Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - haydarsinan

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan haydarsinan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 183
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 59,899
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Ducato Camper - haydarsinan

Havalandırma da sürgülü pencereler de şık durmuş.Yaptığınız masrafları işçilikler dahil bir yere not etmeyi unutmayın.Kolay gelsin.

Etiketler

züğürt gezençi' Alıntı:
Havalandırma da sürgülü pencereler de şık durmuş.Yaptığınız masrafları işçilikler dahil bir yere not etmeyi unutmayın.Kolay gelsin.

Sami hocam beğendiğinize sevindim. çokça estetik kaygım olmasa da yapılan işin eğreti durmasını da istemem,bakalım iç dizaynda neler çıkarabileceğiz.
harcamaları tek tek not ediyorum. hem araç alımı ve araç bakımı masraflarını hem de malzeme giderlerini not ediyorum, işler ilerleyince listeyi yazacağım.

herkese merhaba. proje konusunda kafamın çokça karıştığı ama artık bir yerden başlama gerekliliği üzerine sizlerden yardım isteyeceğim. yarın bir aksilik olmaz ise elektrik tesisatı döşeyip , iç yalıtımı ve aracın içinin konrtalarını döşemeyi düşünüyoruz.

Aracımız 10 m3 Fiat Ducato.
2 farklı proje şekillendi kafamızda. sabit yatak arka tarafta olması tasarlandı ve buna göre havalandırmalar ve pencereler açtırıldı. sabit yatak çokça dile getirilen bir uzlaşı gibi göründü, ranza sistemi ise sanki küçük bir kutuda yatılacak izlenimi verdi. bu yüzden " boyu 180 eni 120" veya "baş kısmı 120 ayak kısmı 100" olan yatak tasarladık.
kullanacağımız marin kontralar taban, yatak, mutfak tezgahı, duş kabini için 15 mm, yanlar ve tavan için 8 mm.

bu 2 projeyi bilgisayarda çizmeyi bilmediğimden dolayı cetvelle çizmeye çalıştım- o da pek olmadı sanırım-
değerlendirirseniz çok sevinirim, zaten bu sitede bilgillerini ve deneyimlerini paylaşanlar sayesinde adımlarımızı atabildik.
sorularım şunlar;

1) projelerden hangisini uygulamalıyım?

2) araç iç yalıtımı polistren köpük levha yada straforla yapmayı düşünüyoruz. benim sorum daha çok taban uygulaması için olacak. şöyle ki; aracın tabanında bulunan mdfli kaplamayı söktüğümüzde tabanın temiz ve passız olduğunu gördük, mdf direk tabana vidalarla sabitlenmişti, zeminde vida deliklerinden başka herhangi bir sorun yoktu.şimdi biz zemin için üç tür planlama yaptık; birincisi tabana herhangi bir işlem yapmadan, yani tahtadan bir ızgara sistemi yapmadan kontrayı zemine sabitlemek. elektrik tesisatını tabandan geçirmemeyi düşünüyoruz,ızgarasız sistem bize yaklaşık 2-3 cm kazandıracak. ikincisi tabanın oluklu yapısını düşünerek çukurda kalan kısmına ince 3-4 mm tahtalar yapıştırarak zemini düzlemek, üçüncüsü ise daha uygulanmış şekli ile karkaslardan bir iskelet yapısı kurarak straforları döşemek. ilk iki seçeneği yaparsak forumda daha önce konuşulmuş olan aracın altından uygulanan- ziftleme değil- yalıtımı uygulatma düşüncesi var.

sizce ne yapmalıyım?

3)duş kabinini 70*80 olarak tasarladık, bu ölçülerde duş teknesi yok, bizde 70*70 duş teknesi alıp kalan 10 cm lik kısmı bir şekilde halletmeyi düşünüyoruz. duş tekneleri yükseklik bakımından iki çeşit; ilki flat denen, sadece üst tablanın bulunduğu 6-8 cm lik duş teknesi. duş kabinin boyunu düşündüğümüz zaman( 1,80-85)kullanışlı gelsede sifon sisteminin nasıl cağını çıkaramadım.ikinci duş teknesi ise ayaklı ve yanları kapaklı alt tarafı küçük sifonlu, kapağı açınca işlem yapabiliyorsunuz içerisinde, ancak boyu 22-28 cm arasında, bu konuda nasıl bir çözüm olabilir?

4)akü ve inverteri şöför koltuğunun arkasındaki sandık şeklindeki oturma grubunun altına koymayı tasarlıyoruz, sigorta panosunu da hemen üzerindeki dolap üzerine tasarladık. elektrik tesisatı için,12 v aydınlatmalara 2,5 mm oto elektrik kablosu,sigorta paneline giden ana kablo için 10 mm otoelektrik kablosu, 220 v buzdolabı için 3*2.5 mm normal kablo aldık. şimdilik sadece 14lük tesisat hortumların içerisinden kabloları geçirerek tesisatı döşeyeceğiz. mesafesi çokta uzun olmayan yaşam aküsü ve aracın aküsü arasına ise sadece hortumları taşıyacağız.
akünün yeri için ne düşünüyorsunuz?

sorularım şimdilik bu kadar, fikirlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler.

birinci yerleşim planı;[attachment=1]

bu da ikincisi

[attachment=2]

tara0001.jpg

tara0002.jpg

Haydar bey kolay gelsin . Sandıklı açılır oturma bolümüne Yusuf un uyguladığı sistemi yaparsanız çok pratik ve kullanışlı oluyor ben gördüm çok güzeldi. Hele böyle küçük mekanda harika olur diye düşünüyorum tekrar kolay gelsin.

ilker 72' Alıntı:
Haydar bey kolay gelsin . Sandıklı açılır oturma bolümüne Yusuf un uyguladığı sistemi yaparsanız çok pratik ve kullanışlı oluyor ben gördüm çok güzeldi. Hele böyle küçük mekanda harika olur diye düşünüyorum tekrar kolay gelsin.

İlker hocam aynen öyle yapmayı düşünüyoruz,hem sandık gibi iş görecek hemde açılınca küçük bir yatak olacak. zaten yapmaya çalıştığımız proje Yusuf Hocanın karavanın 50 cm kısası gibi bir şey olacak sanırsam.

Sinan kardeş bu konuyu seninle telefonda çokca konuştuk ve aşağıdaki projelerin ikiside en basit yönden ikimizin ortak vardığımız nokta sadece yatak konusunda ortapedik hazır yatak alma olasılığına karşı 120x180 yatak seçeneğinde takıldık tabiki kullanacak olan sensin kendi rahatın için en uygun olanı seçeceksin,avatar resminden anladığım kadarıyle senin çevre benden biraz daha kalınca ;D ;D ;D bu sebeple mutfak ile yatak arasındaki dolabı ya küçük tutacaksın yada o kısma dolap yapmayıp üst dolapları tutması ve yatak ile mutfak tezgahını ayırması için bir dikme koyacaksın bu durumda senin yatak 120+ mutfak tezgahı 100 eder 220 geriye sana 60cm kalır ;) sanırım en doğrusu bu olacak,1 mtre olan mutfak tezgahının altı zaten dolap olacak aynı zamanda üst taraf yatak üstünden tezgahın 10cm gerisinde bitecek şekilde dolap olacak onlarda sana yeter.

Sinan kardeş ayrıca 85cm açılınca yatak olacak oturma gurubu 60+50 açıldığında 110cm ancak toplar burada kapı kapanınca o kısımada portatif bir yükselti yapılabilinirse orasıda epeyce geniş bir yatma yeri olur bir yetişkin rahatlıkla yatabilir.

yaybek' Alıntı:
Sinan kardeş bu konuyu seninle telefonda çokca konuştuk ve aşağıdaki projelerin ikiside en basit yönden ikimizin ortak vardığımız nokta sadece yatak konusunda ortapedik hazır yatak alma olasılığına karşı 120x180 yatak seçeneğinde takıldık tabiki kullanacak olan sensin kendi rahatın için en uygun olanı seçeceksin,avatar resminden anladığım kadarıyle senin çevre benden biraz daha kalınca ;D ;D ;D bu sebeple mutfak ile yatak arasındaki dolabı ya küçük tutacaksın yada o kısma dolap yapmayıp üst dolapları tutması ve yatak ile mutfak tezgahını ayırması için bir dikme koyacaksın bu durumda senin yatak 120+ mutfak tezgahı 100 eder 220 geriye sana 60cm kalır ;)

Yusuf hocam burada da yeniden tekrarlayayım, desteğin için çok teşekkürler. hem "neden olmasın" ı bizlere kazandırdığın için hemde telefonla işinde çalışırken bile aralarda sorularımıza cevap verdiğin için. işim gereği şunu iyi biliyorum :bildiklerini bilmeyene anlatmak zordur, heleki karşındaki konuya yabancı ise, sabrın için çok sağol. evet çevre ölçülerim senden epey bir fazla, zaten senin bu kadar çalışmana rağmen hafif fazlalıkların nasıl kalıyor şaşıyorum.
dediğin gibi plan 1 numara olacak sanırsam. karkasları yapıştırmak için siyah renkli dayson aldık, kontraların birleşim yeri için gri renklisini mi kullandın sen, bir de zemin için fikrin nedir, ne yapmalıyız?

yaybek' Alıntı:
Sinan kardeş ayrıca 85cm açılınca yatak olacak oturma gurubu 60+50 açıldığında 110cm ancak toplar burada kapı kapanınca o kısımada portatif bir yükselti yapılabilinirse orasıda epeyce geniş bir yatma yeri olur bir yetişkin rahatlıkla yatabilir.

bende öyle düşündüm, ayak kısmına yerleştireceğimiz portatif bir yükseltiyle oluşacak yatağı sanırsam ben çok kullanacağım. iki pencereyide açınca oluşan esinti yaz sıcağında benim için çok iyi olacak. şu ceyranda kalma durumu birçoklarının aksine benim için tam bir keyiftir.

haydarsinan' Alıntı:
bende öyle düşündüm, ayak kısmına yerleştireceğimiz portatif bir yükseltiyle oluşacak yatağı sanırsam ben çok kullanacağım. iki pencereyide açınca oluşan esinti yaz sıcağında benim için çok iyi olacak. şu ceyranda kalma durumu birçoklarının aksine benim için tam bir keyiftir.

Serde gençlik var, "es yiğidin bağrına es!.." :D

Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Serde gençlik var, "es yiğidin bağrına es!.." :D

Cavid Sezen
:smiley:cavid hocam buradaki herkes genç, herkes biraz çocuk.yoksa kim düşerdi karavancılığın peşine.( benim araç alıp karavan yapacağımı duyan tanıdıklar ya bir eve girseydin, ne yapacaksın karavanı deyip duruyorlar.)
ceyran konusuna gelince , o biraz yetiştirilme sanırsam, çocukluğum Hatayda geçti şimdi ise çukurovadayız, biraz esintiye hep muhtaç oluruz buralarda, mevsim yazsa birde.

Sinan kardeş övgü dolu sözlerin için teşekkürler,ben bildiklerimi herkesle paylaşmayı seven biriyim inan gezmek bile bana bu kadar keyif vermiyor amacım benim karavanım olduya benim gibi bu sevdaya tutulanlarında karavanının olması bir arkadaşımızın karavan almasına sanki kendim almışcasınıa sevinen mutlu olan biriyim,neyse dayson mastiğin 3 rengi var siyah,beyaz ve gri üçününde özelliği aynı hiç fark yok renginden başka ben çoğunlukla beyaz aldım birkaç tanede gri denk geldi teknik olarak farkları yok kullanacağın yerde görünecekse oraya yakın bir renk bakabilirsin.
Taban için 2 cm karkas çokda rahatsız etmez,şunu yapabilirsin tabana inçeltmeden kalınca 1 kat boya atıp kuruduktan sonra laminat parkelerin altına döşenen singerimsi şiltelerden döşeyip sonra karkas döşeyebilirsin,buzdolabına giden hat için bir boru döşeyip sonrada aynı borudan birde arka yatağın altına su deposunun hidroforuna çekebilirsin,karkasların arasına polistren köpük döşeyip alttan gelecek olan soğuk ve sese karşı yalıtım sağlamış olursun.
Akü bağlantısı için lambalara 1.5 luk kablo çekebilirsin yaşam aküsü ile aracın marş aküsü arasına 35 lik enyaf kablo almalısın zaten bu kablo akünün şarzı için kullanılacak biraz inceside olabilir buzdolabını 220 kullanacağın için 2x2.5 kablo yeter 220 de kablonun mesafesinin çokda önemi yok,hidrofor için 4 lük yada 6 lık olmasında fayda var.

Sn. Haydarsinan, düşündüğünüz projeji ,isterseniz inceleyelim..İki kişilik bir yatak var ama gündüzleyin oturmak dahil, hiç bir şekilde kullanamazsınız....Küçük oturma grubunda gündüz iki kişi yanyana oturup yemek yiyemezsiniz masa yok...Yani karavanda üç kişilik yatak kapasitesi var görünüyor, yemek yapacak mutfak var ama gündüz yemek yiyecek bir yer yok...En mükemmel yer banyoya verilmiş, gündüz oturup yemek yiyecek bir yeri olmayan karavanda banyo olması bu kadar önemlimi..Buzdolabınada unutulmuş gibi görünüyor...

Size önerimi aşağıda çizim olarak sunuyorum..
Gece iki kişilik yatak olur masasında gündüz rahat rahat 4 kişi yemeğini yiyebilir, gece karavanda 3 kişi rahatlıkla yatabilir, muftağıda var, banyosuda var, buzdolabı mutfak tezgahı altında, bolca dolabıda var...
Seçim yinede size ait.......kolay gelsin...

Duble-Camper-10m3 a.jpg

Duble-Camper-10m3 b.jpg

atiladi' Alıntı:
Sn. Haydarsinan, düşündüğünüz projeji ,isterseniz inceleyelim..İki kişilik bir yatak var ama gündüzleyin oturmak dahil, hiç bir şekilde kullanamazsınız....Küçük oturma grubunda gündüz iki kişi yanyana oturup yemek yiyemezsiniz masa yok...Yani karavanda üç kişilik yatak kapasitesi var görünüyor, yemek yapacak mutfak var ama gündüz yemek yiyecek bir yer yok...En mükemmel yer banyoya verilmiş, gündüz oturup yemek yiyecek bir yeri olmayan karavanda banyo olması bu kadar önemlimi..Buzdolabınada unutulmuş gibi görünüyor...

Size önerimi aşağıda çizim olarak sunuyorum..
Gece iki kişilik yatak olur masasında gündüz rahat rahat 4 kişi yemeğini yiyebilir, gece karavanda 3 kişi rahatlıkla yatabilir, muftağıda var, banyosuda var, buzdolabı mutfak tezgahı altında, bolca dolabıda var...
Seçim yinede size ait.......kolay gelsin...

Atilla hocam ilgin için çok teşekkürler,. cevabım geç kaldı, bugün gün boyu araç ile uğraştık. önerileriniz ve tespitleriniz doğru ve yerinde. ancak karavana başlarken bir kaç ölçütü aslında sizlerin paylaşımlarınızla oluşturdum . i sabit yatak konusu. belkide bu araç boyutunda fazlaca yer kaplamakta biliyorum fakat ,karavanla gezinin amacını olabildiğince yeni yerler görmek olarak düşününce , yorucu gezilerden sonra iyi bir yatağın dinlencesinin yerini birşey tutmaz sanırsam. sabit yatağa bulabilirsek ortopedik bir yatak almayı tasarlıyoruz.
mekanın darlığı ile ilgili dediğiniz tüm durumlarda haklısınız. bunu çözmeye çalışıyorum. 110 cm lik yatak denemesi yaptık geçen gün çokta dar gelmedi, belkide yatağı 10 cm çekip( yatakta her zaman 2 kişi yatacak diye bir zorunluluğumuz yok, çok sıcak havalarda içerdeki iki yatak kullanabilir), tekerin içte kalan kısmını banyo içine eklrsek, ön tarafta 10 cm lik bir kazançta olabilir. hem mutfak tezgahı geriye düşer hemde duş kabini. hem yolcu hemde şöför koltuğunu da döner koltuk olarak yapabilirsek orta alan biraz genişleyebilir. masa durumunuda hem içerde hemde dışarda kullanabileceğimiz portatif masa ile çözmeye çalışacağız.
buzdolalabınıda 100*50*90 lik mutfak tezgahının altına koymayı düşünüyorum. zaten pencereleri açtırdık ,yani birazda geri dönüşü yok gibi.
sonuçta çokta ferah bir alan olmayacak biliyorum, ancak biz iki kişiyiz bize yeter diye düşünüyorum. forumda da gördüğümüz üzere çok daha dar alanlarda çoçukları ile geziler yapanlarda olmakta.

biliyorum, bu forumda ayrıntılara ve yeniliklere en çok önem veren kişilerden birisiniz, hem karavancılık deneyiminiz var hemde teknik konuları iyi irdeliyorsunuz. bizimkisi ise tamamen acemice . birde şunu anlıyorum zaten, karavan yapımında para olarak en çok araca ve sabit teknik eşyalara gidiyor, yoksa ahşabın tüm harcamalardaki yeri çok az. yani bu aracı dönüştürebilirsek karavana daha sonraları tamamını söküp yeniden tasarlamak çokta zor değil.( hatta ahşaplar bile yeniden kullanılabilir)
aracın son haline gelmeden dediklerinizi uygulayabileceğimiz -sabit yataktan vazgeçerek, şöför koltuğunun arakasına oturma grubu şeklinde- projede şekillendirebiliriz.önerileriniz için yeniden teşekkür ederim.

bugün ilk kez araç içinde çalışmaya başladık ve anladık ki bu iş çokta kolay değilmiş. sadece elektrik tesisatı bile uzun bir zamanımızı aldı. ardından karkas sorunu oluştu; ne kadar ölçülere dikkat etsekte aracın eğimli iç yüzeyi bizi karkas yapıştırmaktan vazgeçirdi.birkaç karkası daysonla yapıştırdık,gerçektende çok etkili bir yöntemmiş, iki üç saat sonta asıldık esnemedi bile.hem tabana iskelet kurmadık hemde tavana. aracın kendi iskelet sisteminin bazı desteklerle birlikte kontraları taşıyacağını düşünerek( işin kolayına kaçarak) döşeme işine başladık. tabana hiçbir yalıtım malzemesi kullanmadık -taban gayet temizdi-,15 mm lik marin kontrayı taban biçiminde keserek yerleştirdik.

yalıtım malzemesi olarak 2 cmlik beyaz köpük straforu kullandık. tavana kalınlık olarak bir adet, yanlara ise bazı yerlerde 3 adete kadar çıkardık. straforları bantladık, üzerine 8 mm kontraları vidaladık.
bugün tabanı ve tavanın 2/3 ünü döşedik, bu hafta içinde kalan kısımları tamamlamaya çalışacağız.iç yapı biraz birşeylere benzemeye başladı.iskelet döşemeden yaptığımız bu yapının ne kadar sağlam olacağını, vidaların yanların ve duş kabinin desteği ile ne kadar başarılı olduğunu düştüğümüz çukurlardan ve uzun soluklu gezilerden sonra göreceğiz sanırsam. şunuda gördük ki; dar bir alanda yapılan tüm işlemler yapımın zorluğunun gerçek sebebi.

.şimdiden şurasını şöyle mi yapsaydık, orası öyle oldu mu soruları oluştu- sanırsam bunun adı deneyim- yinede arada bir sinirler yıpranıp, yorgunnluk oluşsa da keyifli diyebileceğim bir gün geçirdik. biraz fotoğraflamaya çalıştım işleri, yarın yükleyeceğim.

Sinan kardeşim kolay gelsin daha ilk günde elektrik kabloları strafor ve taban kontrasının montajından bahsediyorsun bu güzel gelişme,bu hızla giderseniz bayağı yıl alacaksınız az zamanda,bizde bugün Ömer (gözdemed) abinin karavanında çalıştık,kendisi bana geldiğinde yatak kısmını 120 ye 100 koymuştu benimki gibi,fakat işe başlamadan senin plandan bahsettim yani yatak eni 120 olacak ve 100cm olan mutfak tezgahını yatakla yan yana koyup araya tavan dolaplarını tutması için bir tane 15mm lik dikme koyduk çokda güzel oldu geriye kapı tarafına 70cm gibi bir boşluk kaldı,benim çekyat koltuğunun aynısını yapıp kapı girişinin sağına tekli bir oturma koltuğu koyup altınıda yine akü,şarz cihazı ve invertörü koyacağız bu koltuğun üst kapağınıda yine açılır ve aynı zamanda yana açılıp yatağa ek olacak ve orada 2 yetişkin yine yatabilecek yani açıkcası bu şekilde 4 yetişkinin rahatlıkla yatabileceği bir karavan olacak.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,759
Kayıtlı Üye Sayımız
166,575
Kaydolan Son Üyemiz
Murat_Anıl

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR