Yöredeki kültürel çeşitlilik besleme biçimlerine de yansımıştır. Sebze ve meyve tüketimi oldukça fazladır. Kiraz, vişne, elma ve şeftali üretimi oldukça yaygındır. Yarımca kirazı, Değirmendere fındığı ünlüdür. Cizleme, kıvırma ve hoşmerim yöreye özgü başlıca yemeklerdir. Pişmaniye Kocaeli’ne özgü bir tatlı çeşididir.
Kaysepi
Hazırlama Süresi : 30 dk
Pişirme Süresi : 15 dk
4 kişilik
Gerekli Malzemeler :
2 su bardağı kurutulmuş mürdüm eriği
1 su bardağı su
1.5 su bardağı tozşeker
30 gr tereyağı
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
Hazırlanışı :
* Kurutulmuş mürdüm eriğini yıkayıp tencereye alın. Bir miktar su ekleyip yumuşayana kadar pişirin. Suyunu süzün ve eriklerin çekirdeklerini çıkarın. Tencereye alıp 1 bardak kaynar su ekleyin. Üzerine şekeri ilave edip pişirin.
* Bir tavada tereyağını eritin. Erikleri servis tabağına alıp üzerine tereyağını gezdirin. Ceviz içi serpiştirip sıcak olarak servis yapın.
Yazdığınız gibi Kocaelideki kültürel çeşitlilik yiyeceklere de yansımış.. Karamürsel ve özellikle Ereğli'de balık; Kandırada manda yoğurdu; Yuvacıkta mıhlama; Kartepe köylerinde turşu kavurma; Akmeşe' de köfte, her türden ve mersimine göre bolca bulunan meyveler Kocaelideki iklim ve insan çeşitliliğini yansıtıyor.
Kandıra yoğurdu, İzmit pişmaniyesi, Eşme ayvası, Çenesuyu kaynak suyu, Balaban-Derbent-Suadiye'nin kirazı cevizi ve armudu ile bilinir. Bunların dışında son 15 yılda Maşukiye'nin alabalığı, Kartepe'nin serpme kahvaltısı, Akmeşe'nin köftesi, közde tavuğu duyulmuştur. Çeşitli kültürler bir arada yaşadığı için özellikle Balkan, Kafkas ve Karadeniz mutfağından izler barındırır.