Devletin işlevlerini yerine getirmesi için maddi olanakların önemi ortada .
Vergi sistemi çağdaş kriterlerle çalışamayan ülkelerde ki bu nokta devletten de vergi mükelleflerinden de kaynaklanabilir, devlet bütçesinde dolaylı vergilerin oranının dolaysız vergilere göre daha yüksek olduğu biliniyor. Hükümetlerin dolaylı vergilerde, politik olarak savunabildikleri alanlarda, en az uğraşı ile en yüksek gelir elde edebilme aracına başvurmaları istisnasız herzaman rasladığımız bir mekanizma.
Sanırım buraya kadar hemfikiriz.
Ama bence sorunun politik boyutu kadar soğukkanlılıkla teknik boyutu üzerinde düşünmekte de fayda var.
Bana göre; 2006 da yapılan düzenlemede VIP araclarının haklı olarak ayrı katagoride sınıflandırılmasında,
karavanların özel durumuna bilgi eksikliği yada lakait yaklaşım ve belkide nitelendirilme zorluğu nedeniyle ama sonuçta gerekli ciddiyetle yaklaşılmamış.
Düsüncemi; U. Orhan , Antalya K.K.D.Bşk. nının yazdıkları:
„
Bu konuda sanırım %84 oranında bir vergiyi uygun gören merciye durumu yalnış algılanmış olarak aksettirildiği için bu tür bir uygulama tatbik ediliyor..Her motokaravanın mutlaka VIP özelliğinde olmadığını bu vergiyi koyanların bildiğini sanmıyorum..Onların örnek olarak kabul ettiği bir motokaravan örneğinin olduğuna da inanmıyorum ya da içimden inanmak gelmiyor.. „
ve bir karavan yapımcısının söyledikleri:
„ÖTV Daire Başkanlığı 2006 yılında ne yaptıysa, şu anda kendileri de çözemiyor. Eğer aracın eskiliği 5 seneyi doldurmuyorsa %84 vergi koyuyorlar. „
destekliyor diyebilirim.
Unutmamamız gereken bir nokta, kanun taslakları bildiğim kadar, genellikle bakanlıklarda çalışan memur hukukçular tarafından hazırlanıyor. Inanın ben almanyada, en azından mesleğimde, meclisten geçtikten sonra uygulamada oldukça sorunları çıkan birkaç kanuna şahit oldum. Bu kanunlardan biri 4 seneden beri hala başımızın derdi. Ayrıca bu kanun, bizim meslek odasının iştirakleri ile de hazırlandı. :-\
Burada hiçbir hükümeti korumak şeklinde bir yaklaşımım olmadığını tekrar etmek isterim, zaten burası yeride değil, söylemek istediğim;
sorunun teknik olabilme olasılığı bence gözardı edilmemeli .
Doğru teşhis, doğru tedaviye yol açar.
Tabii hastanın, tedaviyi isteyip istememe özürlüğünüde, unutmayalım.