Baltık ülkelerinden bahsedip de kehribardan onların, değimi ile amberden bahsetmemek olmaz. Turistin gezdiği her yerde işlenmiş amberden yapılmış çeşitli takıları , bibloları ve tabloları satan dükkanlar yada daha çok seyyar satıcıları görmek mümkün. Amber en çok bu bölgeden çıkıyormuş. Ama şunu söyleyeyim çok da ucuz değil. İçinde börtü böcek kalıntısı olanlar daha da pahalı.Ufak bir iki tane hediyelik ancak aldım. Boyutu büyüdükçe fiyatı da artıyor.Amberin oluşumu ile ilgili bulduğum bilgiyi ekliyorum.
"Kehribar ya da Amber. Baltık ülkelerinde Amber olarak anılan Türkçede ise hem amber hem de kehribar denen, çoğunlukla çam gibi kozalaklı ağaçların ve tropik çiçekli ağaçların reçinesinden oluşan kıymetli taş.
Amberin nasıl oluştuğuna gelince
Reçine, ağaçların bir korunma mekanizmasıdır. Ağacın gövdesi veya dalı herhangi bir şekilde zarar görür de yara alırsa (atmosferik koşullar, yaşlılık veya iri hayvanların ağacı yaralaması vb. dış etkenler nedeniyle dışa karşı dayanıksızlaşmış bir bölge açığa çıkar. Bu durumda ağaç reçine salgılayarak, gövdesinde zarar görmüş ve dayanıksızlaşmış yüzeyin kapanmasını sağalamaya ve kendisine zarar verebilecek böcek ve mantarları reçinenin kokusu, tadı ve yapışkanlığı ile bu yaralı bölgesinden uzak tutmaya çalışır. Bazen yüksek ağaçlarda hızlı büyüme nedeniyle gövdede oluşan boyuna çatlaklardan da bolca reçine salgılanır.
Bu reçine, onu salgılayan ağaçla birlikte veya tek başına rüzgarlarla lagün, delta, veya denize yakın ortama taşınır. Burada sedimentlerle (kırıntılı malzeme) birlikte yere gömülür. Milyonlarca sene boyunca ve bazen yüzlerce metre kalınlık oluşturan çökeltiler altında kalan reçine, basınç ve sıcaklık koşulları altında sertleşerek kehribar taşına, yani ambere dönüşür.
Baltık Ülkelerinde ormanlar, ormanlardaki yüksek ağaçlar, Baltık Denizi göz önüne alındığında; Amberin, yani kehribar parçalarının neden en çok Avrupa’nın bu coğrafyasında elde edildiği daha iyi anlaşılır."(Halil Paşa)
[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]