Ynt: Mantar Toplama - Bir Doğa Sporu
PLAYMAKERS' Alıntı:
Bende 3 petri kabı var normal cezveye 1 çay kaşığı agar ile yarım çay kaşığı bal katıp kaynatıp dolduruyom petrilere soğuduktan sonra 120 derece 10 dakika steril ediyom yine soğuyunca kültür mantarı kabuğunu soyup alttaki dokudan parça alıp agarın ortasına koyuyom streçle kaplıyom. agarda bazen gri küf bazende dokular sulanıyor misel gelişmiyor
Agarı nasıl hazırlamam gerek agarı balı mısır ununu ne kadar atmam gerek kaç günde misel gelişir
Toprağını ise steril vermikülat perlit esmer pirinç buğday katıp yapacam elimde var yardım ederseniz çok sağolun
Gri küf oluştuğunda başka tür bir mantarın bulaştığı ve ürediğini tahmin ediyorum sulanmış olan öreklerde ise bakteri oluşmuş. Buna göre sizin sterillik aşamasında bir yerde açık verdiğinizi düşünüyorum.
Anladığım kadarı ile petri kapları iki kez steril ediyorsunuz ve petri kaplarınız plastik değil cam kaplar. Buna pek gerek yok. Ayrıca petri kapları streçle kapatmanız gaz çıkışına engel oluyor olabilir o nedenle streçle kapatmadan deneyin. Deneme olarak aşağıdakileri aşama aşama yaparsanız sanırım sorun olmayacak.
Eğer petri kaplarınız bölmeli ise her bir petri kabından üç misel oluşturmayı deneyebilirsiniz. Ama başlangıç olarak sorunu aşmak için her birine bir adet misel yapmayı deneyin.
Önce 3 petri kabını kapalı bir şekilde steril edip hiç açmayın. Sonra agar hazırlayın. Agar solüsyonu için sadece agar ve su kullanın bal mısır gibi katkıları şimdilik kullanmayın. Steril agar solüsyonunu petri kaplarınızı hava akımı olmayan mümkün olduğu kadar steril bir ortamda açıp hemen agar boşaltıp kapatın. Petri kaplarını açmadan önce her seferinde etrafını alkol ile temizlemeyi unutmayın. Aynı şekilde agar solüsyonu koyduğunuz şişeyi aynı şekilde açmadan önce mutlaka alkol ile temizleyin. Her agar kabına yaklaşık 3 – 5 mm kadar agar boşaltın. Bu işlemleri mümkün olduğunca hızlı yapın ve kabın içine kesinlikle dokunmayın. Ayrıca şişe ve petri kaplarını da tutacağınız için ellerinizi alkol ile temizleyin. Mümkünse eldiven ve maske kullanın. Petriler soğuduğunda elinizde steril üç petri olmuş olacak. Dilerseniz bu kapları kapalı bir şekilde tekrar steril edebilirsiniz ama eğer her işlemi steril bir şekilde yapmışsanız çokta gerekli değil.
Mantardan doku alma olayını anladığım kadarı ile yanlış yapıyorsunuz. Mantarın kabuğunu soymanız örneklere bakteri ya da küf bulaşmasına neden olur. Her şeye ne kadar az dokunup ne kadar az işlemde yaparsanız bulaşma ihtimali o kadar az olur. O yüzden mantarı sapından tutup elle içine dokunmadan ortadan ikiye bölün. Bıçak ya da başka kesici alet kullanmayın. Çünkü bıçak keserken dış yüzeyde bulunan şeyleri içeriye taşır. İkiye böldüğünüz mantarın şapka kısmından steril bir aletle bir pirinç tanesinin yarı kadar bir örnek alın. Örnek çok fazla büyük olursa bulaşma ihtimali artar. Biraz uğraştırıcıdır ama pirinç tanesini geçememeye çalışın. Aldığınız örneği tutarken diğer elinizle petri kabının kapağını açıp hemen içine yerleştirip kapatın. Kapağı kaptan çok fazla uzaklaştırmayın yarım açıp örneği yerleştirip kapatmanız yeterlidir.
Kaplarınızı oda ısısında mümkünse karanlık ve hava akımının olmadığı bir dolapta saklayın. Bir iki gün içinde miseller oluşmaya başlayacaktır. En iyi oluşan miselden örnek alıp tekrar agar ve petri kabına aktaracaksınız. Bu işlemi birkaç kez yaptıktan sonra elinizde saf misel oluşmuş olacak. Ondan sonra yapacağınız işlem bu miselleri pirinç ya da buğday gibi tahıllara aşılayıp çoğalmasını ve devam etmesini sağlamak. Bunun için birkaç kavanoza ıslatıp nemlendirdiğiniz tahılları doldurup steril ettikten sonra içine misel atmanız yeterlidir. Yaklaşık birkaç hafta içinde misel kavanozdaki bütün tahıla yayılmış olacak. Kavanozdan aldığınız her bir tahıl tanesi aşılama yapmanız için yeterli olacaktır.
Vemikulat aşamasına geçmeden önce bu aşamayı güzel, temiz ve yeterli miktarda misel oluşana kadar sürdürmeniz gerekiyor. Önemli olan elinizde yeterli miselin olması ondan sonra birçok şeyle deneme yapabilirsiniz. Eski kitap dergi gazete gibi kullanılmayan atık kâğıtlarda bile mantar yetiştirebilirsiniz ama önce misel aşamasını iyi anlayıp geçmeniz gerekiyor. En zor aşama bence misel oluşturma aşaması ondan sonrası kendiliğinden geliyor. Petri kaplarının fotoğraflarını çekebilirseniz görerek daha iyi yardımcı olabilirim.
Not olarak şunu eklemek faydalı olacaktır. Sadece petri kapları kullanmak zorunda değilsiniz. Steril edebileceğiniz cam ve ya plastik kaplarda bu iş için kullanılabilinir. Kapları çoğaltmanız başarı şansınızı artıracaktır. 3 örnekte bozulabilir ama 10 örnekte şansınız daha fazla olur.