Ynt: Küçük İnsanların Büyük Diyarı; Çin --- Baştan Sona 1 Ay Çin
Ülke çapında domuz eti çok fazla tüketiliyor. Yer yer bulduğumuz Uygur lokantaları kurtarıcı olsa da, onları bulmak hiç kolay değil. Çok hızlı bir şekilde büyüyen Çin’de haritalar 6 ayda bir değişiyor. Haritada bulduğumuz lokantaya vardığımız da bazen yerinde yeller estiğini farkediyoruz. Bu bölgede yiyebileceğeniz yegane yemek noodle denilen sulu makarna. Öğünümüzün baş köşesine oturtuyoruz. Balık ve tavuk tüketebilirsiniz. Ayrıca insanların zannettiği gibi her yerde böcek, yılan vs tenilmiyor. Bunların satıldığı özel sokak lokantaları var. Yemek yiyeceğiniz yerde tavuk ya da balıkta yeseniz sıvı yağ ile yaptıklarını görürseniz gönül rahatlığıyla yiybilirsiniz. Domuz ve domuz yağı kelimelerinin çincesine bakın gerekirse bir yere Çin alfabesiyle yazın garsona göstererek istemediğinizi söyleyin. Biz öyle yapıyorduk. Birde vejeteryen lokantaları her yerde bulabilirsiniz. Onlar da asla hayvan mamulleri kullanmazlar.
Namaz kılmak istiyorsanız hiç canınızı sıkmayın. Tapınak kenarlarında, dağda, kaldırımda her yerde çok şükür namazlarımızı eda ettik. Namazlarımızın çoğunu insanlar arasında sokakta kılmamıza rağmen yirmi gün boyunca hiçbir sivil ya da görevli bize ne müdahalede bulundu ne de rahatsız etti. Yüzde altmışı ataist olan bir memleketten bahsediyoruz. Türkiye’deki bazı kesimlerin kulakları çınlasın. insanların ortasında hatta Pekin’in en kalabalık bölgelerinden olan tren istasyonunda güpegündüz öğle namazını kıldığımız an görülmeye değerdi. Etrafımızı saran meraklı bakışlar, namaz kılarken yanımıza gelerek fotoğraf çektirenler ve daha nice tebessüm ettiren anlar. Allah kabul etsin.