Letonya, Rigaaaaaa...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan edebiyatçı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 89
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,962

edebiyatçı

Zirve
Yer
Ankara
Tatil için Letonya'yı neden tercih ettim nasıl gittim bilmiyorum.Tatilimi yurt dışında bir yerde geçirmeye karar verdiğimden beri yani 6-7 aydır nereye gideceğimize karar vermeye çalışıyorduk.Aylarca debelendik ama bir türlü karar veremedik. Tatil geldi çattı ama hala bir yerimiz yoktu. Kartımızda biriken mil puanlarımız durduğu yerde batıyordu bana.Bir an önce okutmalıydık. Bir çok ülke arasında debeleniyoduk. Letonya'nın adı bile geçmiyordu. İspanya ve Rusya en çok ilgilendiğim ülkelerdi. Bir yaşında bir bebek ile gezeceğimiz için bir çok konuda sınırlanıyorduk. Öncelikle pis bir ülke olmayacaktı. Bu yüzden en merak ettiğim yer olan Hindistan'ı baştan elemiştik. Sonra çok sıcak bir ülke olmamalıydı ki bebek pişik felan olmasın.Böylece ihtimal dahiline aldığım Mısır ve güneyde kalan diğer ülkeleri de eledik. Kışın yaptığım Dubai ziyareti bana buraların yazı hakkında oldukça fikir vermişti. İspanya da sıcaklık sebebi ile malesef elendi. Sonra çok uzak bir ülke olmamalıydı ki Jet lag olmasın bebiş. Amerika ve Hong Kong seyehatlerimde bunun ne kadar zor bir şey olduğunu yaşamıştık.Amerika'da kızımı gündüz vakti geçtiği gece uykusundan uyandırmak hiç kolay olmamıştı. Böylece elimizde kala kala kuzeydeki yakın ülkeler kaldı. Balkan ülkelerinin tamamını ve Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunu görmüştük. Görmediğim bir ülke olsun istiyordum. En yakın seçenek Rusya idi. Başladık araştırmaya.Bu sefer de hem uçak bileti hem de konaklamanın akıl almaz pahalı olması engele takıldı.Araba da kiralamayı düşünüyorduk.Baktık bütçemizi çok aşacak üzülerek zengin olduğumuz günlerde gitmek üzere Rusya'ya da el salladık.İskandinav ülkeleri nerdeyse tek seçenek gibi görünüyordu.Ama artık bir hafta kaldığı için millerimizi de kullanarak alabileceğimiz ekonomik sınıfı biletler kalmamıştı.Bilet ararken baktık sadece Letonya'ya bilet var mecburen aldık. Yani tamamen duygusal sebeplerle seçilmiş bir ülke oldu.Hatta utanarak yazıyorum Riga'nın adını bile duymamıştım. Zaten THY'nın uçuşu olan tek Baltık ülkesi.Fazla vaktimiz olmadığı için pek bir araştırma da yapamadan Allah Kerim bakalım neyle karşılaşacağız deyip atlayıp gittik. İyiki de gitmişiz. Çok güzel bir hafta geçirdik. Dört gün Letonya'da iki gün de araba kiralayıp Litvanya'da gezdik. Dolu dolu bir tatil geçirdik. Bebiş de bizi hiç üzmedi.Hava genelde 24-25 derece civarı olduğu için üşüyüp terlemeden rahatça gezdik.Keşke bir hafta daha uzatsaymışız diye çok hayıflandık.Şiddetle tavsiye ederim adını bile daha önce duymadığım bu güzel memleketi.

IMG_3572 (Large).jpg

Etiketler
Hoca hanım, en son dubai gezinizi okumuştum. Bu gün zafer beyin yazılarına devam etme olasılığına istinaden girdiğim sitede sizin gezinize rastlayınca çok sevindim. Riga-Talinn benimde merak ettiğim yerlerden. Daha fazla resim eklerseniz çok mutlu olurum.
Hoşçakalın...

kayzer' Alıntı:
Hoca hanım, en son dubai gezinizi okumuştum. Bu gün zafer beyin yazılarına devam etme olasılığına istinaden girdiğim sitede sizin gezinize rastlayınca çok sevindim. Riga-Talinn benimde merak ettiğim yerlerden. Daha fazla resim eklerseniz çok mutlu olurum.
Hoşçakalın...

Merhabalar.Yarından itibaren Riga ve çevresinin fotoğraflarını eklemeye devam edeceğim. O kadar çok fotoğraf çekmişim ki seçip boyutlarını küçültüp yüklemek biraz zaman alıyor. Bugün Litvanya notlarını bitirdim. Şimdilik onlarla idare edin birkaç güne bunu da tamamlarım inşallah. Takibiniz için çok teşekkür ederim. Hoşçakalın.

Türk Hava Yolları ile Ankara'dan İstanbul'a oradan da yaklaşık üç saatlik uçuşun ardından Riga'ya ulaştık.Havaalanı çıkışında otelimizin olduğu şehir merkezine gitmek için bir otobüse bindik. Buraya kadar her şey çok yolunda gitti. Birkaç durak sonra bir grup genç ve yanlarında ellili yaşlarında bir teyze büyük gürültü ile otobüse bindi. Ellerinde ikibuçuk litrelik bir içki elden ele dolaştırıp içiyorlar. Öğlen saatleri olmasına rağmen sarhoş olmuşlar. Üç tane yarı çıplak adam,bir de genç bir kız var. Birinin sevgilisi olsa gerek ki durmadan taşkın hareketlerle öpüşüp koklaşıyorlar. Tam karşımıza oturdular. Teyze bunlardan da sarhoş gencin birine pat çat vurup duruyor. Bağrış kahkaha otobüsü inletiyor ama kimsede rahatsız olmuş bir ifade yok. Zaten bilmediğim bir ülkeye gelmişim, daha ilk dakikadan bu korku filmi ben nereye geldim dedirtti.durağımıza gelip ininceye kadar bulaşacaklar diye ödüm koptu. Allah'a şükür ki bir daha da olumsuz bir şeyle karşılaşmadık.
Şehrin tam göbeğinde bir otel ayırtmıştık. Aslında otelden ziyade pansiyon gibiydi. Burayı tercih etmemizin sebebi mutfağının olmasıydı. Bebek olduğu için ve yemek konusunda hassas olduğum için kendim mama , çorba pişiririm diye düşünmüştüm. Çok isabetli olmuş. Burada kaldığımız üç gün boyunca bir Türk lokantasında yediğimiz döner hariç yemekleri kendim halledebildim.Diğer günler kaldığımız otellerin kahvaltıları vardı. Akşamları da pizza,kıbın idare ettik. Çok memnun kaldığım için ilk kaldığım otelin fotoğraflarını da ekliyorum. Geceliği 50 euro idi. Neredeyse bugüne kadar gördüğüm en temiz yerdi. Bulaşık makinasına kadar her şey vardı.Evimde gibi rahat ettim.Tam şehrin en büyük meydanına bakıyordu. Yürüyerek her yer gezilebiliyordu.Yoruldukça gelip dinlenip tekrar çıktık. Bizim kiraladığımız şirkette bu şekilde içindeki evler kiralanan 17 tane bina varmış.

IMG 2952 - Bu da mutfak faresi...

IMG_2945_(Large).jpg

IMG_2963_(Large).jpg

IMG_2964_(Large).jpg

IMG_2952_(Large).jpg

Pansiyonumuzun penceresinden meydan ve büyük katedral. Meydanda sürekli müzik aleti çalan insanlar bulunuyordu. Pencereyi açınca müzik sesi odaya doluyordu. Neredeyse 24 saat canlı müzik dinledik.

[attachment=1]

Bu da ikinci kaldığımız motel. Jurmala'ya giderken vakit geç olunca yol üstünde tesadüfen bulup girdik. Ormanın içinde harika bir yerdi. Üstelik kahvaltı da dahil 35 euro ödedik. Rigaya 30-40 kilometre mesafedeydi sanırım.

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

[attachment=5]

IMG_2969 (Large).jpg

IMG_4154 (Large).jpg

IMG_4129 (Large).jpg

IMG_4137 (Large).jpg

IMG_4140 (Large).jpg

Bol bol fotoğraf geliyor.:smiley:
Bu fotoğrafları otelimizin hemen yanındaki büyük katedralin tepesinden çektim. Asansörle yukarı çıkılıyor. Ülke o kadar düz ki şehri tepeden seyredebileceğiniz bir tepe yok. En yüksek noktanın sadece 300 metre olduğunu okumuştum.

[attachment=1]

Suyun ikiye ayrınması çok güzel gözüküyor.

[attachment=2]

Ortadaki büyük bina savaş zamanında zaplin ambarı olarak yapılmış. Şu an yerleşik pazar olarak kullanılıyor. Her bölümü bir çeşite ayrılmış:Et ürünleri,sebze,market,balık vs. İleride ayrıntılı fotoğraflarını da ekleyeceğim.

[attachment=3]

Bu da televizyon binası dedikleri sanırım.Yakından görmedim.

[attachment=4]

Çatılar bile çok güzel.

[attachment=5]

IMG_3573 (Large).jpg

IMG_3576 (Large).jpg

IMG_3578 (Large).jpg

IMG_3579 (Large).jpg

IMG_3585 (Large).jpg

Kuşbakışı şehir görüntüsünden sonra şehrin sokaklarına dalıyoruz. İlk olarak benim en çok sevdiğim yapıdan bahsetmeliyim.Avrupa'nın o soğuk gri mimarisine inat rengarenk ışıl ışıl bir bina meydanın tam göbeğinde karşımıza çıktı.13.yy 'da Riga'da yaşayan bekar yabancı tüccarların kurduğu bir loca House of Blackheads yani Karakafalıların Evi. Bu tüccarlar Afrika'ya seyehat ettikleri için binaya bu ismin verildiği rivayet ediliyor.Şimdi ise turizm danışma bürosu,mağaza ve sanırım bir de küçük gösteri merkezi olarak kullanılıyor. Önünde tarihi kıyafetle bilet satıyorlardı. Bina savaş yıllarında tamamen yıkılmış. Daha sonra orjinali gibi yeniden yapılmış. Binanın yıkılan orjinal duvarları ve temeli cam bölmenin altında binanın tabanında sergileniyor. İçine girip dolaşılabilir.2001 yılında Riga'nın kuruluşunun 800. yılı kutlamalarında binanın açılışı yapılmış.
Riga'da bulunduğumuz üç gün boyunca otelimiz de aynı meydanda olduğu için defalarca bu binanın önünden geçtik.Her seferinde zevkle yeniden seyrettim. Gece geç saatlere kadar önünde konser veren sokak çalgıcıları da meydana eğlence katıyorlardı. Binanın önünde beleş internet bağlantısını kullanmak için eşim yan taraftaki bankta saatlerce oturduğundan biz de kızımla meydanın tadını bol bol çıkarttık. :smiley:

[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]

Binanın eski temelleri:

[attachment=5]

IMG_3142 (Large).jpg

IMG_3150 (Large).jpg

IMG_3610 (Large).jpg

IMG_3159 (Large).jpg

IMG_3158 (Large).jpg

Şehrin silüetinde üç büyük kule var.En yüksek olanı şehir fotoğraflarını çektiğim ve otelimizin penceresinden seyrettiğimiz St. Peter Kilisesi. Diğerleri ise Doma Katedrali’nin ve Riga Kalesi’nin kuleleri. Doma Katedrali, Baltık Bölgesi’ndeki en büyük kilise. Dome Meydanına adını veren Dome Katedrali Roma gotik ve barok tarzı süslemeleri ve geniş kapılarıyla heybetli bir Orta Çağ binası.

St.Peter Katedrali:
[attachment=1]

[attachment=2]

[attachment=3]

[attachment=4]
Penceremden gece görüntüsü.

[attachment=5]

IMG_3613 (Large).jpg

IMG_3631 (Large).jpg

IMG_2983 (Large).jpg

IMG_2978 (Large).jpg

P1000426 (Large).jpg

Kilisenin yan tarafındaki Bremen mızıkacıları heykeli.

[attachment=1]

Meydanın müzisyenlerinden biri. Her sabah aynı köşeye oturup hava kararana kadar filüt çalıyordu. Parmaklarının arasına koyduğu ekmek parçalarını yemeye çalışan güvercin ile birlikte şovlarını yapıyorlardı. Mutfağımın penceresinden hep onun müziğini dinledim. Sanırım bu güzel ses kulaklarımda hep kalacak.

[attachment=2]

[attachment=3]

Kedilerin mamasına göz dikmiş bir martı.

[attachment=5]

[attachment=4]

IMG_3003 (Large).jpg

IMG_3013 (Large).jpg

IMG_2999 (Large).jpg

IMG_2995 (Large).jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR