Tekrar merhaba.Evet Türkgözü çıkış Gürcistan üzerinden Rusya Vladikafkas ilk durak.Sonrası sıra ile Nalçik, Pyatigorsk, Elista, Astrahan, Volgograd, Saratov, Samara, Kazan,Perm, Yekaterinburg, Ufa.Dönüş rotası Samara,Saratov üzerinden Rostof Na Donu ve Krasnador sonrası Çerkesya( Çerkesk), İnguşetya(Magas), Çeçenistan(Grozni) en son durak Dağıstan(Mahaçkale ve Derbent) tekrar Gürcüstan üzeri Türkgözü Posof giriş.
Aracım TR plaka.Yeşil pasaport sahibi olduğumdan Rusya'ya vizeden muaf giriş yaptım.Yollar daha evvel benzer rota yapan kişilerin yazdığından çok daha kötü.Özellikle Yandex ile yol alacaksanız bazen kısa yol mantığı ile alternatif yollara yönlendiriyor, bazılarında offroad donanımlı aracımla 20 km hızın üstüne çıkamadım.Fotoğraflar ve navigasyon kayıtlarına bakıp uzak durmanız gereken yolları belirtirim.Şimdi net hatırladığım Elista yolu var berbat ötesi berbat derken inanın 40 cm civarı çukur dolu yol ben gece geçtim aküm kelepçelerden kurtulup yerinden çıkmış

. Yollar bizim yollarla mukayese etmek gerekirse gerçekten kötü.Trafik kurallarına bizden çok daha riayet ediyorlar fakat Çeçenistan ve özellikle Dağıstan korkunç bir yer Hindistan'da araç kullanmış biri olarak dahi kaosta favorim Mahaçkale oldu.
Neredeyse her şehir ve özellikle bölge girişinde polis noktaları var benim şansım mı emin değilim ama sınır harici hiç bir yerde kontrol edilmedik.Sigortanızı girişten sonra en kısa zamanda yaptırın 1 aylık sigorta 50 USD civarına geldi çok farklı rakamlar veriyorlar çok yere sorun en uygun olana yaptırın.Kazan'da ufak bir kaza sonrası sigorta yaptırdığıma dua ettim.Gürcü tarafını transit geçiyorum diye sigorta yaptırmadım çıkışta sistemden gözüküyor 45 USD civarı ceza ödedim aklınızda olsun.
Aracım dizel litresi Kafkaslarda 50 ruble diğer yerlerde 40-45 ruble arası değişti.Lukoil tercih ettim bilindik markalardan alırsanız gayet kaliteli yakıtları var.Yakıt alım sistemi bizden farklı çoğu istasyonda pompa görevlisi yok.Aracın yakıt kapağını açıp pompa ucunu takıp kasaya gidiyorsunuz alacağınız tutarı söyleyip ödeme yaptıktan sonra dolum başlıyor.
Sormak istediğiniz bir konu varsa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.