Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 148,161

Dün solar cihazını panele bağlamıştım. Bugunde Orbus 100A lifepo4 aküm geldi.. Şu an için elimde devre kesici şalter veya sigorta vb yok. Test amaclı gelen aküyü direk solar şarj cihazına bağlasam riskli bir işlem yapmış olur muyum ?
 


Son düzenleme:





Almamız gereken ürünle ilgili bir link veya marka model verebilirmisiniz ?
 

@ceremcem2


Şu BMS'ler de birisini gerektirir ibaresi dikkatimi çekti..


Veri sayfasını okuduğumda da BMS olmadığını sadece hücre dengeleme sisteminin var olduğunu söylüyor.

Orbus LifePo4 akülerde BMS oldugunu söylemiştiniz. Orbusta var Victron da yok mu ? Yoksa bahsettiginiz hücre dengeleme sistemimiydi. ?
 

Almamız gereken ürünle ilgili bir link veya marka model verebilirmisiniz ?

Ben rastgele bir tane alıp başka cihazlarla kalibrasyonunu teyit ettim ve kullandım. Önerebileceğim bir cihaz yok, fakat ben şunu kullanıyorum:


Veri sayfasını okuduğumda da BMS olmadığını sadece hücre dengeleme sisteminin var olduğunu söylüyor.

BMS: Battery Management System olup her BMS tasarlayan kendine göre özellik ekleyebilir veya çıkartabilir. Lityum teknolojisinde temel olarak:

* Voltaj alt ve üst sınırlardayken enerjiyi kesme
* Hücre dengeleme

özellikleri olur. Bunun yanında bazı üreticiler sıcaklık takibi de yapıp belli sıcaklıkların altında/üstünde çalışmaya izin vermeme gibi çok önemli özellikler ekliyorlar.

Doğal olarak kimin BMS'inde ne özellik var tek tek bilemiyorum, fakat Orbus'taki BMS'in "ek şarj kontrol modülüne gerek kalmayacak şekilde" tasarlandığını biliyorum. Yani kendisi kapanana kadar kullanabiliyoruz, hücre dengeleme zaten doğal olarak var, 15V'la şarj edildiğinde kendisi 14.5V civarında şarjı kesiyor.

Victron'un Türkçe dökümanlarına pek güvenmemek gerektiğini düşünüyorum.
 





Ben rastgele bir tane alıp başka cihazlarla kalibrasyonunu teyit ettim ve kullandım
Nereden aldınız hocam ne görselinden bulabildim nede 12v enerjimetre olarak bulabildim. Eziyet çektirmeyin bazen de nokta atışı yol gösterin. Sizin yazdıklarınız çözmeye anlamaya çalışmaktan bilgisayar başında günde 6-8 saatimi geçirir oldum, pişmanmıyım hayır amam yorumdum
 

Eziyet çektirmeyin bazen de nokta atışı yol gösterin.

Geçen buzdolabı mevzuunda "alın üç kuruşa bi enerjimetre" diye artistlik yaptığımda sormuşlardı, bulamamıştım aynısını. Ben 150TL'ye almıştım, şimdi aynı ürün 400TL civarında... Rastgele bir tanesini şöyle buldum: DC Güç Multimetre 6.5-100 V DC Gerilim Enerji Test Voltmetre Dijital Metre Fiyatı ve Özellikleri - GittiGidiyor

Fakat ben sizin yerinizde olsam, ki yakın bir zamanda ya alırım ya yaparım diye düşünüyorum, batarya doluluk göstergesi olarak almak daha iyi bir fikir. Çünkü bu yukarıda linkini verdiğim aletlerle sadece tek yönlü enerji akışı ölçülebiliyor. Batarya doluluk göstergesi, hele bir de verim ayarı varsa, iki yönlü enerji akışını ölçüp bataryada o an kaç Wh enerji olduğunu da söylüyor, ki bence çok gerekli... Enerjimetreyle bataryanın içinde kalan enerjiyi hesaplayabilirsiniz ama 2 tane takmanız lazım, birini dolum ötekini boşalım yönünde yerleştirirseniz "giren * verim - çıkan" size kalan enerjiyi verecektir.

Aşağı yukarı şu şekilde bir şey almak lazım: US $19.71 5% OFF|50V 50A Hassas Pil Gerçek Kapasite Test Coulomb Sayaç Coulometer Için LiFePO4 Lityum LiPo/LiIon Ücretsiz kargo 12000759|coulomb counter|capacity testerbattery coulometer - AliExpress
 

Bu konuda sizden haber bekliyorum o zaman..

Bu arada akü testi konusunda desteğinizi bekliyorum. Tam kapasite ile çalışıyor mu vb.. Yardımcı olurum demiştiniz..

Faydası olur mu bilmiyorum ama bilgi ekranını paylaşayım sizinle. Şu anda akü full dolu.

Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Faydası olur mu bilmiyorum ama bilgi ekranını paylaşayım sizinle. Şu anda akü full dolu.
Bunlarla işimiz yok. Daha önce buzdolabının çektiği enerjiyi ölçer gibi bağladığınız yükün enerjisini ölçeceksiniz. Örneğin akünüz 14.4V'a ulaştıysa ve akım çekmeyi kestiyse tamamen dolmuş demektir. Buzdolabınızı bağlayın, akü bitene kadar kullansın. Kaç Wh çektiğini ölçün. Sonra tam ters yönde (akü yükmüş gibi) bağlayın, solar regülatörle ya da bir redresörle, fark etmez, doldurun. Akü güç kaynağından ne kadar enerji çekmiş bunu not alın. Bu ikisine göre akünün vaziyeti ortaya çıkacak.
 

Enerji çekmek ne demek?
Biz lipo dediğimiz zaman hemen lafı yiyiyoruz siz kendinize gelince istediğiniz gibi yazmak serbest ohhh be ne güzel.
tek basina enerji diye bir fiziksel durum yoktur ki akü nereden buluyor bu "ENERJİ" denen garabeti.yazıyorsan tam dogrusunu yaz yada bizlerin kısaltmalarına laf sokma elektrik daha dogrusu akü senyörü
 



Bu başlığı faydalı bir içerik öğrenir karavan dünyamıza katkı olur düşüncesi ile pandemi dönemin de takip ettim.
Ama tam tersi bu konulara takılı kalırsam gezmeyi ve karavancılığı unutacağımı hissettirdi.
Bir buzdolabı ve iki bardak soğuk su için çok daha kolay yöntemleri bize öğreten Gezenbilir gezginlerine teşekkürler..


SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

SON KONULAR - FORUM