Şarj ciazlarımdan bahsederken konuyu biraz genişleteceğim. Belki sizin bildiklerinizi terarlıyor olabilim ama konuya yeni başlayanlara belki bir fikir verebilir.
Negatif deneyimlerden sonra akülerimi paralel bağlamıyorum. „Zincirin gücü en zayıf halkası‘ dır“ deriz. Aynı söz parelel bağlı aküler için de geçerli olsa gerek. 230 volt olan yerde Ctek MXS 7.0 ve MXS 3.8 amperlik şarj cıhazlarımı kullanıyorum. Fazla boşalan aküye 7 amperlik, az boşalana da 3,8 amperlik aleti bağlıyorum. Karavandaki iki aküyü solarpanel üzerinden ayrı ayrı şarj etmek için aşağıdaki linkte görülen solar şarj cihazını kullanıyorum. Karavanımın üzerindeki 100 wattlık solar panel iyi şartlarda 5 amper (12 v) civarında elektrik üretiyor. Bu solar şarj cihazı 4 amper civarında bir elektriği birinci ayaşam aküsüne, bir ampere yakın olanıda ikinci yaşam aküsüne veriyor. Aküler solar şarj cihazına resimde görüldüğü gibi 12 voltluk prizlerle bağlı olduğu için, doluluk durumlarına göre fazla akımın hangi aküye gideceğini değiştirebiliyorum. Karavandaki iki yaşam aküsünden birisi sadece buzdolabını çalıştırır ve genellikle de solar panelden yüksek akım bu aküye gelir. Gezielerde buzdolabının önemini hepimiz biliriz. Akü boş olduğu için çalışmayan bir buzdolabının gezinin tadını nasıl kaçırdığını başına gelenler bilir. Çoğunlukla solar panelden az elektrik alan ikinci yaşam aküsü motor çalışırkende şarj edilir. Buzdolabını çalıştıran akü sadece solar panel üzerinden şarj edilir.
Ekli dosyayı görüntüle 513675
https://www.amazon.de/Solar-Regler-...PJTE1XF2HKN&psc=1&refRID=SSVM9D5FWPJTE1XF2HKN
Ctek şarj ciahzları hakkında Türkçe bilgi:
Conrad Download Center
Benim kullandığım şarj cihazlarının Türkiye fiyatlarını bilmiyorum. Ama bence önemli olan cihazların şarj tekniği. Kademeli şarj eden cihaz derken, IU1oU2 şarj karakteristiği olan cihazlar kastediliyor. Karavanımıza böyle bir cihazı almakta fayda var. Şarj karakteristiği olan cihazlar devamlı aküye bağlı kalabiliyor.