Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mertozzy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,275

Etiketler
Ynt: Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

ama şöyle bir durum var... arabaya 29" lastik takarsam 420 km sonra yakıtım bitiyor olacak... ;)
ben lastik ebadı yüzünden daha çok yol katedip az yaktım zannederken aslında daha çok yakıyor oluyor... ;D

Ya Yavuz,hadi lastik çapına göre km felan kolayda.
şaka maka,değişen çapın yakıta etkisni kurcalıyan bi tablo yapılabilirmi,yada varda benmi görmedim,ne diyosun ::smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
http://www.cardanadam.com/forum/lastik.htm

Ancak böyle yapabildim

erkanım bu süper... bu formülasyonu yavuz abi taşıyabiliyorsa teknik sayfasının başıan konu olarak alsın... benim gibi sorup duran olmaz en azından...

CDM-SUBARU' Alıntı:
Ya Yavuz,hadi lastik çapına göre km felan kolayda.
şaka maka,değişen çapın yakıta etkisni kurcalıyan bi tablo yapılabilirmi,yada varda benmi görmedim,ne diyosun ::smiley:

erkan... ben zaten net olarak burdayım abi... şimdi biz kendi açımızdan düşünüyoruz... yavuz abinin dediği gibi yerküre üzerinde katettiğimiz yola göre hesaplıyoruz...

hadi empati yapıp kendimizi motor yerine koyalım... yanlış anlaşılmasın ;D ;D
420 km yol gidecek kadar yakıt tüketiyorum ve yakıtı tüketiyorum... ama bana takmışlar 35" lastiği 470 km yol gelmişim... motor açısından da bakıldığında da tüm aktarma parçaları sabit ve değişmediyse 420 km yol yapıyorum... ben gerçekten bu noktada takığım...

yavuz abinin dediğide doğru... daha az yorulup daha çok yol gidiyoruz, ama tabelalara göre... ama araç daha çok yakıt tüketiyor o zaman... dedmin dediğim gibi 35 " i çıkar 29" i tak... 50 km önce yakıtın bitiyor olacak... ??? ???

yani biri derseki bana araban ne yakıyor? valla menzile göre 55 kuruş, ama motora göre 65 kuruş demek gibi birşey çıkıyor aslında ortaya...
aslında disco 2 v8 bir makinanın 55 kuruş yakması imkansız gibi birşey... ben iğneadaya gittim geldim... yol ortalamam 55 kuruştu.. ve hızımız eğer yanlışsa ekipten arkadaşlar düzeltsin ama 120 kmh civarındaydı... çoğunluğu otobandan geldik çünkü..

discovery-V8' Alıntı:
hem daha az yakıyor hem daha az yoruluyor, parçalar daha az devirle daha çok yok gidiyor. ;)

Ya Yavuz,benmi yanlış anladım,bi yanlışlıkmı var,varsa beni düzelt lütfen.

Örn: 275/70 R 16 100 km/h gösteriyoken
285/75 R 16 94,90 gösteriyo (yukarda linki verdim)
Bu durumda 285/75 r 16 lı aracı 100 km/h e çıkarmak için devri artırmam gerekiyor,e buda yakıtı artırmam gerekiyor anlamına gelmiyomu.
275/70 R 16 1 km de 401,97 kere dönüyorken
285/75 R 16 1 km de 381,48 kere dönüyor
Benmi yanlış anladım ::smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
Ya Yavuz,benmi yanlış anladım,bi yanlışlıkmı var,varsa beni düzelt lütfen.

Örn: 275/70 R 16 100 km/h gösteriyoken
285/75 R 16 94,90 gösteriyo (yukarda linki verdim)
Bu durumda 285/75 r 16 lı aracı 100 km/h e çıkarmak için devri artırmam gerekiyor,e buda yakıtı artırmam gerekiyor anlamına gelmiyomu.
275/70 R 16 1 km de 401,97 kere dönüyorken
285/75 R 16 1 km de 381,48 kere dönüyor
Benmi yanlış anladım ::smiley:

erkan iki lastik ebaında da eğer km saatinde gerekli değişikliği yapmadıysan aynı değeri gösteriyor... ama orjianl ebatta gerçekten 100 kmh ile giderken gösterge 100 kmh gösteriyor... ama benim gibi 33 taktığında araba 100 kmh gösterirken gps 116 gibi birşey gösteriyor...

mertozzy' Alıntı:
erkanım bu süper... bu formülasyonu yavuz abi taşıyabiliyorsa teknik sayfasının başıan konu olarak alsın... benim gibi sorup duran olmaz en azından...

Bu hani yeni bişey değil.
Biliyosun cadde versiyonu araçlarda baya bi önemli bu konu ;)
Bu uzun zamandır var.Da hani reklam felan olmasın diye koymuyoduk. :smiley:

CDM-SUBARU' Alıntı:
Bu hani yeni bişey değil.
Biliyosun cadde versiyonu araçlarda baya bi önemli bu konu ;)
Bu uzun zamandır var.Da hani reklam felan olmasın diye koymuyoduk. :smiley:

ya sen üstüne kocaman reklamınıda koy yaaa... ;D ben her yerde yapıyorum reklamını... milleti gereksiz konu açmaktan kurtarırız.. ;D

mertozzy' Alıntı:
erkan... ben zaten net olarak burdayım abi... şimdi biz kendi açımızdan düşünüyoruz... yavuz abinin dediği gibi yerküre üzerinde katettiğimiz yola göre hesaplıyoruz...

420 km yol gidecek kadar yakıt tüketiyorum ve yakıtı tüketiyorum... ama bana takmışlar 35" lastiği 470 km yol gelmişim... motor açısından da bakıldığında da tüm aktarma parçaları sabit ve değişmediyse 420 km yol yapıyorum... ben gerçekten bu noktada takığım...

yavuz abinin dediğide doğru... daha az yorulup daha çok yol gidiyoruz, ama tabelalara göre... ama araç daha çok yakıt tüketiyor o zaman... dedmin dediğim gibi 35 " i çıkar 29" i tak... 50 km önce yakıtın bitiyor olacak... ??? ???

Anladım.
Bak naap biliyomusun
Yukardaki tabloya km-hız yerine 200 gir.
Bu nedemek biliyomusun bu,200 km gidiyorum mesafe 200 km demek bir saatte.
İşte orda aslında eskiden 200 km denilen yere gitmek için yeni lastiklerle kaç km gösterdiğini bulabilirsin
Yani;
Yine aynı ebatlar olsun ;

400 km olsun

Eskiden 400 km yazıyoken şimdiki lastiklerle 379,61 km yazması lazım
Yani eski lastiklerle 1 saatte 400 km mesafe alıyoken
Yeni lastiklerle 379,61 km mesafe alıyosun demektir.

mertozzy' Alıntı:

yakıt ın artması azalması ancak teorik hesaplanır hep az yakıyor çıkar, ama kazın ayağında yeni lastikle eski lastik arasında ağırlık farkı diye bişey var bu lastikten lastiğe değişen bişey, ilk kaklıştan itibaren araç durmdan gidiyorsa az yakar, ama durup kalkmaya başlayınca lastiğin ağırlığı ve ilk kalkışta daha büyük lastikle harcayacağı daha yüksek enerji daha fazla yakmasına sebep olur.

aynı şey yokuş çıkarkende yakıtın normalden fazla tüketilmesine sebep olur yine harcanan eneji meselesi devreye girer, Sözün özü bu işin hesaplanması imkansıza yakın derecede zor, kimi zaman normalden az kimi zaman normalden fazla yakar tamamen aldığımız yolun durumu ile ilgili.

discovery-V8' Alıntı:
yakıt ın artması azalması ancak teorik hesaplanır hep az yakıyor çıkar, ama kazın ayağında yeni lastikle eski lastik arasında ağırlık farkı diye bişey var bu lastikten lastiğe değişen bişey, ilk kaklıştan itibaren araç durmdan gidiyorsa az yakar, ama durup kalkmaya başlayınca lastiğin ağırlığı ve ilk kalkışta daha büyük lastikle harcayacağı daha yüksek enerji daha fazla yakmasına sebep olur.

aynı şey yokuş çıkarkende yakıtın normalden fazla tüketilmesine sebep olur yine harcanan eneji meselesi devreye girer, Sözün özü bu işin hesaplanması imkansıza yakın derecede zor, kimi zaman normalden az kimi zaman normalden fazla yakar tamamen aldığımız yolun durumu ile ilgili.

yabuz abi bu konuda haklısın... bu tip değişkenler tabi ki var... hatta aynı ölçüde at yada mt bile farkettirir... benim dediğim aslında demin sorduğum soru...
sanayide yanıma adam geliyo..
"abi ne yakıyo bu?" sorusunun cevabı??? ;D ;D
yavuz abi bu arada valla sabrını zorlamıyorum... ;)

mertozzy' Alıntı:
yabuz abi bu konuda haklısın... bu tip değişkenler tabi ki var... hatta aynı ölçüde at yada mt bile farkettirir... benim dediğim aslında demin sorduğum soru...
sanayide yanıma adam geliyo..
"abi ne yakıyo bu?" sorusunun cevabı??? ;D ;D
yavuz abi bu arada valla sabrını zorlamıyorum... ;)

sanayide ve benzincide vereceğiniz cevabı buldunuz. Gerisini kurcalamayın bence fazla.:smiley:):smiley:):smiley:)
Çünkü pek çok bileşen var motor ömrü,lastik çevirme için gerekli güç faalan filan.Mevzuu bayağı derin yani.

arkadaşlar... ben şimdi çıkıyorum... 1 saate döneceğim...
sanırım net soramadım... herkesin kafasını karıştırdım... daha net bişi yazıcam... ordan inşallah doğru yolu buluruz... ;D ;D

aman bi yere kaybolmayın ;D

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

Geri