Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 396,121
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Evet, Sonunda şaseyi Bitirdik,
Aslında yan ışıklandırmalar gibi birkaç aksesuar daha eklenecek ama sonra da yapılabilir.
Şimdilik şaseyi bitmiş kabul ediyoruz.
İşte fotoğraflar:
hpim1682k.jpg

hpim1683.jpg

hpim1684.jpg

hpim1685e.jpg

Yapım sırasında mesajları ve yorumlarıyla destek olan bütün dostlara teşekkürler,
Yapım süreci birkaç ay içinde üstyapının yapımıyla devam edecek,
Selamlar,

Etiketler

Projenin başından itibaren bana maliyeti olarak söylersek şu anda 1802TL'dayız. (Her şey dahil benim cebimden çıkan para)
Sadece romorkun üzerinde kullanılan malzemenin fiyatlarının toplamı olarak maliyet, Şu anda 1338TL
Başkalarına ödenen ufak tefek ücretlerle, İşçiliğin rayicini hesaba katarsak, 2337TL
Bu fiyattan bir kereliğe mahsus alınan normalde zaten sahip olunacak araçlara(Kaynak makinesi vb) harcananları çıkarırsak: 1873TL İşçilik dahil maliyet olarak buluyoruz.
Ancak profesyonel yapımcılara haksızlık etmeyelim,
Buradaki maliyetlere kira, elektrik, su, vergiler, işçilerin sigortası, ücretleri ve profesyonellere ait olabilecek pek çok maliyet dahil değil.
Her türlü maliyet üzerinden belirli bir kar payı da konulup bunun üzerinden bir de vergilendirme yapıldığını da gözönünde bulundurmak gerekir.
Yani çıplak maliyetle, satış fiyatı karşılaştırmak bu nedenlerle zor.

Evet, Sonuç olarak bu proje için hiçbir maliyetten kaçınmıyoruz. Sonuçta her şeyi önceden yaptığımız bir plana uygun olarak yapıyoruz. Ama şu anki duruma bakılırsa bütçemizi aştığımız da söylenemez.
Yapımla ilgili gelişmelere değinecek olursak son durumda bazı aydınlatma aksesuarlarını monte etmediğimi söyledim. Son günlerde ev topladığım ve taşınmayla ilgili işlerle uğraştığım halde ayırabildiğim küçük sürelerde bu eksikleri de tamamladım. Fotoğrafları birkaç gün önce çektiğim halde burada yazamadım şimdi ekliyorum.
hpim1692.jpg

hpim1695.jpg

hpim1705.jpg

Bu işlemler tamamlandıktan sonra ilk uzun seyahatimiz öncesi Çelebi'yi sanayiiye götürüp fren bakımını, dingil bakımı yaptırdık. Ve bir tarafını açamadığım için tam olarak ayarlayamadığım sağ sol dingil yüksekliklerini tam olarak planlanan yüke göre ayarladık. Torsiyonlu dingilin makaslı sistemlere göre bir üstünlüğü de hiçbir ekleme çıkarma yapmadan sağ ve sol yüksekliği bağımsız olarak ayarlayabilmeniz ama bu işi profesyonellere yaptırdım. Gerçekten benim hem bilgimi hem de çok sayıda kişi gerektiği için fiziksel gücümü aşan bir işlem bu. Bunun dışında amortisör bağlantıları da elden geçerek doğru şekilde bağlandı. Bu işlem sonrası Çelebi nihayi kusursuz sağ sol yükseklik dengesine de kavuştu. Ancak üzerinde 300kglık yük varken düz olmaya ayarlandığı için şu anda sadece 200kglık kendi ağırlığıyla arabadan biraz yüksek duruyor. Bunun şu anki yolculuk için bir sorun yaratmayacağını umuyorum.

Geriye yola çıkmak kalıyor.

Bunca gündür internete giremedim.
Temiz ve sorunsuz bir şekilde Turgutlu'ya geldik.
Arabamız çok yüklü olduğu halde şaseyi boş çektik.
Hafif olmasına rağmen normale yakın hızlarla girdiğimiz virajlarda da bir sorun çıkmadı.
Üstyapı için tahmin ettiğim yük arabada ve arabanın üstündeki bagajda mevcut olduğu için,
Performansla ilgili fikir sahibi de olabildik. Çelebi bittiğinde rahatlıkla aracımızla çekilebilecek.
Bizim aracımız normalde kamp yüküyle bile bu seferki kadar yüklü olmuyor,
Ancak karavanı yine fazla yüklü aracımızla çekmek istersek, Aracımızın arka dingil yükseklik ayarına da müdahale etmemiz gerekecek.
Çünkü normalden 5-10cm düşük olan yükseklik yük nedeniyle iyice azalıyor ve bazı yol şartlarında sorun yaşamamız olası.

Kardeş yeni yeriniz hayırlı olsun artık daha rahat malzemeye ulaşma imkanın olacak ve daha kolay ilerleyecek çelebinin yapımı,en kısa zamanda yapımıyla ilgili yeni fotolarıda görmek isteriz kalın sağlıcakla.

Karavanla uğraşırken, Ve işin tam yarısına gelmişken, yer değiştirme ve taşınma işi çıkıverdi. Bu nedenle Çelebi'nin yapımında üst yapıya geçmeden şase halinde bırakmıştık. Ve karavanın yapımına seneye devam etmeyi umuyoruz.
Ama bu arada yeni taşındığımız yerin ulaşım konusundaki üstünlükleri ve bazı istediğimiz merkezlere yakınlığı ihtiyaçlarımızı etkiledi,
Şöyle ki artık gitmek isteyebileceğimiz her yere çok daha yakınız, Sürekli dağlık ve virajlı, Nispeten dar yollar çok daha az. Üstelik yeni evimizi de özellikle karavanlı hayatımıza uygun seçtiğimiz için giriş çıkış park ve yer sorunu vb de yok.
Bütün bunlara ilaveten artık yakınlarda turbo dizel bir araç almak istiyoruz. 1,3 ve 1,6 turbo dizeller hem şu anki aracımızdan daha ekonomik hem de daha torklular.

Bütün bu nedenlerle Çelebi tasarımımızı hayata geçirmek yerine, Aynı şase üzerine daha yüksek standy denilen türden bir karavan yapmaya karar verdik. Bu karavan arabadan daha geniş olmayan ama yüksek olan boyutlarıyla Çelebi'ye göre biraz daha hantal kalacak ama kendine has üstünlükleri de olacak.

Çelebi XL Standy adını verdiğim bu modelde,

190x150 oturma grubu olabilen yatak,
Gerektiğinde çocuk için yatak olarak kullanılabilecek 150x75 mutfak tezgahı,
Beşik olarak kullanılacak, işi tamamen bitince gardrop olacak 47,5x80 bir alan bulunacak,
Ayrıca duş ve tuvalaet için ayrı bir kabin,
Arka tarafta ve çekyat altlarında da bolca bagaj alanı olacak.

Ve bu modeli tasarlamaya başladık bile,

celebixl.png

celebixl2.png

celebixl3.png

İç anahat tamamlandıktan sonra dış tarafın tasarımına geçtim. Ve yan duvarların anahatlarını ve pencere ve kapıların yerleri ve ölçüleriyle tasarladım. Daha sonra iskelet tasarımına geçince her şeyin yeri önem kazanacak dolayısıyla neyi nereye koyacağımızı bu aşamada belirliyoruz.
İşte Çelebi XL in planlanan ilk dış formu, Ancak unutmayın ki daha aksesuarları yok. Yalın.

celebixldsanahat3.png

celebixldsanahat4.png

celebixldsanahat5.png

celebixldsanahat6.png

celebixldsanahat.png

celebixldsanahat2.png

Boyutları karşılaştırabilmek için:
Fotoğrafta Standart Çelebi ve XL'yi beraber görüyorsunuz.

celebi2andcelebixl.png

ne kadar plan yaparsan yap, imalata geçtiğinde yapmak istediğin bir çok şeyi bazen teknik bir nedenden veya elindeki malzemeye göre yapamayacaksın, bu yüzden ana hatlarını belirledikten sonra imalatını gerçekleştir, çoğunlukla yaptıkca eklemeler yapmak ve planda değişikler isteyeceksin, bir yeri yaparken planladığının dışına çıkacaksın neyse burasıda böyle olsun diyeceksin,vs.vs.vs. zorlu yorucu ama zevkli bir süreç başlıyor keyfini çıkar, kolay gelsin :smiley:

Evet, Bu tip değişiklikler olsa da genel olarak ne yapacağımı önceden bilmek iyi oluyor. Hem bu tip teknik değişimleri de önce planda yapıyorum. Bu tarz çalışma kullanacağım her parçanın uzunluk ve kesimini önceden bilmeme olanak sağlıyor. Bazen parçaları elimde bir parça listesiyle profesyonel doğramacılara kestiriyorum. Geriye yapbozu tamamlamak kalıyor. Elbette ki yüzde yüz önceden planladığı gibi olmuyor. Hem kesim hataları, hem de farklı yapmak istediğim şeyleri hem modelde hem gerçekte düzeltiyorum.
Bu tarz çalışma parça ölçülerinde ölçme veya kesim sırasında sehven hata yapılması dışında hata riskini yaklaşık sıfıra indiriyor. Ama bunun için bilgisayarla çizilen modele defalarca dikkatle bakılıp ayrıntıların da düşünülmesi ve varsa hataların bu aşamada yakalanması gerekiyor. Modelin kontrolleri yapılıp oluşabilecek zorluklar önceden düzeltilince, Eğer model üzerinden doğru ölçmüş, Kesecek kişiye bilgiyi doğru aktarmış ve kesen kişi de ustalıkla kesmişse montaj inanılmaz keyifli oluyor.
Tabii bu şekilde daha büyük bir model yapmak bazı işleri zorlaştıracak, Ama daha önümde koca bir sonbahar-kış-lkbahar sezonu var. Yaz aylarında Turgutlu'da açık havada çalışmak neredeyse imkansız benim için. Yerim olmadığı için Sonbahar'da başlayacağım. Umarım bu işi kıvırabilirim.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR