Motokaravanda Dört Mevsim Lastikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 73
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,535
Yanlış düşünüyorsunuz. Emniyet payı yok.
Lastik uzmanı değilim, ama mühendislerin olduğu bir işte mutlaka emniyet payı vardır, onu bilirim.
Zaten yakıt pahalılığından ötürü tekerler dönmüyor. Her 5 senede bir yol yapmayan lastik teker değişecekse 4 mevsim en iyisi çünkü 8 yerine 4 lastik değişecek :smiley:
 

Etiketler
Evet anlatamadınız. En azından yazdığınız bilginin nereden alındığını belirteniz bilginin ne kadar doğru olabileceği hakkında fikir sahibi olabiliriz. bilgide netlik yok : Dört mevsim lastiğini yazın kullanırken mi yaz lastiğine göre daha fazla yakıt tüketimine sebeb oluyormuş yoksa tam tersi kışın kullanırken kış lastiğine göre mi daha fazla tüketime sebeb oluyor muş? Yaşadığımız coğrafyada iki mevsim değil dört mevsim yaşıyoruz, biraz düşünelim ilk ve son baharda yani havanın ne yaz nede kış olmadığı sürede ne olacak hangi tür lastiği kullanmamız gerekecek yakıt tüketimi tasarrufu anlamında? Bir şey daha var teknik açıdan YAZ KIŞ lastığı ayrımı diye bir şey yok. Lastiğin sırtının geometrik şekline göre ıslak zemin, çamurlu ortam, karlı ortam, otoban zemini gibi ayrımlar var. Yine lastiklerde hız sınıflandırması var, yük taşıma sınıflandırması var, ısınma sınıflandırması var. AMMA lastiğin sırt şekline göre mevsim sınıflandırması diye bir şey YOK. Uygulamada yaz kış ayrımı var diye sırtı çamur, ıslak, kar tipi desenli olanlarına kış lastığı işaretini koyuveriyorlar oldu bitti maşallah oluyor. Yaz lastiği denen durum için bir işarete gerek yok. Ticari açgözlülük ile lastiğin yanağına dört mevsim işareti koyup benim gibi her zaman tek tip lastik kullanmayı düşünenleri de POTANSİYEL MÜŞTERİ ADAYI SINIFINA sokuyorlar. EEE ticaret demek rekabet demek olduğu için bir arabaya iki takım lastik satmayı düşünenler bu tek tip lastik fikrine bozuldukları için rakip düşünce tarzındaki müşteri adaylarının aklını karıştırmak için acaba demeden inanılacak olan balonu sallıyorlar. FAZLA YAKIT YAKAR. Nasıl olsa bir motorlu araçta tespiti en zor olan şey çok değişken şartlara göre yakıt tüketim miktarı. FAZLA YAKAR DİYE SALLA GİTSİN ADAY MÜŞTERİNİN KAFASI KARIŞSIN.
Lastikler ve yakıt tüketimi hakkında birbirini etkiliyen o kadar çok madde var ki oturup kitap yazmak gerek. Yazı uzadı gitti son sözüm olarak ben yakıt tasarrufunda en önemli etken olan motorun çalışma devri olarak o anki duruma göre en yavaş devirde kullandığımdan hızım hiç bir zaman 60 km yi geçmiyor ve bundan dolayı da aracımda dört mevsim lastığı var diye ne fazladan yakıt harcaması oluyor nede lastiklerden fazladan ses çıkıyor. Merak edenler için yazayım aracım 2001 model fiat ducato 2800 cc düz dizel motor ve inter cooler lı turbosuda var 1 litre mazotla en az 16 km en fazla 20 km gidebiliyorum tabiki dört mevsim lastiklerle
Bey efendi yazdığım yazıyı anlayan anladı anlayamayan içinde bir sıkıntı yok burası okul deyil ders vermiyorum kaynak soruyorsun kaynağım 25 sene nakliyecilik yaptım simdi emekliyim çalişmıyorum
 

Yaz ve kış lastiği ayrımı ticari kazıklama yöntemiyse, 4 mevsim lastik diye size satılanlar bu bu ticari kazıklamaya niye girmiyor?
Benim ihtiyacım olduğunda zaten lastik alacağım bu normal bir durum. Amma bu ihtiyacımı ikiye katlayan yani ayrı ayrı yaz kış lastiği satmak için uydurulanlar ebetteki kazıklama YÖNTEMİ
 





Benim ihtiyacım olduğunda zaten lastik alacağım bu normal bir durum. Amma bu ihtiyacımı ikiye katlayan yani ayrı ayrı yaz kış lastiği satmak için uydurulanlar ebetteki kazıklama YÖNTEMİ


Araçlarımda ;ne kış lastiği nede 4 mevsim lastik kullanmadım .Gerekte şu ana kadar hiç duymadım.

Kısaca şürüş emniyeti ve teknikleri daha öncelikli geliyor,lastik çeşitlendirmesi sizinde belirttiğiniz gibi ticari oyun.
 

Araçlarımda ;ne kış lastiği nede 4 mevsim lastik kullanmadım .Gerekte şu ana kadar hiç duymadım.

Kısaca şürüş emniyeti ve teknikleri daha öncelikli geliyor,lastik çeşitlendirmesi sizinde belirttiğiniz gibi ticari oyun.
Kars'ta yaşıyor olsaydınız böyle düşünmezdiniz bence. Kış lastiğinin pratik yararı görüldükten sonra eğer iklim şartları gerektiriyorsa, kimse o saatten sonra kar lastiğinin gerekliliğini tartışmaz bile. Ankara'da her on araçtan sekiz yada dokuzunda kış lastiği tercihi görebiliyoruz. Kalan 1 veya iki kişilik azınlıktakiler kışın kar yağdığında kayıp yolları tıkayıp diğerlerini de canından bezdirenler.
 

Araçlarımda ;ne kış lastiği nede 4 mevsim lastik kullanmadım .Gerekte şu ana kadar hiç duymadım.

Kısaca şürüş emniyeti ve teknikleri daha öncelikli geliyor,lastik çeşitlendirmesi sizinde belirttiğiniz gibi ticari oyun.

Yaz ve kıṣ lastikleri arasındaki farkı kendi deneyimlerimle yaṣadım. Kıṣ lastiğiyle soğuk havalarda ve karlı yollarda fren yaptığınızda daha kısa mesafede duruyorsunuz. Prensip olarak karla ötülü yollarda genellikle yavaṣ giderim.

Türkiye televizyon haberlerinde karlı yollarda kayan araçları gördüğümde kıṣ lastıği ile bu kadar olmazdı diye düṣündüğüm olmuṣtur.:smiley:

Dört mevsim lastikleriyle de önümüzdeki kıṣ ilk deneyimlerimi yapacağım.
 

Sürüş emniyeti ve teknikleri lastiklerin tercihinden daha öncelikli geliyor.
Tecrübeli değilseniz kış lastiği takın gene kayar yada kaza yaparsınız.
Ayrıca Kış lastiği olsa bile yoğun kar yada buzlu ortamlarda yetersiz geldiğini görüyor olmasınız.
Zincir, kar klips,kar paleti vs de gerektiği yerler ve anlar var.
 

Yucel hocam haklı lastık işi birazda yaşadıgımız sehre bağlı bırazda arabayı kullanma mecburıyetımıze baglı yasadıgımız memleket de senede bazen hıc baen bır veya ıkı kere kar kıs yapar arabamızı trafıye cıkarmayız bıze yaz lastıgı cok gelır şunu tekrar belirteyım en ıyı 4 mevsım lastık en kotu kış lastiği performansını vermez ne olur yaz lastıgınden daha verımlı olur..
 



Çoğunlukla okula sabah giderim ve yolda gece yağmış kar olur. Kullandığım kış lastikleri bu yol koşulunda iyi performans gösterirlerdi. Eğer aracınız yola tutunmuyorsa yapacağınız şeyler kısıtlı oluyor. Ama iyi kötü arabanın hakimiyetine sahipseniz kazadan kaçınabilirsiniz. Yolda buz varsa o zaman kış lastiği de çok fazla işe yaramasa bile, yaz lastiğiyle kalmaktan iyidir. Ben her gün yola çıkmak zorundayım ve Ablam da aracıyla her gün yola çıkmak zorunda ikimiz de kış lastiği taktırıyoruz. Ve Ankara'da pekçok kimse bunu taktırıyor. Eğer sürekli yola çıkma zorunluluğunuz yoksa, Kar yağdığında bi taksiye atlayıverecekseniz kar lastiği taktırmayabilirsiniz bence. Ama kış lastiği olmayan insanlar kışın yollarda sorun, hem yaşıyorlar, hem de yaşatıyorlar.
 

.
Yaz (normal) ve kış lastikleri arasında, pazarlama taktiği ile açıklanamayacak kadar derin yapısal ve belirgin kullanım farkları var !
Düşük sıcaklıklarda hızla sertleşen yaz lastiklerinin aksine, kış lastikleri en iyi performanslarını -7 °C altındaki soğuklarda elastikiyetlerini kaybetmeyerek göstermekta. Kış lastiklerinin ayrıca karı emmek için sırtlarında bariz görünen derin ve geniş olukları bulunuyor.
Bu yapısal farklar teorik değil, gerçek.

Mevsim farkları belirgin bütün ülkeler, can ve mal güvenliği için bu farklı yapıyı haklı olarak yasalarına baz almış durumda.
Birçok konu için olabilir ama bu konu için endüstrinin politikayı yönlendirdiği düşünülmemeli.

Üstelik ayni üreticiler dört mevsim lastiklerini geliştirip piyasaya sürerek, kendi kazançlarını da aslında kısıtlamış olmuyorlar mı ? 😉



Başlığın konusuna dönersek.
Eğer karavanımı bütün sene kullanmam söz konusu olsaydı:
* yokuşsuz düz yapılı bir kasabada yaşayan,
* zaten soğuklarda kampı hiç düşünmeyen ve
* ikinci aracı yüzünden kışları en fazla 2-3000 km yapabilecek biri olarak her mevsim (dört mevsim) lastiklerini tercih edebilirdim. Zaten lastikler yuvarlanma özellikleri açısından artık eskisinden çok daha az fark gösterdiğinden, yakıt sorunu da önemini kaybetmiş durumda.
Böylelikle günümüzde bir seri lastikten tasarruf etmek az kazanç değil.


Bilmem argümanları tekrarlayarak konuyu daha fazla uzatmanın anlamı var mı ?
Ben kendi yazdıklarımdan sıkılmaya başladım.. 😋

Forumun diğer onlarca ateşli tartışmaları yerine, sadece buraya takılı kalmak o başlıklara (?) haksızlık olmalı ? 🥴
 
Son düzenleme:

kış lastikleri en iyi performanslarını -7 °C altındaki soğuklarda elastikiyetlerini kaybetmeyerek göstermekta.

@Doğrucu Davut Mesut hocam, -7°C'yi sehven mi yazdınız yoksa kasten mi emin olamadım? Almanya'yı bilemem ama Türkiye'de +7°C'yi baz alıyorlar.

Kış lastiği Tebliği Madde 4-c.
1660996872066.png
 


Konu oldukça karışmış. Ben olayın özünü dönerek kullanıcı deneyimlerimi aktarayım. Ben çeker lastiklerde (ön lastik / önden çeker araç) 4 mevsim kullanıyorum. (Arkalardaki kar lastiklrinin 5. senesi olduğu için miyadı dolana kadar kullanıyorum. Süre dolunca onlarda 4 mevsim olacak). 4 mevsim lastikleri kış koşullarında kullandım. Bende kışın karavanı şehir içlerinde kullananlardanım. Fırsat buldukça karlı havalarda kamplara da gittim, ıslak karlı koşullarda dağ tırmandım ve indim. Bana hiç bir sorun yaratmadı. Hatta bu yıl İstanbul'a bol bol yağan karlarda da biraz deneme şansım oldu. Fakat şunu eklemek gerekir ki ezilmemiş yüksek karla kaplı yollarda denemedim. Benim bahsettiğim koşullarda patinaja düşmeden kalkma, iyi bir fren mesefesinde durma gibi en önemli yapması gereken işlerini yerine getiriyor. Yaz koşullarında yol / lastik sesini arttırıyor. Eski binek aracımda da lastik değiştirmekten bıkıp 4 mevsim lastik taktırmıştım. Benim yaşadığım koşullar için yılda 2 defa lastik değiştirmek anlamsız. Soğuk iklimde yaşayanların tabii ki üşenmeden yılda iki kere bu eziyeti çekmesi gerekli.

Bir dip not olarak 4 mevsim lastiklerin yakıt tüketimini arttırma durumuna da değinmek isterim. Yakıt değerini etkileyen en önemli şey yol durumu. Yolun fiziksel kalitesi, düz olması, iniş çıkış ve viraj olup olmaması. Lastiğin etkisi çok çok minimaldir. Ben kendi tüketim değerlerimde bir artış yada azalış görmedim. Çok soğuk ve yağışlı iklimlerde yaşamıyorsanız, ben illaki yerde birikmiş karları ezerek her hafta kamplar yapacağım demiyorsanız, kışın aracı az kullanıyor ve hatta ayda yılda bir kar yağdığında bir kaç gün aracı kullanmasam da olur diyebiliyorsanız 4 mevsim lastik beklediğinizi verecektir.

Dip Not 2: Lastiklerin 5 yıl kullanılması durumu önemlidir. Lastik zamanla sertleşir. Tecrübe ile sabittir ki sertleştiğinde hiç hoş olmayan şeyler başınıza gelebilir. Örneğin, ben ara sokakta sadece 20 km hızla giderken sol tekerler küçük bir yol oyuğuna denk geldi ve sol taraftaki hem ön, hem de arka teker yarıldı. Hemde akşam 9 gibi. Orada kalakaldım. Biri olsa stepne ile değiştireceğim ama ikisi birden yarılınca yapacak bir şey yok 7/24 açık lastikçi arayıp buldum ve 1 lastik parası ödeyerek iki lastiğe geçici yama yaptırdım. Bu olay yüksek hızlarda olsaydı ne olurdu düşünmek bir istemiyorum. Tabii ki derhal bir kaç gün içinde 4 lastiği de değiştirmiştim. Aracın konforu bile değişti. Aynı yolda yeni iyi yumuşak lastiklerle defalarca geçtim bir sorun olmuyor. Hatta özellikle aynı çukura denk getirerek denedim. Sorun olmadı.
 
Son düzenleme:



Avrupa Birliğinde rafta bekleyen lastikler 3 yaṣına kadar yeni sayılıyor.

Türkiye’de lastiklerin raf ve bekleme ömrü hakkında aṣağıdaki linkerde bilgi var.

Lastiği alırken üretim tarihine bakmakta fayda var.

LastikPark – Lastik Raf ve Bekleme Ömrü

 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Mesajlar
1,521,924
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst