Küheylan Kutup Çemberinde "dünyanın Yaylasına Yolculuk"

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fsirin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,348
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 192,481
Ynt: Küheylan Kutup Çemberinde "Dünyanın Yaylasına Yolculuk"

Sınıra da o kadar yakınız ki dinlenme yerlerinde sınırın geçilmemesi için uyarılar var.

SAM_3801.jpg

SAM_3802.jpg

Etiketler

Saat 13:45'de 8525. kilometrede Finlandiya Imatre sınır kapısından kısa bir gümrük işlemiyle çıkışı yaptık ve Rusya'ya giriyoruz. Önümüzde Rusya gümrüğü var. Artık Şengen bölgesinden dışarıya çıkmış olduk. Finlandiya'da bu sefer 3 günde 919Km yol almış olduk.

© Ferhat&Nermin Şirin-2011​

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

GPS139: 7712Km N:66.4920° E:25.6904° h=113m : Rovaniemi Marketler.
GPS140: 7722Km N:66.5428° E:25.8415° h=171m : Napapiiri Santa Claus Su doldurma yeri.
GPS141: 7814Km N:65.9431° E:26.4706° h=164m : Ranua Hayvanat Bahçesi.
GPS142: 7876Km N:65.4997° E:26.7848° h=164m : Park yerinde konaklama.
GPS143: 8028Km N:64.5579° E:27.7267° h=208m : Park yerinde yemek molası.
GPS144: 8066Km N:64.3195° E:28.0427° h=180m : Benzinci.
GPS145: 8156Km N:63.7023° E:28.7680° h=121m : Kahve Molası.
GPS146: 8245Km N:63.0940° E:29.6121° h=163m : Konaklama.

Bölüm 14 : Finlandiya pdf (26MB)
http://www.mediafire.com/view/?xedckdr99owu5hz

Bölüm 13 : İsveç pdf (14MB)
http://www.mediafire.com/view/?b7vjpom7mrrbi4b

pdf Dosyalarda harita ve fotoğraflara %400 büyüterek bakabilirsiniz.

Önceki bölümlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. :smiley:
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=81190.msg1196459#msg1196459

*Üzerinde 78.00€ yazan post, geyik postu mu? Ederi uygun mu; aldınız mı?

*Ranua hayvanat bahçesi 14€, epeyce ucuzmuş!.. :D

*
fsirin' Alıntı:
Aman Aldığınız Balığa Dikkat!.

Öğlen yemeğimizi yine yolumuzun üzerinde bir dinlenme yerinde yapıp yedik. [GPS143]. Yedik diyorum ama öyle de kolay olmadı. Niyetimiz balık yemekti güzelce de pişirdik. Tabaklara koyduk ama yemek ne mümkün balık şap gibi tuzlu. Ne yazık ki, bu balıklar boşuna ölmüş oldular. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi bir etiketi olan balık almaya niyetliyseniz almayın ya da aldıysanız da suda filan bekletip öyle pişirin derim.

Balığa mı yanarsın, yoksa boşa giden, üstelik azalmış lpg'ye mi?... ::smiley:

*
fsirin' Alıntı:
Kajaani'ye 20km kadar kala, bu sefer de 1.339€/lt'den depoyu doldurduk. Sıcak su akan bir çeşme bulduk. “Vessa-Ilma” yazan su alma kutusunda sıcak su da vardı. Ben de su kabımızı onla doldurup banyomuzu yaptık. Tüpten tasarruf da böyle olur ancak. Zaten azalan tüpümüzü harcamamış olduk. [GPS144].
Arada dinlenmek de lazım. Saat 19:30'da kahve molası verdik. [GPS145]. Manzara güzel göl var ama sivrisinekler de.

Balıkta boşa giden lpg, dengelenmiş oldu böylece... ;)
Sivrisinek işini hiç sevmedim!...

*
fsirin' Alıntı:
Saat 13:45'de 8525. kilometrede Finlandiya Imatre sınır kapısından kısa bir gümrük işlemiyle çıkışı yaptık ve Rusya'ya giriyoruz. Önümüzde Rusya gümrüğü var. Artık Şengen bölgesinden dışarıya çıkmış olduk. Finlandiya'da bu sefer 3 günde 919Km yol almış olduk.

Neden İmatra'dan giriş yaptınız Rusya'ya? Bir diğer seçenek; daha geride (160 km gibi..) , kuzeyde, sizin geldiğiniz yoldan az içeride Vartsila (Vjarsilja) sınır kapısı görünüyor. Oradan girilebilir mi bilmiyorum ama eğer girilebilirse, Ladoga Gölü kıyısından/yakınından yol yapılıp (yol kalitesi nedir bilemem) ucuz motorin de kullanma olanağı olurdu diye düşünüyorum... :-\

Emeğinize teşekkürler!... :smiley:

Cavid Sezen

İsveç yazımızı da Norveç'in ikinci bölümüyle yanlışlıkla aynı bölüm numarasıyla yayınlamışım.
İki tane 12. bölüm olmuştu. ::smiley:

Yukarıdaki mesajda düzeltilmiş hali var.

Yanlışlık için özür dileriz. :'(

gezmen' Alıntı:
Gezi esnasında avro 2.5TL idi. Post yaklaşık 200TL ediyor. Norveç'te kuzeydeki Sami dükkanlarında pazarlık yaparak çok daha ucuza almak mümkün. Biz de küçük bir post parçası almıştık. Küçük post sandalye üzerine koymaya uygun boyutta oluyor. Küçük parçalar bütün posta göre daha ucuz. Kaça aldığım için evdeki not defterime bakmam lazım. :smiley:

gezmen' Alıntı:
*Ranua hayvanat bahçesi 14€, epeyce ucuzmuş!.. :D
Finlandiya bölgedeki en ucuz ülke. Helsinki ise biraz pahalıydı.
Ranua'ya gitmek için rotayı değiştirmemize de deydi doğrusu. Rotadaki Kiruna ve St-Petersburg da bonusu oldu. :smiley:

gezmen' Alıntı:
Balığa mı yanarsın, yoksa boşa giden, üstelik azalmış lpg'ye mi?... ::smiley:
Ahh ahhh :'(
;D

gezmen' Alıntı:
Balıkta boşa giden lpg, dengelenmiş oldu böylece... ;)
Sivrisinek işini hiç sevmedim!...
Sivrisinek işine ben de sevmiyorum ama Türkiye'de kuzeydekinden daha fazla ısırıldım. Kuzeyde olduğunu bildiğim için hemen Kovucu Losyon ve Tül perde ile önlem alıyorduk. Antalya bölgesinde artık yoktur canım derken çaktırmadan hep yediler. :mad:

gezmen' Alıntı:
Neden İmatra'dan giriş yaptınız Rusya'ya? Bir diğer seçenek; daha geride (160 km gibi..) , kuzeyde, sizin geldiğiniz yoldan az içeride Vartsila (Vjarsilja) sınır kapısı görünüyor. Oradan girilebilir mi bilmiyorum ama eğer girilebilirse, Ladoga Gölü kıyısından/yakınından yol yapılıp (yol kalitesi nedir bilemem) ucuz motorin de kullanma olanağı olurdu diye düşünüyorum... :-\
Haritada geçiş görülüyor. Ladoga gölü de görülmüş olur. Bizim geçtiğimiz kapıdan itibaren yol oldukça bozuktu. Finlandiya'nın kaymak gibi yollarından sonra bize öyle gelmiş de olabilir tabiki. Ama yolda kısaltma da görülmüyor. Sadece oraları görmek için değerlendirilebilir. Finlandiya'da geçtiğimiz yerler de çok güzeldi ama. Zaman olsaydı o güzel parklardan birinde bir gün geçirmek güzel olurdu. ::smiley:

PC035798.jpg

Ferhat, atlas olarak ne kullanıyorsun? Tek Avrupa mı yoksa ülkelerin ayrı ayrı atlas&haritalarını mı? Soruma birkaç yanıt verilebilir ama... :-\

Bende, Marco Polo'nun Avrupa Atlası var. 1:2.000.000 ölçekli, 184 sayfa; haritalar, 60'a yakın kent haritası ve dizinle birlikte. Bu ölçekte çok ayrıntı olmaz ama hiç yoktan iyidir... ;)

Cavid Sezen

Cavid Hocam, asıl işi yapan navigasyonlar. Ancak haritadan da takip yapıyoruz. Zaman zaman navigasyonu farklı yola zorluyoruz. Bu gezide Turing'den aldığımız avrupa karayolları haritası en büyük yardımcımız oldu. Detaylı değil ama tek sayfa üzerinde iskandinavya dışındaki tüm avrupa gözlenip planlanabiliyor. Girdiğimiz ülkelerde de benzincilerden ülke haritalarını da aldığımız oldu. 2003 yılında kitap şeklinde detaylı Norveç haritası almıştık. Bu gezide çok işimize yaradı. Litvanya ve kuzeyini de yine aynı kitapçıktaki daha yüksek ölçekli haritalarla yaptık. Son yayınladığım Finlandiya yol haritasını ise Rovaniemi turizm infodan almıştım. Turizm infonun önerdiği yerler de haritanın üzerinde işaretli. :smiley:
Bir de bu gezide kullanmadığım ve yanımızda götürmediğim 1993 tarihli 1:300.000 ölçekli kalın bir kitap şeklinde orta avrupa haritamız var. ::smiley:

fsirin' Alıntı:
Cavid Hocam, asıl işi yapan navigasyonlar. Ancak haritadan da takip yapıyoruz. Zaman zaman navigasyonu farklı yola zorluyoruz. Bu gezide Turing'den aldığımız avrupa karayolları haritası en büyük yardımcımız oldu. Detaylı değil ama tek sayfa üzerinde iskandinavya dışındaki tüm avrupa gözlenip planlanabiliyor. Girdiğimiz ülkelerde de benzincilerden ülke haritalarını da aldığımız oldu. 2003 yılında kitap şeklinde detaylı Norveç haritası almıştık. Bu gezide çok işimize yaradı. Litvanya ve kuzeyini de yine aynı kitapçıktaki daha yüksek ölçekli haritalarla yaptık. Son yayınladığım Finlandiya yol haritasını ise Rovaniemi turizm infodan almıştım. Turizm infonun önerdiği yerler de haritanın üzerinde işaretli. :smiley:
Bir de bu gezide kullanmadığım ve yanımızda götürmediğim 1993 tarihli 1:300.000 ölçekli kalın bir kitap şeklinde orta avrupa haritamız var. ::smiley:

Navigasyon deme, yaramızı deşme biz teknoloji özürlülere... :-[ Bu ay, oğlum gelince, senin önderliğinde, bir navigasyon aygıtı alacağım. :smiley:

Turizm infonun haritaları, artı bilgiler içerdiği için değerli. Kuşkusuz paraya kıyıp, özellikle çokça zaman geçirilecek ülke(ler)de büyük ölçekli harita&atlas edinmekte yarar olmalı. ;)

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:

Hah buldum. Finlandiya'da Sami dükkanından almışız. Küçük postu 11€'dan almışız. :smiley: Postlar bir de renklerine göre fark ediyor. Beyaz olanlar daha yüksek fiyatlı oluyor. Beyaz geyik daha az sonuçta. ::smiley:

IMG_8864.jpg

IMG_8864a.jpg

gezmen' Alıntı:
Navigasyon deme, yaramızı deşme biz teknoloji özürlülere... :-[ Bu ay, oğlum gelince, senin önderliğinde, bir navigasyon aygıtı alacağım. :smiley:

Turizm infonun haritaları, artı bilgiler içerdiği için değerli. Kuşkusuz paraya kıyıp, özellikle çokça zaman geçirilecek ülke(ler)de büyük ölçekli harita&atlas edinmekte yarar olmalı. ;)

Cavid Sezen
Navigasyon konusundan bildiğimiz kadarıyla yardımcı oluruz. :smiley:

Harita ve kitap konusunda Lonaly Planet iyi diye duymuştum. Bende almadım gerçi. Güzel bir harita veya kitap bulursam da genellikle alıyorum. Eğer elimde yoksa ve bir yabancı ülkeye girdiysem hemen benzincilerden harita arıyorum.

Cavid Hocam, bu arada küçük ölçekli harita daha yüksek detaylı demek oluyor değil mi? Yoksa 1 bölü ifadesi olduğundan 1/ölçek değerine göre yüksek ölçekli daha detaylı şeklinde mi demek lazım?. Tamam ölçek ifadelerine göre bildiğim mesela 1/300.000 detaylıdır 1/5.000.000 ise ülke bazında genel haritadır. Nasıl ifade etmek lazım?

fsirin' Alıntı:
Hah buldum. Finlandiya'da Sami dükkanından almışız. Küçük postu 11€'dan almışız. :smiley: Postlar bir de renklerine göre fark ediyor. Beyaz olanlar daha yüksek fiyatlı oluyor. Beyaz geyik daha az sonuçta. ::smiley:

Güzele benziyor; ederi de iyiymiş. Araçta, kış mevsiminde güzel koltuk minderi olur gibi... :-\

fsirin' Alıntı:
Navigasyon konusundan bildiğimiz kadarıyla yardımcı oluruz. :smiley:

Harita ve kitap konusunda Lonaly Planet iyi diye duymuştum. Bende almadım gerçi. Güzel bir harita veya kitap bulursam da genellikle alıyorum. Eğer elimde yoksa ve bir yabancı ülkeye girdiysem hemen benzincilerden harita arıyorum.

Cavid Hocam, bu arada küçük ölçekli harita daha yüksek detaylı demek oluyor değil mi? Yoksa 1 bölü ifadesi olduğundan 1/ölçek değerine göre yüksek ölçekli daha detaylı şeklinde mi demek lazım?. Tamam ölçek ifadelerine göre bildiğim mesela 1/300.000 detaylıdır 1/5.000.000 ise ülke bazında genel haritadır. Nasıl ifade etmek lazım?

*Evet, dostların yardımıyla bir yolbul (navigasyon) edineceğiz artık... :smiley:

*Harita ve atlas, yurtdışında çok zengin ve güzel örnekler sunuyor. Sunum istenim nedeniyle, bizim ülkemizde, örnekler az ve zayıf. :( Yalnızca yolbula güvenerek, özellikle yurtdışına çıkamam; ne olur ne olmaz!.. :D Sizin harita ve atlas edinme yönteminiz genel olarak doğru; çok kasmaya gerek yok bence. Şunu söyleyebilirim; anakara (kıta), ülke, bölge hatta kent planı... diye, gereksinime göre, harita&atlas edinilmeli.

*Ölçekle ilgili ilk iki cümleni tam anlamadım... Yeryüzü üzerindeki bir uzunluğu (ölçekte bu 1 birimdir) ne denli küçültmüşüz, ona bakıyoruz. İki ölçeği kıyaslarken, paydası küçük olan büyük ölçekli, paydası büyük olan, küçük ölçeklidir. Senin örneğinden hareket edelim:
1/300.000 ..: Büyük ölçekli (Yeryüzü üzerinde daha küçük alanları gösterdiği için, çok ayrıntı içerir)
1/5.000.000: Küçük ölçeklidir. (Yeryüzü üzerinde daha büyük alanları gösterdiğinden, ayrıntı azalır)
Umarım yardımcı olabilmişimdir... :-\

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Güzele benziyor; ederi de iyiymiş. Araçta, kış mevsiminde güzel koltuk minderi olur gibi... :-\
Ben de alırken öyle düşünmüştüm ama sonra kıyamadım. Duvara astım. ;D
Postun kenarlarına sandalye gibi yerlere bağlama yerleri de yapmışlar. :smiley:
gezmen' Alıntı:
*Ölçekle ilgili ilk iki cümleni tam anlamadım...
Yolbul terimini sevdim. :smiley:
Coğrafya bilgilerimiz tazelenmiş oldu. Teşekkürler. :smiley:
Bu cümledeki ifade matematiksel olarak geliyor. 1/ölçek ifadesinde de sonuçta 1/5.000.000 rakamı da 1/300.000'den çok daha küçüktür. Sonuçta matematik de aynı durumu doğruluyor. :smiley:

Merhaba Ferhat bey Cavid hocam bu ( Yolbul ) konusunda tamda beni,de kasdetmiş oldu sağolsun Ferhat bey bi yolbul bende almak istiyorum ama o kadar teknoloji özürlüyümki telefonda,da Nokya 3310 üstüne cıkamadım artık bundan pay bicerek bana şöyle kullanabileceğim bir marka önerirseniz cok sevinirim..

Yolbul alırken benim tavsiyelerim :
1- Türkiye içerisinde Basarsoft haritası kullanan
2- Açık kodlu veya ücretsiz yurtdışı haritaları bulunabilen
3- Rota hazırlama programı olan
Garmin'in en ucuz versiyonunu kullanıyorum. Modeli Nüvi 205 . İlk iki şartı sağlıyor ama 3.yü sağlamıyor.
Rota hazırlama derken önceden elde ettiğiniz parkurun koordinatlarını rota haline getirip saklıyorsunuz. Bir yere ulaşınca otomatik olarak diğer koordinata odaklanıyor.
Yolbulucu yanında genel de olsa mutlaka haritaya gerek oluyor, arıza olabilir, yanlış hesap yapabilir, alternatif yol seçilebilir.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,757
Kayıtlı Üye Sayımız
166,571
Kaydolan Son Üyemiz
sezginelif09sena@gma

SON MESAJLAR

SON KONULAR