Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 193,260
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Yavaş yavaş krill alfabesini sökmeye başladık. Hangi harfin neye karşılık geldiğini yazdık. Yer isimlerini artık okumaya başladık. Yol kenarlarında köylü tezgahlarında değişik mahsüller görüyoruz.

SAM_4485.jpg

SAM_4492.jpg

Etiketler

Bir “Neste” benzincide durduk ve su bidonlarımızı doldurduk. [GPS171]. Suya Voda diyorlar ve ВОДА gibi yazıyorlar.

SAM_4512.jpg

Rusya'da sigara içen bayan sayısı çokluğu dikkatimizi çekti. Yol kenarındaki patates, kabak, domates, turşu gibi malzemeleri satanlar da hep bayanlar. Marketlerde, et reyonlarında, sebze reyonlarına bakanlarda hep bayanlardı.

SAM_4525.jpg

SAM_4537.jpg

SAM_4539.jpg

Hız sınırı levhaları yerine yollarda asfaltın üzerinde hız sınırını yazmışlar. Yol kalitesi artık epeyce bozuldu.

SAM_4549.jpg

Benzincide Konaklama

Akşam yemeği için durduk. Aynı yerde de konaklamaya karar verdik. Gece vakti etrafı göremeyeceğiz. Onun yerine gündüz gitmek daha iyi olacak. Burası “Zgolyus'ye”. [GPS172]. Gece Küheylan'ı parkettiğimiz yerin hemen karşısındaki yeşillik alana, bayanlar bile girip tuvaletlerini yaptılar. İnsan biraz daha uzaklaşır yahu!.

Sabah 8:45'de yola hazırız. Tam karşımızdaki LPG dolum istasyonu vardı. LPG fiyatı, 12.3RUR yani 77 kuruş ediyor. [GPS173] Biraz inceledim, tesiste tüp dolumları yapıyorlar ama bizim tüpümüze uygun değil. Bu arada bizim tüpü de tarttım 15kg'a inmişiz. Son 2 Kg gazımız kaldı yani.

Şu ana kadar Rusya'da hiç karavan görmemiştik. İlk defa bir karavan'a rastlıyoruz. Çek plakalı bir karavan.

Yol kalitesi iyice bozuldu. Herhalde yollardaki çok sayıda kamyonun da bunda bir katkısı olsa gerek. Ortalama 70km hızla gidebiliyoruz ancak. Küheylan titreyerek yol alıyor.

Dün markette epey zaman harcayınca, bugün ancak 11:30'da Ostrov'a geldik. Krill olarak Octpob şeklinde yazıyorlar. Ostrov sınıra yakın son büyük şehir burada kalan bütün nakit paramızla mazot aldık. [GPS174]. Kredi kartıyla da ağzına kadar doldurduk. Birazdan sınırdan çıkacağız gümrük işlemi ne kadar sürer bilmiyoruz onun için yemeğimizi de burada yedik. Sabah hava sıcaklığı 14°C idi şimdi ise 17.5°C oldu.

Bir yaşlı bayan elindeki elmaları satmaya çalışıyor ama hiç rublemiz yok? Biraz önce paramızın kalan hepsiyle mazot almıştık.

SAM_4553.jpg

SAM_4554.jpg

SAM_4557.jpg

SAM_4559.jpg

SAM_4565.jpg

fsirin' Alıntı:
Bir “Neste” benzincide durduk ve su bidonlarımızı doldurduk. [GPS171]. Suya Voda diyorlar ve ВОДА gibi yazıyorlar.

Buralar bana Rusya'nın gelişmiş yerleri gibi geldi.
Sibirya, Irkutsk (Angara nehri), Baykonur uzay üssü, Volgograd (Hitlerin tanklarının donup savaşı kaybettiği yer) yaklaşık 6 ay geçirdim. Ne evler ne yollar böyle değildi 90'ların başında.

Paralı Yol

Ostrov'dan ayrıldıktan 17km sonra “Paralı Yola” giriyorsun diye bir uyarı levhası karşımıza çıktı. Burası A116 nolu karayolu yol kalitesi yine aynı gidiş gelişli yol ama paralı yol oldu. 6-7 km sonra yol kalitesi düzeldi ama üzerimizde hiç ruble yok! Parayı nasıl ödeyeceğiz? Avro kabul ederlermi acaba diye düşünüp endişeleniyoruz. Yol kalitesi arttıkça artık hızlanmaya başladık. İbremiz 90km'yi gösteriyor ve Küheylan hoplamadan titremeden yol alıyor. Paralı yolun ödeme yeri tam sınır kapısı. Paralı yolu kullanıp köylerine gidenler para ödemiyor paralı yol sadece sınırı aşacaklar için. Ödeme noktasında yolda bariyer var. Araçtan inip gişeye gidiliyor. 300 ruble istediler avro olur mu diye sorunca 9€ dediler. Neyse sorun yok. 10 avro verdim para üzeri olarak 50 ruble geldi. Yahu bütün rublelerden kurtulmuş bunu da ne yapacağım şimdi. Zaten 300 ruble karşılığı 9€ ödemekle 41.40olan kur 33.33 olarak alındı, 50 ruble de bizde kalınca, 7.25€ yerine 10 avro paralı yol ücreti ödemiş olduk. Neyse mesele yok olur o kadar.

SAM_4575.jpg

SAM_4577.jpg

SAM_4578.jpg

SAM_4580.jpg

Sınır Geçişi Sıkıntılı

Saat 13:30'da 9143 kilometreye ulaştığımızda Rusya-Letonya sınırındayız. Önümüzde, uzun bir Letonya plakalı (LV)otomobil kuyruğu var. Önümüzdeki aracın sürücüsü yabancı olduğumuzu görünce bize tamam siz geçin dediler. Neyse kuyruğun en önüne aldılar pasaport ve araç evrakını gösterince biraz daha ilerledik. Memur değilşim zamanıymış gümrük memuru için beklemeye başladık. O arada Nermin bir fotoğraf çekti. Genç bir asker görmüş “Onu Göster” gibi bir şeyler dedi sanırım Rusça olarak. Nermin' de anlamöadım dedi. Asker gitti, biraz sonra tekrar geldi sanırım içeride biraz çalışmış. İngilizce olarak “çektiğin fotoğrafı göster” dedi. Nermin de gösterdi silmemizi istedi biz de sildik. Çekilen aslında genel bir görüntüydü biz de onu sildik. Diğer fotoğraflara baktı yol manzaraları döndü gitti. Sonra gitti gişede ayaklarını masanın üzerine uzattı ben buraların kralıyım edasıyla keyfine devam etti. Rusya gümrüğünde 3 gişe var ama sadece birisi çalışıyor. Bizim önüne geçtiğimiz araçlar herhalde saatlerce beklemişlerdir. Sırada onlarca araç ise kontrol için bekliyor. Gelelim pasaport işlemlerine ben camı ve arabayı kapatırken Nermin pasaport işlemleri için gişeye gitti. Görevli bayan Nermin'le sadece Rusça konuşuyordu. Benim pasaportu gösterip Nermin'e bağırmış ama ne dediği anlaşılmıyor. Ben de gidince sustu herhalde benim de gelmemi istiyormuş. Rusya'ya girerken verdikleri bir belge vardı onu da teslim ettik. Aracı da iyice incelediler. Kapıların içlerine bile ışık tutup baktılar. Rus hükümetinin gümrük kapılarına acilen el atması lazım.

Sinir.jpg

Rusya izlenimlerimiz enterasan bir ülke olduğu. Genel olarak yollar bozuk. Ama mazot fiyatı çok ucuz. İnsanlar iş yaparken çok yavaş ve dikkatli ama araba kullanırken hızlı ve dikkatsizler. Hatta yolda ters dönmüş bir arabaya da rastladık. Neyse içindeki gençler sağlam çıkmışlardı. İkinci kazada 4 araba etkilenmişti. Markette seffaf dosyalar bile kasada sayılıyor.

Rusya'da 619km yol almış olduk. Ne yazık ki sadece iki günlük zaman ayırabildik. Sınırın öteki yanına Letonya gümrügüne doğru ilerliyoruz. Yeniden Şengen bölgesine gireceğiz. Bu arada Letonya'ya girdiğimizde gümrük işlemleri için toplam 1 saat 40 dakika harcamış olduk. Bu gümrük geçişi, 1 saat 40 dakika ile bu gezideki en uzun sürede geçebildiğimiz gümrük geçişi oldu.

© Ferhat&Nermin Şirin-2011​

GPS KOORDİNATLARI

GPS147: 8578Km N:60.7462° E:28.7955° h=40m : Lukoil Benzinci.
GPS148: N:59.9525° E:30.2908° : Boll'shoy Prospect köşesindeki yapı.
GPS149: N:59.9517° E:30.2954° : St. Vladimir's Cathedral
GPS150: 8725Km N:59.9357° E:30.3134° h=47m : St. Petersburg
GPS151: N:59.9390° E:30.3158° : Sarı Bina
GPS152: N:59.9390° E:30.3158° : Alexander Sütunu
GPS153: N:59.9404° E:30.3138° : Hermitage.
GPS154: N:59.9401° E:30.3288° : Kanlı Kilise.
GPS155: N:59.9342° E:30.3244° : Kazan Katedrali.
GPS156: N:59.9340° E:30.3060° : St. İsaac Katedrali.
GPS157: N:59.9364° E:30.3022° : Bronze Horseman.
GPS158: N:59.9374° E:30.3086° : Admiralty.
GPS159: N:59.9503° E:30.3159° : Peter Poul Kalesi.
GPS160: N:59.9551° E:30.3239° : Cami.
GPS161: N:59.9551° E:30.3239° : Trinity Katedral
GPS162: N:59.9551° E:30.3239° : Varshauskiy İstasyonu.
GPS163: N:59.9551° E:30.3239° : Moskova Kapısı.
GPS164: N:59.9551° E:30.3239° : Resurrection Katedrali.
GPS165: N:59.9551° E:30.3239° : Moskova Kapısı.
GPS166: N:59.8646° E:30.3213° : Moskovsky Prospect üzerinde kuleli bir bina.
GPS167: N:59.8663° E:30.3218° : Rus Ulusal Kütüphanesi.
GPS168: N:59.8522° E:30.3236° : Moskovskaya Meydanı.
GPS169: N:59.8432° E:30.3219° : Leningrad Anıtı.
GPS170: 8740Km N:59.8278° E:30.3189° h=25m : Alışveriş Merkezi
GPS171: 8766Km N:59.6241° E:30.1832° h=107m : Neste Benzinci
GPS172: 8912Km N:58.4330° E:29.7434° h=91m : Konakladığımız benzinci
GPS173: N:58.4350° E:29.7475° : LPG istasyonu.
GPS174: 9077Km N:57.3514° E:28.3710° h=88m : Ostrov benzinci

tanerer' Alıntı:
Buralar bana Rusya'nın gelişmiş yerleri gibi geldi.
Sibirya, Irkutsk (Angara nehri), Baykonur uzay üssü, Volgograd (Hitlerin tanklarının donup savaşı kaybettiği yer) yaklaşık 6 ay geçirdim. Ne evler ne yollar böyle değildi 90'ların başında.
Belki doğusu ile batısı arasında fark vardır. :-\
Bizim girdiğimiz St.Petersburg Rusya'nın 2. büyük kenti. Yine de yollar genel olarak kötüydü. Yollarda çukurlar, eğrilikler, kötü yapılmış yamalar çoktu. Tabiki bazen de güzel ve kaliteli yollar da vardı.

Türkiye'de Gürcistan üzerinden Rusya'ya geçip Volgograd taraflarını gezmek de güzel bir rota olabilir. Baykonur için Kazakistan'a girmek lazım. Karavan için nasıldır hiç bilemiyorum. Uzay üssü ziyarete açıkmıdır?

Gezi yazılarınızda koordinatları böyle güzel ve düzenli vermeniz çok hoş emeğinize sağlık.

Teşekkürler, Mustafa Bey. :smiley:

Yolda not tuttuğumuz seyir defterine her durduğumuz yerde koordinatları ve birçok bilgiyi not almıştık. Seyir defterini, gezi yazısı olarak geçirirken koordinatlar da alt alta not alınmış oluyor. :smiley:

fsirin' Alıntı:
Türkiye'de Gürcistan üzerinden Rusya'ya geçip Volgograd taraflarını gezmek de güzel bir rota olabilir. Baykonur için Kazakistan'a girmek lazım. Karavan için nasıldır hiç bilemiyorum. Uzay üssü ziyarete açıkmıdır?

Şu anki durumu bilemiyorum, pek sanmıyorum, 90'ların başında değil yabancılar Sovyet vatandaşları bile o bölgeye giremiyordu. Benim bölgede gittiğim köylerde ilk kez yabancı görenler vardı.

Gezinin Rusya bölümü hazır. :smiley:

Bölüm 15 : KKC15_RUS.pdf - 26 MB
http://www.mediafire.com/view/?2kqcnfqkg8miz1z

pdf Dosyalarda harita ve fotoğraflara %400 büyüterek bakabilirsiniz.

Önceki bölümlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :smiley:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=81190.msg1205549#msg1205549

Ferhat Bey , herkes Rusya'nın polislerinden şikayet ediyordu. Size bulaşan olmadığına göre trafik polisleri de orada evcilleşmiş anlaşılan. Artık polis korkusu olmadan ve de vizeler bitmeden Rusya yollarına düşmek lazım .)

bartek' Alıntı:
Ferhat Bey , herkes Rusya'nın polislerinden şikayet ediyordu. Size bulaşan olmadığına göre trafik polisleri de orada evcilleşmiş anlaşılan. Artık polis korkusu olmadan ve de vizeler bitmeden Rusya yollarına düşmek lazım .)
Gümrük geçişleri dışında sıkıntı yaşamadık. Yolda kontrol için bekleyen polislere de rastlamıdım. Birkaç defa yoğun trafikte polis araçları gördüm ama onlar da trafiği düzenlemekle meşgul idiler. ;D

Vizelerin kalkmış olması, mazotun ucuzluğu bir fırsat olarak değerlendirilebilir. ::smiley:

Teoman Bey, sizin Suriye zamanlamanız da çok güzeldi. :smiley:
Ne yazık ki artık gitmek mümkün değil. :(

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,806
Kayıtlı Üye Sayımız
166,618
Kaydolan Son Üyemiz
Torrus2562

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR