Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"
fsirin' Alıntı:
Hah buldum. Finlandiya'da Sami dükkanından almışız. Küçük postu 11€'dan almışız.
Postlar bir de renklerine göre fark ediyor. Beyaz olanlar daha yüksek fiyatlı oluyor. Beyaz geyik daha az sonuçta. :
Güzele benziyor; ederi de iyiymiş. Araçta, kış mevsiminde güzel koltuk minderi olur gibi... :-\
fsirin' Alıntı:
Navigasyon konusundan bildiğimiz kadarıyla yardımcı oluruz.
Harita ve kitap konusunda Lonaly Planet iyi diye duymuştum. Bende almadım gerçi. Güzel bir harita veya kitap bulursam da genellikle alıyorum. Eğer elimde yoksa ve bir yabancı ülkeye girdiysem hemen benzincilerden harita arıyorum.
Cavid Hocam, bu arada küçük ölçekli harita daha yüksek detaylı demek oluyor değil mi? Yoksa 1 bölü ifadesi olduğundan 1/ölçek değerine göre yüksek ölçekli daha detaylı şeklinde mi demek lazım?. Tamam ölçek ifadelerine göre bildiğim mesela 1/300.000 detaylıdır 1/5.000.000 ise ülke bazında genel haritadır. Nasıl ifade etmek lazım?
*Evet, dostların yardımıyla bir yolbul (navigasyon) edineceğiz artık...
*Harita ve atlas, yurtdışında çok zengin ve güzel örnekler sunuyor. Sunum istenim nedeniyle, bizim ülkemizde, örnekler az ve zayıf.
Yalnızca yolbula güvenerek, özellikle yurtdışına çıkamam; ne olur ne olmaz!..
Sizin harita ve atlas edinme yönteminiz genel olarak doğru; çok kasmaya gerek yok bence. Şunu söyleyebilirim; anakara (kıta), ülke, bölge hatta kent planı... diye, gereksinime göre, harita&atlas edinilmeli.
*Ölçekle ilgili ilk iki cümleni tam anlamadım... Yeryüzü üzerindeki bir uzunluğu (ölçekte bu 1 birimdir) ne denli küçültmüşüz, ona bakıyoruz. İki ölçeği kıyaslarken, paydası küçük olan büyük ölçekli, paydası büyük olan, küçük ölçeklidir. Senin örneğinden hareket edelim:
1/300.000 ..: Büyük ölçekli (Yeryüzü üzerinde daha küçük alanları gösterdiği için, çok ayrıntı içerir)
1/5.000.000: Küçük ölçeklidir. (Yeryüzü üzerinde daha büyük alanları gösterdiğinden, ayrıntı azalır)
Umarım yardımcı olabilmişimdir... :-\
Cavid Sezen