Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan mertozzy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 77
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 56,275

mertozzy

everything depended on me..!!
selamlar...

bir süredir aklıma takılan bir konu..bir kaç kere arkadaşlarımla da bunu tartıştık ve hala bir sonuca varamadık. şimdi bir denklem yazacağım ve cevabını bilen varsa beri gelsin. ;D

disco 2 aracım var.. orjinal lastikleri sanırım 29" civarında.. şu an üzerinde 33" lastik var.

***araç normal lastikleriyle atıyorum bir aks bir tur döndüğünde 1 mt yol alıyorsa 33 lastikle 1.16 mt yol alıyor. bu durumda 100 km lik bir yere gittiğimizde araç 86-87 km yazıyor. ve araç 100 km/h hız gösteriyorsa reel olarak (gps verisi) 116 km/h saat gösteriyor.

şimdi tüm bunları gözönüne aldığınızda... yakıtı neye göre göre hesaplamak lazım... reelde 100 olan rotaya göre mi? yoksa lastik çapından dolayı meydana gelen arabanın gösterdiği 86-87 km lik menzile mi???

valla kimilerine çok çocukça gelebilir ama biz 4 kişi içinden çıkamadık...

yavuz abi ve cooper erkanı bu soruyu cevaplamaya davet diyorum... ;D ;D

Etiketler
Ynt: Lastik Çapı / Km saati / Yakıt Sarfiyatı Hesaplama

depo boşa yakınken, gidip agzına kadar dolduruyorsunuz ve km yi sıfırlıyorsunuz. yine bosa geldiğinde agzına kadar dolduruyorsunuz bu sefer kac litre benzin aldığınızı ve kac km yaptıgınız yazıyorsunuz.
sonra litre yi km ye bölüp 100 ile çarpın . aracın 100 km de ne kadar yaptıgını bulursunuz

büyüyen lastikle katettiğiniz yolu ve yaktığınız yakıtı dikkate alın.
Düşünsenize aynı arabayla kalkın iki araç Ankaraya gelin biri 500 km yapsın biri 450, olurmu hiç.
katediklen gerçek mesafe esastır.
Ancak küçük ve büyük lastik arasında aynı araçta aynı yolu gidip gelirken , dişli değişimi yapılmamışsa çevirme momenti artacağından; yakıt miktarı artacaktır.

İyide durmadan tabelami kollicak adam herkez gibi oda km sayacindaki degere bakar. Yada gps le bir kereye mahsus olarak hassas olçum yapip gerisini ezberemi bilecek.
Aslinda hepimizin sorunu benimde degişik ebat.
Bir babayigit ciksa bir tablo koysa deseki su ebattan su abeta gecince nolmal buldugun degeri sunla çarpacaksin.
bende hastalikdir iki aracimida her seferinde ful depo doldururum ve kesinlikle kaç lira yaptigimi hesaplarim 94 den beri bu her seferinde degişmez.
275/70/16 dan 285/75/16 gecince cikan degeri 0,8 (attim) çarpilacak
29 inç den 31 inç gecince 1,1 gibi

yavuz-çelikel' Alıntı:
büyüyen lastikle katettiğiniz yolu ve yaktığınız yakıtı dikkate alın.
Düşünsenize aynı arabayla kalkın iki araç Ankaraya gelin biri 500 km yapsın biri 450, olurmu hiç.
katediklen gerçek mesafe esastır.
Ancak küçük ve büyük lastik arasında aynı araçta aynı yolu gidip gelirken , dişli değişimi yapılmamışsa çevirme momenti artacağından; yakıt miktarı artacaktır.

ama kafama tkılan şu... asıl olan katedilen mesafe diyorsun.. yani ankara istanbul 450 km di mi... araba bunu 410 km yazdı... sen diyorsun ki aldığın yakıtı 450 ye böl... ama reel olarak araba 410 km yol yaptı, 410 km lik aksları çevirdi... yani motor 410 km boyunca yol aldı. o zaman gerçek değer atıyorum 300 tl benzin / 410 km olmuyor mu?

Müco senin araba eskiden 100 km/h iken şimdi 94,90 oluyor.
Program varda,buraya kopyalıyamıyorum :(

Eski lastik her 1 km de 401,97 kere dönüyorken
Yenilerle 381,48 kere dönüyor
felan felan

CDM-SUBARU' Alıntı:
Müco senin araba eskiden 100 km/h iken şimdi 94,90 oluyor.
Program varda,buraya kopyalıyamıyorum :(

Eski lastik her 1 km de 401,97 kere dönüyorken
Yenilerle 381,48 kere dönüyor
felan felan

yaniii erkanım... yakıı neye göre hesaplamalıyız???

arkadaşlarım ben diyorumki arabam kilometrede 60 kuruş yakıyor. Sende diyorsunki benimkide 50 kuruş yakıyor. Benim kilometrem 1000 metre seninki 900 metremi. İnce nokta burası işte.lGerçekte katettiği mesafe önemli.Lastik çapları arasındaki orantı kadar fark ettirir göstergeleriniz.

yavuz-çelikel' Alıntı:
arkadaşlarım ben diyorumki arabam kilometrede 60 kuruş yakıyor. Sende diyorsunki benimkide 50 kuruş yakıyor. Benim kilometrem 1000 metre seninki 900 metremi. İnce nokta burası işte.lGerçekte katettiği mesafe önemli.Lastik çapları arasındaki orantı kadar fark ettirir göstergeleriniz.

;D ya ben işte burda takığım... araba 1000 mt yol alıyor ama lastik çapından dolayı... ama motor reel olarak 900 metrelik yürütme gücü üretiyor.. o zaman asıl olan sarfiyat miktarı 900 mt olan olmuyor mu? valla sinir bozucu bir konu... net bir bileni var mı acaba? moderatör yavuz abiden umutluyum.. konuyu farkederse.. ;D ;D

ben 900 mt lik yakıtın esas olduğu görüşündeyim... ;) şimdi sende 1000 mt lik sarfiyatı esas alıyorsun... ;)

mertozzy' Alıntı:
yaniii erkanım... yakıı neye göre hesaplamalıyız???

Mert,lastik çapı km felan kolay,bunlar direk sayılar üzerinden dişli çap felan diye gidiyor.
Fakat benim bildiğim,yakıttaki değişimi hesaplıyan bi yöntem yok,benim öyle bi hesaplama yöntemi yada formülünden haberim yok.
Zaten bu çok zor.
Yakıtta çok fazla değişken var.
En iyisi,hani bildik eski yöntem gibime geliyor.

CDM-SUBARU' Alıntı:
Mert,lastik çapı km felan kolay,bunlar direk sayılar üzerinden dişli çap felan diye gidiyor.
Fakat benim bildiğim,yakıttaki değişimi hesaplıyan bi yöntem yok,benim öyle bi hesaplama yöntemi yada formülünden haberim yok.
Zaten bu çok zor.
Yakıtta çok fazla değişken var.
En iyisi,hani bildik eski yöntem gibime geliyor.

yok erkanım.. ben zaten formül peşinde değilim... ben şimdi hesaplıyorum mesela, 33 lastikle 55 kuruş yakıyo araba... eğer yanlış hesaplamadıysam orjinal ebada göre %16 eksik gösteriyor... bu durumda km sarfiyatım aslında %16 azalıyor..... :D

Bu konu için benimde yadığım bir program var teknik bölümde en üstte, LR ların km okuyucusu manyetik küçük bir parça, 3 ayrı dişli modeli var odometreyi o okuyucuyu değiştirerek düzeltebilirsiniz.

ama en güzel çözüm bu galiba.

http://www.speedhut.com/custom_gauge_description-gauge_type-Speedometer_GPS-auto_number-824.htm

peki yavuz abi... şu an neye göre hesaplamalıyız yakıtı... menzile göre mi arabanın gösterdiğine göre mi??
yani ist-ankara 450 km... araba yazıyor 420 km... 320 tl ye depon doluyor ve ankaraya gidiyor.. sarfiyatı 320/420 mi yapıcaz yoksa 320/450 mi??

mertozzy' Alıntı:
peki yavuz abi... şu an neye göre hesaplamalıyız yakıtı... menzile göre mi arabanın gösterdiğine göre mi??
yani ist-ankara 450 km... araba yazıyor 420 km... 320 tl ye depon doluyor ve ankaraya gidiyor.. sarfiyatı 320/420 mi yapıcaz yoksa 320/450 mi??

Esas olan yer küre üzerinde katettiğimiz mesafe, bahsettiğim okuyucuyu sorarsan hüma otoya, 60-70 lira gibi bişeydi yanlış hatırlamıyorsam sadece 2 kablosu var arazi şanzımanının üzerinde çok kolay değişiyor 18 20 22 gibi diş sayıları vardı galiba, km okuyucunla kattettiğin yol birebir aynı our.

o zaman arabam daha az yakıyor ;D ;D

http://www.cardanadam.com/forum/lastik.htm

Ancak böyle yapabildim

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

Geri