Isıtma bujilerini kontrol etmenin en kolay yolu söküp çıkardıktan sonra hem gözle hemde dışarıda elektrik vererek kontrol etmektir.Sökmesi zor ise sökmeyip, bir tane bulup onu bir kızdırma buji kablosu söküp elimizdekine baglayıp onu kontrol etmektir.Tabi dışarıda test ettiğimiz bujinin şasi yapması yani gelen elektriğin gitmesi gerekir bunu unutmayın.
Şayet soğuk motorun zor çalışmasına sebeb olarak ısıtma bujilerinin uygun çalışmamasından şüpheleniyorsanız bunu anlamak için motorun hava girişine ya biraz eter sıkın yada benzinli bir üstüpüyü sıkıca tutun marşa basın motorda başka sıkıntı yoksa hemen çalışması gerekir,çalışırsa anlarız ki sıkıntı ısıtma buji sisteminde,çalışmazsa bujiden başka sıkıntılarda var.
Bujilerin içinden bir tanesi bile bozulsa genelde soğuk motor zor çalışmaya başlıyor.(reno9 dizelimden çoook tecrübe sahibi oldum da) Tavsiyem bir buji bozulsa bile hepsini değiştirin.Şayet kolay sökülüyorlarsa ucuz olanlardan alın yanınızdada yedek olsun sıkıntı olunca kendiniz değiştirirsiniz olur biter.Yok bujileri sökmek bazı pistonda çok dert ise oraya en kaliteli olan ( haliyle en pahalı) ıstma bujisi takın,digerleri kolay ise onlara yine ucuz olanı takın derim.EEE tabiki hepsinin sökülüp takılması dert ise hepsine kaliteli buji takacaksınız.
Reno 9 da dört numaralı pistonun ısıtma bujisi çok belalı bir konumda idi oraya bir kere bosch marka buji taktım galiba 6-7 sene dayandı,diger pistonların ısıtmalarını söküp takmak cocuk oyununcagı gibi olduğundan en ucuzunu takıyordum bir sene dayanıyorlardı.Havalar soğudumu,motor çalışmıyorum işte dedimi hemen ısıtma bujileri kontrol ediyordum,hemen üç tanesini çıkarıp elimin altında bekleyen yeni üç taneyi takıyordum.Tabiki çıkanların içinden sağlam olanları atmıyor takım olunca onlarıda yeniden kullanıyordum,nede olsa söküp takması toplamda 15 dakika sürüyordu.(4 nolu hariç).
Fiat ducatomda ısıtma bujiler daha fabrika çıkışlı soğuk havada; yakıt olarak bityağ mazot karışımı kullansamda tek marşta tıkır tıkır çalışıyor.(ufak bir sır vereyim yakıtıma kışlık kolay çalışma dopingide yapıyorum.20 litre kadar yakıta yarım çay bardagı (gazyağı-gazsobası yakıtı-kerosen = hepsi aynı şey) gaz karıştırıyorum)
Saygılar