Macro Çekim

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dronder Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 21
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,097

dronder

www.hayatdis.com
Yer
kocaeli/merkez
Web
www.hayatdis.com
herkese selam...

ben dişhekimiyim. ağız içi çekimlerde kullanmak üzere d-slr araştırması yapıyorum. şuan kompakt canon kullanıyorum. nikond80, canon ve sigma arasında kararsız kaldım. bu markaların birbirine karşı avantajlarını değerlendirebilir misiniz? ayrıca ring flaş ve ağız içi çekim için hangi değerlerde bir macro objektif almam gerekeçek..

yardımlar için şimdiden teşekkür ederim...

-------------------------------------------------------

www.hayatdis.com

-------------------------------------------------------

Etiketler
Ynt: Macro Çekim

Önder bey selamlar. Önce makinede karar kılabilirseniz ona göre daha sonra birkaç lens tavsiyem olabilir. Nikon, Canon veya Sigma'nın hangi makineleriyle ilgilendiğinizi yazabilir misiniz?

en son nikon d80 almaya karar verdim...
macro nun yanında doğa fotolarıda çekmeyi planlıyorum...
kit halinde satılan 18-135 mm lens ile alsam iş görür mü?

ben ağız içi çekimlerde ring flaş ile kullanmayı planlıyorum...
ama hangi özelliklerde macro lens almalıyım...

D80 iyi bir makine ama 18-135 ile makro çekemezsiniz. Size tavsiye edeceğim lensler aşağıdakiler;

Tamron 90mm f/2.8 Di 1:1 AF Macro
Tokina AT-X 100mm f/2.8 PRO D 1:1 Macro
Sigma 105mm f/2.8 EX "DG" AF 1:1 Telephoto Macro

Makro için 1:1 ölçütlerde çekim yapabilen ve 90mm ile 150mm arasında (sabit odaklı) bir lens tavsiye ederim. Yukarıdakiler fiyat performans açısından en iyi üç makro lens diyebilirim...

Ring flaş ise ilk başta belki biraz zorluk çekebilirsiniz ama çok da teferruat istemeyen bir flaş sistemidir. Piyasada Nikon'dan başka daha ucuz markalar bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

Her lensin kendi optik elemanlarına göre makro çekim yapabileceği mesafe değişir. Bu mesafe lensin özellikleri kısmında mutlaka yazar ve genelde 30 ile 50cm arasında değişir. Bu arada umarım yanlış anlamamışsınızdır, ben 90 ile 150mm derken 90-150mm değişken odaklı (zoom yapabilen) tek bir lens kastetmedim. 90mm ile 150mm arasında makro çekim özelliği olan ve sabit odaklı (zoom özelliği olmayan) bir lens tavsiye ederim.

Ring flaşların ring adaptörleri vardır ve bu adaptörlerle tıpkı filtre takar gibi flaşınızı her objektife takabilirsiniz. Mesela çapı 52mm olan lensinize ring flaşı takabilmeniz için 52mm ring adaptörünüz olması lazım, bu adaptörler genelde flaşı alırken paket içinden çıkar ama siz yine de flaşı satın alırken kontrol edin derim.

Ring flaşın herhangi bir zorluğu yok :smiley: İlk başta belki pozlamayı veya flaşın seviyesini ayarlamakta zorluk çekebilirsiniz ama tüm bunlar ilk 10 dakikalık denemeler içinde çzöüme kavuşacak sorunlardır ;)

yol' Alıntı:
Bu arada umarım yanlış anlamamışsınızdır, ben 90 ile 150mm derken 90-150mm değişken odaklı (zoom yapabilen) tek bir lens kastetmedim. 90mm ile 150mm arasında makro çekim özelliği olan ve sabit odaklı (zoom özelliği olmayan) bir lens tavsiye ederim.

aslında ben başta yanlış anladım:smiley: zoom lu bir objektif dusunmustum...
suan kararsızlığım kaç mmlik bir objektif almak...
birde bu değer tam olarak ne anlam ifade ediyor...
ağız içi çekimlerde ben yaklasık olarak 20-30 cm uzaklıktan çekim yapacağım buna gore nasıl bir objektiflamam gerekecektir..

Bu değerler lensin odaklama mesafesinin değerleridir, rakam büyüdükçe uzağı daha da yaklaştıracaktır. Yukarıdaki 3 lens de işinizi görecektir, üçü de 30cm'den netleme yapabilir ki bence yeterli bir mesafe. Benim tavsiyem, manuel diyafram halkası oluşu (filmli makinelerde de kullanabilir, <a href="http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11313.0">extensions tube</a> takabilirsiniz) ve -yorumlardan okuduğum kadarıyla- keskinliği nedeniyle Tokina'ya öncelik tanıyın derim :smiley:

yol' Alıntı:
D80 iyi bir makine ama 18-135 ile makro çekemezsiniz. Size tavsiye edeceğim lensler aşağıdakiler;

Tamron 90mm f/2.8 Di 1:1 AF Macro
Tokina AT-X 100mm f/2.8 PRO D 1:1 Macro
Sigma 105mm f/2.8 EX "DG" AF 1:1 Telephoto Macro

Makro için 1:1 ölçütlerde çekim yapabilen ve 90mm ile 150mm arasında (sabit odaklı) bir lens tavsiye ederim. Yukarıdakiler fiyat performans açısından en iyi üç makro lens diyebilirim...

Ring flaş ise ilk başta belki biraz zorluk çekebilirsiniz ama çok da teferruat istemeyen bir flaş sistemidir. Piyasada Nikon'dan başka daha ucuz markalar bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
sevgili sedat acaba şu 1:1 konusunu biraz daha acabilirmisin ???
teşekürler cüneyt

1:1 (birebir) gerçek boyutta çekim yapabilen lenstir. 1:2 ise çekimi yapılan objeyi en fazla yarım boy (%50) yakınlaştırabilen lenslerdir. Bu oran tüm lenslerin özellikleri kısmında yazar. Makro lens alırken mutlaka dikkat edilmesi gereken bir faktördür.

Ynt: Macro Extension Tube Hakkında Yardım?

Madem sorularim cevap buluyor,yuzsuzluk edip bir soru daha sorayim :smiley: Sigma 105mm f/2.8 EX macro DG alma fikrim var. 105 yada 150 mm olmasi coksey farkettirir mi? Forumlarda baktim oldukca tutulan bir lens.Siz ne dersiniz ? Malum donus yapmadan once ihtiyaclarimi buradan karsilamak istiyorum. Turkiye bu konuda cok pahali.

105mm lensin keskinliği biraz daha iyidir. Ama 150mm ile biraz daha uzaktan çekim yapabileceğiniz için özellikle hayvan (kelebek. böcek gibi :smiley:) çekimlerinde hayvanı kaçırmadan, rahatsız etmeden çekim yapabilirsiniz. Bu iki farktan kendinize göre olanını seçmeniz lazım ;)

105mm lens, kelebek ve bocekleri urkutmeyebilir ama fiyat farki ile beni acikcasi bayaga bir korkuttu :D Sanirim 105mm'de karar kilacagim:smiley: Biraz uzaktan netleyip,close up filtre ile buyutemez miyim?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,731
Kayıtlı Üye Sayımız
166,553
Kaydolan Son Üyemiz
ali.

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR