LPG İle Çalışan Buzdolabı Almak İstiyorum

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dalgıç Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 58
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 74,321
Ynt: LPG İle Çalışan Buzdolabı Almak İstiyorum

Ahmet abi invertörü 1000lik seçmenin espirisi motor ilk kalkışta fazla çeker sonra normal seviyesine iner artı aynı anda laptop ve benzeri cihazlarıda çalıştırmak iin.diye biliyorum okuduklarımdan.

Etiketler

İnverter 12v DC akımı 230v yada 110v AC akıma, yani doğru akımı alternatif akıma çeviren araçtır. Aküden bağlanan cihazın gücü kadar enerji çeker. Ancak ısınma vb. gibi nedenlerle cihazın kalitesine bağlı olarak ufak tefek enerji kayıpları olabilir.

Selam Cem. O halde şu anlamı çıkarabiliriz. Cep telefonu şarj cihazımızı bile (eğer elimizde var ise) 1500 watlık bir invertöre bağlayıp kullanabiliriz. Araç o anda 1500 watt enerji değil çok küçük bir enerji çekiyor olacak. Ben bu konuda hep yanlış bilgilenmişim. 1500 watlık bir invertör aküye takılı olduğunda ne bağlı olursa olsun hep 1500 watt enerji çekiyor zannediyordum. Yanlış bilgiden döndürdüğünüz için teşekkürler.

Burada epeyce muhabbet olmuş ... ;)

Ben bildiğim kadarıyla bir toparlıyayım.

LPG'li buzdolabı büyük tüple, tek başına 30gün kadar çalışır. Elektrikle çalışırken 100W sürekli çeker. 100Ah akü teorik olarak 12saat yeter.

Kompresörlü buzdolapları Danfoss gibi fırçasız DC motorlar içeren tipleri, kataloğa göre, 80lt tipi çalışırken 48W güç çekiyor. Ortam sıcaklığına göre saate 1.8 ila 2.1Ah/h tüketiyor. Yani 100Ah akünüz 50 saat yetecektir.

220V invertörlü buzdolaplarında motorun kalkış akımı büyük sorundur. Nominal akımın 6 katını kalkışta çaker. Birtakım yöntemlerle kalkış akımını kondansatörlü veya elektronik birtakım yöntemlerle düşürmek mümkündür. Doğrudan bağladığınızda 100w bir motor için en az 600W invertör kullanmanız gerekecektir. Motor 150W ise 900W gerekir. Bu değerler biraz da invertörün teknik değerleriyle de ilintilidir.

Büyük güçlü invertör düşük güçte çalıştığında daha düşük verimde çalışır. Mesela, rakamları atıyorum, 1000W'lık invertörle telefon şarj ederken 10W tüketiyorsa, 300W'lık bir invertör aynı işi 5W ile yapabilir. Verimin etkisi böyledir. İnsel Bey'in Arçelik küçük buzdolabını ölçtüğümde invertörün 7.5A çektiğini ölçtüm. Ancak buzdolabı soğuyunca otomatik devre dışı kalacağından tüketim ortalaması azalacaktır. Çalışma süresi izolasyon, kompresör gücü buzdolabının doluğu ve dış sıcaklıkla ilintilidir. Bu değer %50 ise, 3.75Ah/h eder bu da akünüzü 28saatte tüketir. %30 ise 44saat yetecektir. Matematiksel olarak böyle çıkıyor. Kullanıcılar daha doğru bilgi verebilir.

Merhabalar,
Bende Cartel marka büro tipi kompresörlü buzdolabı vardı ve 1000 watt'lık modifiye sinüs inverterle çalıştırıyordum.185 A Mutlu marka starter akü ile 2 gün 2 gece rahat çalışıyordu, 3. güne de sarkıyordu. Fakat şöyle bir problem oluştu.Yolda, aküden inverterle kullanarak kamp yerine geldiniz, 220 volt kabloyu taktınız ve bir ara zaman beklemeden hemen inverteri devre dışı bırakıp 220 ye döndüğünüzde kompresör basınçta kaldığı için kalkış yapamıyor ve termik atıyordu. Bu süre zarfında da maksimum amperi çekiyordu.Bunu da buzdolabıyla piriz arasına dakikalık bir zaman saati koyarak çözdük. (bunun yapılması şart olmayabilir buzdolabı termik atsa bile bir süre sonra problemsiz çalışıyordu.)
İnternetten spotçulardan uygun fiyata kompresörlü dolap ve selanik pasajından inverter bulabilirsiniz. inşallah yardımcı olabilmişimdir,
Günay

Ferhat Bey, çok teşekkürler. Bizi aydınlattınız. Sorularımıza tam, net ve teknik cevap aldık. Bu açıklamalardan sonra invertör ile 220 buzdolabı kullanımı uygun olacağı görülüyor. Bu konudaki ön yargılarım değişti. Sanırım seçenekler bundan sonra insanların tercihine zevkine kalıyor.

İnverter alınacaksa ıyı arastırma yapmak lagazım benım bıldıgım kadarıylan tam sinüs olanı makul,
300w tam sinüs Cotek inverter 360 TL
600w tam sinüs cotek inverter 738 TL

Sn.aslanahmet, Teşekkür ederim...Karavancılığa 6 sene önce başladım, 1980'li yıllara ait orjinal bir WILK aldım, kendimi el becerileri yüksek biri olarak tanımlayabiliyorum, karavanımın tadilat ve teknoljik restorasyonunu yaparken, kendimi bu konunun içinde buldum, daha sonra aldığım karavanlarıda yenilerken bir anda bu işim oldu şimdi eski ve yıpranmış karavanlar alıp gerekli tadilatlarını yaptıkdan sonra yazın tatilimi yapıp kışın satıyorum, bunu heryıl tekrarlıyorum, henüz iki sene üst üste aynı karavanla tatile çıkmadım, heryıl değiştiriyorum. böylece elden geçirdiğim karavanlarıda atıl olmakdan kurtarıp ekonomiye kazandırdığımı düşünüyorum, bu arada bir kazançda elde ediyorum, çeşitli karavan parçalarının satışını yaparak emekliliğimi destekliyorum..Sonuç olarak hobi ile çıkdığım yol beni emekliliğimde meslek sahibi yaptı...Bilgi birikimimi herkezle paylaşmaya hazırım...

Atilla Bey güzel ve zevkli bir hoby( meslek) edinmişsiniz. Bilgi birikimlerinizin bizlere çok faydası olacak.

sn atıladı.
onumuzdekı gunlerde yapmakta oldugum motorkaravanıma bazı gerecler lazım olacak. ızmır de ıkamet edıyorum. ben de sızın gıbı kendımı gelıstırıp tecrube kazanarak bazı gırısımlerım oluyor. yakın tarıhler de bır gun karavanıma aıt gereklı aparat ve gereclerı temın etmek ıcın ıstanbula gelecegım. eger mumkun ıse sızden veya bulamadıklarım ıcın yardımcı olabılırmısınız .
mehmet ızmır

sn. Mehmet
Tabiki bilgi sahibii olduğum her konuda yardımcı olurum...

Bir ara 60lt KLEO 3 sistem dolap almıştım, LPG denemesini yaptım gayet güzel ve verimli çalışıyordu, ürünü Şehir içi turist taşıması yapan bir arkadaşa sattım, arkadaş buzdolabını minibüsde kullandı, bir gün bana telefon açtı, buzdolabını küçük LPG tüple çalıştırdığını ama iki günde tüpü bitirdiğini söyledi...3 sistem KLEO kullananlar varsa 2 günde küçük tüpü bitirmesi normalmi acaba veya LPG tüketimi konusunda bilgi verirlerse hepimiz bilgi sahibi oluruz...

Katalog verilerine göre 4 gün rahat gitmesi lazım. 20 gr/saat harcadığını varsaysak 2 kg lık tüp 100 saat gider.

Doğru söylüyorsunuz, ama katolok verileri herzaman gerçeklerle örtüşmediği için, kullanan birisi gerçek tüketimi verirse yararlı bir bilgi olacak..

Bende Faik model olanı var. Katalog verisine göre 12Kgbüyük tüp 25 gün yetiyor. Küçük tüpün de 2.5 gün olması normal.
Benim dolapta gaz ayar musluğu var yani bazen küçük alev bazen ise büyük alev ile kullanıyorum. Katalog verisi hangi alev seviyesi için olduğu yazmıyor. Hiç bir zaman da bir kampyerinde 3 günden fazlla kalmadığım için tüp bitirmedim. ::smiley:
Uzun süreli kamp yapan arkadaşlar belki daha doğru bilgi verebilirler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,741
Kayıtlı Üye Sayımız
166,558
Kaydolan Son Üyemiz
yldrmsvs58

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR