Saat 14 civarı olmuş ve iyice acıkmıştık.Fazla düşünmeden iskelenin karşısında yer alan
Ristorante Carillon adlı mekana oturduk.İtalya'da yemek yenilecek mekan denildiğinde karşılaştığımız çeşitlilik biraz kafa karıştırıcı olsa da bu mekanları kabaca üç gruba ayırabiliriz;
*
Trattoria(=aile lokantası),genellikle bölgesel yemekler sunan sabit bir menüsü olan ve yemek tariflerinin nesilden nesile aktarıldığı, personelin aile fertlerinden oluştuğu,son derece sade döşenmiş ve fiyatların bir restorandan çok daha düşük olduğu mekandır.Trattoria'da alkollü içecek servisi bulunmayabilir ya da bulunursa genellikle ev şarapları ya da bira şeklinde olur.
Trattoria
*
Osteria,trattoriaya benzese de burada sabit bir menü olmayıp aşçının kafasına ve elindeki malzemeye göre yemek çıkardığı mekandır.Bizdeki meyhaneyi andıran ve mutlaka alkollü içecek servisi bulunan osteriada, fiyat diğer iki mekandan daha ucuz fakat çalışan sayısı az olduğundan servis hızı düşüktür.
Osteria
*
Ristorante(=restoran),mutlaka bir dekor,masalarda kumaş örtüler,şık yemek takımları ve profesyonel bir mutfak personeli ile garson kadrosu demektir.Menü ve alkollü içecek menüsü genellikle iddialı,geniş ve fiyatlar da diğer iki mekandan daima daha yüksektir.
Ristorante Carillon
Yemek mekanlarında oturarak yemek yenilmesi durumunda "
coperto" denilen ve bizdeki kuverin karşılığı olan kişi başına genellikle 2€ ile 4€ arasında değişen bir nevi servis ücreti alınmaktadır. Eğer coperto ödemek istemezseniz ve istediğiniz yiyeceği paket yaptırıp dışarıda yiyeceğiniz anlamına gelen "
porta via" demeniz gerekmektedir. Biraz da menüden bahsetmek gerekirse,isminde "
di mare" bulunan tüm yemekler deniz mahsülü içerir."
di manzo" yemeğin sığır eti,"
di pollo” tavuk eti ve "
di maiale" ise domuz eti içerdiğini ifade etmektedir.