rağmen manzara muhteşem görünüyordu. Sabahın erken saatleri olmasına rağmen orta yaşı geçkin insanlar plaja doğru yola çıkmışlardı. Sanırım denizin en güzel saatleri.

Plajın yanından merkeze doğru yürürken bir parkın içine daldık. Bir de baktık ki festival hazırlıkları yapılıyor. Standlar açılmaya başlamış. Izgaralar kızarmaya başlamış ama saat daha baya bir sabah yani.

IMG_3345.jpg

IMG_3346.jpg

İspanya bütün kadınların sevebileceği bir ülke. Çünkü heryede çikolata var ve çikolataları çok güzeeellll :smiley: Hem de öyle kocaman kalıp kalıp çikolataları var. Adamlar akıllı. Latin Amerika’ dan alıyorlar kakaoyu sonra en güzelinden çikolata yapıyorlar. Fakat Brezilya’ da çikolata lüks tüketim maddesi. Aşırı pahalı ve heryerde bulunmuyor. Mesela Rio’ da sıradan bir markette tablet çikolata bulamazsın. En iyi ihtimal kakaolu bisküvi bulursunuz.

IMG_3343.jpg

Burada bir de sabun çok meşhur. Heryerde sabuncu dükkanı var. Zeytin bol olunca böyle oluyor demek ki :smiley:
Neyse ki arap değiller :smiley:

IMG_3347.jpg

İspanya' da çok fazla zeytin ağacı var. Dolayısıyla da zeytin ve zeytin yağı da çok. Orada yediğim yeşil zeytinlerin tadı çok hoşuma gitmişti. Tadında tanıdık bir şeyler var ama bir türlü ne olduğunu çıkaramamıştım. Dönerken minik bir kutu zeytin de aldım. Sabah kahvaltıya çıkardım. Serhan (oğlum :smiley: ) tadına bakıp "anne, bu zeytin balık kokuyor" dedi. İşte o zaman tanıdık tadın ne olduğu dank etti. Tabii öyle balık falan deyince ben zeytinden de soğudum. Şimdi dolapta terkedilmiş gibi bekliyorlar.
Bu aralar çok bilim kurgu filmi izliyorum. Dolabı açıp da kavanozun içinde, suda asılı duran zeytinlerle karşılaşınca bana bakıyorlarmış gibi ürküyorum.

Standlarla birlikte yöresel giysilerini giymiş insanlar da görünmeye başladı parkta.

IMG_3423.jpg

İspanya’ da dikkatimi çeken bir başka konu da çocuklar için oyun alanları. Hemen hemen heryerde çocuk oyun alanları mevcut. Dağın başındaki kalenin yakınında bile var. Sonraki yazılarımda buna tekrar değineceğim :smiley: Oyun alanıyla doğru orantılı olarak çocuk sayısı da fazla. Neredeyse tüm ailelerin 3 tane çocuğu var. Ve yaşları genelde küçük. Bana sevimsiz birini hatırlattı bu çağrışım :( Çocuk sayısı fazla ve çocuklu aileler için herşey düşünülmüş. Gezginler için çocuk bir külfet değil İspanya’ da kısacası. Hani biz deriz ya hep "amaaan, çocuklar çok küçük, nasıl gidelim bir yere. Evden çıkamıyoruz valla".

IMG_3424.jpg

IMG_3426.jpg

Açılmakta olan standlara bakarak parktan geçip kahvaltı etmek için mekan bakmaya, merkeze doğru geçtik. Bir de baktık ki küçük bir liman var burada. İrili ufaklı bir sürü balıkçı teknesi. Hepsi bir birinden güzel.

IMG_3351.jpg

IMG_3353.jpg

IMG_3354.jpg

IMG_3358.jpg

IMG_3359.jpg

Liman etrafındaki tüm evlerin kapısı denize bakıyor. Zamanında bu şekilde inşaa edilmiş tüm evler. Hepsi çok şık ve sade.

IMG_3368.jpg

IMG_3371.jpg

İnsana Ege’ deki evleri çağrıştıyor. Beyaz boyalı evler, sardunyalar ve begonviller. İnsan kendini evinde gibi hissediyor. Mundaka tam benlik bir yer :smiley:

IMG_3374.jpg

IMG_3386.jpg

IMG_3387.jpg

Kahvaltı için limandaki küçük kafelerden birine oturduk. Filtre kahvemi söyledikten sonra yiyeceklere bakındım. İspanya’ da sabah kalvaltısında tortilla çok meşhur. Her yerde var. Haşlanmış patatesin üzerine yumurta kırıp börek kalınlığında olacak şekilde pişiriyorlar. Bazen arasına soğan, kırmızı biber, jambon vs. de koyuyorlar. Fakat hammadde patates ve yumurta. Onun dışında bir de tapaslar var. Biz de bu kanepeye denk geliyor :smiley: İnce kesilmiş ekmeğin üzerine meze koyuyorlar. Mesela somon balığı fümeli krem peynir, ançüez ve yeşil zeytin, soğan ve ton balığı vs. Ama kahvaltılarda domates, peynir, zeytin, bal vs yok :( Tortilla ve tapasları yiyip kahvemi de içtikten sonra kasabayı keşfe çıktık. Hemen kafenin yanındaki turizm bilgilendirme ofisine gidip bir harita aldık. Bir de baktık ki gezilecek bir sürü yer var.

219ce603-af83-44aa-a884-bb3ce60da319.jpg

20130828_201954.jpg

Ben tatili planlarken Mundaka’ da manzara seyretmek için Atalaya adında bir yer görmüştüm. Hayalimde deniz seviyesinden yüksek bir arazi canlandırmıştım. Fakat haritada yerine bakıp da görmeye gittiğimde hayal kırıklığına uğradım. Hiç de öyle yüksek bir yer değilmiş. Ama manzara güzel :smiley:

IMG_3335.jpg

IMG_3392.jpg

IMG_3395.jpg

IMG_3401.jpg

Urdubai, biyosfer koruma alanı olarak seçilmiş. Ozi dağından ağaşı dökülen Oka ırmağı Mundaka’ da denize dökülüyor. Yaklaşık 220 km uzunluğundaki bir şerit bu sayede ıslak alan olarak adlandırılıyor Bu şerit boyunca çok fazla ve çeşitli bitki örtüsü ve hayvan barınıyor.

IMG_3404.jpg

IMG_3405.jpg

IMG_3410.jpg

IMG_3412.jpg

Atalaya viewpoint sinsire sindire gezdikten sonra sıra geldi Aziz Mary Kilisesine. Haritaya bakınca kocaman bir kasabada gibi hissediyorsunuz fakat hiç öyle değil. Sabah içinden geçtiğimiz park aslında Saint Mary Kilisesiymiş. Bu sefer de kilisenin arkasından geçip önüne, tekrar parka geldik.

IMG_3416.jpg

IMG_3419.jpg

IMG_3414.jpg

IMG_3420.jpg

IMG_3427.jpg

St Mary Kilisesi üzerinde gözetleme kulesi de olan Rönesans tarzı bir kilise. Kasabanın en büyük ve yüksek binası :smiley: Kasaba hap kadar olunca da kilise de haliyle en yüksek bina oluyor :smiley: Tarihi belgelere göre kilise 11 yy.’ dan itibaren mevcut görünüyor. 1950’ ye kadar Aragon’ a bağlı olan kilise 1071 yılında Iñigo López de Nuño Bask bölgesinin Lordu olunca kiliseyi de Mundaka’ ya bağlamış. İç savaşlar sırasında oldukça hasar görüp yıkılan kilise 15 yy.’ da tekrar restore edilip, genişletilmiş.

Kilise ve parkı tekrar tavaf ettikten sonra tekrar haritaya göz attık. Kocaman bir alanda serpiştirilmiş görünen binalar aslında bir mahallenin için de yer alıyor ve hemen hemn hiç bir özelliği yok :( Fakat adamlar o kadar güzel katalog yapmışlar ki, insanda acayip merak uyandırıyor. Aslında sıradan yapılar.

IMG_3316.jpg

IMG_3331.jpg

IMG_3339.jpg

Bu kataloğu gördükten sonra turizm tanıtım konusunda ne kadar zavallı bir ülke olduğumuzu hissettim. Adamlar el kadar kasabayı turizm merkezi haline getirmişler ve sadece sörf sayesinde.

Ve sıra geldi Larrinaga Sarayına. Büyük bir merakla kasabanın ara sokaklarına dalıp sarayı aramaya koyulduk. Kasabanın sokakları çok dar. Evler iç içe. Fakat sokaklarda güzel grafitiler ve resimler var :smiley:

IMG_3429.jpg

IMG_3428.jpg

Ara sokaklarda dolana dolana nihayet sarayı bulduk. Fakat saray gitmiş yerine harabe bir bina kalmış.

IMG_3430.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,851
Kayıtlı Üye Sayımız
166,647
Kaydolan Son Üyemiz
Pw250

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.