Motokaravan Ruhsatta Yolcu Sayisi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan DOKTOR63 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 537
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 162,736
merhaba sanırım ruhsata yolcu işleme meselesi dipsiz bir kuyu biz 3 çocuklu bir aileyiz ve artık karavandan tamamen soğumamak için o konuyu boşverdim muayneden sonra mevcut yaptırdığım koltuklara emniyet kemeri taktırmaya karar verdim çünkü kemerli koltuklara bile izin vermiyorlarmış muayne sırasında.
siz hangi marka model araç alacaksınız bende şuan bakınıyorum çekme karavanımız vardı motokaravana geçmeye karar verdik araç alım aşamasındayım siz neye göre karar vereceksiniz

Bana mı sordunuz bilemedim ama cevap vereyim. Genişlik açısından en uygun araç ducato. İç Genişliği 192cm. Ama sürüş konforu araç kalitesi açısından sprinter crafter transit. Enleri de hemen hemen aynı 178 cm civarı.
Bu son üçünün arasında benim aklıma yatan transit neden? Anadolu’nun her yerinde ford minibüsle servis yaparlar. Dağa taşa rahatlıkla gelir. Her ilçede mutlaka ford dan anlayan tamirci ve parçacı bulunur. Servis ve yedekparça fiyatları da Mercedes ve vw dan çol ucuz.
Dolayısıyla ford transit 350 ed jumbo.

Etiketler
Bana mı sordunuz bilemedim ama cevap vereyim. Genişlik açısından en uygun araç ducato. İç Genişliği 192cm. Ama sürüş konforu araç kalitesi açısından sprinter crafter transit. Enleri de hemen hemen aynı 178 cm civarı.
Bu son üçünün arasında benim aklıma yatan transit neden? Anadolu’nun her yerinde ford minibüsle servis yaparlar. Dağa taşa rahatlıkla gelir. Her ilçede mutlaka ford dan anlayan tamirci ve parçacı bulunur. Servis ve yedekparça fiyatları da Mercedes ve vw dan çol ucuz.
Dolayısıyla ford transit 350 ed jumbo.

bir başka sitede transit'lerin yük taşıma için ideal olduğu fakat yakıt tüketiminin fazla olduğunu belirtmişler.Ducato içinde Transite göre daha az yaktığı belirtilmiş.
2012 model transit için yakıt pompası onarımı için motorun indirilmesi gerektiği ve maliyetli olduğunu yazmışlar.("mazot pompasını sökmek için motorun açılması gerekiyor. öyle bir konuma koymuşlar pompayı. ulaşmak çok zor. 2015 yılında 2200 TL yakıt pompası bakımına ödeme yaptım" diye yazmış.)
Bir kullanıcıda 2015 model iki aracı kıyaslamış, linki aşağıda
kıyaslama

Son düzenleme:

bir başka sitede transit'lerin yük taşıma için ideal olduğu fakat yakıt tüketiminin fazla olduğunu belirtmişler.Ducato içinde Transite göre daha az yaktığı belirtilmiş.
2012 model transit için yakıt pompası onarımı için motorun indirilmesi gerektiği ve maliyetli olduğunu yazmışlar.("mazot pompasını sökmek için motorun açılması gerekiyor. öyle bir konuma koymuşlar pompayı. ulaşmak çok zor. 2015 yılında 2200 TL yakıt pompası bakımına ödeme yaptım" diye yazmış.)
Bir kullanıcıda 2015 model iki aracı kıyaslamış, linki aşağıda
kıyaslama

Doğrudur transit ducato dan çok yakar. Anne tarafım hep yedek parçacıdır. Sanayi de hep tamirciler arasındaydım dayıma dedeme gidince. İşi bilen usta için bunlar çocuk oyuncağı gibidir.
Bir de aracı servise götürürseniz vergi yüZünden rakamlar tabiki çok şişer. Güvenebileceğiniz bir usta varsa işiniz çok kolay. O sizin dostunuz arkadaşınızdır her türlü yardım telefonda tarif ederek bile yapar.
Aracı alınca A-Z ye motoru takımları elden geçirmek çok önemli bence. Sıfır almayacağız neticede. Bir kere olsun tam olsun içimiz rahat olsun mantığındayım.

Yılların minibüsçüsü bir ağbi bana dedi ki:

“İki aracı da yükle. Dik bir yokuşta geri vitese at. O zaman farkı anlarsın. Hangisi baskı Balata yer hangisi zorlanmadan çıkar anlarsın. “dedi.

Karavan yaptığımızda 3500 kg sınırlarını zorluyoruz 15 m3 araçlarda. Böyle bir durumda tatilimizin Zehir olması hiç iyi olmaz.

Doktor bey merak ediyorum Acaba karavanınızı yaptırdınız mı? Ruhsata 4 artı 1 olarak Motokaravan olarak işletebildiniz mi? Bizde bir motokaravan için araç bakıyoruz ve enaz 4 artı 1 ruhsat almak istiyoruz.İyi günler dilerim.
ruhsat almadım çünkü aracım 4 yaşında 5 yaşına girmesini bekliyorum 4+1 almak için şartları zorlayacağım.

ruhsat almadım çünkü aracım 4 yaşında 5 yaşına girmesini bekliyorum 4+1 almak için şartları zorlayacağım.
doktor bey aracınız 2013 model diye yazdığınızı hatırlıyorum. bu durumda aracınız zaten 5 yaşında şuan. benim bildiğim üretim yılı dahil sayılıyor vergi hesaplarında falan bu böyle. yanlışım varsa düzeltin.

doğru aracım 2013 fakat ilk tescil tarihi 26/11/2013 risk almak istemedim diye bekledim
birde sigorta muayene mayısa kadar var ö yüzden de acele etmedim

şu an aracın içinde değişikliğe gittim arka kısım yatak 143*178 di 178*200 e çeviriyorum ,öndede 80*196 yatağa dönüşen masa oturma kısmı olacak ,fazla ağırlıkları çıkardım mdf ve yerdeki membranları anlayacağınız ufak bir kaç değişiklik yapıyorum hesaplarıma göre 3200 olan ağırlığı 2700 e çekmeyi planlıyorum
ve daha önce uyurken biraz sıkışık oluyordu böyle daha rahat olacak gibi

Son düzenleme:

Merhabalar
Forum içinde açtığım konuda da sormuştum ancak cevap alamadığım için ve buradaki konuda ruhsattaki yolcu sayısı olduğundan dolayı sizlere de sormak istiyorum.

Ek'e koyduğum kaba tasarım yapmayı düşündüğüm campervan'a ait.
Alacağım araç 2+1 ruhsatlı, 17m3 Ducato olacak.

6 yaşında kızım var, onun öndeki 2'li koltukta seyahat etmesini istemiyorum ve bazı nedenlerden dolayı da önde koltuklar arasında boşluk istiyorum.

Bu durumda resimdeki gibi, 2'li koltuğu kaldırıp yerine orijinal tekli koltuk, iç kısıma da kızımın oturması için yine orijinal emniyet kemerli koltuk koyabilir miyim? Teoride araç 2+1 yerine 1+1+1 oluyor, pratikte karşılığı nedir acaba?

Bir kaç mühendislik firması ile görüştüm, bazısı olur dedi, bazısı olmaz dedi. Kafam iyice karıştı.

Şu mantıktan gidersek, gördüğüm bir çok camper'da özellikle öndeki yolcu koltuğu tekli ve döner hale getiriliyor. Bunlar 1+1 ruhsatlı olduğu için mi yapılıyor, yoksa eğer 2+1 ruhsatlı panelvandan bu şekilde yapılıyorsa 1 koltuk eksik olmuyor mu?

taslak proje.JPG

Merhabalar
Forum içinde açtığım konuda da sormuştum ancak cevap alamadığım için ve buradaki konuda ruhsattaki yolcu sayısı olduğundan dolayı sizlere de sormak istiyorum.

6 yaşında kızım var, onun öndeki 2'li koltukta seyahat etmesini istemiyorum ve bazı nedenlerden dolayı da önde koltuklar arasında boşluk istiyorum.

Bu durumda resimdeki gibi, 2'li koltuğu kaldırıp yerine orijinal tekli koltuk, iç kısıma da kızımın oturması için yine orijinal emniyet kemerli koltuk koyabilir miyim? Teoride araç 2+1 yerine 1+1+1 oluyor, pratikte karşılığı nedir acaba?

Bir kaç mühendislik firması ile görüştüm, bazısı olur dedi, bazısı olmaz dedi. Kafam iyice karıştı.

Şu mantıktan gidersek, gördüğüm bir çok camper'da özellikle öndeki yolcu koltuğu tekli ve döner hale getiriliyor. Bunlar 1+1 ruhsatlı olduğu için mi yapılıyor, yoksa eğer 2+1 ruhsatlı panelvandan bu şekilde yapılıyorsa 1 koltuk eksik olmuyor mu?

Ekli dosyayı görüntüle 508030
İyi akşamlar. Bu bizim de sıkıntısını çektiğimiz bir konu. Çocuklar için fazladan ruhsatlı koltuğa ihtiyacımız var. Sizin de dediğiniz gibi bazı mühendisler olur, bazıları olmaz diyor. TSE İzmir de olmaz dedi. TSE genel merkeze bilgi edinme kapsamında durumu sordum fakat dahaca cevap gelmedi. Gelince paylaşırım.
1+1 veya 2+1 konusu sizin projeyi nasıl cizdirip onaylattiysaniz o şekilde oluyor fakat itirazimiz "arka yaşam alanına koltuk olmaz demeleri".
Hiç bir şekilde olmaz derlerse de onay aldıktan sonra arkaya koyacagimiz oturma grubunun koltuklarını emniyet kemerli olanla değiştirip devam edecez. Çocuklarımızın güvenliği daha onemli.

Mi A1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İyi akşamlar. Bu bizim de sıkıntısını çektiğimiz bir konu. Çocuklar için fazladan ruhsatlı koltuğa ihtiyacımız var. Sizin de dediğiniz gibi bazı mühendisler olur, bazıları olmaz diyor. TSE İzmir de olmaz dedi. TSE genel merkeze bilgi edinme kapsamında durumu sordum fakat dahaca cevap gelmedi. Gelince paylaşırım.
1+1 veya 2+1 konusu sizin projeyi nasıl cizdirip onaylattiysaniz o şekilde oluyor fakat itirazimiz "arka yaşam alanına koltuk olmaz demeleri".
Hiç bir şekilde olmaz derlerse de onay aldıktan sonra arkaya koyacagimiz oturma grubunun koltuklarını emniyet kemerli olanla değiştirip devam edecez. Çocuklarımızın güvenliği daha onemli.

Siz de İzmir'desiniz sanırım. Bugün İzmir'de görüştüğüm bir firma buna benzer bir konuyu İzmir TSE'nin onaylanmadığını ancak Ankara TSE'de onayladığını söyledi. Bu da ilginç :smiley:

Siz de İzmir'desiniz sanırım. Bugün İzmir'de görüştüğüm bir firma buna benzer bir konuyu İzmir TSE'nin onaylanmadığını ancak Ankara TSE'de onayladığını söyledi. Bu da ilginç :smiley:
Evet İzmirdeyim. Forumda ayrıca bir konu da açtım 3+1,4+1,5+1 şeklinde koltuk ruhsatı alan karavan var mı diye ama kimseden cevap gelmedi. Eğer öyle bir durum var sa Ankara'dan alırız bizde.

.....Sizin de dediğiniz gibi bazı mühendisler olur, bazıları olmaz diyor. TSE İzmir de olmaz dedi. TSE genel merkeze bilgi edinme kapsamında durumu sordum fakat dahaca cevap gelmedi. Gelince paylaşırım.

Size arka tarafta standartlara uygun olan ve emniyet kemerli araç yolcu koltuğu monte edildiğinde bile olamaz diyen kişiler hangi yasal gerekçeleri sunabildiler ? Engel olabilecekleri bir dayanakları yok halbuki.
Karayolları trafik yönetmeliğinde engel olacak bir madde bulunmuyor.

Merhabalar
....... 2'li koltuğu kaldırıp yerine orijinal tekli koltuk, iç kısıma da kızımın oturması için yine orijinal emniyet kemerli koltuk koyabilir miyim? Teoride araç 2+1 yerine 1+1+1 oluyor, pratikte karşılığı nedir acaba?

Minibüslerde 5+1 gibi ruhsata işlendiğinde; dizilimin 1+2+3 olacaktır diye teknik bir ayrımı yok.O aracın şöför hariç 5 yolcu taşıma kapasitesi olduğunu belirtir.

Sözde yetkili olan kurum çalışanların olur yada olmazı; kafalarına ,o günkü ruh hallerine göre değil,konu ile ilgili çıkarılmış yasa,yönetmelik neyse ona dayandırarak yanıtlaması, talep edilmesi durumunda yazılı bildirimde bulunması gerekiyor.

Merhabalar

Ekli dosyayı görüntüle 508030

6 yaşındaki çocuğun önde oturmaması düşüncesini çok doğru buluyorum. Ideal olan, uzun yolculukta çocuğun arkada devamlı yalnız kalmaması için iki koltuğun olması. Duruma göre, anne veya babanın ara sıra çocuğun yanında oturarak onunla konuşması, oynaması ideal bir durum.

Güvenceden ödün vermeden bu koltukları teknik olarak yapmak mümkün. Sadece TSE’nin evet demesi lazım.

TSE çalışanlarının bu saçma yaklaşımlarına karşı yapılabilecek en iyi şey kurumlarına dilekçeyle başvurup bu hususta yazılı gerekçe istemek belki de. Halen yanlışta ısrar edilirse dava açıp konuyu Danıştay'a kadar götürmeli. Bu da organize olup maddi manevi külfeti paylaşmakla mümkün olabilir, yahut gerçekten buna kafayı takacak biri lazım ;)

ben ankara’da yaşıyorum, motokaravan yapmaya karar verdiğimde kapının yerini değiştirme ve arkaya çocuklar için koltuk ekletip ruhsata işletme konusunu araştırırken internetten bulduğum ankara’da bir proje firması ile de görüştüm hatta sırf karavan işleri için ilgili bir personele bağladılar konuya hakim gibi konuşuyordu bir kaç bilgi verdi ama ne kayar kapının iptal edilip yeni karavan kapısı açılmasına ne koltuk ekletilip çıkartılmasına ne de arka kapıların tekliye çevrilip camın altından açtırmaya işletemeyiz onaylanmaz dedi. bende istanbul’da bulduğum firmadan sadece karavan giriş kapısına onay aldığım için sadece ona razı olup ruhsattan sonra arka koltuklara kendim herhangi bir evrak işine başvurmadan müdahalede bulunacağım ve sonraki ilk muayeneye öyle gideceğim duruma göre de hareket edeceğim gerekirse söktürüp muayenelerden sonra tekrar taktırırım
velhasıl anladım ki bu ülkede karavana gonul verdiysen ve herşeyi kurallara uygun yapmaya çalışıyorsan ya çok paran olacak vergilere katlanıp orijinal karavan alacaksın yada emekli olup çocuklar seni bırakıp gittiğinde karavana binebilirsin

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,768
Kayıtlı Üye Sayımız
166,585
Kaydolan Son Üyemiz
Marin Bow Denizcilik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR