Nurettin Bey,
burada ve başka sitelerde, iyi hazırlanılmış ve gerçekleştirilmiş gezi yazıları var, bunları en ince detaylarına kadar okuyarak başlayabilirsiniz. siz bakmayın sırtına çantasını alanın kendisini yollara atıyor gibi göründüğüne. doğa haritada durduğu gibi durmaz
ben şahsen, rehberli ve kafileli gezileri zul addederim ve hiç tercih etmedim. hal böyleyken, hadi ben gidiyorum denilemez bence. istanbulda gündelik yaşamı hiç etkilemeyen minicik bir tırnak batması misal zambezi bataklıklarında ölümcül bir yaraya ve adım atamayacak hale gelmenize neden olacak bir komplikasyona dönüşebilir, ekipten birisinin 100 adım yürüdüğünde tıknefes olması altay dağlarında muhtemelen hayatınızda bir defa izleyebileceğiniz bir gün batımını izlemek yerine (hayatınız boyunca bu nedenle kendisinden nefret edeceğiniz) arkadaşınızın kondüsyonsuz olması nedeni ile bir köyde uyumak zorunda kalabilirsiniz, onu yemem bunu yemem diye mızırdanan birisi 10 gündür fotoğraflamaya çalıştığınız aslanı ürkütebilir, elinde telefon hatların çektiği yer arayan bir diğeri çölü ortasında sinir krizi geçirip cinnet geçirmenizi tetikleyebilir vs vs.
bunlar basit gibi görünen ama çok çok çok dikkatle üzerinde durulması gereken şeylerdir.
öte yandan, hangi destinasyonu tercih edecekseniz ona göre kıyafet ve ekipman temini şarttır. atın memesinden süt emen çoçuğu fotolamak isterken makinenizin şarjı umulmadık bir şekilde biterse zehir olur o gezi. ya da gecenin bir yarısı sırf ekibin diğer üyelerinden birisi zangır zangır titriyor diye çıkarıp polarınızı verir siz açıkta kalırsınız veyahut dikkatsizliği ya da umarsızlığı nedeniyle zatürreye yakalanmış brine bakmak uğruna tüm gezi süresini sefil bir hastanede tüketebilirsiniz.
gezgin rotaları, aylarca senelerce planlanan rotalardır. planlama aşamasında çok BENCİL kararlar almak zorundasınız, hem ekip kuruluşunda hem rota hazırlanışında. gezgin rotası bir yerden sonra keyfe keder hazırlanmaz. ve gezi sırasında hayır demektense öncesinde hazırlık aşamasında en sık dediğiniz kelime hayır olmalı. filancayla olmaz.. şu techizatla olmaz, bu makineyle olmaz, bu araçla olmaz... planlama aşamasında minik gibi görünen bir sorun emin olun gezi sırasında devasa hatta bazen gezinin kaderini tehdit eden bir soruna dönüşür.
gezgin karakteri önemlidir. gezginde aranan ilk özellik plana sadakattir. bir ekip şefi olması kaçınılmazdır. gerektiğinde ekip şefi geziyi sonlandırma gibi radikal bir karar dahi alabilir ve uyulmalıdır. gezginlikte demokrasi olmaz, gezginlikte arkadaş hatrı olmaz, gezginlikte faraziye olmaz.
gezgin güçlü ve gezi başladığı andan itibaren her şeye hazır olmalıdır. hazırlık, aksiliklere hazırlık oldugu gibi, mucize süprizlere de hazırlık demektir, bu heyecan hep diri olmalıdır. gezgin güçlü olmalı bu şart. morali yerinde olmayan bir gezgin digerlerinin de moralini bozacaktır. arizona çölüne (en yakın arkadaşımız da olsa) kimsenin aşk acısını dinlemeye gitmeyiz değil mi? gücü kuvveti yerinde olmayan bir gezgin faydalı olamayacağı gibi yük olacaktır. patlayan lastik için her zaman kriko bulamayabilirsiniz ya da bu kadar uç olmasına gerek yok örneğin, bazen uzun yürümek bazen uykusuz kalmak bazen ıslanmak bazen dayanmak dayanmak dayanmak gerekecektir, bir de yanımızdaki sırtımızda taşımak hiç iyi gelmez.
gezgin, yolculuga ticari, (salt) turistik, akademik, araştırmacı vs amaçlarla çıkabilir. ama ekibin amaçlarının örtüşmesi önemlidir. ekip bir rotayı tamamlamaya çalışırken, bilim adamı arkadaşımız liken örneği toplayacak diye 2 gün aynı yamaca hapsolmak eziyet verecektir.
geziye eşiniz sevgilinizle çıkmayınız. insan yükü gezide isteyeceğiniz en son şey olacaktır. emin olun, gezgin rotalarında tek görmek isteyeceğiniz sevgili doğa ve huzur olacaktır.
gezgin, gezide kendisini de sınayacaktır. sınırlarınız zorladığı anlar gelecek ve yer yer sınırlarını aşacak, gezgin gezi sonunda kendisini belki de değişmiş bulacaktır.
gezgin gitmeden önce bilmelidir. güzergah üzerinde geçilecek tüm önemli önemsiz noktalar hakkında elden geldiğince kitap dergi gezi yazısı tarih antropoloji vs okumalı incelemelidir. bir yerin geçmişi, değer yargıları, antropolojik verileri, mevcut siyasal durumu, iklim bilgileri, besleme alışkanlıkları, sosyolojik verileri incelemeli, gidilen yerlere uzaydan inmiş gibi varılmamalıdır.
gezgin doğayı mülkü gibi değil kendisini doğanın parçası gibi görmelidir. doğa gezgin için tüketilecek bir manzara ve sarf malzemesi değildir. gezgin doğanın onarımını ve devamlılığını zedelemeden, tahrip etmeden ve hatta mümkünse ve gücü yetiyorsa doğayı destekleyerek tahribatları düzelterek ilerlemeliidir.
gezgin, ilk yardım bilgilerine haiz olmalı ve zor koşullarda hayatta kalma bilgi altyapısını kendisi ve ekibin diğe üyeleri için uygulamak üzere hazır olmalıdır. korku insana has ve doğal bir şeydir ama destinasyonuna göre, korkak tabiatlı kişilerle yola çıkılmamalıdır.
gezgin, güzergahına göre, gitmeden önce ülkede kalan yakınlarına ve gittiği yerde var ise oradaki elçiliğe ya da en yakın elçiliğe güzergahını, ne zaman nerde olmalı planladıgını, ev ile hangi sıklıkta iletişim kuracağını planlayan bir çizelge bırakmalıdır.
yukarıda verdiğim örneklerin hemen hepsi yaşayanlardan dinlediğim başarısız gezi anekdotlarıdır. ve emin olun hüsranla biten gezi başarılı gezilere oranla kat be kat fazladır. ama tıpkı askerlik gibidir, dönüşte herkes aynı şeyi söyler : "muhteşemdi"
eminim pek çok şeyi atladım, bir gün bir gezgin el kitapçığı hazırlasak olmaz mı yahu
hep söylüyoruz yarım kalıyor. büyük dağ çöl okyanus orman jungle güzergahları geçmiş arkadaşların el verip ortak bir kitapçık hazırlaması ne iyi olur. bu tür çalışmaların güncelliği çok önemli, üşenmesem bir taslak üzerinde çalışmaya başlayacağım sanırım.