Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan umayice Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 125
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 44,264
Ynt: Lada mı, Vitara mı, Discovery mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

Arkadaşlar bu hafta ağırlıklı olarak geri vites üzerine çalıştım. Şu an tutuk olduğum durumlar, önümdeki aracı sollarken hızlı hareket edememem, bir anda karar verip sol sinyal yakıp öne geçmem, sağ şeride girdiğimde sağ sinyali vermem gerekiyor. Ben hızlı çıkış yapamadığım için karşı şerit boş gibi gözükürken bir bakıyorum zınk araba çıkmış. Tabi o zaman da sollamayı çok geciktiriyorum, sollayamıyorum, vs.

Ayrıca karşımdaki insana çok geçme hakkı tanıyorum. Ders aldığım adam(Halit Bey) yol senin, herkesi beklersen yola çıkamazsın, bir anda karar verip çıkacaksın ya da geçeceksin diyor. Ben herşeyi çok kontrol ediyorum tabi bu acemiliğin verdiği bir şey. Fakat ana yolda, virajlı yollarda gaz ve fren olayım, dikkat olayım gayet iyi. 80 km'leri gördüm bu hafta. Baya iyiydi benim için.

Bunun dışında koltuğu yükselttiğim halde ve altıma minder koyduğum halde koltukta biraz kayboluyorum ve geri viteste sağ arkaya tam hakim olamıyorum-daha doğrusu hiçbir şey görmüyorum-. Sağ arkada bir de yedek lastik var görüşümü tamamiyle kapatıyor. Ama yan dikiz aynasından kontrol ediyorum. Ona alışmam da biraz zor oldu çünkü aynada gözüken mesafeyle gerçek mesafe çok farklı. Yarı yarıya fark ediyor mesafe. Ayna mesafeyi daha geniş-büyük gösteriyor. mesela aynada daha yanaşacak yer var gibi gözüküyor kaldırıma. Fakat bir bakıyorum kaldırıma toslamışım.he hee....
Neyse buna da yavaş yavaş alışacağım herhalde fakat İzmir'den ayrılmadan park sensörü taktırmayı ve yedek lastiği kaldırtmayı düşünüyorum bu nedenle. Bu da biraz bana yardımcı olur. İzmir'deki suzuki servisinden fiyat aldım. Aynadan kontrol edilmeyen park sensörü için 225TL fiyat verdiler. Arka tampona yerleştiriyolarmış sensörleri. Sizin tavsiye edeceğiniz park sönsörü var mı? Ve de park etmenin püf noktaları nelerdir?

Dün aracımla çalışırken lpg göstergesinin kırmızı yandığını fark ettim. LPG'nin azaldığını biliyordum fakat bir anda bir baktım yakıt göstergesi kırmızı gözüküyor. Araç çalışır durumdayken hemen benzin konumuna geçtim, benzinim doluydu. Araç yola devam etti. Acaba bu durum aracımda bir hasara, yıpranmaya neden olur mu? Lpg'yi tamamen boşaltmak-kırmızı konumunda bir süre kullanmanın bildiğiniz dezavantajları nelerdir?
Herkese selamlar, saygılar...

Etiketler

Arkadaşlar sizlere park etmeyle ilgili youtube'daki araştırmalarım sonucu bulduğum beni ve eşimi de güldüren bazı videoların linkini veriyorum. Videoları izlerken hem kendi durumumu uzaktan izler gibi oldum hem de "bir ben böyle değilmişim, bir çok insan-özellikle de kadınlar- bu zorlukları yaşıyorlarmış" dedim ve ne yalan söyleyeyim birazda mutlu oldum. :D
Arkadaşlar cinsiyet ayrımcılığına girmesin fakat hakikaten bayanlarla erkekler arasında araba kullanmayı öğrenmede ciddi farklar var herhalde. Bu durumun bana özel olduğunu zannediyordum fakat erkekler arabayı kullanmayı daha mı rahat öğreniyorlar acaba diye de düşünmeden edemiyorum. Ayrıca erkeklerin arabayı kullanmayı ilk öğrendikleri halleriyle ilgili hiç video göremedim, doğar doğmaz öğrenmiyorlar herhalde bu işi. Gizli bir teşkilat var da biz mi bilmiyoruz. Erkekler gizli gizili deşifre olmadan bizim bilimediğimiz yollarda mı eğitim alıyorlar acep? :D Videoları seyrederken eşim baya bir gülme krizine girdi. Güya benim geri vites ve park etme konularındaki bilgimi ve bu sayede kendime güvenimi arttırmaktı amaç. Videoları seyrederken kalan bir parça güvenim de neredeyse yok olacaktı :D
Bu küresel bir durum mudur, yapısal bir bozukluk mudur? Çünkü dünyanın değişik ülkelerinden videolar yüklenmiş, hep aynı durum sözkonusu. Aynı benim yaşadığım zorlukları yaşıyorlar kadınlar. Eşim gülerken ben direksiyondaki kadınların yaşadıkları zorlukları düşünerek onlarla özdeşleşmeden edemedim. Son linkteki park etme videosunu görünce zorlukla koruduğum son güven duygumda gitti. Mümkün değil dedim ben bu işi yapamam. Ahhh... Ahh..
Sizlerin de park etme konusunda yaşadığınız maceralarınızı merakla bekliyorum.
Herkese selamlar saygılar, şen günler dilerim...

http://www.youtube.com/watch?v=FpNw64UYRPY
http://www.youtube.com/watch?v=MfyiGUcGA-o&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=2Qh53rX1pAE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dIMglm4hdUo&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=vpcZLmIkpHI&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=33ssAnMCudQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=5qbAJP0rdmo
http://www.youtube.com/watch?v=MxJ3kNBU-mw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=hMGwg_BDkoA&feature=related

yazdığnız metnin sağ üst köşede değiştir butonu var ona tıklayıp alıntıyı kaldırın

faydalı bilgiler teşekürler.

şimdi tek tek sorduklarınızı yanıtlamaya çalışayım.

ilk önce araca henüz hakim olduğunuzu hissettiğiniz bu dönemlerde sollama sizin için çok önemli olmasın benim kanaatim. kullandıkça kolaylaştığını bir süre sonra aracın sizin bir uzvunuz gibi hareket etmeye başladığınızı anlayacaksınız. hiç acele etmeyin.

hocanız bir anda karar verip çıkacaksınız demiş ama şu var ki tam anlamıyla bir kontrol sağlamadan öyle bir anda karar vermeyin. bırakın 1 dakika sonra çıkın yola hiç bir şey kaybetmezsiniz. bir önceki mesajımda da belirtmiştim. tecrübe ve kullandıkça oturur bazı refleksler. o zamana kadar tedbirli davranın.

geri manevra zaten sürücülüğün en zor kısmıdır. park sensörü için öyle bir marka tavsiyesi yapamayacağım. bilindik bir marka var mı bu konuda bilmiyorum. ancak dijital mesafeyi gösteren ve ses ikazlı bir model alın. sadece ses ikazlı bir model amacınıza hizmet etmez. dijital olanlar sağ veya sol hangi tarafta bir engel varsa ona göre ışık ve sesle sizi uyarır. işinizi görür. fiyat aralığı 100-200 civarıdır.

LPG kısmına gelince aracınız da sıralı sistem mi var bilmiyorum. lakin her halükarda lpg bittiği zaman uyarır. sıralı sistem de lpg bittiği anda otomatik benzine geçer ve sesle uyarır sadece butona basıp ikazı susturursunuz. aracınıza bir zararı yoktur. eski tip sistem ise net konuşmayayım. lpg yi her seferinde tamamen bitirip kullanın bence istasyon sıkıntısı çekmiyorsanız. en azından ölçüm ve dolum oranlarını net olarak hesaplayabilirsiniz.

umayice' Alıntı:
Bilgi paylaştıkça artar. Asıl ben, deneyim ve bilgilerini benimle paylaşan herkese teşekkür ederim. Benim de bu paylaşımlara bir katkım olabildiyse ne mutlu bana.
aracınızı iyi günlerde kullanınız..
maceranızı zevkle okudum. samimiyet kokuyor..
hoşçakalınız.

Uzun bir aradan sonra herkese tekrar selamlar.
Arkadaşlar, yaklaşık bir buçuk ay önce sonunda Foça’dan Keşan’a taşındık. Mekânı yaklaşık 11 sene önce buradaki köylülerin yardımlarıyla yaptığımız için evlerde yıllar içindeki yıpranmalardan dolayı ciddi tadilatlar yapılması gerekiyordu. Bu arada yeni bir inşaat yapımına da başlandı. Bu nedenle uzun bir süredir buradaki tadilatlarla ve inşaatlarla(garaj ve yeni bir ev) uğraşmaktayız. Burası biraz mahrumiyet bölgesi olduğu için ustaları getirmek ve iş yaptırmak biraz zahmetli oluyor. Aynı zamanda burada yağmurlar aralıklarla-daha iki gün önceye kadar- yağmaya devam ettiği için araç giriş çıkışları da hep kesintiye uğramak zorunda kaldı. Bu nedenle malzeme ve usta getirmek daha bir meşakkatli hale geldi. Fakat uzun bir zamana yayılmış olsa da yine de istediğimiz tadilatları gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Bu arada burada Türkcell’in 3G hizmeti olan Vınn’ını kullanarak sınırlı bir şekilde internete bağlanabiliyoruz. O nedenle her zaman kullanamıyorum interneti. Duvarlar 50 cm taş olduğu için evin içinden çekmiyor. Camın dışında sinyali çeken sabit bir yer bulduk ve uzatma aparatıyla evin içinden laptopa bağlanıp bağlantı kurulabiliyor. O nedenle internette eskisi gibi sık dolaşamıyorum, bilginize sunulur.

Buradaki yağmurlar sayesinde aracımı bu koşullarda da deneme imkânım oldu. İzmir’den ayrılmadan Işık oto’da aracın son bakımlarını yaptırmıştım. Oradaki servisteki arkadaş bana arazi vitesini göstermişti ve arazi vitesine alırken N konumunda alacağımı ve arazi vitesinden çıkarken de aracı geri geri gidip arazi vitesinden çıkana kadar yaklaşık 2m gidip öyle normal vitese geçmem gerektiğini ısrarla söylemişti. Eğer böyle yapmazsam şanzımanı dağıtacağımı söylemişti. Bende burada yağmurlar yağınca kara kara düşünmeye başladım ve söylediği gibi yapmaya cesaret edemedim ve bilen birinin yanında denemek istedim. Buradaki bir arkadaştan yardım alarak aracı 4H konumuna getirerek kullanmaya başladım. Onunda 4 çeker bir cipi var, sanırım markası Land Rover ve otomatik vites. O da benim aracı biraz denedikten sonra benim aracı 4H konumuna getirdi ve bana sürekli bu konumda kullanmamı söyledi. Bu konumda araç çok daha performanslı gidiyor. Gaz çok daha hassas hale geldi. Hakimiyeti daha zor oldu benim için fakat araç sanki yere daha sağlam basıyor, daha iyi tutunuyor. Savrulma olayı azaldı. İlk izlenimlerim bunlar. Arkadaşa Suzuki servisinde bana söylenen şeyi söylediğimde yok öyle bir şey, sen yanlış anlamışsındır dedi. Yani aracı arazi vitesinden çıkarmak için geri geri bir miktar gitmeme gerek yokmuş. O da benim yanımda geri geri gitmeden aracı arazi vitesinden çıkarıp normal viteslere geçirdi. Ben de şaşırdım, acaba servisteki arkadaş başka bir şey söyledi de ben mi yanlış anladım diye.

Arkadaşlar şimdi araç halen 4H konumunda ve ben normal viteslere geçmede tereddütteyim. Ve ben yanlış bir şey yapmayayım, emin olayım diye sizlere de bir danışayım dedim. Arazi vitesi ve farklı konumları hakkında bilgi verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Aracı yağmurlarda patika yolda 4H konumunda kullandığımda bozuk yollardan biraz maceralı bir şekilde de olsa geçti. Eğer çamurlu kaygan yollarda direksiyon hâkimiyetim daha iyi olsaydı araç hiç zorlanmadan bozuk yollardan çok daha rahat geçebilirdi kanaatimce. Fakat bildiğiniz gibi benim acemiliğim halen devam etmekte. Mesela çamurlu kaygan yolda giderken araç arkadan sağa kaydırıyor, benim, direksiyonu aniden kayış yönünün tersine yani sola çevirmem gerek. Ben bu durumları çözene, direksiyonu toparlayana kadar baya bir heyecan yaşadım tabi. Foça’da direksiyon dersi aldığım Halit Bey’in bana anlattığı bilgiler sayesinde biraz biraz olayı kavramaya çalışıyorum. Bu arada aracı Foça’dan Halit Bey ile birlikte mekâna getirdik. Foça’dan Bergama çıkışına ve Gelibolu’dan Keşan’a kadar aracı ben kullandım. Yaklaşık 80-90 km ile yol aldım. Halit Bey’i de burada iki gün misafir ettim ve bana burada biraz pratik yaptırdı. Bu sayede benim için iyi bir geçiş oldu. Keşan Migros’tan eve kadar olan yolu artık ezberlemiş bulunuyorum. Halit Bey’i yolcu ettiğim gün Migros’a gidip alışveriş yapayım dedim. Onsuz ilk uzun tecrübem olması bakımından heyecanlıydım. Migrostan alışverişimi yapıp yanımdaki bir arkadaşımla araca döndüğümüzde bir baktık aracın bir lastiği inmiş. Ben içimden kara kara “şimdi ne yapacağız, Tanrım bu olay tam da bugün olmak zorunda mıydı?” diye düşünürken arkadaşım hemen yedek lastiği takmaya karar verdi. Tam yedek lastiği çıkarmış takacakken bir dolmuş şöförü yanımıza yaklaşıp yardımcı olabileceğini söyledi. Yanında lastik şişirmek için pompa vardı. Yaklaşık bir buçuk km ötedeki benzincide lastikçi olduğunu ve lastiğin bizi oraya kadar idare edeceğini, lastiği orada yaptırabileceğimizi söyledi. Lastik şişirildikten sonra biz yola koyulduk ve söylediği gibi lastikçide lastiği tamir ettirdik. Ücreti 15 tl tuttu. Bu olaydan sonra arabada kesinlikle bir lastik şişirme pompası bulundurmaya karar verdim. Fakat bu konuda sizin tavsiyelerinizi bekliyorum.

İlk maceram buydu. İkinci maceram kaza denemeyecek basit bir olay. Keşan’a her çıkışımızda merkezde aracı park etmek için sürekli gittiğim bir otopark var. O otoparka aracı ve anahtarlarını bırakıyorum. Arabanın anahtarlarını neden bırakıyorsun diyebilirsiniz. Bunun sebebi otoparkın küçük olması ve diğer araçların giriş çıkışı için araçları başka yerlere çekmeleri gerektiği. Bu günlerden birinde otoparkçı, aracımın yerini değiştirip iki aracın tam arasına dar bir boşluk kalacak yere park etmiş.. Ben de aracıma bindim ve geri vitesle geri yapıp sol geri ile yola çıkmayı planlıyordum. Geriye bakarken aracın ön tamponu sağ yanımdaki kartal marka araca dayandı. Baktım araç geri gitmiyor, biraz zorladım. Aracımın burnunun araca dayandığını sonra fark ettim ve o sırada otoparkçı “hop hop” diye bağırarak yanıma koştu. Ben tabi kafamdan aşağı kaynar sular inmiş vaziyette araçtan çıktım ve otoparkçı araca verdiğim zararı gösterdi. Aracın sağ tarafında benim tamponun dayandığı yerde metal rengi gözüküyordu. Hafif, neredeyse iki el genişliğinde bir alanın boyası çıkmıştı. Aracın sahibi bulundu ve faturasını ödeyeceğimi, acemi şöför olduğumu, kusura bakmamasını falan söyledim. Adam çok anlayışlı biri çıktı ve hiç sorun etmedi. Otoparkçı daha sonra zararın 160 tl tuttuğunu söyledi bana. Bende otoparkçıya cep telefonumu bıraktım ve adamın beni araması gerektiğini söyledim. Otoparkçı işgüzarlık yapmasın diye zararı direk adama ödemek istedim fakat adam beni daha aramadı. İkinci maceram da bundan ibaret.
Köyde ders verdiğim kız çocuklarıyla bozuk patika yollardan ormana gittik. Yolun kenarlarında çalılar olduğu için aracın boyasını biraz çizdirdim fakat çizilmesi hiç önemli değil benim için. Ve size aşağıda ormandan çekilmiş bir fotoğrafı yolluyorum. Şimdilik bu kadar yazıyorum. Sizleri maceralarımdan haberdar edeceğim. Güzel dileklerini ileten tüm arkadaşlara ve hepinize kazasız belasız, sevgili günler diliyorum…

[attachment=1]
[attachment=2]
[attachment=3]

DSC00925.JPG

DSC00800.JPG

DSC00912.JPG

Arkadaşlar size bir şey daha soracaktım. Geçen gün yanlışlıkla aracımı buradaki arkadaşlardan biri R konumunda park etmiş. Bende alışkanlık eseri vitese dikkat etmeden aracı çalıştırmaya kalkıştım. Araçtan acayip bir ses gelince hemen vitese baktım ve durumu fark edip kontak anahtarını kapattım. Sonra vitesiı P konumuna getirip normal bir şekilde çalıştırdım. Aracın geri viteste çalıştırılması araca ne gibi zararlar vermiştir cevaplarsanız sevinirim.
görüşmek dileğiyle...

servisteki arkadaşkesinlikle doğru söylemiş 4 çekerden ikiçekere geçtikten sonra kesinlikle 1-2metre geri gitmelisiniz buna mutlaka dikkat edin aksi taktirde önşaft ve akslarınız sürekli döner birde araç R konumundayken marş basmaması lazım (sizin araçta bir sorun olabilir) yani ancak araç N veya P konumunda marş basar

Aracınızı güle güle kullanın Umay hanım.yaşadıklarınızı okuyunca bende birşeyler yazmak isterim müsadenizle.erkekler neden daha cabuk kavrıyor arabayı sürmeyi demişsiniz. erkekleri cocukken babası amcası yahut dayısı yaşına bakmaksızın alır direksiyon başına oturtur kucağına merak orda girer kanımıza.ergen yaşlarda kapı önlerinden gizlice araba kaçırılır.o olmadımı para biriktirilir araba kiralanırdı.hiçbirini yapamadıkmı en azından arabayı süren babamızı abimizi çaktırmadan seyrederiz hayran hayran nasıl yapıyor bunu diye.1996 senesinde kimseden ders almadan ehliyetimi aldım.ondan evvelde yukarıda anlattığım gibi sürüşlerim olmuştu.1998 senesinde askere gittim. ehliyet sahibiyim altıma bir land rover defender verdiler.yanımda devrem arkamda bölük komutanı.arabayı sürmeyi unuttuğum gündür o gün.stres korku ellerin terlemesi
falan fena bir sürü hal.20 bin km yaptım askerde.10 bin km sini bu durumda geçirmişimdir.diğer 10 binde ise komutanın varlığını dert etmeden geçirdiğim için sanırım daha sakindim.yolda lastikde patladı kaza tehlikeleri atlattım.kabahatli olduğum yerlerde oldu başka sürücüler yüzünden zor durumda olduğum zamanlarda ama beni en çok yoran yanımda bana dik dik bakan hatamı arıyan komutanım olmuştur.size tavsiyem az çok teorik pratik öğrenmişsiniz.aracı kendiniz veya samimi yanında rahat olduğunuz kişiler varken kullanmanız.kazayı belayıda aklınıza getirmeyin en iyi sürücüyüm diyeninde başına geliyor bunlar.keyifli bir araç almışsınız keyfini çıkarın.saygılar..

Ynt: Lada Mı, Vitara Mı, Discovery Mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

selimsani' Alıntı:
Usta olarak tavsiye Mehmet Becce
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi.
İpkas Sanayi Sitesi. 8 B Blok. No:50.
İkitelli / İstanbul
Tel : +90 (212) 671 5411 /+90 (212) 671 5412

Yada Serkan Usta Ümraniye Oto Sanayi Özcanlar Sitesi
Tel : 0532 563 83 67

Serkan Usta'da parçaları hazır almak yerine istediğin şekilde yaptırabilirsin daha ucuza... Bakımlarını da rahatlıkla yaptırabilirsin, kefilimdir...

Bugün arkadaşım bir araç aldı. range rover eas körükleri yenilendiği halde sistemsel sıkıntıdan dolayı sizin bu kefil olduğunuz serkan ustaya yay taktırmış. körükler de serkan ustada kalmış

arkadaşım serkan ustayı aradı bugün adam ben attım onları diyor bir de açıklama yapıyor. körük inikken üzerinde gittiğinden bozulmuştu diyor. biz 100km gittik bu arabalarla resetlediğimizde kalktı bir bin km daha gittik saygılar.

ya bu serkan usta işi bilmiyor yeni körüğü atacak kadar yada güzel yalancı. ben şahsen güvenemedim.

aracın külbütör kapağına taktığı düz vidalardan belli ustalığı. ERR7371 o vidanın numarası sayın ustam workshop manual diye bişey de var.

ayrıca eski sahibine çıkardığı faturaları gördüm şanzıman sivici 500tl yazmışsın
kaç yıllık şanzımancıyım öyle bir siviç görmedim.

23yıldır atarım bu körükleri diyorsun ama 23yıl boşa çalışmışsın. 97range in kilidini tamir edemeyen usta mı olur.

Serkan Ustaya dedim dünya küçük diye ve burdan yazmak istedim aramızdaki diyaloğu.

lütfen dürüst insanlar tavsiye edelim birbirimize

Ynt: Lada Mı, Vitara Mı, Discovery Mi, Hangi Aracı Almalıyım ?

Çok eğlenceli ve bir o kadar da samimi bir hikaye olmuş. Kendimden bazı parçalar gördüğüm için konu beni cezbetti baştan sona kadar okudum. Bende bir arazi aracı almak istiyorum ve bunun için de araştırmalar yapmaya başladım sitedeki konuları falan okuyorum. Bende şehirden uzak bir yerde yaşamak isterdim ama pek mümkün değil. Honda civic model aracım var eşimle beraber off road'a merak saldık arabamızı satıp arazi aracı almak istiyoruz. Muhtemelen sizin gibi bir hikaye çıkacak. Cesaretinizden dolayı da ayrıca sizi kutlamak istedim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.