Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 977
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 396,824
Ynt: Kendi Karavanını Yapanlar; Çelebi Mini Çekme Karavan - (yugun)

Hehe, Sami Abi,
Ahşap döşeme (Mobilya) Ustası benim babam(Kayınpederim)
Beni çok bekleteceğini zaten biliyorum, Çünkü işleri çok yoğundur genelde...
Kimbilir bu karavanın mobilyalarını yapana kadar ne kadar bekleyeceğiz,
veya başka işlerde ona yardımcı olacağım...
Ama en iyisini ve benim istediğimi yapacaktır yine de,
Hayat öğrenmeyse Yücel çıraklığa her zaman hazır...
Belki kaplamayı da İzmir'de yapacağız...
Eğer böyle olursa Karavan projesinin Turgutlu ayağı yakında sonlanacak.
Karavan İzmir'e göç edecek, ve her haftasonu ben de, Nihayet...

Etiketler

Karavan yapımı ve Komşuluk ilişkileri üzerine fikirlerim:

Ben bu işte sağlam komşuların her zaman çok önemli olduğunu düşünüyorum,
Ve bundan yana hem Demirci'de hem Turgutlu'da çok şanslıyım.
Bu biraz da şans yanısıra insan ilişkileri meselesidir,
Olumlu olursanız olumlu sonuçlar alıyorsunuz,
Ben yaptığım işlerde her zaman komşularımı düşünürüm, Onlar da iki tak tuk için uygun zamanlarda bir şey demiyorlar,
Ama uygun zaman önemli,
Bir de sıcak olmak lazım, Komşunuz kaza geçirdiğinde bir ziyaretine gider, ihtiyacını sorarsanız, Adamın düğününe, nişanına giderseniz, Bayramda üşenmez bir kapısını açarsanız, Arada sırada halini sorar muhabbet ederseniz,
Kimseye bir zararınız bir falso hareketiniz, hır-gürünüz yoksa, Türkiye şartlarında arada sırada çok gürültüye bir şey diyecek komşu olur mu bilmiyorum,
(Bir abimizin dediği gibi "Dostluk özen ister")
Hele hele kendi karavanınızı yapmanız gibi pek çok kişiye romantik ve uç gelecek bir konuda. Sonuçta her gün karavan yapmıyorsunuz, Her yaptığınız iş de gürültülü olmuyor. Ama bazen çok gürültülü işler yapmak zorunda kalırsanız da zamana dikkat etmek lazım.
Ben gürültülü iş yapacaksam işe 12 den önce başlamam, İlle başlamak istiyorsam gürültülü işi (Örneğin metal kesme) bir gün önceden yaparım.
Kompresörüm sessiz kompresör olduğu için kimseye zararı yok, Bir kat üstten balkona çıksalar bile duyamazlar sesini. Bu yüzden boya işlerinde sabahtan başlayıp tüm gün çalışabiliyorum. Pat pat çalışan pistonlu bir kompresör olsaydı onu da yapmazdım.
Dediğim gibi "karavan yapmak çoğu insan için romantik ve saygıdeğer bir şey, Hele de kendiniz yapıyorsanız insanlar buna saygı duyuyor. Benim karavanım Demirci'de mahallenin projesi haline kolayca gelmişti, Burada da öyle oldu, Evine misafir gelen soluğu bizim Çelebi'nin başında alıyor, Orasına burasına bakıyor, Gösteriyor, Bazen ben de içerden duyuyorum,
Kendisi yaptı adam diyor, Öbürü hadi yaa, vay bee diyor, Güzel yapmış be adam diyor veya Araba çekecek miymiş bunu diyor, Bir şeyler diyor. Sonuçta bir etkileşim sözkonusu.
Yani etrafta birinin karavan yapıyor olması değişik bir atraksiyon insanlar için, Belki bir aracın içinde yapıldı mı çevredeki insanların dikkatini bu kadar çekmez ama böyle olunca daha bir dikkat çekici oluyor.
Bir de benim oturduğum yer sokakarası bir yer değil, Belli imkanları var ve ben bu imkanları çok aradım, Demirci'de şans eseri bu imkanlara sahiptim, Ama bu sefer aradım ve buldum. Fiziki şartların elvermesi önemlidir. Sokak arasında imkansız değil ama çok zor olur ve bu sorunlar daha çok yaşanır.
Bir de oturulan yerin insan profili de önemlidir. Halk tipi insanlar böyle şeylere çok daha toleranslı yaklaşır. Zaten oturdukları yerler de daha geniş ve güzeldir. Bu ne alaka demeyin, Küçük yerlerde bazen şehre dışarıdan gelen öğretmen, savcı, polis, hakim, müdür vb kişilerin guruplar halinde oturdukları yerler vardır. Ve bu yerlerde bu işin yapılması daha zordur. Çünkü komşuluk ve tolerans düşüktür. Böyle yerler şehre yeni gittiğinizde genelde size ilk önerilen yerlerdir. Gözlem yapıp oranın yerli halk tipi insanlarının oturduğu daha uygun ve güzel bir mahalle bulmak her zaman mümkündür. Başlangıçta kendinizi aralarında yabancı hissedebileceğiniz bu insanlarla zamanla çok daha sağlam komşuluk kurabilirsiniz. Hem de oradan gittiğinizde geride daha çok dost ve arkadaş bırakırsınız. Tecrübe ile sabittir. Oturulabilecek iyi bir mahallede çeşitlilik ve belli oranda olmak üzere yerellik önemlidir, Herkesin sizinle aynı işi yaptığı bir apartmanda oturmaktan çok daha iyidir. Çünkü insanlar küçük yerlerden kaçmak ister, Herkesin ilk fırsatta dışarı kaçtığı bir apartmanda dostluk ve komşuluk olmaz.
Son konu zıtlaşmamaktır, Eğer komşularınızla zıtlaşırsanız, karavanınızı yapacağınız her gün diken üzerinde olacaksınız, Oysa o an bir müşkülü olup sizi sertçe de olsa uyaran birine basitçe Pardon, sen de haklısın der işinizi bırakırsanız, geri döndüğünüzde işinize rahat rahat devam edersiniz. Bu durum emin olun düşündüğünüzün aksine sizi yüceltecek ve insanların rahatsız olsalar da sizi uyarmamaya başlamasıyla sonuçlanacaktır. Unutmayın ki sizin karavanınızı yapmak nasıl bir demokratik hakkınızsa, İnsanların hasta olması, saat uygun olmasa da uyuması, ders çalışması vb de demokratik haklarıdır. Kişisel duygularınız, hırsınız, egonuz ulaşmak istediğiniz amacın önüne geçmesin, Bağcıyı dövmeye değil üzümü yemeye bakın. Karavan yapmak istiyorsanız o gün bırakın ama ertesi gün daha güçlü bir şekilde devam edin, Unutmayın Bu işi yaparken çevrenizdeki insanları kazanmak zor ve yavaş; Kaybetmek çok kolay ve hızlı; Kaybettiğinizi geri kazanmak her iki taraf açısından daha da zordur.

Küçük test parkurum:
testparkuru.jpg

Bugün Turgutlu'nun güneyindeki dağların eteklerindeki köylerden,
Dalbahçe'ye tırmanarak bir geziye çıktım, Amacım dik rampalarda aracın ve karavanın durumunu görmekti,
hpim3442.jpg

Dalbahçe yoluna bağlanan toprak yol çamur olmuş ve batak izleri arasından batmamak için dua ederek geçtim,
Çok şükür ki saplanmadan geçebildim.
Dalbahçeye sorunsuz tırmandım, Sonrasında Osmancık ve Yayla'ya geçtim,
hpim3444.jpg

Hava soğuk olduğu için Yayla'da pek kimse yoktu,
Sonrasında Irlamaz köyünden Turgutlu'ya dönüp karavanla beraber Kipa'ya uğradım.
hpim3448.jpg

Ve nihayet Çelebi'nin kapılar gibi son metal detaylarının yapılacağı malzemeleri sanayii den alarak karavanla taşıyıp eve getirdim,
hpim3449.jpg

Test sürüşünü verimli buldum,
Bir tane de sorun buldum, Bu:
Üçüncü (seyyar) tekerleğin yüksek hız kesme kasisinde yere çarpması oldu,
Bu sorun karavan ağırlaştıkça kendi dingiline oturduğu (yani alçaldığı) için sonradan ortaya çıktı.
Ayrıca kasiste kasisti hani, Turgutlu'da bazen hız kesme kasislerini abartıyorlar.
Önümüzdeki günlerde tekerleğin daha da yukarı çekilebileceği bir şekilde yeniden yapacağım.

Aslında pek çok yapı yerinde olmadığı için biraz temkinli kullandım çünkü tavandaki iç yapı yerinde olup aşağıdaki yapılar henüz eksik olduğu için virajlarda fazlaca yatmasından korkuyordum ama bu olmadı. Çelebi'nin zemininde ve zemin altında kullanılan profiller daha sağlam ve ağır olduğu için herhalde, Üst iskelet ve tavanın ağırlığı denge problemi yaratmıyor, İleride iç zemin yapısı da tamamlandığı zaman biraz daha alçalacaktır ağırlık merkezi, Daha sonra şase altı yapılarla daha da alçalırsa çok daha iyi olacaktır. Ama şu anda da gayet iyi buldum.

Bir de karavanı bir süreliğine iptal ettiğim frenlerle beraber, Sonra frenli olarak kullandım,
Ve şunu anladım, karavan arabanın frensiz limitinden az ağırlığa sahip şu anda ama frenaj sırasında,
karavanı frenli ve frensiz kullanmak arasında belirgin sürüş farkı ortaya çıkmaya başladı.
Frenler devreden çıkarıldığında her frene basış sonrası ayağımı pedaldan çektiğimde bariz bir şekilde öne itildiğimi farkediyorum,
Bu kocaman bir elin sizi birdenbire ilk birkaç metre için ittirmesi gibi bir his oluyor.
oysa frenler devrede olduğunda aynı etkiyi hissetmiyorum. aslında karavanın henüz hafif olduğu düşünülürse,
karavanda frenlerin çalışıyor ve bakımlı olmasının önemini ortaya koydu bu deneyim benim için.
Karavan ağırlaştıkça sürüşlerde karşılaşılan deneyimler de değişiyor, Bu daha önceden hissetmediğim bir etkiydi mesela.

İşte böyle yeni yılın ilk cumartesi gününü böyle geçirdim. İnşallah yeni yılda karavanımı bitirebilmeyi diliyorum. Onunla gezmek çok zevkli benim için...

Yücel, gayet güzel gidiyor.. Eline sağlık. Projesinin ve isminin yanında cisminin de şekillenmesi çok güzel. :smiley: Ha gayret! Ciddi ciddi başaracaksın sen bu işi.

Yücel aynı sorun bende de var. Üçüncü seyyar tekerlek yere yakın. Kasislerde vurabilir diye uzun yolda bu tekeri çıkararak gidiyorum. Ya da çıkarıp ters takıyorum.

Hehe, ;D
Ters takmak çok güzel pratik bir fikir aslında. Ben sökülemeyecek şekilde monte etmiş olduğum için aklıma gelmemişti. Yine de daha yapım aşamasında olduğumuza göre daha sağlam bir çözüm bulmak daha iyi, Ama bu da aklımda bulunacak.

yugun' Alıntı:
Hehe, ;D
Ters takmak çok güzel pratik bir fikir aslında. Ben sökülemeyecek şekilde monte etmiş olduğum için aklıma gelmemişti. Yine de daha yapım aşamasında olduğumuza göre daha sağlam bir çözüm bulmak daha iyi, Ama bu da aklımda bulunacak.

Yücel bey aradığınız çözüm ,pilot tekerleği sökülebilir yapmak olmalı bence.Çekme karavanlarda olduğu gibi ve seyir halinde çıkartılmasınıda bana önerdikleri gibi,bende size öneririm.

kolay gelsin yücel bey benimde fikrim tekerlek ile dingil arasına bir adet kilitlenebilir sofra yerleştirin kullanmadığınız zamanlarda tekerleğin ayağı dingile paralel hale getirirsiniz ve tekerin çıkarılması gerekiyorsada yatay pozisyonda rahatlıkla çıkarabilirsiniz

tüm arkadaşlara iyi seneler

Yücel, kesinlikle pilot tekerleği yolculuk sırasında sökülebilir hale getir, arabalı vapur ve feriboat'lara inip binmek imkansız hale geliyor...

Atill abi,
Şase seviyesinin daha üstüne çekilebilmesi için bir özel aparat yapsam veya bu şekilde tasarlasam olmaz mı?
Şu an bende sorun tekerleğin tam çekili halde ön koldan tekerleğin kendi boyu kadar aşağıda kalması:

hpim3403.jpg

Tekerleğe oradaki şaseden daha yüksek bir bağlantı noktası yapılıp oradaki demirin üstüne kadar yukarı çekilebileceği bir yapı tasarlasam yine de sökmeye gerek kalır mı?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,785
Kayıtlı Üye Sayımız
166,600
Kaydolan Son Üyemiz
emirkucukgenc

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR