Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - haydarsinan
herkese merhaba. proje konusunda kafamın çokça karıştığı ama artık bir yerden başlama gerekliliği üzerine sizlerden yardım isteyeceğim. yarın bir aksilik olmaz ise elektrik tesisatı döşeyip , iç yalıtımı ve aracın içinin konrtalarını döşemeyi düşünüyoruz.
Aracımız 10 m3 Fiat Ducato.
2 farklı proje şekillendi kafamızda. sabit yatak arka tarafta olması tasarlandı ve buna göre havalandırmalar ve pencereler açtırıldı. sabit yatak çokça dile getirilen bir uzlaşı gibi göründü, ranza sistemi ise sanki küçük bir kutuda yatılacak izlenimi verdi. bu yüzden " boyu 180 eni 120" veya "baş kısmı 120 ayak kısmı 100" olan yatak tasarladık.
kullanacağımız marin kontralar taban, yatak, mutfak tezgahı, duş kabini için 15 mm, yanlar ve tavan için 8 mm.
bu 2 projeyi bilgisayarda çizmeyi bilmediğimden dolayı cetvelle çizmeye çalıştım- o da pek olmadı sanırım-
değerlendirirseniz çok sevinirim, zaten bu sitede bilgillerini ve deneyimlerini paylaşanlar sayesinde adımlarımızı atabildik.
sorularım şunlar;
1) projelerden hangisini uygulamalıyım?
2) araç iç yalıtımı polistren köpük levha yada straforla yapmayı düşünüyoruz. benim sorum daha çok taban uygulaması için olacak. şöyle ki; aracın tabanında bulunan mdfli kaplamayı söktüğümüzde tabanın temiz ve passız olduğunu gördük, mdf direk tabana vidalarla sabitlenmişti, zeminde vida deliklerinden başka herhangi bir sorun yoktu.şimdi biz zemin için üç tür planlama yaptık; birincisi tabana herhangi bir işlem yapmadan, yani tahtadan bir ızgara sistemi yapmadan kontrayı zemine sabitlemek. elektrik tesisatını tabandan geçirmemeyi düşünüyoruz,ızgarasız sistem bize yaklaşık 2-3 cm kazandıracak. ikincisi tabanın oluklu yapısını düşünerek çukurda kalan kısmına ince 3-4 mm tahtalar yapıştırarak zemini düzlemek, üçüncüsü ise daha uygulanmış şekli ile karkaslardan bir iskelet yapısı kurarak straforları döşemek. ilk iki seçeneği yaparsak forumda daha önce konuşulmuş olan aracın altından uygulanan- ziftleme değil- yalıtımı uygulatma düşüncesi var.
sizce ne yapmalıyım?
3)duş kabinini 70*80 olarak tasarladık, bu ölçülerde duş teknesi yok, bizde 70*70 duş teknesi alıp kalan 10 cm lik kısmı bir şekilde halletmeyi düşünüyoruz. duş tekneleri yükseklik bakımından iki çeşit; ilki flat denen, sadece üst tablanın bulunduğu 6-8 cm lik duş teknesi. duş kabinin boyunu düşündüğümüz zaman( 1,80-85)kullanışlı gelsede sifon sisteminin nasıl cağını çıkaramadım.ikinci duş teknesi ise ayaklı ve yanları kapaklı alt tarafı küçük sifonlu, kapağı açınca işlem yapabiliyorsunuz içerisinde, ancak boyu 22-28 cm arasında, bu konuda nasıl bir çözüm olabilir?
4)akü ve inverteri şöför koltuğunun arkasındaki sandık şeklindeki oturma grubunun altına koymayı tasarlıyoruz, sigorta panosunu da hemen üzerindeki dolap üzerine tasarladık. elektrik tesisatı için,12 v aydınlatmalara 2,5 mm oto elektrik kablosu,sigorta paneline giden ana kablo için 10 mm otoelektrik kablosu, 220 v buzdolabı için 3*2.5 mm normal kablo aldık. şimdilik sadece 14lük tesisat hortumların içerisinden kabloları geçirerek tesisatı döşeyeceğiz. mesafesi çokta uzun olmayan yaşam aküsü ve aracın aküsü arasına ise sadece hortumları taşıyacağız.
akünün yeri için ne düşünüyorsunuz?
sorularım şimdilik bu kadar, fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
birinci yerleşim planı;[attachment=1]
bu da ikincisi
[attachment=2]