Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (Aka)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aka Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1,025
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 219,203
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; İveco 15.6 (aka)

Adil05' Alıntı:
İş çıkarma milletin başına.İnsanlar henüz birini bitirmedi,sen iş komayıp çıkartıyorsun!Sevgiler.

Neyi deniyosun ki bitmedi ??, ben sonuçta keyfe keder çalışıyorum, domates, biber, bahçe, tavuk işlerimin yanına extradan bunlarıda sıkıştırıyorum. taş atmayı bırakta ne alemdesin onları yaz , hala yığınla eksiğin olduğunu biliyoruz, ama bakıyorum hiç sesin çıkmıyor.

Etiketler

Abi yine icat,lardasın hadi kolay gelsin

Ağabey ellerinize sağlık harika olmuş sağlıktan kullanın.

Selamlar Saygılar Turan

Teşekkürler arkadaşlar.

Tugay, amaç yaşamı kolaylaştırmak, valla sadece kendim için uğraşıyorum, bu arada faydalı olabilecekleri paylaşıyorum işte.

Su depomuzun göstergesinin açık şeması.
Elektronikle uğraşanların bildiği, çok basit ve her isteyenin yapabileceği bu şemayı anlaşılır olabilmesi için düz sembollerle çizdim.
öncedende anlattığım gibi bağlantı sırasında led lerin uzun ve kısa bacaklarına dikkat edilmesi gerekiyor, şemada uzun ve kısa olarak çizdim,
Ben göstergemde toplam 5 kademe seçtim, bunlar 2.5 , 5, 10, 15 ve 20 LT olarak, fakat istenirse sadece kırmızı olan led kullanılarak sadece full olduğundada görmek mümkün.
Devredeki anahtar, ledlerin sadece dolum anında yanması veya ne kadar su kalmış bakılması için o anda açılır olmasını sağlar, sürekli yanık bırakmak bana göre gereksiz.
Devre şöyle çalışıyor, suya bir noktadan EKSİ voltaj veriyoruz, tüm ledlerin bir ucunada anahtardan geçirip ARTI voltaj veriyoruz, suyu devreyi tamamlaması için iletken olarak kullanıyoruz, önceden litresine göre belirlediğimiz noktalara ulaşan su devreyi tamamlayarak ledin göstermesini sağlıyor.
Normalde led 2 volt ile yanar, fakat bir burada suyun kötü bir iletken olmasından dolayı 12 volt kullanıyoruz,
Suyun içindeki gösterge çubuğunu nasıl yaptığımı, bittiğinde anlatırım.

su gost.jpg

Bir ara denemek için seviye göstergesi yapmıştım ben de aşağıdaki sayfadan yararlanarak.
Gezenbilirde paylaştım mı hatırlamıyorum.
http://www.catamaranvega.com/elektro/docs/susev.html

Sizinki çok daha basit, çalışmasında bir kararsızlık (nemden dolayı yanmaması gereken bir ledin yanması vb.) olabilir mi?
Fark yoksa devre ile boşuna uğraşmışım :smiley:

2010-06-25_18-22-49.jpg

Serdar bey, linkteki devreyi inceledim, temelde her ikiside aynı devre, oradaki koplikesi, benimki basit olanı, kararsızlık olayına gelince, siz IC 4066 kullanmışsınız, 4066 nın girişi ( mV ) milivoltlar seviyesindedir, kararsızlığı önlemek için 1M direnç kullanılmış,
Boşuna uğraş demeyelimde, siz bilginiz dahilinde bunu yapmışsınız, benim çizdiğim devre ise bilgisi olmayanlara hitap edecek şekilde diyelim.

Anladım, zararın neresinden dönülse kardır :smiley:
Keyifle izlemeye devam, kolay gelsin...

theta' Alıntı:
Anladım, zararın neresinden dönülse kardır :smiley:
Keyifle izlemeye devam, kolay gelsin...

Neden zarar olsun, sizinki daha detaylı bir devre, malum herkez yapamaz, ayrıca istenirse sizin devreye bir buzzer bile ilave edilebilir.

Seviye gösterge duyargası bitti. önce sert plastik bir parça kullanayım dedim, fakat sonra tüm aparatları ( gösterge borusu, su dolum borusu, pompa çıkışı gibi ) bidonun kapağına yerleştirmeye karar verince tüm parçaların 6-7 cm lik kapağa sığmayacağını düşünüp, bu boruyu eski bir balık kamışı parçası olan karbon fiberden yaptım, neden tüm aparatlar kapakta denirse, en azından kapak aracın sabit malı olur, gerektiğinde bidon değiştirilebilir.

Önce bidonuma su doldurarak gerekli Litrelerin yerlerini belirledim.

DSCN5831s.jpg

Sonra bu işaretlere göre karbon boruyu işaretleyip 6 adet kablonun çıkması için birer küçük delik deldim,
( Eğer benim gibi karbon fiber deneyecekler varsa hatırlatayım, karbon fiberler iletkendir, bağlantılar sırasında eksi ucu hariç hiç bir kablonun çıplak ucu gövdeye değmemelidir, aksi halde su yokken bile varmış gibi gösterir.)

Sonra tek telli kablolar deliklerden geçirilip, led gurubuna bağladım

DSCN5830s.jpg

DSCN5840s.jpg

DSCN5835s.jpg

Ve led gurubunu hazırladım,
burada sarı olması gereken ledlerin yerinede yeşil kullandım, çünki elimdeki sarı ledler çok zayıf yanıyordu ama şeffaf seriden sarı led olursa kuvvetli yanar.

DSCN5833s.jpg

DSCN5832s.jpg

Bağlantıları yapıp test ettim, 2,5 litrelik meşrubat şişeleri benim bidon ile aynı boy olduğundan içindeki suyun görülebilmesi için bunu kullandım.

Tabiki depo ile gösterge arasında mesafe uzun ise yada istege bağlı olarak depo çıkışından ledlere giden kabloda, piyasada bolca bulunan 9 uçlu erkek dişi olarak RS422 adlı soket kullanılabilir.

DSCN5838s.jpg

DSCN5839s.jpg

rs422.jpg

Tebrik ederim gercekten guzel oldu. Siz ne yapacaginizi bilirsiniz ama ben yinede fikrimi soylemek istiyorum. Eger ahsabin ince oldugu bir yerde yani mutfak alt dolabi duvarlarinda bir yere LED lerin gelecegi delikler acar icerden LED grubunun oldugu plakayi monte ederseniz disardan sadece LED isiklar gorulecegi icin oldukca sik olur. Kablolar vs. goruntu kirliligi yaratmaz.

Melih bey, burada amacım devrenin kabaca bağlantılarını ve çalışmasını göstermekti,
Düşüncem, bu deponun haliyle bir su dolum ağzı olacak, mutfak tezgahının önünde sağır bir panelim var, ( dışarıdaki tüpgaz, ve su dolum dolabının iç tarafı ) , bu depoyuda bu hazneye yerleştirip, sağır panelede şu çamaşır makinalarının deterjan gözü gibi bişey düşünüyorum, led gurubuda bunun içinde olacak, sadece çekmece açıldığında çalışacak, tabi bunlar düşünce, hayata geçtiğinde nasıl olacak bilmiyorum. görecez.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,584
Kaydolan Son Üyemiz
ouzdede08

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR