Kendi Karavanını Yapanlar; Peugeot Boxer - Bekir Kemal Ataman (TA2RX)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TA2RX Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 883
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 353,271
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Peugeot Boxer - Bekir Kemal Ataman (TA2RX)

İki güzel yorum birden. Teşekkürler.

Basınç tahliyesi için PSA grubu araçlarda lastik arkasında sırf bu iş için konulmuş hava mazgalları var. Onların yeterli olacağını sanıyorum.

Rutubetin dışa atılması konusunda kafam biraz karışık. Çünkü dış yüzeyle temasta olan, elimin ulaşabildiği her yeri izole ettim. Araç içinde hava dolaşımını azaltmak için orta yatay kuşakları alttan izole ettim (bunlar ahşap yan yüzey döşemesinin altında kalacak). Yani bu kanallar yoluyla atılabilecek rutubet ancak orta yatay kuşağın alt tarafında, içeriden bir birikme olursa sözkonusu olabilecek. O da ancak sözkonusu rutubet bu kanallara ulaşabilirse. Çünkü taban döşemesinin yan yüzey döşemesiyle arasında kalan bölümde yer alan (yatay kanal üzerindeki) boşlukları da, tabana sereceğim muşambayı uzatarak kapatacağım. Yani içeride oluşacak rutubetin (kapı ve pencelerin açılıp kapanması dışında) tahliye olabileceği bir kanal zaten kalmadı (bu ne kadar akıllıca bir politika, o da tartışılır tabii.) Bu durumda, bu kanalın içinde kalacak soğuk hava, sözkonusu deliklerin bulunduğu yerde ciddi bir soğuk kesim oluşturabilir (bu da buralara denk gelen kısımlarda içerideki rutubet yoğunlaşmasını arttırabilir) gibi bir endişem var.

Etiketler

Kemal bey nekadar doğrudur bilmem ama ben araç içinde oluşacak cam soğuması,ıslak elbise asma gibi nedenlerden içerde oluşacak nemi boşaltmak için tekne kabinlerinde kullanılan solar havalandırmaları aracın yatak üstüne gelecek şekilde monte ettim.Gün ışığında hiç rahatsız etmeden içerden dışarı sirkilasyon yapıyorlar.Şu ana kadar bir sıkıntı hissetmedim.İlerde ne olur bilmem.Havalandırma delikleride çok küçük olduğundan içeri sinek falanda girmiyor.Hiç seside yok.İncelemenizi tavsiye ederim.Benim resimlerin birtanesinde olacak.

O konuyla ilgili mesajları izledim, teşekkürler.

Solar panelli havalandırmaları özellikle banyo için faydalı olabilir diye not etmiştim.

Yatak üzeri (ya da diğer yaşam mahalleri) için endişem, kışın içeride zorla ısıttığınız havayı tahliye etmesi. Bu konuda belirleyici olan elbette hangi bölgelerde dolaşmayı düşündüğüz olacaktır. Ege-Akdeniz kıyılarında ağırlıklı olarak yazın dolaşacak olanlar için sürekli çalışacak bir havalandırmanın kıymeti tartışılmaz. Ben öncelikle Karadeniz'in yaylalarını gezmeyi bitirmek istiyorum. Biraz fazla üşüyen cinsten bir insan olduğum için de içerideki havanın soğuması fikri beni ürkütüyor. (Kışın paltoyu ilk giyen ve en son çıkaran genellikle ben olurum dersem sanırım bir fikir verir. ;D )

Benim görüşüme göre, ne yaparsak yapalım araçtaki rutubetlenmeyi önlemenin çaresi yok, ve bu rutubet araçtaki en ulaşılmaz köşelere kadar rahatça girer, hava kanallarının varlığı, bu rutubeti o bölgelerden atmasa dahi en azından araç içi ile aynı düzeyde tutar, o sebepten bu kanalları kapatmak bana göre doğru değil, birçok yabancı araçta yan dikme kanallaraında ve çeşitli döşeme bölgelerinde madeni para ebadında küçük ızgaralar mevcut. bunun bir sebebi vardır illaki.

Aka' Alıntı:
Benim görüşüme göre, ne yaparsak yapalım araçtaki rutubetlenmeyi önlemenin çaresi yok, ve bu rutubet araçtaki en ulaşılmaz köşelere kadar rahatça girer, hava kanallarının varlığı, bu rutubeti o bölgelerden atmasa dahi en azından araç içi ile aynı düzeyde tutar, o sebepten bu kanalları kapatmak bana göre doğru değil, birçok yabancı araçta yan dikme kanallaraında ve çeşitli döşeme bölgelerinde madeni para ebadında küçük ızgaralar mevcut. bunun bir sebebi vardır illaki.

Mesaj alınmıştır ;)

Son iki haftanın özeti:

[attachment=1]

- Kayar kapıdaki camın üzerinde kalan kısma kontraplak kaplama yaptım.

[attachment=2]

- Arka kapıdaki camın üzerinde kalan kısımlara kontraplak kaplama yaptım.
- Tavan kontraplak kaplamasının arka taraftaki bölmesini kesip monte ettim. Montaj için bir kaç arkadaşım yardıma geldiler sağolsunlar.
- Aydınlatma lambalarının yerini değiştirdim. Birinci sebep: Ledleri monte ettirdiğim yuvarlak çerçeveler için tavan tahtasının oyulması gerekiyordu. (Lambanın görüntüsü birinci fotoğrafta kapının sağ üst köşesinde var.) Buradan tavana nem geçisi ihtimali vardı. İkinci sebep: Tavan dolaplarının kapakları açıldığında lambanın önüne gelip ışığı kesme ihtimali vardı. Bu yüzden lambaları tavan dolaplarının altına monte etmeye karar verdim. Dolayısıyla bu hatları yenilemem gerekti.
- Kaloriferin kablosunu doğrudan aküden enerji alıp yerden gidecek şekilde çekmiştim. Bunu iptal edip diğerleri gibi sigorta panelinde sonlandırdım.
- Sürücü koltuğunun altında bir kısım telsizler için ayrıca bir sigorta paneli yer alacak. Buna yaşam aküsünden hat çektim.
- Aracın eski sahibinin tavanın yan taraflarında kalan kanalın üzerini kapatmak için yaptırdığı ve benim boyatarak kullanmaya karar verdiğim saçlar vardı. Bunları sökmeye karar verdim. Çünkü buraların üzerine zaten dolaplar gelecek, bu bir. İkincisi fotoğrafta görülen boşluğun bir kısmını gereksiz yere kullanılamaz hale getirip yer kaybına sebep oluyorlardı. Bunları sökünce dolap için daha çok yerim olacak. Bir tek kayar kapının üzerindekini kullanacağım. (Çünkü burada dolap olmayacak.)

Şu an için bu kadar. Havalar güzel gittiği sürece ufak ufak yol almaya devam...

DSC_0076 [640x480].JPG

DSC_0075 [640x480].JPG

Bekir selam Türkün ben, Giresuna gittiğinden beri görüşememiştik, bunda topikleri incelerken seni gördüm. Hocam en güzelini yapıyorsun, benimde aklımda var karavan olayı ama biraz daha ileride olabilecek sanırım. Önümüz yaz motosikletle oralara geleceğim kısmetse, ararım senide, kolay gelsin.

Hoşgeldin. Sanırım ilk mesajını da bana yazmışsın. Teşekkürler. Burada adet, yeni gelenlerin önce gidip

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11651.0

topikinde kendi tanıtması. Burada başka paraşütçüler de vardır eminim. Daha ilginci, geçen gün buradaki aile hekimimin de paraşütçü olduğunu öğrendim. Arada yamaç paraşütü de denemiş. Ama sonra daha güvenli bulduğu için uçaktan atlamayı tercih etmiş. Toplam 183 atlayışı varmış.

Karavan konusunda önerim, önce buradaki topikleri incelemen. Belki bir süreliğine kiralayıp denemen. Benim taşıtım her zamanki gibi çok amaçlı olmak zorunda olacağı için tereddütsüz daldım. Sonrasında ne tür bir araç istediğine karar vermen. Sonra da hazır mı alacaksın, kendin mi yapacaksın, başka birilerine mi yaptıracaksın, onlara karar vermen. Ben kendi aracımı almazdan önce, epeyce bir kaç ay yalnız yazılanları okudum. Çok şey öğrendim.

Bu taraflara geleceğin zaman haberim olsun. Dilerim buralarda olduğum bir vakte denk gelir, sizi misafir ederiz.

Bu arada, ilanı gördüm: Doçentliğin hayırlı olsun.

Sevgiyle,
BKA

TA2RX' Alıntı:
Hoşgeldin. Sanırım ilk mesajını da bana yazmışsın. Teşekkürler. Burada adet, yeni gelenlerin önce gidip

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11651.0

topikinde kendi tanıtması. Burada başka paraşütçüler de vardır eminim. Daha ilginci, geçen gün buradaki aile hekimimin de paraşütçü olduğunu öğrendim. Arada yamaç paraşütü de denemiş. Ama sonra daha güvenli bulduğu için uçaktan atlamayı tercih etmiş. Toplam 183 atlayışı varmış.

Karavan konusunda önerim, önce buradaki topikleri incelemen. Belki bir süreliğine kiralayıp denemen. Benim taşıtım her zamanki gibi çok amaçlı olmak zorunda olacağı için tereddütsüz daldım. Sonrasında ne tür bir araç istediğine karar vermen. Sonra da hazır mı alacaksın, kendin mi yapacaksın, başka birilerine mi yaptıracaksın, onlara karar vermen. Ben kendi aracımı almazdan önce, epeyce bir kaç ay yalnız yazılanları okudum. Çok şey öğrendim.

Bu taraflara geleceğin zaman haberim olsun. Dilerim buralarda olduğum bir vakte denk gelir, sizi misafir ederiz.

Bu arada, ilanı gördüm: Doçentliğin hayırlı olsun.

Sevgiyle,
BKA

Bekir haklısın ilk mesajımı sana yazdım, aslında uzun süredir takip ediyorum forumu ama yazmamıştım, seni görünce selam vermeden geçemedim. Tanışma konusunda ise şöyle bir sorunum var, her bölümün bir tanışma topiği var ama ben hem motosiklet, hem yamaçparaşütü, hem offroad araç bölümü -hatta zorlarsam bir iki bölüm daha ekleyebilirim- arasından nereye yazacağıma karar veremedim, önerilere açığım.
Karavan olayına gelince enaz beş sene uzakta bir proje, şimdilik motosiklet maceralarıma devam edeceğim ama verdiğin tavsiyeleri dikkate alacağım, zaten ufaktan ufaktan takipteyim şimdiden.
Bu arada gözündende birşey kaçmıyor bravo, geçen sene yökten almıştım doçentliği ama ancak kadro geldi, sende bilirsin bu işleri malum. Görüşmek üzere kolay gelsin.

Shadowjedi' Alıntı:
Bekir haklısın ilk mesajımı sana yazdım, aslında uzun süredir takip ediyorum forumu ama yazmamıştım, seni görünce selam vermeden geçemedim. Tanışma konusunda ise şöyle bir sorunum var, her bölümün bir tanışma topiği var ama ben hem motosiklet, hem yamaçparaşütü, hem offroad araç bölümü -hatta zorlarsam bir iki bölüm daha ekleyebilirim- arasından nereye yazacağıma karar veremedim, önerilere açığım.

"Bırak dağınık kalsın" diyesim geldi ;D

Karavan olayına gelince enaz beş sene uzakta bir proje, şimdilik motosiklet maceralarıma devam edeceğim ama verdiğin tavsiyeleri dikkate alacağım, zaten ufaktan ufaktan takipteyim şimdiden.

OK. Bu taraflara yolunuz düşeceği zaman haber bekliyorum.

Merhaba Bekir Bey,
Doğrusu sizin varlığınız beni oldukça umutlandırdı. Yazılarınızı dikkatlice okumaya başladım. Pek çok şey öğrendim. Keşke biraz yakın olabilseydik. Gerçi eşim Ünye'li, zaman zaman Ünye'ye gidip geliyoruz. Ama bundan sonra gelecek olursak, hiç şüpheniz olmasın ki Giresun'a da uğrayacağız.
Bekir Bey, öncelikle sizden bir ricam var. Ben şimdiye kadar bu büyüklükte bir araç kullanmadığım için sizin gibi bir geri vites kamerasına ihtiyaç duyuyorum. Siz cihazınızı nereden ve kaça aldığınızı bana bildirebir misiniz acaba?
Yapım uğraşınızda size kolaylıklar diler, saygılarımı sunarım.

kenan4012' Alıntı:
Merhaba Bekir Bey,
Doğrusu sizin varlığınız beni oldukça umutlandırdı. Yazılarınızı dikkatlice okumaya başladım. Pek çok şey öğrendim. Keşke biraz yakın olabilseydik. Gerçi eşim Ünye'li, zaman zaman Ünye'ye gidip geliyoruz. Ama bundan sonra gelecek olursak, hiç şüpheniz olmasın ki Giresun'a da uğrayacağız.
Bekir Bey, öncelikle sizden bir ricam var. Ben şimdiye kadar bu büyüklükte bir araç kullanmadığım için sizin gibi bir geri vites kamerasına ihtiyaç duyuyorum. Siz cihazınızı nereden ve kaça aldığınızı bana bildirebir misiniz acaba?
Yapım uğraşınızda size kolaylıklar diler, saygılarımı sunarım.

Teşekkürler.

Geri görüş kamerası ile ilgili yalnız benim değil, pek çok kişinin görüş ve tecrübelerini şurada bulabilirsiniz:

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=68539.0

Bekir bey izninizle birkaç sorum var : son karar verdiğiniz yerleşim planınız nedir acaba?
Ayrıca Yaşam akülerini, su depolarını nereye yerleştirdiniz?
Bir elektrik şemanız var mı?

Yerleşim planım aynı: Arkada yatak, sol önünde banyo/tuvalet, sağ önünde sırasıyla lavabo, buzdolabı, ocak (ocağı en son aşamada monte edeceğim). Sürücü koltuğunun arkasında yaşam mahalli (ve becerebilirsem ilave iki kişilik yatak daha) olacak.

Yaşam aküleri ve su deposunu henüz yerleştirmedim ama kafamdaki plan aküleri sağ arka tekerleğin yanına, su deposunu sol arka tekerleğin yanına koymak.

Elektrik şemam yok ama kullandığım kabloların kalınlıklarını (yanlış hatırlamıyorsam yine bu topik altında) listelemiştim. Ben kablolarımın tamamını hem artı hem eksi uç için beraber çektim. Aslında eksi uç için doğrudan şaseden almak mümkün. Benimkisi biraz işgüzarlık. Biraz da ileride ilave hat ihtiyacım olursa eksi ucu şaseden alıp çektiğim siyah kabloyu kullanırım düşüncesi. Benim sistemimde telsizler için de pek çok kablo çekildiği için şeması çizilse dahi size pek faydası dokunmayabilir. Ama neyi nereye çekeceğinize göre kablo kalınlıkları işe yarayacaktır.

Tabandan giden iki tane hat vardı: Birisi kalorifere gidiyordu, bunu iptal edip sigorta kutusundan hat çektim. Diğeri ikinci alternatörden akü şarjı için kullanılacak. İkinci alternatör pek çok kişi için lüks.

Benim aracım karavan kadar hatta bazen daha çok haberleşme aracı olarak kullanılacağı için elektrik sisteminde her şey fazlasıyla yedekli. Şarj için hem güneş paneli, hem 220v, hem ikinci alternatör opsiyonları var. Çıkış uçları temel olarak 12V (kullandığım herşeyi buna göre seçtim). Ama olur da başka bir cihaz kullanmak gerekirse diye ayrıca inverter üzerinden beslenecek iki tane de 220V prizim olacak.

Bunların bir tanesini laptop için kullanmayı düşünüyordum. Ama geçen haftalarda BİM'den laptop beslemeye yetecek küçük bir inverter'i komik bir paraya aldım. (Bunu almasaydım 12V'u 19-20V'a çıkaran laptop inverter'lerinden alıp, laptop için büyük inverter'i kullanma mecburiyetinden kurtulmayı düşünüyordum.) Laptop için çektiğim 220V priz hattını yine de koruyacağım.

Inverter'i (mecbur kalmadıkça) kullanmaktan kaçınmamın sebebi boştayken bile akım çekiyor olması.

Benim elektrik sistemimin ana hatları hakkında bir fikir vermesi için: İki tane büyük pako şalter kullanacağım:
Bunların bir tanesi giriş, bir tanesi çıkış şalteri. Giriş şalterindeki seçenekler: alternatör, güneş paneli ve harici 220V hattı üzerindeki 20A akü şarj cihazı. Şalterin diğer ucu aküye gidecek, tabii ki. Çıkış şalteri ise aküden gelen hattı ya kesecek, ya 12V sigorta panosuna iletecek, ya da hem 12V hem 220V hatlarına iletecek.

220V prizlerimin bir tanesi mutfakta, diğeri oturma grubunun yanında. Bunların sigortaları yine 12V sigorta panelinin yanında.

Diğer her şey 12V.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR