Mercedes 210D Ambulans, Karavan olarak Hayatımı Kurtarır mı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan firat_ok Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 27
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,938

firat_ok

Ana Kamp
Yer
istanbul
Herkese Merhabalar,

Uzun zamandır vw T2 arayışı içindeydim. Bu arayış esnasında 1990 model Mercedes 210D Ambulans ilanı gördüm, ilk başlarda pek sıcak bakmasam da zamanla hoşuma gitmeye başladı. T2 ile kıyasladığımda da karavan için ve maliyet açısından daha doğru bir karar olacağını düşündüm ve aracı aldım.

1990 model 75000Km'de Almanya'dan sanırım bağış olarak Türkiye'ye gelmiş ve Çankırılılar Derneğinde(üzerinde derneğin stickerı vardı) ambulans olarak kullanılmış bir araç. Araç benzinli olduğundan Km'nin orjinal olabileceğini düşünüyorum. Ruhsatta kamyonet gözüküyor. Muayenesi yapıldı. BRC marka karbüratörlü sistem 140kw regülatörlü LPG taktırdık. 165x270 arka tarafın ölçüsü, tavanı da yüksek 180 cm.

Aslında soracağım bir sürü sordu vardı ama sitede yazılanları okuyarak çoğunun cevabını aldım:smiley: Ancak yinede bazı konularda desteğe ihtiyacım var. Çalışan biri olduğumdan ve emeklilik günlerimi bu ülke şartlarında göremeyeceğimi düşündüğümden her haftasonunu ve tatilleri değerlendirmek için 4 arkadaş karavan macerasına atılmaya karar verdik. Diğer karavancılar gibi sürekli içinde kalmayacağımızdan(kısıtlı bir süremiz olduğundan) ihtiyaçlarımızı minimumda tutmayı düşünüyoruz. Tuvalet, duş, tezgah, dolap gibi olaylara girmeyi düşünmüyoruz. Bu kadar bilgiden sonra sorularıma geçiyorum.

1- LPG şu anda araç içinde(projesinde tank aracın içinde çizilmiş olduğundan). Ruhsata işlendiği ve LPG onayı aldığı için(bir daha ki kontrollerde proje çizim kontrolü olmayacağından) tankı aracın altına istepneye koyduracağız. Bunun herhangi bir sakıncası olur mu? Soğuk havalarda tankın içindeki LPG donar mı? LPG'li bir araca karavan ruhsatı verilir mi?

2- Aracın dış fiziki özelliklerini bozmadan içine yatak olabilir(4kişilik) bir oturma grubu, masa, buzdolabı, ufak yuvarlak bir evyenin bulunduğu kısa bir dolap koymayı düşünüyoruz. Forumda ruhsatla ilgili kısımları okudum. Anladığım kadarıyla Karavan ruhsatı için projemizi çizdiriyoruz, bu çizim; buzdolabı şurda, oturma grubu burda, masa şurda tarzında araç içindeki nesnelerin konumunun ve boyutunun belirlendiği bir çizim mi oluyor? Sonra bunu da TSE veya TUV'e onaylatıyoruz. muayeneden falan geçiriyoruz. Buraya kadar doğru anlamışsam sorum şu: Fatura olayı ne oluyor? Belki ben kendim yapıyorum dolabı, oturma grubunu falan. Projede yer alan aldığım her malzemenin faturasını mı sunmam gerekiyor?

3- Araç şu anda ruhsatta 1+2 kişi kamyonet. Düşüncemiz içini yaptırdıktan sonra Karavan ruhsatı çıkarmak. TAbii biraz zaman alacak(maddi olaylar,vs.). Bu konudaki riskleri de okudum. Ancak Karavan ruhsatı çıkarırken 1+4 gibi çıkarabilme şansımız var mı? Ruhsatta yazan kişi sayısı için illa o kadar yatak olmalı mı? Eğer böyle bir şart varsa olay yine riskli biz 4 kişiyiz yolda polis çevirirse fazla kişi bindiği için yine problem çıkarmaz mı? Arka tarafta gidecek kişiler için yapılması gereken kural falan var mı? Bir yerde emniyet kemeri olmalı arkada gidecekler için falan yazıyordu o kadarsa sıkıntı olmaz herhalde?

4- Araç içinde ufak yuvarlak bir evye, musluk, ayaktan basmalı su pompası(böylece daha tasarruflu su kullanılmış olur :smiley: [SIZE=78%]) [/SIZE]ve bir de damacana koymayı düşünüyoruz. Atık su için, aracın tabanında delik olan bir yerden dışarı hortum versek doğru olur mu? Sonuçta o lavaboyu el,sebze veya meyve yıkamak için kullanacağız, yemek dökme, yağ dökme gibi bir düşüncemiz yok. Kamp yerine gidildiğinde bu tarz bir uygulama tepki çeker mi? Sonuçta aracın altından kullanıldığında az bir su akıyor olacak.

5- Elektrikle ilgili [SIZE=78%]http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=79458.0[/SIZE] bu link benim için gayet açıklayıcı. Araç içinde çok fazla elektrik sistemi kullanmayı düşünmüyoruz. Şu an arka tarafta 2 kademeli 2 sarı ışık, 2 de ince florasan toplam 4 ışık var(araç aküsünden besleniyor şimdilik). Bunları LED ile değiştirmeli miyiz? Çok farkeder mi? Yeni ışık koymayı düşünürsekte led mi koymalıyız?

6- Araç içinde tüketeceğimiz elektrik yukarıda bahsettiğim ışıklarla birlikte Dometic hipro4000 marka 220 Volt bir buzdolabı. Birde ara sıra(şarjı bittikçe) Laptop bağlayabiliriz. TV yerine Laptop düşünüyoruz, malum artık internet üzerinden TV izlenebiliyor. Hesaba katmadığımız bir 220Volt cihaz daha arada kullanıyor olsak. Ne kadarlık jel akü bizim için yeterli olur? Tam sinüs inverter kaç W olmalı? Akü şarj cihazı ve dış 220 Volt kaynak bağlantı donanımından da alsak, yüksek maliyetli parçalardan başka birşeye ihtiyacımız varmı?(Zaten maliyet kabardı yeterince) Bu belirttiğim cihazlar için kablo kesitleri önemli mi, yoksa gücü daha yüksek cihazlar kullanıldığında mı kabloların kesitleri önemli oluyor?

7- Ses için amphi bağlamayı düşünsek yaşam akü tarafına mı bağlamalıyız yoksa aracın kendi aküsüne mi bağlanmalı?

8- Aracın içini yaptırdıktan sonra ruhsatı da karavan olarak çıkardığımızı düşünelim. O dakkadan sonra istediğim yerde durup kalabiliyor muyum? Yoksa sen karavansın sadece camping'de kalırsın gibi bir mantık var mı? Polis yolda çevirdiğinde veya park halindeyken aracın içine girip arayabiliyor mu? Ev olduğu için arayamaz gibi bişi demişlerdi. Gerçi ülkemizde seve seve ;D ararlar ama, yasal bir mevzuat var mı bu konuda?

Daha öncede belirttiğim gibi genelde haftasonu gibi kısa programlar ve senede 1-2 defa haftalık tatiller için kullanacağımızdan gereksinimlerimizi sınırlı tutmaya çalışıyoruz. Eğer hesaba katmadığımız veya düşünmediğimiz ihtiyaçlar varsa belirtmenizi rica ederim. Yine aynı şekilde özellikle elektrik aksamında bu gereksiz dediğiniz elemanlar varsa onlar içinde tavsiyeleriniz önemli.

Oturma grubu ve masa için biraz daha forumda gezdikten ve çalıştıktan sonra sorularımı sorabilirim ;D

Şimdiden Teşekkürler...

merso1.JPG

merso2.JPG

Etiketler
Ynt: Mercedes 210D Ambulans, Karavan olarak Hayatımı Kurtarır mı?

Fırat bey aracınız hayırlı olsun güle güle kullanın.

Ben karavanımdaki 40 lt.lik tankı 60 lt.lik tank ile değiştirdiğimde ertesi yılki sızdırmazlık raporu muayenesinde proje değişikliği yaptırmışlardı.Şimdi her yıl sızdırmazlık raporu alınmıyor ama TÜV de neler ile karşılaşılacağı belli olmaz.
Tankı aşağıya aldığınızda zaten izoleli şekilde yerleştirmeniz gerekecek .

Yolcu sayısını 1+4 yapabilmek için sadece yatak değil,koltuk ta yaptırmanız gerekiyor.Koltukların da TSE ye uygun ve onaylı olması gerekiyor.Yani o da zor iş.

Atık suyu karavanın altına bırakmak hem etik olmaz hem sağlıklı olmaz.3 gün bir yerde kalsanız enaz 50-60 lt.su atarsınız(4 kişi)

Ruhsatı karavana çevirmeden de istediğiniz yerler de çevreye rahatsızlık vermemek ve trafiği aksatmamak şartıyla kalabilirsiniz.Fakat Polis veya Jandarmanın gecenin herhangibir saatinde kaportanıza vurarak sizi uyandırıp burada ne yaptığınızı sormasına,kimlik kontrolü yapmasına katlanmanız gerekir. ;D .Yol çevirmelerinde ehliyet, ruhsat ve kimlik bilgileri sorgulanıyor.Şikayet veya ihbar yoksa arama yapılmıyor. ;)

Benim bildiklerim bunlar.Size kolaylıklar dilerim.. :smiley:

Sağolun teşekkür ederim... Bu durumda LPG sızdırmazlık raporu muayenesinde, daha önceki LPG tankının nerede olduğu kaç lt olduğu falan tutuluyor diyorsunuz. Gerçi sızdırmazlık raporu kaldırılacak falan dendi ama dediğiniz gibi belli olmaz.

Peki benim araba şu anda 1+2 aynı kalsao şekilde karavan ruhsatı çıkartsak, yolda giderken 5-6 kişiyle çevrilsek problem oluyor mu? %100 oluyordur da hiç bu tarz bir sebepten ceza yiyen veya arabası bağlanan var mı?(daha yolun başında olduğumuzdan herşeyi kuralına göre yapalım diyoruz da ;D )

Diğer cevaplanmamış sorular için tecrübeli abilerimizin yorumlarını bekliyorum...

bazı sorulara kendimce cevap vereyim
bende motokaravanı sizinle aynı amaç için kullanıyorum,transporter var bende,
ben karavan ruhsatı almadım,yatak olan bir koltuk,evye,ocak ve buzdolabı var arabada,
evye-ocaklı dolabı ve buzdolabını muayeneye giderken çıkaracağım
bende aynen sizin düşündüğünüz gibi damacana,12 volt ucuz bir su pompası taktım,atık su için tabana bir delik açtım,dışarı yere akıyor su
küçük tüp ve ikili ocak kullanıyorum
ısınma için vebasto düşünürmüsünüz bilmem ama buzdolabıda çalışacağına göre 200 amper deep cycle jel bir akü öneririm,bence invertör 1000 wattın üzerinde olmalı
ben hafta sonları aküyü kullanıyorum,hafta içi evde black decker 30 amper şarj cihazım ile şarj ediyorum
bunlar benim çözümlerim
daha deneyimli abilerimizde başlığı görünce fikirlerini belirtecektir
kolay gelsin

Fırat bey aracınız hayırlı olsun Dilerim bir an önce karavana çevirip güle güle kullanırsınız :smiley: :smiley:

tavsiyeler için teşekkürler, paylaştığım 2.resimde koltuğun altında siyah gözüken kutu kalorifer. Arabayı çalıştırdıktan 5dk. sonra sıcaklık vermeye başlıyor ve 10dk. içinde arka tarafı bayaa ısıtıyor. Bizim için yeterli şimdilik :smiley:
Ocak olarak da, aşağıdaki portatif model 50TL ye sahibinden.com da satılıyor, işimizi görür diye düşünüyoruz

ocak.gif

Daha bilindik ve ekonomik bir çözüm seçeneği de bu olabilir.

Cavid Sezen

tüp.jpg

ayrıca bir çay demlesen kartuş biter

Kartuşları 6TL'ye sahibinden'de satılıyor. Yazılana göre 2-2.5 saat gidiyormuş çay suyunuda 10dk.da kaynatıyormuş. Yazılanların yalancısıyım :smiley:
Tabi piknik tüp olayı belirttiğiniz gibi daha ekonomik bir çözüm, bu ocak ufak ve pratik gelmişti, dışarıya çıkar pişir, işin bitince çekmeceye koy falan gibi.

Neyse diğer maddeler için yorum yapacak kimse yokmu ??? Acaba soruları tek tek mi sorsaydım ;D

forumun karavan bölümünündeki ilgili bölümleri incelediniz mi? bütün sorularınızın cevapları en ince detaylarına kadar var,ben karavan yapmadan önce neredeyse tamamını okumuştum ve ilgili başlıklarda sorularımı tek tek sormuştum,bence sizde öyle yapın,sizin sorduğunuz yaklaşık yirmiye yakın sorunun doyurucu yanıtları 40-50 sayfa tutar.
bir de 20 soru sorup cevap beklemek biraz işin kolayına kaçmak gibi değerlendirilebilir

Motokaravan, Enerji, Isınma, İzolasyon, İç tasarım, Aksesuar bölümlerine baktım. İlgili olabilecek başlıkları okudum genelde(kablo kesitleri, karavan masası, elektrik şemaları, yatak olan kanepeler, izolasyon malzemeleri,vs.)
20 soru olmadı daha yaa 8 tane sordum ;D Neyse okumadığım başlıklara da gireyim o zmn, olmazsa bölümlere özgü alanlarda tek tek sormak cevap almama daha yardımcı olur herhalde.
Tekrar teşekkürler...

kolay gelsin ;D aşamaların fotolarını bekliyoruz,güzel bir yola çıktınız,eğlenceli kamplar dilerim

Merhaba,
Aracım temmuz başında bitti, resimlerini koymak için ruhsatın çıkmasını bekliyordum ancak bu gidişle mümkün olmayacak.

Gezenbilir'deki arkadaşların yardımıyla aracıma proje çizdirdim. Daha sonra tekrar muayeneye soktum ve TUV onayladı. EK-1'i doldurdu, Motokaravan için uygunluk verdi.

10 Ağustos'da projeyi, EK1'i, TUV'ün muayene raporunu, ruhsatımı Kadıköy trafik şubeye teslim ettim. Ruhsatımı 16.08.2012'de teslim edeceklerine dair makbuz verdiler. Bayram öncesi verecekleri için mutluydum çünkü arkadaşım 15 günlük tatile çıkacaktı. 16'sında gittiğimde ordakiler değil ruhsatı vermek, dosyamı bile bulamadılar, kayda girmemiş biz sizi arıycaz dediler. Tabiiki aramadılar. Bayramdan sonra tekrar gittim. Bu sefer dosyamı bulduklarını Gayrettepe şubeye bir soru sormak için gönderdiklerini 1 ayda cevabın anca geleceğini belki daha da uzayabileceğini ilettiler. Bu süre zarfında arabayı nasıl kullanıcam dediğmde gayet rahat bir şekilde kullanamayacağımı bildirdiler. Sonra bir tanıdık memur arkadaş buldum. Süreç hakkında bilgiyi ondan almaya başladım. 2 hafta önce tekrar aradım. Bu sefer evrakımı 9 Eylül'de Ankara TSE Araç Proje Müdürlüğüne yolladıklarını cevabı onlardan beklediklerini ilettiler. 1 hafta boyunca da onlardan cevap bekledim. Allah'tan oradaki ilgili arkadaş aradı. Ankara TSE araç Proje Müdürlüğü de Sakarya TSE'den projenin orjinallerini istemiş. Bugünde Sakarya TSE ile görüştüm. Evraklarımı dün Ankara TSE'ye göndermişler. Bir sorun var mı diyorum, biz bilmeyiz, Ankara TSE istedi diyolar. Ankara TSE'ye soruyorum, Trafik istedi diyo. Çıldırıcam, her şey kuralına ve kanuna uygun olsun diye dünyanın masrafını yapıyoruz. Mükafatı 2 aydır arabanın ruhsatı yok ve çıkacağı da belli değil!

Konu ile ilgili tecrübeli olan biri varsa yardımcı olabilir mi? Proje var, projeyi çizen kurumda TSE'ye kayıtlı. Aracım TUV'den tekrar geçti, Motokaravan için uygunluk aldı. Sadece Ruhsattaki Kamyonet kısmı yerine Motokaravan yazacaklardı! Prosedürel birşey midir bu? Yoksa bana mı denk geldi? Ruhsatın çıkmama durumunda yapabileceğim birşey var mı?

firat_ok' Alıntı:
Merhaba,
Aracım temmuz başında bitti, resimlerini koymak için ruhsatın çıkmasını bekliyordum ancak bu gidişle mümkün olmayacak.

Gezenbilir'deki arkadaşların yardımıyla aracıma proje çizdirdim. Daha sonra tekrar muayeneye soktum ve TUV onayladı. EK-1'i doldurdu, Motokaravan için uygunluk verdi.

10 Ağustos'da projeyi, EK1'i, TUV'ün muayene raporunu, ruhsatımı Kadıköy trafik şubeye teslim ettim. Ruhsatımı 16.08.2012'de teslim edeceklerine dair makbuz verdiler. Bayram öncesi verecekleri için mutluydum çünkü arkadaşım 15 günlük tatile çıkacaktı. 16'sında gittiğimde ordakiler değil ruhsatı vermek, dosyamı bile bulamadılar, kayda girmemiş biz sizi arıycaz dediler. Tabiiki aramadılar. Bayramdan sonra tekrar gittim. Bu sefer dosyamı bulduklarını Gayrettepe şubeye bir soru sormak için gönderdiklerini 1 ayda cevabın anca geleceğini belki daha da uzayabileceğini ilettiler. Bu süre zarfında arabayı nasıl kullanıcam dediğmde gayet rahat bir şekilde kullanamayacağımı bildirdiler. Sonra bir tanıdık memur arkadaş buldum. Süreç hakkında bilgiyi ondan almaya başladım. 2 hafta önce tekrar aradım. Bu sefer evrakımı 9 Eylül'de Ankara TSE Araç Proje Müdürlüğüne yolladıklarını cevabı onlardan beklediklerini ilettiler. 1 hafta boyunca da onlardan cevap bekledim. Allah'tan oradaki ilgili arkadaş aradı. Ankara TSE araç Proje Müdürlüğü de Sakarya TSE'den projenin orjinallerini istemiş. Bugünde Sakarya TSE ile görüştüm. Evraklarımı dün Ankara TSE'ye göndermişler. Bir sorun var mı diyorum, biz bilmeyiz, Ankara TSE istedi diyolar. Ankara TSE'ye soruyorum, Trafik istedi diyo. Çıldırıcam, her şey kuralına ve kanuna uygun olsun diye dünyanın masrafını yapıyoruz. Mükafatı 2 aydır arabanın ruhsatı yok ve çıkacağı da belli değil!

Konu ile ilgili tecrübeli olan biri varsa yardımcı olabilir mi? Proje var, projeyi çizen kurumda TSE'ye kayıtlı. Aracım TUV'den tekrar geçti, Motokaravan için uygunluk aldı. Sadece Ruhsattaki Kamyonet kısmı yerine Motokaravan yazacaklardı! Prosedürel birşey midir bu? Yoksa bana mı denk geldi? Ruhsatın çıkmama durumunda yapabileceğim birşey var mı?

sizin şansınıza , çok arkadaşımız problemsiz ruhsat çıkardı, tuv onayladıktan sonra bir sorun olmadı, proje ilke alakalı bir sorun veya projeyi hazırlayan firma ile ilgili bir sorun var galiba, neden böyle oldu sorusunun yanıtını yine sizden alacağız, kolay gelsin

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,807
Kayıtlı Üye Sayımız
166,611
Kaydolan Son Üyemiz
halilkarabacak

Çevrimiçi üyeler

Geri