Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 396,510
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Yücel Bey kolay gelsin, bir girişimi daha görmek insanı mutlu ediyor.Başlamakla zaten işin yarısını geçmişiniz.Tekrar kolay gelsin.
 

Etiketler

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Bugün mutfağı, mutfak dolaplarını ve tezgahın altındaki depolama ve elektrik gaz sisteminin bulunacağı alanları tasarladım.
İşte fotoğraflar,

celebixlmutfak.png


Çelebi de de olduğu gibi kapaklar için hafaf ve pratik olması düşüncesiyle kayar kapak düşünüyorum.

celebixlmutfak2.png


celebixlmutfak3.png


celebixlmutfak4.png


Selamlar,
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

İlgiyle takip ediyorum ellerinie sağlık.
 




Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Tekrar merhaba!
Aslında projemize devam edebilmek ve gelişmeleri sizlerle paylaşabilmek için sabırsızlık duyuyorum, Ama yaz tatili nedeniyle istemeden de olsa uzunca bir ara verdik yapım güncesine.
Bu proje aslında şu ana kadar kendimiz için kendimiz yaptığımız projelerin en önemlisi. Bu projeye ayırdığımız zaman ve maddi kaynakların kullanımda bize en uygun şekilde dönebilmesi için çok düşündük. Bu yüzden de değişik ihtiyaçlarımıza göre değişik Çelebi versiyonlarını da çizdim. Aslında burada paylaşmadığım yarım kalmış denemeler de var. Düşük rüzgar profilli ama yine de içinde açmadan yatabileceğimiz açılır modeller gibi.
Ancak verdiğimiz uzunca mola yine esas ihtiyaçları ön plana çıkardı.
Bu işe başlarken amacımız her aile aracıyla rahatça çekilebilecek, Haftasonu gezilerine götürmekten üşenilmeyecek, Kamplara bırakılmayacak veya kış boyunca evin önünde yatırılmayacak; Sağlam, olabildiğince hızlı, güvenli, rahat kullanılan ve sürüş esnasında ekonomik bir karavan yapmaktı.
Bu amacımız doğrultusunda çalışırken aslında çevremizden destek aldığımız kadar, Tenkit edildiğimiz de oldu. Neden ikinci el karavan almıyorsunuz ki? sorusunu defalarca cevaplamak zorunda kaldık, Çünkü özellikle maddi olarak böylesi herkese daha makul gözüküyordu.
Aslında bu sorunun cevabı tam olarak ihtiyacımız olan şeye sahip olabilmek ve onu ortaya çıkarabilmekti. O zaman sarf edilen bunca kaynağın uygun kullanımı için bir nebze daha dikkatli olmak gerekmekte.
İşte bütün bu arayışın, değişik değişik denemelerin, gözlemlerin hepsinin nedeni bu: Kendimiz için en uygun olanı yapabilmek.
Şimdi geldiğimiz noktada projemize yeniden bir başlangıç yapmak üzereyiz. Çelebi'mizin devamına başlamak gerçekten heyecan verici olacak. Projenin son karar verilen hali bir camper trailer(Veya tiny travel trailer) ile kapalı kargo romorkunun özelliklerini birarada barındırabilecek. Bu yüzden yeni modelimize Çelebi Kombi diyoruz. Kombi karavan olarak kullanılmadığı zamanlarda ufak tefek taşıma ihtiyaçlarımızı da karşılayabilecek. İçinde motorsiklet veya bot taşıyabilecek. Ayrıca önceki modelde iyice yükseltilen profili yine alçaltıyoruz. Yine rüzgar profili düşük bir karavan yapma noktasına yukarda sayılan amaçlar doğrultusunda geri döndük. Son olarak Çelebi Kombi'nin westfalia BUS ların bazılarında gördüğümüz tek yönlü açılan komple bir tavanı olacak ve aynı araçlarda olduğu gibi bunu açmadan da içinde yatılabilecek.
Ayrıca yine Gölcük gezimizde anladığımız bir gerçek olan: Dağlarda yaşamasak da dağlara çekme karavanımızla rahatça ve olabildiğince kaygısızca çıkıp inebilmek bizim için değişkenliği olmayan bir ihtiyaç. Ne kadar artık ovada olsak da, muhteşem yollarla gitmek isteyebileceğimiz yerlere bağlı olsak da, sonuçta virajlı ve dik dağ yollarından kurtuluşumuz yok. Bir de gezi profilimizin özellikle kısa ve hızlı bir şekilde gidip gelinen haftasonu gezileri ağırlıklı olduğu düşünülünce, yine projedeki bütün gereksiz ağırlıkları atıp olabilecek en hafif karavanı yapmaya ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. İşte bu nedenlerle Çelebi'deki Banyo kabinine imkan sağlayan ekstra uzatmalardan vazgeçtik, ve karavanın yapımında kullanılacak malzemeleri de bu yönde seçiyoruz. Mümkün olacak en hafif karavanı yapmak uğruna ağır kapaklı dolaplar gibi şeylerden de vazgeçeceğiz ve her şeye olabildiğince hafif alternatifler bularak yeni bir tasarım çalışması yapmayı umuyoruz.
Ancak bu çalışmayı da önceden tam olarak yapıp bitirmek yerine yapım esnasında adım adım yürütmeyi zaten önceki yıllara göre meşguliyetler ve başka sosyal aktiviteler de arttığı için azalan zaman nedeniyle düşünüyorum. Bu nedenle karavanı bir bütün olarak çizip bitirmek yerine yapacağım kısmı çizerek ilerleyeceğim.
Bu yüzden tam olarak bitmeden neye benzediğini göremeyeceğiz. Ama çok önemli değil. Böyle yapsanız da yapım sırasında değişik yapmanız gereken kısımlar çıkabiliyor.
Evet yeni yapım sezonuna bu şekilde başlıyoruz. Umarım ve dua ederim ki Çelebi'yi Evliya Çelebi'nin doğum gününe kadar bitirebiliriz.
Her zamanki gibi karavan konusunda deneyimli dostlarımızın fikir ve görüşlerini ve manevi desteklerini bekliyoruz.
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

İlk olarak karavanın yapımında ahşap yerine artık iç iskelette çelik kullanmaya karar verdik. Böylesi üstü açılabilen bir model için daha uygun.
Daha önceleri uygun ölçülerde kestiriyordum profilleri. Ama kendimiz bir kesme makinasına sahip olmadan böylesine karmaşık bir iskeleti tamamlamamız çok zor. Bu nedenle aşağıdaki makinayı satın almak bu yeni yapım döneminin ön şartı haline geldi ve aldık:

hrjetjcs14.jpg


http://www.hepsiburada.com/Liste/jet-jcs-14-%C3%B8355-mm-profil-kesme-makinasi/productDetails.aspx?categoryid=450426&productid=hrjetjcs14
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Geçtiğimiz günlerde karavanı yapacağımız mekanı biraz düzenlemiştik. Aslında sürekli kiracılar oturduğu için bahçe çok bakımsızdı. (Herkes arka bahçesinde karavan yapmıyor tabii) Bütün bahçe çapalanarak bütün otlar yerinden söküldü ve bahçe en azından börtü böcekten biraz olsun arınmış oldu.
Yeni bahçemiz zemini açısından yapımı zorlaştıracak biraz ama yine de bu karavanı sokakta yapmaktan iyi. Bu evi bile çok aradık gerçekten buna da şükür diyoruz.

hpim2521k.jpg


hpim2522.jpg


hpim2523m.jpg


hpim2520x.jpg


Yani mekan açısından neredeyse hazırız. Kullanılacak malzemeleri sürekli evden taşımak gerekecek ve bu da işi zorlaştıracak ama yapacak bir şey yok. En azından malzemeyi ve karavanı koyacağımız büyükçe bir bahçemiz var. Bu da bir şeydir.
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Ey Türk Gençliği !
Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Yücel kardeşim azminden dolayı kutluyor başarılarının devamını diliyorum.
Diğer yandan bin düşünüp bir kesmeyi ihmal etme...! Birileri ne o yaaa ne hindi gibi düşünüyorsun dese bile.
Ayrıca deveyi sağlam kazığa zincirlemen diikkatımden kaçmadığı gibi çok hoşuma gitti.Süpersin.

Kemal
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Kemal Abi,
Deveyi zincirledik ola ki kendi başına gezintiye çıkmasın diye :smiley:
Teşekkürler, Selamlar,
 



Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

İlk olarak yapmaya başlayacağımız bölüm, İç iskeletin planı.
celebicombi.png


Tasarımımız hazır. Malzemeleri tespit edip fiyat araştırması da yaptık. Şimdi profil kesme makinemizin gelmesini bekliyoruz. Ondan sonra Çelebi Kombi'nin yapımı başlayabilecek.
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Yücel kardeşim merhaba .Eşin ve ailen nasıllar?Çalışmalarını ve üretim projeni adım adım izliyorum.İnan büyük bir keyf ve inançla ilgiiyle izliyorum.Mutlaka planlamışsındır ama hatırlatayım;çok hafif yapmaya çalış.İskelet ve sandviç panel duvarları ne ile imal edeceksin?DIŞ ? ORTA ? İÇ ? bunları açıklarsan ve maliyet listesini detaylı belirtirsen iyi olur.SEVGİ ve SAYGILAR.
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Metin Abi Selamlar,
İyiyiz şükür. Maliyetleri ince ince her şeyi bir kenarda hesaplıyorum ama henüz yapmadığım kısımların maliyetini şu anda kesin bilemeyeceğim.
Paneller konusu da tam olarak netleşmedi. Ama büyük ihtimalle dıştan içe doğru Lamine edilmiş plastik dış cephe lambrisi- 08mm OSB - iskelet ve boşluklarında Ekstra izolasyon için strafor ve içte de bildiğimiz plastik lambri olacak.
Bu şu an kesin değil hala üzerinde araştırıyorum. Aslında yapmak istediğim şey osb'yi kullanmadan dışa plastik lambri döşeyebilmek. Eğer bunun bir yolunu bulursam üstyapı çok hafif olabilecek. yüzey üzerinden bastırıldığında mukavemeti yüksek bir dış cephe lambrisi lazım bana. Normal plastik lambriler çekmeye karşı mukavimler ama esnek oldukları için yüzey üzerinden basmaya mukamevetleri çok az. Ayrıca plastik lambriler izolasyon açısından çok iyiler. Altta Osb kullanılırsa zaten altı destekli olacağı için bir sorun yok. Ama dediğim gibi beni amacım osb'yi de kullanmamak.
Diğer bir yol da hiç bu işlere girmeden hazır üretilmiş sandwiç panel kullanmak. Artık böyle bir şansımız var. Ama çok kalın olduğu için bunu iskeletin dışına vidalasak hem vidalar çirkin gözükecek ayrıca aracın içinde kaplama olmayacağı için iç iskelet iç görünümü bozacak. Aracın içini de kaplayacaksak zaten bu sandwiç panelleri kullanmamız gereksiz. Dolayısıyla hazır panel kullanmayacağım büyük ihtimal.
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Yücel, Dış yüzeyde cam giydirme binalarda kullanılan Alücobond kullanabilirsin, iki alüminyum levha arasına özel bir malzeme sıkıştırmışlar, 4 mm kalınlığında büyük boy ebatlarıda var, cam giydirme binalarda kullanılıyor dedim diye fiyatından hemen korkma, fiyatı uygun sayılır, dış yüzeyde sert ve korunaklı bir yapı sağlar, kesmesi biçmesi kolar, yatay daire testereyle kontraplak gibi kesebilirsin, ek yerlerinde mobilyaların dolap arkalarını kapatmakda kullanılan drolitleri montajlamada kullanılan "H" harfi şeklindeki kanalların alüminyum olanlarıda var, bu alüminyumları ek yerlerinde kullanabilirsin..
 

Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Atilla abi, Fikir için çok teşekkürler,
Bu malzemeyi de araştıracağım. Aslında dış tarafı neyle kaplayacağım konusu daha üzerinde çalışılması gereken bir konu,
Aslında altta osb olmadığında söylediğiniz malzemeler iskelete dıştan vidalanmak zorunda. (Yani vida başları yüzey üzerinde diziler olarak görünecek) Oysa plastik lambrilerde ek yerlerinin altından doğrudan iskelete vidalanıp vidaları gizlemek mümkün. Altta osb gibi geniş yüzey sağlayan bir malzeme hazır bulunursa sadece lambri veya sadece söylediğiniz malzeme hatta sadece aliminyum sacı bile osbye yapıştırmak mümkün. Zaten karavanın köşelerinde olacak L veye T profiller sac levhayı büyük bir oranda yerine sabitliyor.
Osb kullanılırsa vida başı için OSb ye frezeyle delik açıp, Vidaların başlarının yerlerine sıfır girmesini sağlayacağım. En üstteki kaplama yapışacağı için en dışta vida kalmıyor.
Şimdi esas sorun OSB gibi bir tabakayı kullanmadığımız hem de dışta sıra sıra dizilmiş perçin ya da vida istemediğimiz zaman çıkıyor. Aslında bazı yerlerde lambri altında en fazla 50 cmlik boşluk bulunursa doğrudan döşenebilir diyor. Şimdi bir deneme yapmak lazım eğer 50cm den küçük aralıklı iskelet üzerine lambriyi vidaladığımızda basmaya karşı sağlam bir yüzey elde edebiliyorsak bu iş bitmiştir. Yoksa OSB mecburen kullanılacak demektir. İşte bu yüzden fazla esnemeyen sert yüzeyli bir lambriye ihtiyacım var ki, büyük ihtimalle bulamayacağım bir şey değil. Eğer osb kullanacaksak da osb üzerine zaten hepsini kullanabiliriz. Hatta OSB'yi güzel bir epoksi dolgu ve zımpara yapıp doğrudan epoksi boya ile boyayabilirim de. Aslına bakarsanız ilk baştaki düşüncem buydu. Ama OSB leri plandan çıkarabilmek çok ciddi bir ağırlık tasarrufu getirecek. Bu yüzden araştırmaya devam.
Şimdilik iskeleti çelikten yapacağımı kesin biliyorum. Ve ilk hedefim bunu bitirmek.
 



Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)


Yücel bey sezonu açmışsınız, hayırlı olsun.
Sandviç paneli kendiniz hazırlasanız, ihtiyacınıza göre mobilyacıların kaplama ve kapı bastıkları preste tabiki bunda plastik malzeme kullanamazsınız. Ama dışı alüminyum levha ortaya uygun kalınlıkta strafor içe gelen kısmada incebir kontraplak şeklinde hazırlayıp bu preste basılabilir gibime geliyor. İyi çalışmalar kolay gelsin.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Mesajlar
1,523,448
Kayıtlı Üye Sayımız
166,583
Kaydolan Son Üyemiz
onurcagritosun

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst