15 m3 ducato dan bir karavan yapmak/yaptırmak istiyorum.
Maliyeti aşağı yukarı iç dizaynı (yalıtım, elektrik, su döşemeleri, wc, duş, paneller; mobilya montajları vs) ortalama ne kadara maal olur?
Hiç riske girmeden tecrübeli birine 60 bin tl ye yaptırsam daha mı mantıklı olur? 40 bine halledebileceksem ben yapayım diyeceğim.
Değerli yorumlarınıza ihtiyacım var.
[/QUOTE]
Merhaba,
Kendi karavanını kendisi yapmış birisi olarak öncelikle çıkmayı düşündüğünüz bu keyifli ama bir o denli de zorlu serüvende size kolaylıklar dilerim. Çünkü her halukarda kesinlikle buna ihtiyacınız olacaktır.
Bugün bildiğim kadarıyla karavan firmalarının standart paketleri 80 bin lira civarından başlıyor.
İmalatta fiyatı belirleyen en önemli faktör kullanacağınız malzemedir.
Örneğin orjinal karavan camı kullanırsanız 2000-2500 TL den aşağıya cam bulamazsınız ( Ben ithal 3 ad heki, 4 ad cam kullanmıştım 2017 fiyatıyla yaklaşık 8500 TL civarı tutmuştu. Ancak bunları yerli olanlarını tercih etseydim hepsi 2000 TL ancak tutardı.) Mesela bugün 250 liraya da hidrafor bulabilirsiniz 700 liraya da.. Ben yaparken yarın öbür gün olmadık yerde bozulur can sıkar diye kalitelisini almıştım doğrusu.
Dolayısıyla toplam maliyeti etkileyen unsur bütçenizle doğru orantılı olarak tercih edeceğiniz malzeme ve ekipmandır.
Şahsen bugünün fiyatlarıyla donanımınızı ve tercihlerinizi ne kadar düşürürseniz düşürün aracı kendiniz yapsanız dahi 20-25 binden aşağı maliyet çıkacağını düşünmüyorum (sadece günes enerjisi ve elektrik sistemi 7-8 binden aşağı tutmaz)
Eliniz yatkınsa, vaktiniz ve yeriniz varsa kendiniz yapabilirsiniz. Muhakkak ki %20-30 daha ucuza mal edersiniz..
Benim aracın dönüşümünü detaylı olarak yayınlamıştım. Arzu ederseniz aşağıdaki linkten daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Tekrar kolaylıklar dilerim
Herkese merhaba, Uzun zamandır hayalini kurduğum bir karavana sahip olma düşüncesi nihayet hayata geçmek üzere.. Bu hayale sahip pekçok kişi gibi benim de önce, acaba motokaravan mı? yoksa çekme karavan mı edinmeliyim? sorusu kafamı epeyce kurcaladı. Her ikisinin de kendisine göre avantaj ve...
www.gezenbilir.com