Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan umayice Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 125
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 44,278

umayice

Yaratma Cesareti'nden Selamlar
Yer
Arguvan
Web
www.yaratmacesareti.net
Merhaba Arkadaşlar

Durumumu kısaca anlatayım.

2001 yılında Edirne İli’nin Keşan İlçesi’nin Pırnar Köyü’ne 1-1,5 km mesafede doğanın içinde, ormana yakın bir arazi aldık ve köyün taş ustalarına büyük umutlar içinde ve mutlulukla mekânlarımızı yaptırdık. Mekânımızı alırken köyden özellikle biraz uzak olmasını tercih etmiştik. Eşim ve ben zihinsel olarak gelişmiş fakat hayat anlamında az gelişmiş, fazla deneyimi olmayan kişileriz. Eşim çevirmen. Hayatında kent dışında bir yerleşimde tatiller dışında bulunmamış kişileriz. Köylülerinde yardımsever yaklaşımlarıyla araziyi(tarlayı demek daha doğru olur) alıp İstanbul’u temelli terk edip yaz kış sürekli olarak yaşayacağımız, entelektüel ve fiziksel olarak daha iyi bir şekilde gelişeceğimize inandığımız mekânımıza taşındık ve yaşamaya başladık. Bazı zorlukları göze almıştık fakat bunun ne gibi dezavantajları olabileceğini zaman içinde orada yaşarken öğrendik. Elektrik, su ve yol yoktu. Suyu artezyen açtırdık, elektriği de iki tane güneş paneli sayesinde kıt kanaat sağladık. Elektrikli hiçbir aleti kullanamıyorduk. Eşim çalışırken jeneratör kullanmak zorunda kalıyordu. Maddi olarak bir birikimimiz yoktu. İstanbul’daki evimizi satıp buradaki mekânları kıt kanaat yaptırmıştık. Yazın güzel gözüken yerler kışın karda ve sonbaharda yağmurlar yağdığında bizim için büyük sorunlar oluşturdu.

Ben ve eşimin ehliyeti yoktu ve araç kullanmayı bilmiyorduk. Taşınırken sağ olsun İstanbul’dan bir tanıdığımız vasıtasıyla Renault Toros aldık. Satan kişi bu aracın dağ keçisi olduğunu ve patika yollarda ve köy yollarında işimizi göreceğini ve masrafsız bir araç olduğunu söylemişti. Bir kısmı ile haklı çıktı. Hakikaten kısmi olarak işimizi gördü. Aracı kullanamadığımız için köyden bir yardımcı tuttuk ve bizim şoförlüğümüzü yapmaya başladı. Fakat Keşan’ın kışları çok sert geçiyor ve kışın araç bizim patika yola giremiyordu. Ayrıca sonbaharda yağmurlarla birlikte yol tam balçık haline geliyordu. Araç saplanıp kalıyordu. Bu nedenle köyden traktörle ihtiyaçlarımızı getiriyorlardı. Ya da biz köye yürüyerek gidip araca binip arada bir alışveriş yapıp geliyorduk. İlk bahar, yaz dönemi ve sonbaharın ilk ayları dışında araç mekana giremiyordu.
Yanlış anlaşılmasın yaşadığımız durumlardan şikâyetçi değilim, bu sayede çok şey öğrendim ve öğrenmeye devam ediyorum.
Oradaki koşulların bizim kontrol edebileceğiz kadarını aşması, bizim yetemememiz ve koşullarımızı az biraz daha iyileştirmek ve hazırlanmak maksadıyla ve köyde ve köylülerle yaşanan bazı problemler sebebiyle mekânı terk etmek zorunda kaldık. Ve bir süredir-3 senedir- Eski Foça’da yaşamaktayız. Bu arada para biriktirip elektrik ve su problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Mekana arada bir gidip geliyoruz. Bu arada birçok yardımcı değiştirmek zorunda kaldık. Bunların sonuncusunda ben eşime “Artık yeter, bu işi ben öğreneceğim” dedim ve Foça’da sürücü kursuna gitmeye başladım. 23 Ekimdeki yazılı sınavı verdim. 27 Kasımdaki direksiyon sınavını da vereceğimi düşünüyorum. Bu bizim için tam bağımsızlık anlamına geliyor. Aslına bakarsanız araba kullanmamla ilgili ciddi fobim vardı ve bu sayede bu fobimi de aşmaya çalışıyorum.
Eşimi ikna etmiş vaziyetteyim Ocak ayında bir araç almaya. Şu an maksimum on sekiz-yirmi bin tl’ye kadar düşünüyoruz ve arabanın yarı parasını biriktirmiş durumdayız. Ocak ayında tamamını biriktirmiş olacağız.

Elimden geldiğince kısa kesmeye gayret etmeme rağmen yine de uzadığının farkındayım fakat yardımcı olabilecek arkadaşlar için durumumuzu kısaca anlatmak istedim.
Araçlarla ilgili çok fazla bir teknik bilgim yok. Bilgim henüz motor dersinde aldığımız bilgilerden ve benim internette yapmış olduğum araştırmalardan ibaret. Modifikasyonlarla ilgili bilgimde yok fakat araştırıp anlamaya çalışıyorum.

Bu arazi koşullarında
yaz kış kullanabileceğimiz,
parçası ucuz ve bulunabilen,
Keşan’da olduğumuzdan dolayı teknik servis problemi yaşamayacağımız,
bizi yolda bırakmayacak,
Vergisi ve motor hacmi düşük,
Az biraz konforlu,
Özellikle alışveriş için olacağı için bagajı geniş,
Beş kapılı,
bileklerim zayıf olduğundan hidrolik direksiyon olan veya olabilen
aynı zamanda asfaltta da sürebileceğimiz,
ikinci el bir araç arıyoruz.
Araç haftada bir kez alışveriş için gideceğimiz Migros, vs. gibi yerlere giderken kullanılacak sıklıkla. 1,5 km’lik patika yolundan sonra bozuk köy yollarında ve asfaltta kullanacağım. Yani alacağım araç bu üç yolda kullanılacak.
Keşan bizim köye 25 km civarında. Yani ayda toplam dört- 5 kez kullanılacak. Kışın daha az sıklıkta kullanılacak. Toplamda ayda 200 km yol yapacak.

Benim araştırmalarım(internette ve gezginler. net’te) sonucu yaklaşık iki aydır sitede beni ilgilendiren araçlarla ilgili bölümdeki(Lada Niva- Suzuki Vitara-Land Rover Discovery) forumları okudum. Bu sitedeki arkadaşların paylaşmış olduğu bilgi ve deneyimlerine olan güvenim sayesinde sizlere kendi meselemle ilgili birkaç soru sorma cüretinde bulundum.
Bu benim ilk aracım olacağı için elimden geldiğince doğru bir seçim yapmak istiyorum.

Düz vites mi otomatik vites mi almalıyım.
Benzinli mi lpg mi olmalı
Lada Niva mı Suzuki Vitara mı Land Rover Discovery mi?
Bunların avantajları ve dezavantajları nelerdir.
Alacağım araca modifikasyon yapılacaksa (Lada Niva- Suzuki Vitara- Land Rover Discovery) bildiğiniz güvendiğiniz bir yer var mı? İstanbul’da da olabilir bu. Çünkü erkek kardeşim ve ailem İstanbul’da yaşıyor. Aracı da istanbul’dan almayı planlıyorum Ocak ayında.

Okuduğum kısmıyla Lada Niva iyi gözüküyor fakat çok konforsuz, ve asfalta uygun olmadığı ve çok benzin yaktığı ve çok sesli çalıştığı söyleniyor. Ve bagajı çok küçük. Sonuçta ben off road yapmayacağım(belki ilerde sizlere katılırım kendimi geliştirirsem, belli olmaz)

Suzuki Vitara’nın da parçalarının pahalı olduğu söyleniyor ve kışın ve çamurda acaba bu koşullardan batmadan çıkabilir mi bilmiyorum.
Eşim Suzuki Vitara al diyor ama onun da pek bilgisi yok bu konuda.

Land Rover Discovery’yi inceledim konfor, bagajın büyük oluşu benim için avantaj fakat araç uzun ve büyük acaba arazide çamurda ve karda çıkar mı? Altının yükseltilmesi gerekir mi? Yükseltile bilir mi?
2000 ya da altı bir model ikinci el olabilir.
Yedek parçaları pahalı olur mu ve çok mu sorun çıkarır. Benzin çok mu yakıyor diğerlerine göre, vergisi çok mu yüksek. Park etme ve virajlarda sorun yaşar mıyım?

Ablam “Ucuz bir araç al, düz vites olsun, hidrolik direksiyon olsun, benzinli olsun, masrafı az olan bir araç olsun, ilerde arabayı daha iyi kullanmaya başladıktan sonra ihtiyacına göre daha iyi bir şey alırsın, mutlaka çizik falan oluyor ilk kullanımda, acemiliğini atarsın diyor. Kendisi Avustralya’da yaşadığı için uzaktan yardımcı olmaya çalışıyor.
Fakat baktığım ikinci el, birazcık düzgün gözüken lada’ların fiyatları bile on küsur civarında zaten.
Alıp iki sene sonra satmak mantıklı mı sizce?
Yada almışken düzgün bir şey mi almak lazım?(yine ikinci el olacak ama 20 bin tl’ye kadar olacak)
Otomatik vites alırsan bir daha düz vites kullanamazsın diyorlar. Ve otomatik vites arazide çok kullanışlı olmaz diyorlar. Fakat benim yaptığım araştırmalarda tam tersi düşünen kullanıcılarda vardı. Bunun doğrusu nedir acaba. Her kafadan bir ses çıkıyor. Ve bende pek bilgili olmadığım için tam ne almam gerektiğinden emin değilim. Bu konuda gerçekten kullanmış arkadaşlardan yardım bekliyorum özellikle.

Ben bu süreci olabilecek en doğru aracı alarak bitirmek istiyorum. Sorumluluk bende olduğu için ve de kendi bilgi eksiklerimden kaynaklanabilecek hataların oluşmaması için çok titizleniyorum. Bu nedenle sizleri sıktıysam kusuruma bakmayın.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Aşağıda birkaç fotoğraf yolluyorum. Yol durumuna dair bir bilgi olması açısından.
Gerçi asıl zor koşulların fotoları yok elimde ama yine de bir bilgi olur.

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]
[attachment=4]
[attachment=5]

Resim 029600.jpg

Resim 027600.jpg

Resim 025600.jpg

Resim 024600.jpg

mekan23600.jpg

Etiketler
Ynt: Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

Valla benim pek tecrübem var sayılmaz ama, konfor ve bagaj deyince nivayı elediniz zaten, vitara dediğiniz kadar parçaları pahalı falan değil, Birçok yerde de kolaylıkla bulursunuz, ustaları en azından İstanbul için bayağı var, yakıt olarak da discovery den çok çok iyi, ancak yolun fotoğrafına baktığımda vitaraya modifiye yapmanızın şart olduğu görünüyor. Bence 96-2000 arası v8 discovery lerin fiyatları da uygun, vergileri de, motorları da sağlam, lpg taktırarak benzin sorununu da çöcebilirsiniz, bir vitara kullanıcısı olarak discovery nacizane fikrimdir... Sitede araştırırsanız hazır modifiyeli disco bulabilmeniz mümkün (o yollarda asfaltta gider gidebilirsiniz)...

Vites konusunda da bence rahat olun, manuel ya da otomatik çok farketmez, ama kullanımda rahatlık otomatik iyidir, arazide oldukça iyi performans verir ki kaldı ki birçok arazi aracı otomatik... (Yarıl kazananları bile bir dünya, ustalar daha iyi bilir)

Sorularınıza daha çok arkadaşımızın yardımcı olabilmesi için konunuz ARAÇLAR başlığına alınmıştır, kolaylıklar diliyoruz..

İyi günler, selamlar
Zerrin Yiğiter
Gezenbilir Yönetim

Selimsani arkadaşıam cevabın için teşekkürler.
Vitarayı ya da Discovery'i alırsak modifiye edebiliriz İstanbul'da. Yerden yükseltme kiti takılıyor anladığım. Kaç santim yükseltmek gerekir bir bilgin var mı acaba? Vitara kullanıcılarından okuduğum genelde yedek parçalarının az bulunduğu ve parçaların pahalı olduğu yönündeydi. O nedenle karasız kaldım. Aslında araç olarak küçüklüğü, modeli, özellikleri (bagajının küçüklüğü hariç) daha yakın buluyorum kendime. Sizde kullanıyomuşsunuz böyle bir problem yaşamadınız mı? Discovery ise bagajının büyüklüğü avantaj benim için. Ama o yollarda kavisli dönüllerde falan kışın çamurda karda çıkabir mi bilemiyorum. Gördüğüm kasası uzun çünkü. Bir de vitaranın discovery ile sürüş farkı nedir biliyor musun? Yakıt vitaraya göre çok çok yakar demişsin iki katı falan mı mesela. biraz daha ayrıntı verirsen sevinirim.

[attachment=1]
[attachment=2]

mekan15600.jpg

Resim 121w600.jpg

Kullanacağınız aracın çamur lastiğine ihtiyacı olacak gibi görünüyor.
4x4 alıp asfalt lastikleri ile o yollarda kullanırsanız lastikler çamur kapladıktan sonra direksiyon hakimiyetini yitirirsiniz.
Discovery fiyatları vitaraya kıyasla biraz pahalı (aynı model aralığında kaldığınız sürece), bence gerek yok.
Çamur lastiği takacağınız herhangi bir 4x4 işinizi görür, ama siz yine de her ihtimale karşı diferansiyel kilidi olan bir model seçin.

Olası diğer araçlar:
Suzuki Jimny (biraz küçük kaçabilir, asfaltta yüksek sürate gelmez)
Suzuki Samurai (jimny'nin eski kasası, aşağı yukarı aynı tip bir araç)
94-99 Toyota Rav4 (bu model aralığında orta diferansiyel kilidi var, düz vites tercih ederseniz manual olarak kontrol edebilirsiniz)
Daihatsu Feroza (Gezenbilir'de bunlar çok tutuluyor nedense, vardır bir sebebi)
Daihatsu Terios (Daihatsular hakkında fazla bilgim yok ama es geçmeyin bunları da inceleyin derim)

Vitaramla henüz öyle ciddi bir problem yaşamadım, aracı komple bakıma soktuğumda (balatalar, bujiler, zincir, gergi vs...) 900 tl gibi rakam çıktı ortaya ki bence hiç fena değil... Discolarda bu rakam ne olur onu bilemem... Yakıt olarak vitara (değişik söylemler var site içinde) benim hesapladığım 28-31 kuruş arası yakıyor (2004 5 kapı 2.0 motor), disco kullanan bir arakadaşım (98 model) 38-42 arası olduğunu söyledi km başına, ancak dediğim gibi ikisinde de lpg yakıt masrafını oldukça düşürecektir (ben lpg ye karşıyım bu arada) Yükseltme olarak vitarayı 10 cm ye kadar yükseltip biraz geniş yanaklı lastik aldığınızda sorununuz çözülebilir sanırım, discolar genel olarak yüksek araçlardır, 5-7 cm yükseltme fotoğraftaki traktörün girdiği her yere girmenizi sağlar... Yine söylüyorum, sitede bu işin ustası olmuş insanlardan konuyla ilgili oldukça tatmin edici cevaplar alabilirsiniz...

Bu arada neden pick up düşünmüyorsunuz, bence bir L200 yada ranger işinize daha çok yarayabilir?

Selimsani arkadaşım
Otomatik vites dediğiniz gibi arazide iyi performans veriyorsa otomatik almayı düşünürüm. Çünkü okuduğum bazı yorumlarda otomatik vitesin zor arazi koşullarında çabuk bozulduğu ve değiştirmesinin pahalı olduğu yazıyordu.
Vitarayı 10cm yükseltince araba asfaltta giderken sorun yaşatmaz mı acaba?
Discoyery’nin yakıt masrafı çokta fazla değilmiş vitaraya göre.
Eşimde lpg taraftarı değil. Yapacağımız ayda zaten en fazla 200km yol, onunda benzin parasını çıkarırız diyor. Arabamızda güvenli gitmek varken arkada bir bomba taşımanın rahatsızlığını yaşamak istemiyor ve haklı. Sonuçta serde yeni sürücülük olduğu içinde bu daha bir güvensizlik yaratıyor onda ve bende. (lpg kullananlar yanlış anlamasın lütfen)
O nedenle sizin yorumlarınız üzerine benzinli ve otomatik araç almak şu an itibariyle bende karar oluşumu aşamasında. Bir adım sonra sanırım bu özellikte olanları almaya karar vereceğim.

Olasılıksız arkadaşım yorumun için teşekkürler. Diferansiyel kilidi olan bir araç alacağım ya da alacağım araçta yoksa da taktırmayı düşünüyorum. Onu araştırma yaparken önceden bende düşünmüştüm. Çamur lastiği taktığım zaman astaltta sürüş nasıl olur acaba. Problem yaratır mı? Ve bildiğiniz bir marka tavsiye edebilir misiniz?

Arada misafirlerimiz geldiğinde 2-3 kişi onları da aracımızla almamız gerekecek. Sanırım picaplarada fazla koltuk yok. bir de açıkçası hiç araştırmadım. fakat bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. Arazi performansları nasıldır? Yakıt tüketimi, yolcu koltuğu, vergisi, vs.

Olasılıksız arkadaşım yorumun için teşekkürler. Diferansiyel kilidi olan bir araç alacağım ya da alacağım araçta yoksa da taktırmayı düşünüyorum. Onu araştırma yaparken önceden bende düşünmüştüm. Çamur lastiği taktığım zaman astaltta sürüş nasıl olur acaba. Problem yaratır mı? Ve bildiğiniz bir marka tavsiye edebilir misiniz?

Fren mesafesini uzatır, yakıt masrafını arttırır. Biraz da ses yapar. Hem asfalt hem de çamurda kullanılabilen AT tipi lastikler var ama o yollara ne kadar dayanırlar bilmiyorum. Öğrenirseniz bizimle paylaşın:smiley:

Bu arada çamurlu yollarda otomatik daha iyi. Aracı aşırı engebeli yollara sokacaksanız ve arazi vitesi olmayacaksa düz vitesle daha kolay idare edebilirsiniz, tabi fazla zorlamamak balataları yakmamak şartıyla. Her iki durumda da arazi vitesi olsa çok daha iyi olur.

Araç yükseltme asfaltta herhangi bir problem yaratmaz, tabi 140 km hızla sağlam bir viraja girmeyecekseniz, çamur lastikleri de bildiğim kadarıyla genelde biraz ses yapar asfaltta ancak rahatsız edecek derecede değil, lastik konusunda benim önerim bf goodrich olabilir, ya da cooper stt... Otomatik vites düzgün kullanıldığı sürece pek arıza çıkarmaz, sorun olduğu zaman manuel vites bir araçtan daha fazla masraf çıkartacağı doğrudur... Ben hala pick up olayını düşünün derim yine de...

Olasılıksız arkadaşım
Tavsiye ettiğiniz modellerden bazılarını araştırmıştım.

Suzuki Jimny, Suzuki Samurai çok küçük olduğu için ihtiyacımı karşılamaz. Ama hoş arabalar. Ve Daihatsu Terios’unda yol tutuşunun iyi olmadığı ve kasasının kalitesiz olduğunu söyleyen yorumlar okudum. Araştırmalarım sonucu pek güven vermedi bu araç. Diğer modelleri araştıracağım. Teşekkürler

Daihatsu Terios’unda yol tutuşunun iyi olmadığı ve kasasının kalitesiz olduğunu söyleyen yorumlar okudum

Çin'de Toyota adıyla satılan bir araç çok ta kalitesiz olamaz gibi geldi bana ama aradaki ortaklık hangi yıl başladı bilmiyorum.
Eski kasa Terios'lar hakkaten yol tutuş açısından pek te güven vermeyen bir şekle sahipler. Yenileri daha düzgün oturaklı bir araca benziyor.

Sellimsani arkadaşım,
Şimdi internetten söylediğin pick up modellere kısaca bir göz attım. Aslında fena gözükmüyor. Tam ihtiyacımıza uygun gözüküyor aslında. Koltuk sayısı da fazla. Bagaj olayı zaten çözülmüş. Fiyatları da çok uygun. bir sitede hemen şöylesine bir bakarken bir model buldum.
http://www.arabam.com/ikinciel/ilan/detay/2667291
Acaba bizim arazi koşullarına uygun mu? Hiç araştırmamıştım açıkçası. Şimdi siz gösterince aradığım kriterlere çok yakın geldi. Ama dezavantajları nedir, avantajları nedir iyi bir öğrenmem araştırmam gerek. Bir de büyük bir araç acaba kullanımı sorun yaratır mı benim için bilemiyorum. Birde köyde bir arkadaş vardı onun da bir pick up'ı vardı. Çok vergi verdiğinden ve çok yakıt tükettiğinden dem vuruyordu. Fakat modelini bilmiyorum. 2000 üstü model diye biliyorum çünkü biz oradayken almıştı. Kendisi marangoz o nedenle yaptığı işleri bununla taşıyordu fakat çok kazanamadığı için hep arabanın masraflarından dem vuruyordu. aklımda öyle kalmış negatif bir şekilde. Pick up'larla ilgili pek bir bilgim yok başka da.Onun aracı sonbaharda yollar çamurluyken bizim mekana giriyordu.Bizim bazı marangozluk işlerimizi yaptı kendisi. birde fotosu var bulursam yollayacağım.

Linkteki araç 4x2. Reno'nun battığı yerde o da batar çamura. Asfaltta da yol tutuşu biraz zayıf olacaktır. Pickup alacaksanız 4x4 bakın derim, fakat onların da asfaltla arası pek iyi değil, eğer bu sizin için bir kriterse eğer.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.