Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,909
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

gezmen' Alıntı:
Her zamanki gibi yine harika bir yazı, fotoğraflar ve ayrıntılar; Nermin&Ferhat emeğinize çok teşekkür ederiz!... :smiley:

Binnur&Cavid Sezen
gezgör' Alıntı:
Paylasim icinTesekkürler. :smiley:
Biz teşekkür ederiz beğendiğinize sevindik. :smiley:
mayıstosböce' Alıntı:
Ferhat şunun orjinalini yüklesene ,bence her eklediğin bölümle ilgili bir foto ekle konu başına.
Aslında iyi olur. Her bölüm için aslında birkaç yüz fotoğraf var ama bir tanesini seçip koymak iyi olabilir. Kapak resmi gibi. ;)
Fotoğrafı buldum. Fotoğrafı Riga'nın kuzeyinde Estonya sınırına yaklaşık yarım saat kala çekmiştim. :smiley:

Etiketler

Gezi not defterinin gezi sonundaki hali. ;D

P2211319a.jpg

P2211320a.jpg

Ne olduğunu anlayamadığım birkaç şeyin de fotoğrafı var.
Fotoğraflar Litvanya Trakai de çekildi.
Mesela bu dikenli top.
Bir de şu trafik levhası var. Yerleşim yeri mi belirtiyor acaba?
O yerleşim yerini belirtiyorsa, karşı kaldırımdaki ne oluyor. ???

IMG_6349.jpg

IMG_6363.jpg

IMG_6353.jpg

Bülent, istediğin fotoğrafı yeniden yüklüyorum. Forum yazılımı kendi küçülttüğü zaman kalite daha kötü oluyor. :(

Eski fotoğrafı artık moderatörümüz siliversin, ben silemiyorum. :-[

IMG_7175.jpg

Yollarda görülen bu trafik levhaları, bu bölgede trafiğin sakinleştirildiği/yavaşlatıldığı anlamına geliyor. Bu bölgede insanların yolda oyanamasına izin verildiği için, araçla çok yavaş geçmek gerekir (yaya yürüme hızında).

Çöp kutularının kapalı olmasının bence ilk nedeni çöp ücretidir. Ben her yıl 180 € çöp parası ödüyorum. Kimse başkasının çöp kutusuna kendi çöpünü boşaltamaz. Ikinci neden de yağmurdan korumak içindir.

Resimleri ve gezi notlarıni zevkle izliyorum. Teşekkürler.

Akdeniz45' Alıntı:
Yollarda görülen bu trafik levhaları, bu bölgede trafiğin sakinleştirildiği/yavaşlatıldığı anlamına geliyor. Bu bölgede insanların yolda oyanamasına izin verildiği için, araçla çok yavaş geçmek gerekir (yaya yürüme hızında).

Çöp kutularının kapalı olmasının bence ilk nedeni çöp ücretidir. Ben her yıl 180 € çöp parası ödüyorum. Kimse başkasının çöp kutusuna kendi çöpünü boşaltamaz. Ikinci neden de yağmurdan korumak içindir.

Resimleri ve gezi notlarıni zevkle izliyorum. Teşekkürler.
Bilgiler için teşekkürler. :smiley:

:smiley: Yolda oynamasına izin? İşte ülkelerin farkı. Bizde sokağın ortasına iki tane kocaman taş koyup, kale yapıp maç yaparlar. ;D

Yolun sağına izin levhası soluna yasak levhası koymuşler ya da solundaki küçük sokak için konulmuş da olabilir.
Sanırım aşağıdaki levha da bu uyarıyı kaldırıyor. Herhalde o zaman burada oyun oynanmıyor.

Çöp için ücret olabilir ama benzin istasyonlarının çöp kutusuna asma kilit asması da anlamsız geldi. Çöpünü kutunun içine atma, yanına koy mu demek istediler acaba. :-\ [SIZE=78%] [/SIZE]Slovakya'da Lukoil benzincide böyle bir durum vardı. Ne yazık ki fotoğrafını çekmemiştim. Su sorunca da cam yıkama kovasını göstermişlerdi. :mad:

IMG_6353a.jpg

Ferhat hocam, ben tırstım, canım memleketim demek geldi içimden, dışarıda bir yudum su bile vermiyorlarsa, gelişmişlerle-gelişecekler arası dengede insanlıkta değer kaybediyor mu? ne..

İlhan Abi, ülkemiz gerçekten cennet. Kuzey Avrupa'da her yerden gürül gürül sular akıyor, bizdeki gibi her yerde çeşme yok. Çok nadir rastlanıyor. Domaniç - İnegöl arasında neredeyse 100 metrede bir çeşme var. Yurt dısında kampa girmediyseniz tuvaletlerden ya da benzincilerden zar zor su dolduruluyor. Birçok defa şelaleden veya nehirden su doldurdum. Bazı yerlerde atık suyu boşaltmanız için 50NOK (15TL) istiyorlar.

berkcantp' Alıntı:
Ferhat hocam, ben tırstım, canım memleketim demek geldi içimden, dışarıda bir yudum su bile vermiyorlarsa, gelişmişlerle-gelişecekler arası dengede insanlıkta değer kaybediyor mu? ne..

Türkiye´de nezaman bir çeşmeden su alsam, yaptıranlara hep içimden teşekkür ederim.

Ferhat beyin dedigi gibi, Avrupa´da böyle çeşmeler çok nadir. Fakat bir çok ülkede, yolların kenarında, özellikle yaya gezilen yerlerde meyve ağaçları bulunur. Yürüyüşlerimizde hep gözüm bu ağaçlardadır. Olgun bir kaç erik, kırmızı bir elma, yürüyüşü daha da renklendiriyor. Türkiye´de uygun bir yol kenarına bir meyva ağacı dikmek için seneler önce kendime söz verdim. Belki bu baharda bu dileğimi gerçekleştirebilirim.

Akdeniz45' Alıntı:
Türkiye´de nezaman bir çeşmeden su alsam, yaptıranlara hep içimden teşekkür ederim.

Ferhat beyin dedigi gibi, Avrupa´da böyle çeşmeler çok nadir. Fakat bir çok ülkede, yolların kenarında, özellikle yaya gezilen yerlerde meyve ağaçları bulunur. Yürüyüşlerimizde hep gözüm bu ağaçlardadır. Olgun bir kaç erik, kırmızı bir elma, yürüyüşü daha da renklendiriyor. Türkiye´de uygun bir yol kenarına bir meyva ağacı dikmek için seneler önce kendime söz verdim. Belki bu baharda bu dileğimi gerçekleştirebilirim.
Meyve toplamak serbest mi? Macaristan'da Buda kalesinin kenarında bir erikten toplamıştık. ;D Neyse kimse birşey demedi.

berkcantp' Alıntı:
Kilo sorunu olmayacak, ben bilirim yapacağımı, onlara zırnık koklatmam ama
İlhan Bey, ekmek makinanızın kıymetini bilin, Norveç'e giderseniz çok işe yarayacak. Norveç'te marketlerden dondurulmuş bütün somon dışında başka bir şey almadım. Somon 28.5NKR/Kg (9TL), ekmek ise 28-35NKR yani yaklaşık 10TL! Ekmeğin tanesi (500-700gr), somonun kilo fiyatından pahalı. Bizde en güzel ekmeği üçte biri fiyatına alırsınız.

Önemli olan yol kenarinda olsun, etrafı çevrili olmasın ve hemen yanında ev bulunmasın. Bu durumlarda tadına bakmak herzaman mümkün. Yakında ev varsa nezaketen sormak lazım.

1.Resim.
Bu erik ağaçları Estergon Kalesine yakın bir yerde Tuna nehri yanındaki bir yol üzerindeydi. Yanımızdaki kamping kapalı, yakında da bir ev olmadığı için sanıyorum iki kilo kadar erik topladık.

2. Resim.

Bu ceviz ağacı Estergon şehrinde, kampingten kaleye giden yol ürzerindeydi. Bir kaç tane ceviz topladık.

3. Resim.
Bu Elma ağacının etrafı çevrili değildi ama biraz bahçe içerisindeydi. Tesadüfen oradan geçen bir bayan tadına bakabileceğimi söyledi.

4.Resim.

Bu benim yaşadıgim kasaba da meyvesi en lezzetli armut ağacı. Etrafı çevrili olduğu için ancak yol tarafındaki yere yakın armutların tadına bakabiliyorum. Sahibiyle konuşup tüm ağacı satın almak için de plan yaptığım olmştur.

Not: Resimlerin arasına nasıl yazıldığını unuttuğum için böyle yapmak zorunda kaldım.

15.JPG

Estergon.JPG

Neckar.JPG

Türkheim.JPG

Estonya bölümü hazır. :smiley:

Gezi yazımızı indiremeyen arkadaşlarımız varmış. Bu nedenle bu sefer denemek için, önce açık olarak sonra da pdf dosyası olarak veriyorum.

Umarım beğenirsiniz.

P4033054as.jpg

BÖLÜM-9 : ESTONYA

İstanbul'dan yola çıkışımızın 12. gününde, toplam 3343Km yol alarak Estonya'ya ulaştık. Estonya en kuzeyde yer alan alan baltık ülkesi. Finlandiya feribotunun biletini aldığımız için yarın sabaha kadar bu ülkeyi geçmemiz gerekiyor. Zaman az ama Estonya da baltık ülkelerinin en küçük ve en az nüfuslusu. Estonya'da zaman darlığı nedeniyle tek bir hedefimiz var o da başkent Tallinn. Zaten feribotumuz da oradan kalkacak. Estonyanın para birimi Estonya kuronu ve EEK olarak yazıyorlar. 1€=15.65EEK ediyor. Ülkede avro da geçiyor. Hatta fiyatları hem avro olarak hem de EEK olarak yazıyorlar. Biz de doğrudan avroları kullanıyoruz. Sanırım Estonya avroya geçti de bizim haberimiz yok. Demek ki bu geçiş evresinde her ikisini de kullanıyor. Hatta Estonya parası ile ödeme yapanlar Avro olarak para üstü alıyorlar. Biz de Slovakya'dan bu yana avro kullanmamıştık, avroları yeniden cüzdanımıza yerleştirdik. Estonya'nın internetteki uzantısı “.ee” ve plaka kodu “EES”. Ağustosun 11'indeyiz ve hava sıcaklığı 11.5[font=times new roman, serif]°C, iyice kuzeye çıktığımız hissediliyor galiba. İstanbul'da şu an herhalde en az 30°C'dir. Eh artık 58. enleme geldik. Estonya'da yol kalitesi daha düzgün. Bu arada belirmek gerekirse, Türkiye ile saat farkı yok, aynı saat dilimindeyiz.[/font]

IMG_7181.jpg

IMG_7199.jpg

IMG_7210.jpg

IMG_7218.jpg

IMG_7229.jpg

[font=times new roman, serif]Benzinci'de yemek molası verdik. [GPS41]. Boşalan su kaplarımızı doldurduk. Benzincide kablosuz internet ağı da bulduk. Bu istasyonu sevdik. Buraya TIR'lar da parkediyor geniş bir alanı var. Duş yeri de yapmışlar, kişi başı 2€ alıyorlarmış. Yeni banyo yaptığımız için tabiki ilgilenmiyoruz. Bilgi olarak notumuza aldık. Benzin fiyatı 1.265€, mazot ise 1.255€. Bugün hava çok değişken yağmur, güneş, yağmur... devam ediyor. Estonya'da park alanları genellikle böyle geniş. [/font]

IMG_7230.jpg

IMG_7232.jpg

IMG_7237.jpg

IMG_7240.jpg

IMG_7242.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,786
Kayıtlı Üye Sayımız
166,602
Kaydolan Son Üyemiz
aytar6363

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR