Bu konu terk edileli çok zaman olmuş. Ancak, ben şimdi gördüm. Sanırım forumu iyice kurcalamıyorum, ya da konu "motokaravan" başlığında olduğu için gözümden kaçmış.
Yaz - kış lastiği konusunda, bazılarının itiraz edeceği ve "zinhar yanlış" diye azarlayacağı ama uzun dönem kişisel tecrübeme dayanan bir fikrim ve kanaatim var.
Yıllarca en erken Kasım ayında kışlıkları, en geç Nisan ayında yazlıkları taka söke imanım gevrediği için, sonunda bu işten tamamen vaz geçtim.
Bizde iki araba var. Ankara'da, merkezden biraz uzakta yaşıyoruz. Arabalardan birini ben kullanıyorum, birini eşim kullanıyor. Benim kullandığım araçta sürekli yaz lastikleri, eşimin kullandığı araçta da sürekli kış lastikleri var. Bu, 10 küsur yıldır böyle.
Peki neden, bunun nasıl bir yararı veya zararı oluyor? Yani ne diyeyim, şimdiye kadar hiç bir zararını görmedim. Yararına gelince; kullanılsın ya da kullanılmasın, bir lastiğin ömrü 4-5 yıl. Kış lastiğini yılda ortalama 4 ay kullanıyoruz, yani 4 yılda 16 ay. Toplamda 1 yıldan biraz fazla. Hadi, 1,5 yıl diyelim. Sonra yenilerini satın alıyoruz. Yazık, günah. Ben de kış lastiğini 12 ay kullanmaya karar verdim. Zaten 4 yıl kullanacağım, varsın 4 yılda bitsin dedim.
Emin olun, reklam yapmıyorum, hiç üzerime vazife değil. Petlas'ın kış lastiğiyle tanıştıktan sonra, Michelin merakım son buldu. Aracın üzerindeki bu lastik takımı, sanıyorum üçüncü takım. 4-5 yıl yaz kış kullanıp, yenisiyle değiştiriyoruz. Önceden kullanmakta titiz olduğum Michelin'den fonksiyon olarak hiç bir farkı yok.
Eşim de, ben de, sakin ve orta hızlarda araç kullanırız. Kış lastiklerinin yazın bize herhangi bir sorun çıkardığına şahit olmadık. Yaz lastikleri de keza, kışın yerde kar olmadığı müddetçe bize sıkıntı çıkartmıyor. (Buz, başka. Buzda kış lastiği de işe yaramıyor.) Ancak, dediğim gibi, sakin ve risksiz kullanırız. Ani frenlerimiz, hızla viraja girmelerimiz, birden hızlanmalarımız falan yok yani. Ankara'nın senede bir kaç gün asfaltta kar durduğu zamanları olur, o günlerde benim araba yatar, eşimin arabası faal olur, diğer zamanlarda her iki araba da faaldir.
Emin olun, 4-5 yılda dişleri aşınan bir kış lastiğimiz olmadı. Değiştirdiğimizde hep yeni gibiler ve tam fonksiyonla görevlerini yerine getiriyorlar. Yakıtı arttırıyor mu? Bilmiyorum, fark etmedim, hissetmedim. Teorik olarak mutlaka arttırıyordur ama çok çok, bir yılda lastik değişimlerine ve lastik otellerine ödenen parayı karşılar herhalde.
Benim de böyle bir yaklaşımım var bu fenomene. Memnunum, tavsiye de ederim.