Motokaravanda Dört Mevsim Lastikleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 73
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 16,483
@Doğrucu Davut ve @TA2RX , bence lastik konusunda en güzel değerlendirmeyi kişi kendisi yapar. Her zaman kullandığınız bir yoldaki viraja, her zamanki gibi girdiğinizde hafif de olsa bir kayma hissediyorsanız o lastiğin işi bitmiş demektir.

Lastik konusunda çok fazla parametre var ve çok fazla çeşit var. Aynı koşullarda iki lastiği uzun süre kıyaslamak pratikte imkansız görünüyor. Ancak kısa süreli testlerle yüzeysel bir karşılaştırma yapılıyor. O yüzden lastiği kullanan birisinin süper dediği bir lastiğe, öteki çöp diyor.

Sözümona standart olması gereken testlerde bile koskoca firmalar açık kapı arayıp, üçkağıt çeviriyorlar aracın katalog değerleri rakiplerinden geri kalmasın diye.

Buna birkaç örnek; kataloglarda yazan yakıt tüketimi değerleri ve arazi araçlarının yerden yükseklikleri.
 

Etiketler
.
Bekir bey, para kazanacağı halde ilgilinin öyle söylemiş olması sizce anlamlı değil mi ? ;)
Almanya'da bırakın ustaları, normal satıcılar bile 3 senelik eğitimden geçmekteler.

21 milyondan fazla üyesi olan otomobil klübüm ADAC'nin konu üzerine görüşü şu yönde;
''Lastiğin kauçuk bileşeni zamanla sertleşir, bu da özellikle ıslak koşullarda yol tutuşunu ve fren mesafesini kötüleştirir. Bu durum, düşük sıcaklıklarda bile "yumuşak" kalmaları gerektiği için kış lastiklerinde özellikle belirgindir. Yaklaşık altı yaşından itibaren kış özelliklerinin bir kısmını kaybederler, bu nedenle sekiz yıldan daha eski kış lastiklerinin kullanılmamasını tavsiye ediyoruz. Yaz lastikleri sekiz ila on yıldan daha eski olmamalıdır''

Yani, karavanınızı uygun ve az kullanarak lastik profillerinizi kaybetmemiş bile olsanız, sonuçta emniyetle kullanma sürelerinin sınırı olmakta.
Ben sınırı yok demek istemedim ! Ürünlerin gelişim dinamikleri de önemli.
Zaten ustanın benim 5 senelik yaz lastiklerim için somut kanaatini de profil 1,6 mm altına düşmedikçe, bu yeni cinslerinde daha 3 yıl olarak anladım. Yani kullanım süresi eskiye göre uzamış durumda. Gerçi bizleri eve kapatan Covit belası olmasaydı sanırım durum değişik olurdu.

Tabi lastiklerine önem verenler periyodik darbe kontrolünü de aksatmamalı !
Biliyorsunuz, darbe de sonuçta çoğu lastik değişimine sebep olmakta.
Görevli ilk önce ona bakmıştı. Sonra profili ve yanaktaki yaşına..
Sanırım bu ciddi bir sıra olmalı ?
 
Son düzenleme:

bence lastik konusunda en güzel değerlendirmeyi kişi kendisi yapar. Her zaman kullandığınız bir yoldaki viraja, her zamanki gibi girdiğinizde hafif de olsa bir kayma hissediyorsanız o lastiğin işi bitmiş demektir.

Sorun şu ki, Allah göstermesin, o kayma sonunda sizin de işiniz bitmiş olabilir. Ben o riske değmeyeceğini düşünenlerdenim.
 






biraz araştırırsanız googleden veya bır lastık satan bır dukana gırıp hem cayını ıcıp hem anlamadıgınız yerlerı sorup cevabını alsanız daha ıyı olur bence ..ben anlatamadım galıba...
Evet anlatamadınız. En azından yazdığınız bilginin nereden alındığını belirteniz bilginin ne kadar doğru olabileceği hakkında fikir sahibi olabiliriz. bilgide netlik yok : Dört mevsim lastiğini yazın kullanırken mi yaz lastiğine göre daha fazla yakıt tüketimine sebeb oluyormuş yoksa tam tersi kışın kullanırken kış lastiğine göre mi daha fazla tüketime sebeb oluyor muş? Yaşadığımız coğrafyada iki mevsim değil dört mevsim yaşıyoruz, biraz düşünelim ilk ve son baharda yani havanın ne yaz nede kış olmadığı sürede ne olacak hangi tür lastiği kullanmamız gerekecek yakıt tüketimi tasarrufu anlamında? Bir şey daha var teknik açıdan YAZ KIŞ lastığı ayrımı diye bir şey yok. Lastiğin sırtının geometrik şekline göre ıslak zemin, çamurlu ortam, karlı ortam, otoban zemini gibi ayrımlar var. Yine lastiklerde hız sınıflandırması var, yük taşıma sınıflandırması var, ısınma sınıflandırması var. AMMA lastiğin sırt şekline göre mevsim sınıflandırması diye bir şey YOK. Uygulamada yaz kış ayrımı var diye sırtı çamur, ıslak, kar tipi desenli olanlarına kış lastığı işaretini koyuveriyorlar oldu bitti maşallah oluyor. Yaz lastiği denen durum için bir işarete gerek yok. Ticari açgözlülük ile lastiğin yanağına dört mevsim işareti koyup benim gibi her zaman tek tip lastik kullanmayı düşünenleri de POTANSİYEL MÜŞTERİ ADAYI SINIFINA sokuyorlar. EEE ticaret demek rekabet demek olduğu için bir arabaya iki takım lastik satmayı düşünenler bu tek tip lastik fikrine bozuldukları için rakip düşünce tarzındaki müşteri adaylarının aklını karıştırmak için acaba demeden inanılacak olan balonu sallıyorlar. FAZLA YAKIT YAKAR. Nasıl olsa bir motorlu araçta tespiti en zor olan şey çok değişken şartlara göre yakıt tüketim miktarı. FAZLA YAKAR DİYE SALLA GİTSİN ADAY MÜŞTERİNİN KAFASI KARIŞSIN.
Lastikler ve yakıt tüketimi hakkında birbirini etkiliyen o kadar çok madde var ki oturup kitap yazmak gerek. Yazı uzadı gitti son sözüm olarak ben yakıt tasarrufunda en önemli etken olan motorun çalışma devri olarak o anki duruma göre en yavaş devirde kullandığımdan hızım hiç bir zaman 60 km yi geçmiyor ve bundan dolayı da aracımda dört mevsim lastığı var diye ne fazladan yakıt harcaması oluyor nede lastiklerden fazladan ses çıkıyor. Merak edenler için yazayım aracım 2001 model fiat ducato 2800 cc düz dizel motor ve inter cooler lı turbosuda var 1 litre mazotla en az 16 km en fazla 20 km gidebiliyorum tabiki dört mevsim lastiklerle
 


.
Aşağıda ilgimi çeken Almanca bir sayfanın tercümesi var.
Belki sizler de yararlı bulabilirdiniz ?


Kış Lastikleri Üzerine 6 Yanılgı ve Efsane

Kış lastikleri konusunda dolaşan pek çok yarı gerçek, efsane ve yanlış kanı var. İster kış lastikleri, ister yakıt tüketimi seviyesi veya minimum diş derinliği olsun, bunların çoğu gerçeğe uygun değil. Geceler uzun ve soğuk olmaya ve yüksek rakımlarda ilk kar yağışı başladığında, bilin ki kış lastiklerinin artık zamanı gelmiş demektir. Birçok sürücü, kış lastikleri ile ilgili gerçekler söz konusu olduğunda ikilem içinde kalıyor.

1. Kış lastikleri Ekim'den Paskalya'ya kadar zorunludur. (Almanya için !)
Kış lastiklerinin "O'dan O'ya", yani Ekim'den (Oktober) Paskalya'ya (Ostern) ~Nisan’a kadar zorunlu olduğu ifadesinde doğruluk payı vardır. Bununla birlikte, son tarih yasayla belirlenmemiştir, ancak "duruma bağlı kış lastiği zorunluluğu" aslında devlet tarafından Karayolu Trafik Yasası'nda öngörülmüştür.
Kış lastiklerinin yol koşulları gerektirdiğinde takılması gerektiği doğrudur. Kışın güneşte ve kuru yolda, prensip olarak, yasal olarak, yaz lastikleriyle de sürebilirsiniz. Takvimin hiçbir önemi olmadığı gibi termometrenin sıfır derecenin altına düşmüş olması da önemli değildir. Aracını karda, buzda veya kaygan zeminde kullanmayıp garaja park eden tedbirli sürücülerden biriyseniz, kış lastiği takmanıza gerek yoktur. Ancak bu yarı doğru bir düşünce. Bu nedenle çözüm, serin mevsimin başında kışın zorlu yol koşullarıyla başa çıkabilecek lastikler takmaktır. Sonuçta, kış kelimenin tam anlamıyla aniden bir gecede başlayabilir. Bir şekilde yaz lastikleri ile kışı atlatmaya çalışan ve kış yol koşullarında yakalananlar ağır bir para cezasına çarptırılmayı beklemelidir. Yaz lastiklerinin kışın yasak olduğu varsayımının devam etmesinin nedenlerinden biri de budur. Ancak daha yakından incelendiğinde, bu ifadenin doğru olmadığı görülüyor.

2 Kış lastikleri yazın bile güvenlidir
Bu bariz yanılgıya verilecek net cevap şudur: Hayır !
Burada sorun, kış lastiklerinin frenleme performansının yüksek sıcaklıklarda önemli ölçüde azalmasıdır. Bu lastiklerle kuru yollarda ve artan sıcaklıklarda 100 km/s hızda fren mesafesi yüzde 10 ila 20 oranında artar !
Bir başka sorun daha var, o da sürüş stabilitesinin azalması. Kış lastikleri kış yol koşulları için tasarlanmıştır ve belirli bir sıcaklık aralığında ideal yol tutuşu sağlar. Yaz aylarında kullanılırlarsa, tam performanslarını geliştiremezler. Lastikler teknik olarak kış aylarında kullanılmak üzere özel olarak üretilmiştir ve araç için de uygun kışlık komple jantların veya kış lastiklerinin kullanılması şiddetle tavsiye edilir.
Bu arada, ekonomik boyut da ihmal edilmemelidir.
Kış lastikleri yazın daha fazla aşınır. Bu nedenle, araç tüm yıl boyunca kullanılıyorsa, yeni lastiklerin gerçekten gerekenden daha önce satın alınması gerekecektir.
Bütün bu nedenle kışın kış lastikleri ve yazın yaz lastikleri kullanmak hem ekonomik hem de teknik nedenlerle doğru bir karardır.

3. Dört mevsim lastikleri iyi bir uzlaşıdır.
Yerel hava koşulları izin veriyorsa dört mevsim lastikler kabul edilebilir. "Dört mevsim lastikleri kimler için ? “ lastik kılavuzu, bununla tam olarak ne kastedildiğini açıklıyor. (Makale: Her mevsim lastiklerinin son senelerde AR-GE çalışmalarıyla oldukça geliştirildiklerini ve sonuçta; fazla yokuşsuz yollarda senede az kilometre yapan şehir içi sürücüleri için özellikle daha uygun olduğunu söylemekte)
Özetle en iyi seçim; yaz ve kış için özel lastik kullanmaktır.

4. M + S etiketli lastikler iyi kış lastikleridir
M + S (Matsch+ Schnee) damgası "çamur ve kar" anlamına gelir ve popüler görüşe göre bunların kış lastikleri olduğunu gösterir. Bu artık doğru değil. Çünkü Almanya yollarında giderek daha fazla görülen büyük SUV'larla ilgili bir sorun ortaya çıktı. Kuzey Amerika standartlarına göre, bu araçlar yanıltıcı bir şekilde M + S kısaltmasını taşıyan lastiklerle donatılmıştır. Prensip olarak bunlar kışın kullanım için uygun değildirler. 01.01.2018 tarihinden itibaren Almanya'daki yeni lastikler, iki harfe ek olarak kar taneli bir dağ silsilesi sembolü de taşımalıdır, buna "Alpine" sembolü de denir. Bu kombinasyon Almanya'da onaylanmış kış lastiklerini tanımlar. Hâlâ eski tanımlı lastikleri kullananlar en geç Eylül 2024'e kadar lastiklerini değiştirmelidir, çünkü geçiş dönemi bu tarihte sona erecektir.

5. 1,6 milimetrelik minimum diş derinliği kışın da yeterlidir.
Yasal açıdan bakıldığında bu ifade doğrudur. İster yaz ister kış mevsiminde olsun, tüm lastikler için en az 1,6 mm diş derinlikleri öngörülmüştür. Ancak sağduyu, bu diş derinliğinin gerçekten yeterli olup olmadığı sorusuna farklı bir yanıt vermekte.
Kış lastiklerinin özel bir yüzeyi vardır. Kaygan yollarda, bu özel yüzeyleri optimum kavrama sağlamakta. Yaz lastiklerinden ayrıldıkları ve teknik avantaja sahip oldukları nokta burasıdır. Bir kış lastiği aşındığında, özel yüzey yapısı kaybolur. O zaman sadece kısmen mevcuttur. Kış lastikleri mümkün olan iyi yol tutuş özelliklerini kaybederler. Bu nedenle, kış lastikleri için daha yüksek bir diş derinliği tercih etmek mantıklıdır. Profesyoneller kış lastikleri için 4 mm'den bahsediyor. Elinizde bir ölçme cetveli yoksa, 2 avro madeni parayı kullanın. Dış gümüş kenar 4 mm'dir. Bu, dişin içinde tamamen kaybolursa, kış lastikleri kış kullanımı için hala uygundur. (Biliyorum bu ara Avro bulmak biraz zor)

6. Kış lastikleri olan bir araç önemli ölçüde daha fazla yakıt tüketir
Bu noktada çoğu sürücü yanılmakta. Bir otomobilin kışın genellikle daha fazla yakıt tükettiği doğrudur. Ekstra tüketimin tamamen kış lastiklerinden kaynaklandığı ise doğru değildir. Bununla birlikte, kışın ısıtmanın açık olduğu, koltuk ısıtıcılarının çalıştırıldığı ve camların havalandırılmakta. Yüksek yakıt tüketimi buradan kaynaklanma.
Öte yandan, kış lastiklerinin neden olduğu ek tüketimin ölçülmesi neredeyse imkansızdır.
(Ben bu iki noktayı yukarıda daha detaylı yazmıştım)
Yaz ve kış lastikleri arasındaki yapı farklılıkları benzerdir. Kış lastiklerinin ilave kılcal kanalları ve kauçuk bileşiminin biraz farklı olması dışında, yuvarlanma direnci ve dolayısıyla yakıt tüketimi de önemli ölçüde daha yüksek değildir.


Tanınmış bir Alman otomobil dergisinden alıntı:
 
Son düzenleme:

Kış lastikleri lastiğin deseni dışında, muhtevasındaki hammaddenin özelliği gereği daha düşük sıcaklıklarda yol tutuşlarını sürdürebilirler.
Lastikler için DÜŞÜK SICAKLIK çizelgesi filan var mı ? Hangi marka lastikte; falan derecenin altındaki durumlarda bizim imalatımız olan lastiklerin yol tutuşları emniyet sınırı altındadır bilgisi notu var?
.
Aşağıda ilgimi çeken bir sayfanın tercümesi var.
Belki sizler de yararlı bulabilirdiniz ?


Kış lastikleri konusunda dolaşan pek çok yarı gerçek, efsane ve yanlış kanı vardır. İster zorunlu kış lastikleri, ister yakıt tüketimi seviyesi veya minimum diş derinliği olsun - bunların hepsi gerçeğe uygun değildir. Geceler uzun ve soğuk olduğunda ve yüksek rakımlarda ilk kar yağışı rapor edildiğinde, en geç kış lastiklerinin zamanı gelmiş demektir. Birçok sürücü, kış lastikleri ile ilgili gerçekler söz konusu olduğunda - tamamen zihinsel olarak - şaşkınlığa düşmektedir.

1. Kış lastikleri Ekim'den Paskalya'ya kadar zorunludur
Kış lastiklerinin "O'dan O'ya", yani Ekim'den (Oktober) Paskalya'ya (Ostern) kadar zorunlu olduğu ifadesinde doğruluk payı vardır. Bununla birlikte, son tarih yasayla belirlenmemiştir, ancak "duruma bağlı kış lastiği zorunluluğu" aslında devlet tarafından Karayolu Trafik Yasası'nda öngörülmüştür. Bunun arkasında ne olduğunu ayrıntılı olarak "Almanya'da kış lastiği zorunluluğu: Bunun arkasında gerçekten ne var?" başlıklı makalede okuyabilirsiniz. (Merak edenler için makalenin tercümesini de yükleyebilirim)
Kış lastiklerinin yol koşulları gerektirdiğinde takılması gerektiği doğrudur. Kışın güneş parlıyorsa ve yol kuruysa, prensip olarak, tamamen yasal bir bakış açısıyla, yaz lastikleriyle de sürebilirsiniz. Takvimdeki tarihin hiçbir önemi olmadığı gibi termometrenin sıfır derecenin altına düşmüş olması da önemli değildir. Aracını karda, buzda veya kaygan zeminde kullanmayıp garaja park eden tedbirli sürücülerden biriyseniz, kış lastiği takmanıza gerek yoktur. Ancak bu elbette sadece gri bir teori. Bu nedenle pratik çözüm, serin mevsimin başında kışın zorlu yol koşullarıyla başa çıkabilecek lastikler takmaktır. Sonuçta, kışın başlangıcı kelimenin tam anlamıyla bir gecede gerçekleşebilir. Bir şekilde yaz lastikleri ile kışı atlatmaya çalışan ve kış yol koşullarında yakalananlar ağır bir para cezasına çarptırılmayı beklemelidir. Yaz lastiklerinin kışın yasak olduğu varsayımının devam etmesinin nedenlerinden biri de budur. Ancak daha yakından incelendiğinde, bu ifadenin doğru olmadığı görülmektedir.

2 Kış lastikleri yazın bile güvenlidir
Bu bariz yanılgıya verilecek net cevap şudur: Hayır! Sorun, kış lastiklerinin frenleme performansının yüksek sıcaklıklarda önemli ölçüde azalmasıdır. Kuru yollarda ve artan sıcaklıklarda 100 km/s hızda fren mesafesi yüzde 10 ila 20 oranında artar. Bir başka sorun daha var, o da sürüş stabilitesinin azalması. Kış lastikleri kış yol koşulları için tasarlanmıştır ve belirli bir sıcaklık aralığında ideal yol tutuşu sağlar. Yaz aylarında kullanılırlarsa, tam performanslarını geliştiremezler. Lastikler teknik olarak kış aylarında kullanılmak üzere özel olarak üretilmiştir ve araç için de uygun kışlık komple jantların veya kış lastiklerinin kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Bu arada, ekonomik boyut da ihmal edilmemelidir. Kış lastikleri yazın daha fazla aşınır. Bu nedenle, araç tüm yıl boyunca kullanılıyorsa, yeni lastiklerin gerçekten gerekenden daha önce satın alınması gerekecektir. Bu nedenle kışın kış lastikleri ve yazın yaz lastikleri kullanmak hem ekonomik hem de teknik nedenlerle doğru bir karardır.

3. Dört mevsim lastikleri iyi bir uzlaşıdır.
Yerel hava koşulları izin veriyorsa dört mevsim lastikler kabul edilebilir. "Dört mevsim lastikleri kimler için iyidir?" lastik kılavuzu, bununla tam olarak ne kastedildiğini açıklamaktadır. (İsteyen olursanız makaleyi de bulup yükleyebilirim)
Özetle, yaz ve kış için özel lastiklerin her zaman en iyi seçim olduğu söylenebilir.

4. M + S etiketli lastikler iyi kış lastikleridir
M + S (Mach + Schnee) damgası "çamur ve kar" anlamına gelir ve popüler görüşe göre bunların kış lastikleri olduğunu gösterir. Bu artık doğru değil, çünkü Almanya yollarında giderek daha fazla görülen büyük SUV'larla da ilgili bir sorun ortaya çıktı. Kuzey Amerika standartlarına göre, bu araçlar yanıltıcı bir şekilde M + S kısaltmasını taşıyan lastiklerle donatılmıştır. Prensip olarak kışın kullanım için uygun değildirler. 01.01.2018 tarihinden itibaren Almanya'daki yeni lastikler, iki harfe ek olarak kar taneli bir dağ silsilesi sembolü de taşımalıdır, buna "Alpine" sembolü de denir. Bu kombinasyon Almanya'da onaylanmış kış lastiklerini tanımlar. Hâlâ eski tanımlı lastikleri kullananlar en geç Eylül 2024'e kadar lastiklerini değiştirmelidir, çünkü geçiş dönemi bu tarihte sona erecektir.

5. 1,6 milimetrelik minimum diş derinliği kışın da yeterlidir.
Yasal açıdan bakıldığında bu ifade doğrudur. İster yaz ister kış mevsiminde olsun, tüm lastikler için en az 1,6 mm diş derinlikleri öngörülmüştür. Ancak sağduyu, bu diş derinliğinin gerçekten yeterli olup olmadığı sorusuna farklı bir yanıt verir.
Kış lastiklerinin özel bir yüzeyi vardır. Kaygan yollarda, özel yüzeyleri optimum kavrama sağlar. Yaz lastiklerinden ayrıldıkları ve teknik avantaja sahip oldukları nokta burasıdır. Bir kış lastiği aşındığında, özel yüzey yapısı kaybolur. O zaman sadece kısmen mevcuttur. Kış lastikleri mümkün olan en iyi yol tutuş özelliklerini kaybeder. Bu nedenle, kış lastikleri için daha yüksek bir diş derinliği tercih etmek mantıklıdır. Profesyoneller kış lastikleri için 4 mm'den bahsediyor. Elinizde bir katlama cetveli yoksa, 2 avroluk bir parça kullanın. Dış gümüş kenar 4 mm'dir. Bu, dişin içinde tamamen kaybolursa, kış lastikleri kış kullanımı için hala uygundur.
6. Kış lastikleri olan bir araç önemli ölçüde daha fazla yakıt tüketir
Burada da çoğu sürücü bir yanılgı içerisindedir. Bir otomobilin kışın genellikle daha fazla yakıt tükettiği doğrudur. Ekstra tüketimin tamamen kış lastiklerinden kaynaklandığı doğru değildir. Bununla birlikte, kışın ısıtmanın açık olduğu, koltuk ısıtıcılarının çalıştırıldığı ve camların havalandırıldığı doğrudur. Yüksek yakıt tüketimi buradan kaynaklanmaktadır. Öte yandan, kış lastiklerinin neden olduğu ek tüketimin ölçülmesi neredeyse imkansızdır. Yaz ve kış lastikleri arasındaki yapı farklılıkları benzerdir. Kış lastiklerinin ilave kılcal kanalları ve kauçuk bileşiminin biraz farklı olması dışında, yuvarlanma direnci (ve dolayısıyla yakıt tüketimi) önemli ölçüde daha yüksek değildir.

Alıntı: Tanınmış bir otomobil dergisinden.
Yaptığınız alıntıda sürekli olarak KIŞ yani KIŞ MEVSİMİ durumu esas alınıyor amma KIŞ MEVSİMİNİN net tarifi yapılmıyor.
 



Lastikler için DÜŞÜK SICAKLIK çizelgesi filan var mı ? Hangi marka lastikte; falan derecenin altındaki durumlarda bizim imalatımız olan lastiklerin yol tutuşları emniyet sınırı altındadır bilgisi notu var?

Yaptığınız alıntıda sürekli olarak KIŞ yani KIŞ MEVSİMİ durumu esas alınıyor amma KIŞ MEVSİMİNİN net tarifi yapılmıyor.
Emin değilim. Lastiğin üreticisine sormak gerekir. Lastikten lastiğe değişir.
 



Kış lastikleri dişleri aşınmasa bile içeriği, yapısı sertleştiğinden raf ömrü tabir edilen belirli bir süre sonunda değiştirilmek zorunda. Benim kampervandaki lastiklerin süresi dolduğundan ıskartaya çıkarıldılar ve bu kış yeni kış lastiği alacağım inşallah.
 

Yaptığınız alıntıda sürekli olarak KIŞ yani KIŞ MEVSİMİ durumu esas alınıyor amma KIŞ MEVSİMİNİN net tarifi yapılmıyor.
Kışı yasalar tarih, lastik üreticileri de kar ve < -7 °C ile tanımlamakta.
Sağı solu belli olmayan yağmuru ise muhabbete dahil etmiyorlar..😉
O üretim için zaten demirbaş..
 
Son düzenleme:



......
Bir şey daha var teknik açıdan YAZ KIŞ lastığı ayrımı diye bir şey yok. Lastiğin sırtının geometrik şekline göre ıslak zemin, çamurlu ortam, karlı ortam, otoban zemini gibi ayrımlar var. Yine lastiklerde hız sınıflandırması var, yük taşıma sınıflandırması var, ısınma sınıflandırması var. AMMA lastiğin sırt şekline göre mevsim sınıflandırması diye bir şey YOK. Uygulamada yaz kış ayrımı var diye sırtı çamur, ıslak, kar tipi desenli olanlarına kış lastığı işaretini koyuveriyorlar oldu bitti maşallah oluyor. Yaz lastiği denen durum için bir işarete gerek yok. Ticari açgözlülük ile lastiğin yanağına dört mevsim işareti koyup benim gibi her zaman tek tip lastik kullanmayı düşünenleri de POTANSİYEL MÜŞTERİ ADAYI SINIFINA sokuyorlar. EEE ticaret demek rekabet demek olduğu için bir arabaya iki takım lastik satmayı düşünenler bu tek tip lastik fikrine bozuldukları için rakip düşünce tarzındaki müşteri adaylarının aklını karıştırmak için acaba demeden inanılacak olan balonu sallıyorlar..

Yaz ve kış lastiği ayrımı ticari kazıklama yöntemiyse, 4 mevsim lastik diye size satılanlar bu bu ticari kazıklamaya niye girmiyor?
Bu lastik türünde doğru ve ahlaklı üretici olasıları mı tuttu?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Mesajlar
1,521,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst