Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan 4WD Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 130
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 90,138
Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

dolabı ayrı zaten ama petrileri koyduğum dolabı alkollu fıs fıs ile tüm yüzeyleri temizliyom
 

Etiketler
Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Baştan beri zevkle takip ediyorum..Mantar belgeseli gibi olmuş..bölmek istemezdim ama aşağıdaki fotodaki kuzu göbeği bir ara yukarda üretilemiyor diye bahsi geçmiş...sebebi nedir? ben bunları toplayıp eve geldim temizleyip parçalarını bahçede pek de fazla güneş görmeyen bir bölüme attım..ertesi sene aynı yerden 3-5 tane çıkmıştı..:smiley:
( not: şahsen mantar foto klasörüm var işin görüntü yönüyle ilgiliyim genelde..)

[attachment=1]

gömbe 121.jpg
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

bildiğim kadarıyla kuzugöbeği mantarı bahar ayı ve yağmurun çok yağdığı zamanlarda yetişiyor miselleri agar yoluyla çoğaltılıyor ama mantarını yetiştirmek için özel azotlu toprak hazırlamak gerek doğada oluştuğu ortamlarda bazı biyoljik maddelerin her toprakta olmadığı görülmüş özel ortamları hazırlanırsa yetişir mantar sporları 1 dereceye kadar dayanabilir ama altında ölür ektiğiniz toprakta uygun ortam oluştuysa soğukta vurmamışsa ondan yetişmiştir
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Kuzu göbeği olarak bilinen mantarın bir çok alt türü var bunlardan bazıları kolay yetişirken bazıları çok daha zor yetişiyor ama genelde Morcella tür mantarların yetiştirilmesi çok zordur. Tam olarak mikorhizal olarak bilinen mantarlardan değilerdir ama belli ağaçların bulundukları bölgelerde yetişirler. Ayrıca saprotrof özellikleride var. Örneğin siyah morel olarak bilinen Morchella conica türü gelende yanmış ormanlarda bulunur ya da orman yangınlarının ardından çıkmaya başlarlar. Yetiştirilmesi imkansız değildir ama ne istediği henüz tam olarak çözülmediğinden başarı şansı çok zordur. Bu mantarı yetiştirmek istememin nedenlerinden biride bu biraz uğraşırsak bir miktar sorunu çözebiliriz belki. Sonuçta ülkemizde toplanıp yurtdışına satılan bir mantar olmasından dolayı ekonomik değeri yüksek bir tür. Kültürü başarılırsa bir çok aileye geçim kaynağı olabilir. Şu anda bu mantarın kültürünü yapanlar var ama ne kadar başarılı ürün alıyorlar bilmiyorum.
Sizin bahçeye attığınız mantarın yetişmesinin nedeni büyük ihtimalle mantarın yetiştiği bir alanda yaşamanızdan, gerekli ağaçların ve toprağın bahçenizde bulunuyor olması. Yani gidip her bahçeye bu şekilde attığınızda yetişmez siz biraz şanslısınız. Ayrıca mantarı yetiştirmek demek için yaz kış ürün alabiliyor olmamız gerekiyor.
Sizin fotoğfarınızdaki mantar Morchella esculenta türüne benziyor. Bunun haricinde bildiğim diğer türler Morchella elata ve Morchella conica.
Sahte kuzu göbeği olarak bilinen mantarla karıştırmamaya dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca mochella türü mantarlar çiğ yendiğinde zehirlenmelere yol açabilir çiğ yemeyin.
Bu yazıları okuyanları uyaralım mantarlar şaka gelir şeyler değillerdir. Bu gün dışardan getirdiğim bir mantarın üzerine farkına varmadan eğildim bütün gün elim titriyor. Ellerimi klavye tuşları üzerinde sabit tutamıyorum parmaklarım tuşlara otomatik basıp duruyor. Sadece sporlarının bu şekilde bir etki yaptığı mantarın biri tarafından yenildiğinde ne yapacağını düşünmek bile istemiyorum. ;D

Elinizde başka mantar fotoğrafları varsa paylarşırsanız çok faydalı olur. İnternette türkiyede yetişen türler hakıında geniş bir kaynak bulunmuyor. Burada çok güzel bir kaynak oluşturmuş olursunuz. Herkese faydalı olur.
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim..Dediğiniz gibi Ömer bey ben mantar yetişen bir bölgedeyim Muğla'da oturuyorum..kuzu göbeğinin birkaç çeşidi olduğunu biliyorum..birtanesi fosunu koyduğum birde henüz elimde yok siyah renkli ve daha konik yapılı olanı..aşağidaki Çıntar dediğimiz türünde birkaç çeşidi var..yalnız bu türe çok benzeyen bir zehirli türü de var hiç çekmedim ama çekeceğim..mevsimde yaklaşıyor zaten..buraya koyarım ikisinide ben bile karıştırıyorum bazen..tek yolu krırınca zehirli olanından beyaz süt çıkar..Ömer Bey szi Ağaçlar Netten Hatırlıyor gibiyim sanki..:smiley:

bu bizim Çıntarımız 1 ay sonra falan buralarda boy gösterir kendisi..toplaması çok zevklidir..

[attachment=1]

sonbahar 020.jpg
 



Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Çıntarın böyle bir yerde yetiştiğini ilk defa gördüm...:smiley:

[attachment=1]

sonbahar (karaca-gökce) 162.jpg
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

bunun ne olduğunu bilmiyorum ama acaip pis bir kokusu var...:smiley:

[attachment=1]

sonbahar (karaca-gökce) 141.jpg
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

dediğin gibi görsel tarafıyla ilgililiyim :smiley:

[attachment=1]

sonbahar (karaca-gökce) 157.jpg
 


Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

bu da yenen bir tür Bodrum Tarafında Körek Mantarı denir biz et mantarı deriz...:smiley: yüksek bir dağ zirvesinde 3-4 kilo birden bulmuştum..

[attachment=1]

Bu da farklı bir tür yendiğini duydum..

[attachment=2]

Çıntarda dahil 4 tür birarada..:smiley:

[attachment=3]

geriş 457.jpg


sonbahar (karaca-gökce) 156.jpg


sonbahar (karaca-gökce) 160.jpg
 



Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Bu işin en güzel tarafı toplamaktır...çünkü birçok şeyi birlikte yapmış olursunuz..hem doğayı daha yakından tanırsınız,gizli kalmış güzellikleri görürsünüz hem sporun en zevklisini en güzel mekanlarda yapmış yapmış olursunuz...zamanla yemekten fazla toplamanın zevkli olduğunu anlarsınız..bazan da yağmurda ıslanırsınız romantizm olur..varsa hobiniz güzel fotoğraflar çekersiniz...gözlem kabiliyetiniz artar çünkü çoğu tür açıkça görülmez kamuflaj yaparlar..:smiley: en önemliside zamanla YAŞAMIN KAYNAĞI DOĞAYA saygınız,sevginiz artar...

[attachment=1]

sonbahar (karaca-gökce) 255.jpg
 


Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Değerli fotoğraflar için teşekkürler. Sayenizde ilk kez Türkiyedeki türleri bu kadar kaliteli görebildim.
Sanırım yazdığınız siyah konik kuzu göbeği Morchella conica. Çıntarında latince adı lactarius deliciosus. Türkçe isimleri ile arandığında kaynak bulmak çok zor latince isimlerini yazarak daha rahat bilgi bulabilirsiniz. Yakında burada çok güzel türkçe kaynak oluşacak ama o zamana kadar arayanlar bu şekilde idare etsin. :D

Resimlerden tahminlerim şöyle
sonbahar (karaca-gökce) 160.jpg isimli fotoğraftaki mantarlar hygrocybe conica'ya

sonbahar (karaca-gökce) 156.jpg isimli fotoğraf calocera viscosa'ya

sonbahar (karaca-gökce) 255.jpg isimli fotoğraf coprinus lagopus ya da coprinus plicatilis'e

sonbahar 118.jpg isimli fotoğraf coprinus comatus'a benziyor.

Coprinus comatus yenen bir tür. Genç olanları yenilebiliniyor olgunlaştıkça şapka kenarlardan kararıp mürekkepleşmeye başlıuyor. Karardıkça tadı bozulup acılaşıyor yenilemez hale geliyor.
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

teşekkür ederim Ömer Bey...latince isimleri duymak çok güzel bişey yaaa... ve gerçekten saygı duyulması gereken birşey..doğanın bu kadar esrarengiz bir bölümünü bu kadar iyi tanımak gerçekten güzel bişey..tekrar teşekkürler arasıra burayıa uğrayacağim zevkle ....sezon içinde sürprizlerim olabilir...ve ayrılmadan...

[attachment=1]

[attachment=2]

sonbahar (karaca-gökce) 323.jpg


sonbahar (karaca-gökce) 151.jpg
 

Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

Pis kokuyor dediğiniz sonbahar (karaca-gökce) 141.jpg resimdeki mantarın adını yazmayı unutmuşum clathrus ruber. Çürümüş et kısacası leş gibi kokar bu şekilde sinekleri üzerine çekip sporlarını yayarak ürüyor. Uyanık ve ne yaptığını bilen ilginç mantarlardan biri. ;D
Sizin fotoğraflar iyi çekilmiş ve deyatları ile belirli olduğu için adını bilmediklerimi bende bulunan yabancı kaynaklı fotoğraflarla karşılaştırıp benzerlerini buluyorum. Bu yazdığım isimler kesin değildir aklınızda bulunsun farklı olabilirler. Böyle bir şeyi daha önce yapamıyordum çünkü internette bulunan türkiye kaynaklı mantar fotoğafları ya alakasız bir yerlerden arak resimler ya da çok kötü çekilmiş resimlerdi. Sayenizde ben de çok şey öğreniyorum. Yeni fotoğraflarınız ve süprizinizi merakla bekliyorum.
 



Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu

mantar toplamayı çok severim bu mantarları her yıl toplarım
020. resim kanlıca mantarı genelde bu ismle bilinir her bölgede, dokunulduğunda yeşile döner lamelleri, halka rengi vardır şapka kısmında turuncu renkte çok lezzetli bir mantardır köknar çam ağaçlarının köklerinde yetişir latince ismi Lactarius Salmonicolor
457.resim çamlık ormanlarda yetişen türe benziyor bildiğim mantarsa bunada ak mantar , geyik mantarı veya kayışkan mantarıda deniyor
156.resim tel mantarı mercan mantarıda deniyor yenilen bir mantardır
323.resimdeki mantarda cincala veya gingile mantarına çok benziyor kümeler halinde yetişir genelde meşe ağaçları olan yerlerde olur çok lezzetlidir
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,740
Mesajlar
1,522,999
Kayıtlı Üye Sayımız
166,557
Kaydolan Son Üyemiz
Takezo

SON KONULAR



Geri
Üst