Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mertozzy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,275
Ynt: Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

yavuz-çelikel' Alıntı:
herkesin kabul ettiği km. gerçekte kat edilen km'dir.Diğer eksik gösterme işini unutun.yorgan gitsin kavga bitsin.

yok canım ne kavgası ;) büyüklerden bilgi sızdırmaya çalışıyorum... birde gerçekten kafamı kurcalıyor. haftaya asosa gidicem... açıcam gps i bakıcam kaç km yaptı... birde arabaya bakıcam... o zaman çok ne bişey ortaya çıkacak... artık ordan anlayacağız ne olduğunu...

ama totalde burdaki pek çok offroad aracı aslında daha az yorgun, ve motor baz alırsak daha az km yapmış durumda... ;)

Etiketler

mertozzy' Alıntı:
o zaman bu durumda baz aldığımız nokta yerküre üzerine aldığımız yol ise.. offroad arçlarının çoğu gerçek km lerinin üzerinde.. mesela benim arabam 202.000 km de.. demekki lastik çapı farkım kadar km yüksek...

mesela yavuz abi senin araba atıyorum, 100.000 km de ise, 0 kmden itibaren sen 38" lastik kullandığını düşünürsek, demekki araban gerçekte 140.000 km falan?
doğru mu anlıyorum?

Evet,burdada kadran ile aracın katettiği mesafeyi gösteren, aracın km sini gösteren saat arasındaki uyuma bakmak lazım.
Yani kalibre edilmişlermi yada sapma varmı,varsa ne kadar v.s

Ama evet,son cümlenden yola çıkarsak,bu mantık doğru mantık gibi geliyor. ;)
Alayınız km leri düşük gösteriyosunuz kardeşim ;D ;D

mertozzy' Alıntı:
yok canım ne kavgası ;) büyüklerden bilgi sızdırmaya çalışıyorum... birde gerçekten kafamı kurcalıyor. haftaya asosa gidicem... açıcam gps i bakıcam kaç km yaptı... birde arabaya bakıcam... o zaman çok ne bişey ortaya çıkacak... artık ordan anlayacağız ne olduğunu...

ama totalde burdaki pek çok offroad aracı aslında daha az yorgun, ve motor baz alırsak daha az km yapmış durumda... ;)

Aslında bunun en iyi yolu;
Aracı duruma göre atıyorum 80 km/h lik bir hıza sabitle,km yide sıfırla.1 saat boyunca 80 km/h la git.
1 saat sonunda km sayacına bak,orda yazanla kıyasla.
Tabi bunun yanıında gps ide aynı şekilde kullan,bakalım ne çıkıcak,bende merak ediyorum :smiley:

aynen dediğin gibi.benim araç 31den 35 e yükseldi 35/31=1.129 misli fazla yol katediyor.

Çoğu aracın lastik büyütmüş olduğundan yola çıkarak bu yargıya varıyorsanız yanlış.
Lastik büyütmüş ve sayacın çevrim oranına müdahale edilmemiş tüm araçlar, km sayacında yazılandan daha fazla km katetmişlerdir gerçekte.
Motor ömrüyle devir üzerinden ilişki kuracaksanız, sayaçtaki km eksik te olsa gerçekçidir bence. Yürüyen aksam için artırılmış km'yi baz alabilirsiniz.

mertozzy' Alıntı:

Konu felsefeye doğru gidiyor hadi bakalım hayırlısı :smiley:
Öncelikle o yolu kat edebilmeniz için yolun yarısını gitmeniz gerekli. Sonra kalan yolun yarısını gitmelisiniz. Bu şekilde sonsuza doğru gider. O zaman bir yerden bir yere yolun yarısını giderek gidebilmek mümkün değildir diyebiliriz. Haliyle biri ne kadar yakıyo diye sorarsa nerden nereye diye soralım :D

mertozzy' Alıntı:
o zaman bu durumda baz aldığımız nokta yerküre üzerine aldığımız yol ise.. offroad arçlarının çoğu gerçek km lerinin üzerinde.. mesela benim arabam 202.000 km de.. demekki lastik çapı farkım kadar km yüksek...

mesela yavuz abi senin araba atıyorum, 100.000 km de ise, 0 kmden itibaren sen 38" lastik kullandığını düşünürsek, demekki araban gerçekte 140.000 km falan?
doğru mu anlıyorum?

komplo teorisi gibi ama gerçek ;)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=28167.msg377760#msg377760

gurkang' Alıntı:
Konu felsefeye doğru gidiyor hadi bakalım hayırlısı :smiley:
Öncelikle o yolu kat edebilmeniz için yolun yarısını gitmeniz gerekli. Sonra kalan yolun yarısını gitmelisiniz. Bu şekilde sonsuza doğru gider. O zaman bir yerden bir yere yolun yarısını giderek gidebilmek mümkün değildir diyebiliriz. Haliyle biri ne kadar yakıyo diye sorarsa nerden nereye diye soralım :D

;D ;D

yok öyle demeyelim...hangi lastikle diyelim bence... 29 mu 33 mü diyelim... soruyu soran sormaktan çoooktan vazgeçip yolu yarılamış olur zaten...

discovery-V8' Alıntı:
komplo teorisi gibi ama gerçek ;)

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=28167.msg377760#msg377760

ya yavuz abi,

biz şimdi arabaları satarken yalancı olmuş olmuyoruz di mi? eğer öyleyse en büyük lastiği takanlar en büyük yalancı, ki bu durumda sensin, orta derece takanlar ki ben oluyorum orta yalancı, hiç değiştirmeyenler dürüst oluyr gibi , ikinci bir denklem çıkıyor ;D ;D ;D

fena... ben satarken %12 koyup söylicem... bu seferde deli diyecekler....

mertozzy' Alıntı:
ya yavuz abi,

biz şimdi arabaları satarken yalancı olmuş olmuyoruz di mi? eğer öyleyse en büyük lastiği takanlar en büyük yalancı, ki bu durumda sensin, orta derece takanlar ki ben oluyorum orta yalancı, hiç değiştirmeyenler dürüst oluyr gibi , ikinci bir denklem çıkıyor ;D ;D ;D

konu başka bir boyuta daha geçti. En yalancı kim.:smiley:):smiley:):smiley:)
ben lastikleri yavuz'dan aldım.Yani onun yalancısıyım.:smiley:):smiley:):smiley:):smiley:)

;D ;D ;D ;D ;D ;D

abi çok güldüm yaaa....

ama ben hala takığım söyleyeyim deeeee....

mertozzy' Alıntı:
ya yavuz abi,

ama ben her lastik değiştirdiğimde km göstergesini düzeltiyorum, yani neyse onu gösteriyor, %1-2 fark ya var ya yok ;)

abi sen yırttın.. biz yalancı kaldık yaaa... ben bırakıcam bu offroad işlerini... ;D ;D bu yalanla yaşayamam...

sen yakıtınıda tam hesaplıyorsun o zaman... ben yine kaldım bi başıma... ;D

Son olarak marka vermeden size yaşanmış hemde 10 gün önce bir olay anlatayım, karşı komşum eski aracını değiştirdi, yerine 0 km çok güzel br araç aldı, herşeyiyle mükemmel, 1 hafta sonra araç değişti, aynı grubun başka marka ama bir üstü sınıf başka bir aracı geldi.

Hayırdır diye sordum , aracı alırken ortalama tüketim değerlerini vermişler, ortalama şu uzun yol bu şehriçi bu gibi, bir hafta içinde aracın kendi bilgisayarı bile bu değerlerin çok üzeride bir hesaplama yapmış, sanayi bakanlığına başvuru yapmışlar, noter huzurunda hem aracın hem yol bilgisayarının tüketim verileri onaylatılmış, hem gps ile hem yol bilgisayarıyla ölçüm yapılmış, oluşan farkları yazmayayım ama olay tam mahkemeye taşınacakken dağıtıcı firma yeni bir teklif sunmuş size şu aracın şu modelini verelim üzerinede fark almayalım bu olay kapansın diye.

Komşumda şimdi yeni bir araç var hemde bir üst sınıfta daha prestijli bir marka ;)

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

Geri